Keresés

Részletes keresés

trakisbandi Creative Commons License 2024.11.02 0 0 93196

Nekem is ez a tervem, elvetni a magokat megtudni az igazságot.

Azt már kérdeztem, hogy nem vettem-e le korán a magok beérése előtt ?

Mert mikor levettem akkor nem figyeltem a paprika csúcsát, csak megfelelő méretűnek néztem.

Aztán láttam hogy különc. Még tartom kicsit egyben, hátha érettebbek lesznek a magok (ez csak tipp részemről).

Előzmény: Ali-bá (93186)
lahuba Creative Commons License 2024.11.02 0 0 93195

Igen, én is ide jutottam, ezt fejtettem ki...

Előzmény: öreg_néne_b (93193)
lahuba Creative Commons License 2024.11.02 0 0 93194

Szerintem jó a párhuzam, ahogy a tiéd is, az előbbinek kiegészített változata... :-)

Előzmény: beetee (93192)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.02 0 0 93193

De miért nem igaz ez az állat és ember esetén is? Hiszen ott a születő utód a két egyed keveréke lesz.

Mert az utód már a következő nemzedék. De a termés még az anyanövény része, csak a benne lévő magok hordozzák a pollenadó génjeit is.

Előzmény: lahuba (93189)
beetee Creative Commons License 2024.11.02 0 0 93192

felesleges párhuzamot vonni.

de a mag az leginkább a lombikbébire, vagyis a már megtermékenyült, de még a méhfalba be nem ágyazódott petesejtre hasonlít.

A lombikbébit le tudják fagyasztani és később beültetni, a magot meg következő években elvetni.

Előzmény: lahuba (93189)
beetee Creative Commons License 2024.11.02 0 0 93191

ezért vannak vetőmagtermelő cégek, akik meg garantálják. 

egy-egy fajta vetőmagként való magfogásának meg vannak a méterben (több száz akár) megadott védőtávolságai, amin belül nem lehet rokon másik növény egy darab  sem.

Előzmény: lahuba (93190)
lahuba Creative Commons License 2024.11.02 0 0 93190

Így van, pedig senki nem garantálja, hogy az almapaprikákat csak almapaprika, a hegyeseket csak hegyes porozza be...

Előzmény: öreg_néne_b (93188)
lahuba Creative Commons License 2024.11.02 0 0 93189

Először én is teljesen reálisnak tartottam, hogy a megporzás után a termés a két egyed keveréke lesz.

Aztán utánaolvasva tudtam meg, hogy ez csak a fogott magra igaz.

De miért nem igaz ez az állat és ember esetén is? Hiszen ott a születő utód a két egyed keveréke lesz.

Ezt próbáltam feloldani, és a következőre jutottam:

Az állatvilágban a termés megfelelője az anyaméh, amely kineveli az utódot, ez még az anyaszervezet sajátja teljesen.

Ez a termés hordozza ki a két ivarsejt egyesüléséből keletkező magot, ami tulajdonképpen már az új egyed embrionális formában.

Ezért a termés még teljesen az anyaszervezet szerves része, ahogy az anyaméh az állaté, és a születő új egyed a növényeknél a termésből fejlődő mag, az állatoknál az anyaméhben kifejlődő újszülött...

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.02 0 0 93188

A pollen nem befolyásolja a termést. Ha egy sor hegyes paprikát é egy sor almapaprikát ültetek, a hegyesen csak hegyes, az almán meg csak alma fog teremni.. A pollen a következő generációban fejti ki hatását.

Előzmény: Belohin (93187)
Belohin Creative Commons License 2024.11.02 0 0 93187

Sötétben tapogatózunk, mert pl. fogalmam sincs, milyen mechanizmuson át alakul ki a paprika termése valamilyen alakúra. De nagyon úgy néz ki, hogy itt a pollenben levő fejlődési program is működött. Az én értelmezésem szerint a mutáció ennek szükséges feltétele volt, a többi - nem mutálódott termés is kaphatott pollent, de rajtuk nem látszik.

