Nem rég (Orbán drängt Ungarn zur Autonomie, 2004/08/03) a Die Presse, konzervatívnak számontartott lapban, Orbánt, erdélyi autonómiára felhívó beszéde miatt, leuszítózó cikk jelent meg. Bognár Péter Bp.-i tudósító jóvoltából. Így lehet megvezetni a konzervatív nyugati közvéleményt. Ezek az úgynevezett konzervatív tudósítók általában SZDSZ közeli újságírók, akik szinte rendelésre gyártják a megfelelő hangvételű cikkeket. Ideje, hogy a jelenséggel szembenézzünk -nem csak ausztriai jelenség -, feltárjuk, és azon se ártana elgondolkozni, hogyan lehetne ezeket a tudósítókat valódi konzervatív tudósítókra lecserélni, illetve a nyugati, konzervatív sajtót megfelelően tájékoztatni.
Aranyos pelda, de tevedes :) Nem idobeli valtozasrol van szo, hanem mertekbelirol. Nem mindegy, hogy minden heten eszel a kedvenc kajadbol, vagy minden nap csak az van :)
En elfogadlak teged. Illetve, hogy pontosabb legyek; elfogadom azt a szemelyt, aki tizevesen voltal. Amit azota csinaltal, azt elutasitom, mert rossz. De en elfogadlak teged ;)
"Semmi masrol nem szolt a szosszenet, csak a parhuzamrol."
Egy cikktol elvarhato, hogy ne ragadjon ki dolgokat a helyukrol, hanem atfogoan tajekoztasson es mutassa meg a kulonbozo erdekeket, a dolgok mozgatorugoit stb. A cikk nem ezt tette.
egyébként az individualista liberalizmus liberális kritikáját nem konzervativizmusnak nevezik, hanem kommunitáriusnak, kedves KBS. a neo-keynesiánus gazdaság és szocálpolitiika tipikusan kommunitárius és nem konzervativ. szerintem Bence György kommunitárius, ő a jó szelleme a FIDESZ-nek IMHO (well, azért lehet, hogy Bence nem nevezi magát kommunitáriusnak :)), de nekem annak tűnik).
Megtette a dolgát, teljesítette, amiért útjára indították
Ugyan kik "indították útjára"?
Lerombolta, amit akart, az egyház és az arisztokrácia tekintélyét,
azt nem(csak) a liberalizmus rombolta le
minden tabut és erkölcsi gátat.
Ez manifeszt hazugság.
lerombolt börtöne romjain lázadozik, és azt kiabálja, hogy eresszük ki.
A szokott orbáni képzavar. A lerombolt gát mint börtönfal. Ilyenkor igyekszik a publikum kedvére tenni, de azért nem fogalmaz túl konkrétan, nehogy hülyeségen kapják. Ha a szokott "csupa buzi meg narkós" sémára játszik, akkor ott egye... Ha úgy általában a kritikai elméletről, a nők, etnikai/faji és szexuális kisebbségek védelméről, akkor ízlés dolga, csak az a bibi, hogy ez nem liberalizmus, hanem az, amit liberális helyeken egyzerűen baloldalinak tartanak.
on
Mi a nyavajával nyomja a külföldi sajtót az a híres SZDSZ?
Egyébként a klasszikus liberalizmus az, ami igen közel van a libertariánus nézetekhez, de ez Nagy Britannia különös helyzetével magyarázható. Hayek egy ilyen tipus volt, és mondjuk Seres hayekista. Na bumm. Az SZDSZ-t lehet doktrínernek nevezni, de libertáriusnak nem. Az SZDSZ szavazóinak 90 százaléka megijedne Hayektól vagy az amerikai libertariánusoktól. LiberálisABBak mint a tipikus szoci szavazó, kevesebb államot szeretnének (de általában pontosan ugyanúgy nem tudják, hogy aztán mi lesz, mint a szocik, a fideszesek vagy bárki).
Az SZDSZ NEM libertárius. Libertariánus politikai mozgalmak nem nagyon vannak, Európában elég nagy biztonsággal mentek el valamiféle ciki irányba (Hollandia, Norvégia). Amerikában elég befolyásosak, jó viszonyban vannak a paleokonzikkal (Buckley és tsai), de támogatottságuk kb. 1 százalék. Olvass libertariánus szerzőt, mondjuk az objektivista Ayn Randot. Elesel tőle (én is, nyugi, egészen döbbenetes, az Önzés mint önérték).
