A vat..-n sokan árulnak Kínából olcsón megvett magot, amit szétcsomagol és próbálja minél drágábban eladni. Próbálkoztam már több eladónál magyarázatot kérni, miért jobb pl. az általa árult citrommagot elvetni, mint egy friss citromból kiszedettet, és hogy magyarázza már el, milyen az a citromfamag, amit árul, de gőze nem volt róla, valószínű gépi fordítást használt.
Nem is értette, mit kérdezek. Ki is tiltott az aukcióiról, se licitálni, se kérdezni nem tudok már tőle/tőlük. A kínai kék epret és a szivárványszínű rózsafát is árulták már a v..n.
Ebay helyett egyszerűbb Kínából megvenni bármit, ha már kínai, bár simán eladnak Buddha keze magot is, ha elhiszed, hogy van olyan.
Arra utaltam, az ebay-en is bárki hirdethet, akár és is adhatnék el (akár kínai) magokat rajta.
Ebay-en is ott vannak a kínaiak közvetlenül is.
Vannak magyar eladók is pl. pawpaw magokkal.
A terméket az ebay ugyanúgy nem ellenőrzi, mint a vatera nem tudja. Viszont valamiféle garancia (paypal) van rá ebay-en, de sajnos ez magok esetén nem túl hatékony. Ha nem kapom meg, pénz visszajár, de ha papaja helyett más nő belőle, addigra csak törölgethetem a szemem. Az eladót mindenhol jól meg kell nézni, szóval ebay-en is észnél kell lenni. Szerintem ezzel túl is tárgyaltuk...
Először is nem hasonlítanám a Vatera-val, a Vatera-t trópusi magok terén semmire tartom.
Az ebay-n már az árakon is látni, hogy óriási a különbség.
Maradva a törpe, önporzó papaja magoknál, a kínaiaktól akár már 0.5 usd-ért, az ausztráloktól kb 10 usd-ért (most nem az ausztrál dollár árat nevezem meg) lehet kapni. Az utóbbiaktól vettem már.
Egyébként a legfontosabb, az ebay-n feladott termék feladója után lehet nézni és több esetben tisztességes kertészet árusítja a termékét.
Az ebay tulajdonképpen az amerikai illetve nemzetközi "vatera"
Tele van hamis termékkel. Én is bedőltem paradicsomfa mag hirdetésnek. Utána rájöttem, kínai maggal ügyeskedhetett az amerikai hölgy, jóhiszeműen, de akár szándékosan is csinálhatta.
Figyelni kell, van-e saját képe, vagy netről leszedett képekkel hirdet valaki.
Én azt szoktam nézni, hogy saját termesztésű magot árul valaki vagy sem. Ha nem - erre trópusi gyümölcsnél van esély - akkor lehet megveszi a kínai magot (légyen is bármi valójában) majd eladja némi haszonnal :(
Én régebben írtam néhány "kék eper" árusnak, hogy ugyan már ne hozzák magukat olyan helyzetbe, pár forintért becsapnak másokat tudtukon kívül, mert nincs ilyen eper, csak bedőltek a kínai photoshopos képnek, de természetesen mindegyik sértésnek vette. Hasonlóan megsértődött egy eladó, amikor felhívtam rá a figyelmét, a magról vetett piros dió nem biztos, hogy piros diót terem. Kaptam tőle rendesen, mit okoskodok, ha nem vásárolok... :)
Saját Tahiti lime gyümölccsel meglocsoltam és a feleségemmel befaltuk. Szuper finom volt.
Ha bele gondolok, hogy néhány alkalommal sikerült rendelni/venni nagy méretű (mint a saját) papaját, kb 3500 ft-ért és nem is saját, és utó kellett érlelni azokat is, így nagyon bingó.
Dmitrij Petrovic, bombaba köszönöm a válaszotokat és a javaslatokat, amit megfogadok. Tartom még, meglátjuk meddig akarnak még színezetlenül lógni a fán.
A zöldnek különböző árnyalatai vannak. Van az a zöld, ami meg fog érni.
(Valamikor építőtáborban őszibarackot szüreteltünk exportra - cseh, orosz exportra. Az oroszokhoz 2 hetet kibíró gyümölcsöt kellett szedni - ez az az állapot, amiből csak kényszerérés van, így az oroszok finom barackot sosem ettek. A közelebbi helyekre kerültek azok a gyümik, amiknek a színe már megváltozott és utóérés során élvezhető, jóízű lett. Saját fogyasztásra is ilyet csempésztünk be a táborba, főleg az extra - 10 cm és afeletti átmérőjű darabokból.)
Pár éve voltam Dominikán, ott vettünk több féle papayát, leginkább olyat, aminek a színe már nem vad zöld, és a narancsszínű foltok már nyomokban láthatóak. Szoba hőmérsékleten pár nap alatt narancssárgák lettek, utána rakták hűtőbe. A Hawaii fajta hosszúkás, 30-35-40 centis, a másik fajta sokkal rövidebb, kb 20-25 centi volt keresztben-hosszában.)
Szerintem még ne szedd le, csak ha már változik a színe. Persze, lehet, hogy az importot már kezelték a hűtőházban eladást megelőzően, mint a banánokat.
Minden esetre, ha leveszed az egyiket, kezeld úgy, mint a datolyaszilva érlelését.
Erre szerintem nem sok ember tudja megadni a választ... :) Lehetséges az is, hogy a boltban vett már kezelve volt, azért ért be utólag olyan gyorsan. Én személy szerint nem venném le zölden.