Elvileg, ha jól olvastam, akkor nekünk 10 évig díjmentes az "igazgatási szolgáltatási díj", mivel július 1 előtt adtuk be, akkor még nem volt ez a 3 év után 200.000-rel nő évente a díj dolog, ha jól látom. Persze az a cél, hogy minél előbb kész legyen, csak sose lehet tudni, jobb felkészülni mindenre. :)
Köszönöm a válaszod! 300 nm alatt vagyunk, már megtörtént az egyszerű bejelentés, csak abban nem találtam ezt az ütemezés dolgot, de ha jól értem, akkor ennél a bejelentésnél már nincs is ilyen?
Valamint ezt találtam:
"Lényeges, hogy a jogszabály csak a kezdés legkorábbi időpontját rögzíti, de annak legkésőbbi időtartamát nem. Az Étv. szerint az épületet a bejelentéstől számított tíz éven belül fel kell építeni és a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt kell kérni a kormányrendeletben kijelölt szervtől [1997. évi LXXVIII. tv. 33/A. § (3)-(4) bek.]. Vagyis a bejelentés napját követő 10 éven belül bármikor el lehet kezdeni a kivitelezést, ha 10 éven belül be is tudja fejezni az építtető."
egy két lakásos családi ház építése előtt állunk, amit több szakaszban szeretnénk kivitelezni. Először az egyik lakás alsó szintjére szeretnénk használatbavételi/lakhatási engedélyt kérni. Kérdésem az lenne, hogy az építési engedély lejárat előtt meg kell kérni az egész házra (összes ütemre) a használatbavételit, vagy tovább lehet "húzni"?. Ha igen, akkor ennek ideje az építési napló megkezdésétől számított 5 (+1 hosszabbítás) év?
tudna esetleg valaki tanácsot adni a következő ügyben:
endegély nélkül kicseréltük a tetőnket, feljelentettek, folyik az eljárás, most terveztetjük és kérvényezni fogjuk a fennmaradási engedélyt.
Abban az esetben, ha megkapjuk a fennmaradási engedélyt, fogunk kapni építésügyi bírságot? a Kormányrendeletben azt írják, hogy abban az esetben, amennyiben a bírság befizetési határideje előtt az építményt elbontásra kerül vagy a szabálytalanság megszüntetésre kerül, a hatóság elengedi a bírságot. Mit kell megszüntetés alatt érteni?
Hat, gondolhatod hogy nem ezzel a reklammal hirdettek az elado epitesi telket... pedig nem a legutobbi belengetett altalanos ado ota van, hanem mar mikor megepitettuk akkor is volt egybol. A garazsra meg konkretize utolag vetettek ki, sztem ugy 3-4 eve (2005-ben epitkeztunk).
Jo, a 20nm-en tul vagyunk, de ugye en a max. kedvezmenyt neztem hogy 40nm/foig a fizetendo fele fog teljesulni, csak felette szamitana luxusnak, annak 2/3-anal vagyunk. [Most hogy ezt igy terveztek, vagy csak nem jottek ra hogy igy mukodik, azt mar hadd ne tippeljem.]
az építményben életvitelszerűen élő lakosonként 20 m2-t levonhat a hasznos alapterületből. Az adó mértéke e kedvezmény igénybevétele esetén nem csökkenhet az adómérték 50%-a alá.
Nálunk pl.
b) a magánszemély tulajdonában lévő lakás és kiegészítő helyiségei,
a magánszemély vállalkozó üzleti célt szolgáló építményei kivételével,
Nem gondoltam volna, hogy akad önkori ahol a lakosság eltűri a pomázi módit...
Hat nem lakas, hanem csaladi haz. Pomaz. Max. 50% kedvezmeny kaphato, csak a lakoteruletbol, de igy is fizetni kell (108 nm 2+2-es csalad kombinaciora, emlekeim szerint ez boven kevesebb, mint amire megkaphato szemelyenkent az 50%). Erre jon teljes aron a pince-garazs-stb. ha jol remlik azonos nm-a'ron.