A szövegedben foglalt tények nagyjából helytállóak, a hozzájuk fűzött kommentárok - szvsz - nagyjából tévesek. De hogy jön ez ide?
Nem kell bizonygatnod, hogy az ember képes megváltoztatni - olykor gyökeresen - a világról, társadalomról alkotott nézeteit. Tudjuk. Azt is, hogy a fiatalok különösen ki vannak téve az ilyen változásoknak.
Ettől a klasszikus liberalizmus eszméi valóban beépültek a modern, demokratikus pártok politikájába (színezettől függetlenül), és az SZDSZ valóban libertárius.
Nem, a dolognak nem ez a lényege.
Van egy kétmilliós népesség, akik harmadrendű állampolgárkéntélik életüket saját szülőföldjükön, melynek határa rajtuk kívül álló okokból - jórészt a nyugat tájékozatlansága következtében lépte át őket. Ennek az országnyi embernek ma sincs rendes magyarnyelvű állami egyeteme, a román kormány /mely ajándékba kapta erdélyt és lerohasztotta/ mindent elkövet asszimilálásuk érdekében. A kiút, mint pl. Dél-Tirol esetében, az autonómia lenne. *** Az autonómia elérésének pillanata most van itt, meg kell ragadni, sült galambként nem fog a magyarok szájába repülni, érte a konfrontációt is vállalni kell.***A történelmi múlt, az erdélyi magyarok 80 éve, a "jó nevű" újságíró irásából kimaradtak, az eredmény egy torz cikk lett, mely csak az osztrák közvélemény félrevezetéére alkalmas, félinformációkat tartalmaz.
Emlékszel arra, amikor Horn Gyula és Orbán Viktor mint ellenzéki pártelnökök találkoztak a Gólyavárban ? Orbán Viktor akkor a következőt mondta, ugyanakkora a távolságra érzi magát az MDF-től mint az MSZP-től, elvileg el tudja képzelni pártja részvételét egy olyan koalícióban amelyikben az MDF, vagy az MSZP is résztvesz, de természetes szövetségesének az SZDSZ-t tartja. Figyelj, engem 1988-ben akartak beszervezni a FIDESZ-be, és elég sokat gondolkoztam azon, hogy esetleg igent mondjak. Emlékszem miket mondott Deutsch Tamás a Jurta Színházban (úgy elsős általános kora óta ismertem) emlékszem a Beszélőben megjelent (ezek birtokomban is vannak) FIDESZ-manifestokra. (Kövér László akkor még elkötelezett szociáldemokrata volt). Ne hazudjunk múltat, jó ? Ha azt emlegetnéd fel, hogy György Péter Szárszón megtámadta Orbán Viktort (akkor fel kellett volna állni a szadeszosoknak, és testülteileg elküldeni Gy.P-t a picsába, de sajnos éppen őket képviselte ez a rosszéletű), az más lenne. Ha nincs ez a székházügy, ez a "visszateszünk titeket a szemétkosárba" gusztustalanság, akkor ma háromosztatú a Parlament, és Orbán a liberálisok vezére, SZDSZ-szel a háta mögött, esetleg egy huszonöt százalékos MDF-fel vagy egy huszonötszázalékos MSZP-vel koalícióban. Ezeknek a dumcsiknak, amik ma mennek a polforumon, a csírájuk nem volt meg, lenyúlták a leggyomorforgatóbb emdéefes szart, kicsit kipofozták, és azt mondták, hogy ez a tutika. Nem tudom, hogy mikor kezdték el hinni is ezt a sok égbekiáltó baromságot, ha kiderülne, hogy Orbán ma sem hiszi el, nem lennék nagyon meglepve. Egyébként ilyesmit ugye más is csinált, Párizs egy ún. misét ért meg, nem zöldbabkonzervet. Politikai döntés volt az értékválasztás.
P.S Éppen most születik meg az orbáni sajtóbirodalom. Orbán "tejtestvére" Vitézy Zsófia főszerkeszti a Reformot, az Erdős-Vitézy-Orbán családé lesz a HírTV is.
De ez a lenyeg, hogy egy Eu tagallam minositi a kuszob elott toprzekolo masik allamot es feltetelekhez koti annak Eu-ba valo felvetelet. Semmi masrol nem szolt a szosszenet, csak a parhuzamrol.
"minden fideszes negatívan látja a liberalizmust. Bolsevikok lettek..."
Felhvínám rá a szíves figyelmedet, hogy nem mi forrtunk össze testvéri szövetségbe a magyarországi bolsevikok utódpártjával.
Az a tételed pedig külön tetszik, hogy aki elutasítja a mai magyarországi ún. liberalizmust (tkp. az SZDSZ politikáját), az bolsevik. Ahogy Galadriel többektől megkérdezte a napokban: van neked akváriumod?
"...autonomiat felaldozzuk azert, hogy nehany evvel korabban keruljenek be az unioba...."
Persze lehet ködös követelésekkel előállni és késleltetni a romániai magyarság EU-tagságát. Orbán sem gondolja komolyan, ha kormányra kerül az érzelmi politikusból azonnal átmegy reálpolitikusba.
Orbán márcsak azért sem tudná elutasítani a liberalizmust, mert a posztkomcsi kormánynak vajmi kevés köze van hozzá. Többre tartom ezt az eszmét, mint hogy Megyóék jussanak róla eszembe. Azt amit a médiaértelmiség egy része ért liberalizmuson, én is elutasítom:
Dadus szokta idézgetni a "liberális" programot. Tanulságos :D
"acontrecourant Téged az érdekel, ami beépült a kormányprogramba. Hát akkor ne tőlem kérdezd, én nem vagyok kormány.
HAME Ez igencsak gyengére sikerült. Kár. Pedig engem is érdekelt volna a dolog. Ezek szerint te úgy bízol meg az SZDSZ-ben, hogy fogalmad sincs a programjukról és annak érvényesítéséről? :))
Dadus fogalmad sincs a programjukról és annak érvényesítéséről? Én tudom, én tudom! El is mondom ha akarjátok. Igazán rokonszenves ez a tudásszomj. Még a választások előtt a szadi már jelezte mi a legfontosabb itten. Prioritási sorrendben: 1. a zOrbán-kormány leváltása 2. egy erős liberális alternatíva felmutatása A 2. pontról eddig nem derült ki mi is az, pedig vót vita róla rendesen. Mostanában viszont feltünt valami halvány reménysugár, egyre többet emlegetik hogy meg köll akadályozni, hogy a zOrbán visszajöjjön. Lehet hogy ez lesz a megoldás, az erős liberális alternatíva=ne jöjjön vissza a zOrbán. Na most, ez beépült a kormányprogramba is, erről szól szinte az egész.
]HAME Hát igen, ez egy nagyon szép és komplex gazdasági program. :))"
A lényeget blackhole (és zividivi is!) már megtalálta szövegben, így én csak ismételném őket. Mindenesetre édekes, hogy Orbán Viktor nem is olyan régen még a Liberális Internacionálé alelnöke volt. Akkor még az zengett, hogy a Fideszt előbb vették fel oda, mint az SZDSZ-t. Mára nyilván már minden fideszes negatívan látja a liberalizmust. Bolsevikok lettek...
Azt tartja erteknek belole, amit "mara minden normalisan gondolkodo ember es tarsadalmi ero beleepitett a sajat ertekrendjebe". Es mivel a liberalizmus ertekeit mar "minden normalisan gondolkodo stb. beepitette stb.", tovabbi liberalizmusra nincs szukseg, mert a liberalizmus most, hogy ertekeit "minden normalisan gondolkodo stb beleepitette stb" mar nem tartalmaz erteket, tovabbi elfogadasa karos.
Ez egyertelmu elutasitasa a mai liberalizmusnak.
"Ami értéket a liberalizmus, kedves barátaim, hozott a világnak, azt mára minden normálisan gondolkodó ember és társadalmi erő beépítette saját értékrendjébe"
Ha Orban elutasitja a liberalizmust, akkor miert tartja ertekesnek bizonyos mertekben?
Ha Orban elutasitja a liberalizmust, akkor miert tartja sztenderdnek az atlag polgar es tarsadalmi szervezetek szamara egy bizonyos foku liberalizmust?
"több rombolásra már nincsen szükség. Több rombolásra már Magyarországon sincsen szükség."
Az miert a liberalizmus elutasitasa, ha akarja annak elonyeit, de nem akarja annak karos hatasait?