De szerintem itt valahol parhuzamosan van egy topik valami olyan cimmel, hogy brutalis ingatlanado Uromon... ott is vannak erdekes szamok. Es mintha B.kalaszrol is hallottam volna, hogy valamit fizetni kell.
Folyamatban lévő építkezésünknél, menet közben jöttünk rá, hogy a telek lejtése és a pénztárcánk is engedi, hogy a hátsó terasz alá kialakítsunk egy garázst, illetve, hogy szeretnénk egy, a teraszról levezető lépcsőt is. A kérdésem az lenne, hogy meg kell-e terveztetni és bejelenteni / engedélyeztetni a garázst és a lépcsőt? Ha igen, hogy járunk jobban, melyik az egyszerűbb, ha még a használatba vétel bejelentése előtt benyújtunk módosítást, vagy ha csak a használatba vétel után kezdünk neki? Milyen következménye lehet, ha a használatba vétel után engedély nélkül csináljuk meg?
A terasz 2,5 m magas és 3*6 méter alapterületű. Jelenleg sávalapon zsalukő betonoszlopok tartják a teraszt, a terasz alatti rész, ami a leendő garázs lenne, is le van betonozva, az oszlopok közötti részt szeretnénk felfalazni és egy garázsajtót betenni.
Hat ezt a nem kell lakoter utan adot fizetnit meseld el legy szives nehany kozseg (pl. budai agglomeracio) onkormanyzatanak is, orulnek annak az evi kb. 50e-nek (na jo, egy reszet a garazsra vetettek ki, ami viszont kotelezo volt emlekeim szerint, bar amugy is megepult volna logikussagi okokbol).
Alant egy alaprajz, róla lenne szó. A főfal bontásra nem kerülne, a régi ajtó, és a mellette lévő régi ablak jönne ki a helyéről, az új ajtó a jelölt helyre kerülne.
Tetőnek valami "könnyűszerkezetes" tetőre gondoltam, mivel felette van még egy szint, tehát a ház sátortetejét nem tudnám hozzá növelni. Ez a mostani beton gerendára (gondolom az az, mivel egy lefele "kiemelkedő" tárgyról van szó) kerülne rögzítésre egy féltető.
Ebben a helyzetben, ha minden szabályt be akarok tartani, mi a teendőm? Nem akarok attól rettegni, hogy mikor tűnik fel egy arra sétálónak, hogy ezt fel lehetne jelenteni... :/ És ne azon a párszáz ezer Ft.-os engedélyen múljon egy lakásbiztosítás kérdése, hogy az mikor és hogy épült oda adott esetben..
A kivitelezés valószínűleg családon belül megoldódik, megvannak a szakemberek.
Amikor két éve utána kérdeztem, akkor a tervezés - engedélyezés - felelős kivitelezővel kivitelezés - átvétel - öröm sorrend volt leegyszerűsítve, akkor a jelenlegi helyzet szerint a felelős kivitelezővel a középső rész módosul?
A házhoz tartozó (és a "térképen" szereplő), a házzal együtt alapozott fedett, de nyitott teraszt szeretném beépíteni "előszobának". Rendes tégla, bejárati ajtó, stbstb.
Ehhez az új szabályok szerint kell engedélyt kérnem? Próbáltam utána olvasni, de nem volt egyértelmű.
Engem egy dolog erdekel. Ha most papiron egy foldszintes hazam van 60m2 lakoterrel es padlassal, akkor lehet-e abbol bajom, ha a hatosag tudomasara jut, hogy ez valojaban egy beepitett tetoter es a teljes hasznos alapterulet kb 90m2? Es itt nem csak az epitesi szabalyokra gondolok, hanem pl az ingatlanadora is.
Koszi amiket eddig irtal, es hogy veszed a faradtsagot ilyen szep hosszu hozzaszolasok lekormolesere!