"Für Orban ist Rumänien noch nicht reif./Orban szamara Romania nem erett az EU-ra."
Nem ez a lenyeg. Orban szerint lehetoseg van az autonomia megszerzesere es ennek ideologiai alapjakent mondta, hogy Romania nem alkalmas a csatlakozasra ha nem adja meg az autonomiat. Kiemelni ebbol azt, hogy Orban szerint nem alkalmas Romania a csatlakozasra egy ordas ferdites.
"Na most kerdem en, mi a baj a cikkel? Kihagyta a cikkbol az autonomia igenyt, szerintem tapintatbol, mert akkor Orban elmeallapotaval is foglalkoznia kellett volna."
A lenyeget hagyta ki! Hiszen az autonomia az egyik alapveto gondolatmagva Orban beszedenek. Orban velemenye Romania nem erettsegerol csak ennek a folyomanya, eszkoze. Erosen sarkitva azt is mondhatnam, hogy Orban se gondolja komolyan. Ennek az ujsagironak vagy fogalma sincs a tusnadfurdoi beszedrol vagy szuklatokoru a Karpat-medencei ugyekben.
"Az nem látszik túl jó ötletnek, hogy az ott élő magyarság EU-ba történő integrálódását éppen Mo hiúsitsa meg!"
Ez nem a meghiusitasrol szol, hanem az erdekervenyesitesrol. De ha mar annyira hiusitgatni akarunk, akkor talan talalobb azt mondani, hogy: Az nem latszik tul jo otletnek, hogy az autonomiat felaldozzuk azert, hogy nehany evvel korabban keruljenek be az unioba.
//"...Ami értéket a liberalizmus, kedves barátaim, hozott a világnak, azt mára minden normálisan gondolkodó ember és társadalmi erő beépítette saját értékrendjébe, több rombolásra már nincsen szükség. ..."// Vagy Orbán űl fordítva a bilin, vagy én a lovon (pardon gebén!), de egyetlen ideológiában sem találtam eddig eredeti "saját" értéket. Kisajátítottat annál inkább. Valójában az ideológiák romboló hatása abból következik, hogy mindegyik megszüntette az "ideológikus" harmóniát, ami többé-kevésbé végigkisérte a társadalmak történelmét.
KBS, KBS a cikket iro ujsagiro nagyasszonya az osztrak sajtonak. Rendszeres szereploje az osztrak TV politikai musorainak es nem mint kerdezo riporter -van ilyen is, pl. mikor Schuesselt kerdezi- hanem altalaban mint kozvelemenytformalo szuveren egyeniseg. Tudod, o mar nem kuncsurog riportokert, inkabb elotte bokazik az onjelolt riportalanyok hada. De ha struccot jatszol, akkor vedd ugy, hogy valoban weyerbelaba belehabarodott.
2. "Orbán Viktor is eljutott a liberalizmus elutasításáig." Ez meg rosszindulatú félérmagyarázás. (Hogy ne mondjak hazugságot.)
Orbán Viktor:
...a liberalizmus mint szabadságharc már réges-régen okafogyottá vált. Túlhaladt rajta az idő. Megtette a dolgát, teljesítette, amiért útjára indították. Lerombolta, amit akart, az egyház és az arisztokrácia tekintélyét, minden tabut és erkölcsi gátat. S most ahelyett - ezt látjuk most legalábbis Magyarországon -, hogy diadalmasan örvendezne kétségtelen sikerén, immár lerombolt börtöne romjain lázadozik, és azt kiabálja, hogy eresszük ki. Ez több mint mulatságos. Ami értéket a liberalizmus, kedves barátaim, hozott a világnak, azt mára minden normálisan gondolkodó ember és társadalmi erő beépítette saját értékrendjébe, több rombolásra már nincsen szükség. Több rombolásra már Magyarországon sincsen szükség.
Tudom, tudom, az SZDSZ fároszként emelkedik ki a mucsaizmus tengeréből? Igazán hálásak lehetünk, hogy ennyi meg ne értés és háltálanság ellenére még mindig nem vonultak vissza a politizálástól.
1. Az SZDSZ libertárius (és nem liberális) eszméit Európa más országaiban is csak egy szűk réteg vallja magáénak.
2. "Orbán Viktor is eljutott a liberalizmus elutasításáig." Ez meg rosszindulatú félérmagyarázás. (Hogy ne mondjak hazugságot.)