Előzmény: lahuba (93185)
Ali-bá Creative Commons License 2024.11.02 0 1 93186

Mindenképpen vesd el a magját!  Lehet meglepetés lesz az utódoknál is.  Én gyümölcsfámnál találtam rügymutációt egy hajtásnál. Tovább oltottam, de nem sikerült. Itt nagy az esély az öröklődésre.

Előzmény: trakisbandi (93167)
lahuba Creative Commons License 2024.11.02 0 1 93185

Én inkább úgy közelíteném, hogy ha egy tövön egy termés különbözik a többitől, akkor ott rügymutációról lehet szó.

Ebbe elvileg a pollennek nincs beleszólása, a mutáció révén jön létre egy eltérő tulajdonság.

Az viszont igaz, hogy annak igen kicsi a valószínűsége, hogy egy ilyen rügymutáció éppen véletlenül egy olyan alakot hoz létre, ami hasonlít a szomszédos növényéhez...

Erre nincs megoldásom.

Előzmény: Belohin (93184)
Belohin Creative Commons License 2024.11.02 0 0 93184

Hogy rügy- vagy egyéb mutáció, azt nem tudom, de mással nemigen magyarázható, ha egy tövön csak egyetlen termés tér el. A fejlődési rendellenesség inkább eltorzulást szokott okozni. A mutáció + az, hogy oda éppen harangpaprika-pollen került, elég kis esélyű egybeesés, de lám, megtörtént.

Előzmény: lahuba (93183)
lahuba Creative Commons License 2024.11.02 0 1 93183

"A többi paprika azon a tövön normális !!"

Akkor ott csoda történt.

Ha ez így működne, akkor mindenki látná, hogy a paprikatöveken különböző paprikák nőnek, ahol több fajta van egymás mellett.

Én ősidők óta termesztek egymás mellett sokféle paprikát, de minden tő csak a saját fajtáját neveli ki.

Néha vannak eltorzult példányok fejlődési rendellenesség, vagy rügymutáció miatt.

Végülis új fajták is keletkeztek úgy, hogy egy-egy mutáns példányt hasznosnak találtak, és elszaporították.

Lehet, hogy a tiéd is lehetne egy új fajta őspéldánya. :-)

Állítólag a zöld alma is valahol egy ausztrál farmon keletkezett egy vadon nőtt almafa adta ezt a termést, és elszaporították...

Előzmény: trakisbandi (93178)
lahuba Creative Commons License 2024.11.02 0 1 93182

Pedig szakembertől olvastam erről, igaz ott a tökfélék elfajzása volt a téma.

Egyesek állítják, hogy a tökjük, cukkinijük, stb. azért lett deformált, vagy túl kemény, mert más tökféle volt a közelében.

A szakértő mondta, hogy az csak a következő generációnál jelentkezik, akármi poroz be, a termés még az anyanövény tulajdonságaival bír, csak magot ne fogjunk belőle.

Ezt igazolják a gyümölcsfák is, ahol sokszor kifejezetten beporzó fajokat tesznek a nemes gyümölcsfák közé, és ez nem befolyásolja a nemes gyümölcsöket.

Pl. nemes meggyfák közé igénytelen cigánymeggyet tesznek porzónak, mégis nemes gyümölcsöket hoz.

De ennek magjából már valamilyen keverék lesz, ha elveted.

A gyümölcsfák nagy része idegen beporzású, nem is termékenyül a saját porától, tehát eleve nem is lehetne megfelelő termése, csak keverékek, attól függően mit hozott a szél vagy a méhike.

És még akár nem is lennének egyformák a fán a gyümölcsök... :-)

Előzmény: trakisbandi (93172)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93181

Még az összes cserepes virágom kinnt van a kertben, illetve néhány cserepes/balkonos zöldségem is. Nem tudom meddig maradhatnak kinnt, mert olyan erős a párásodás éjszaka, hogy reggelre csurom vizes lesz minden növény. Félek, hogy a rá hajlamosak legombásodhatnak. Pár nap múlva pedig már fagy is lehet éjszaka, habár itt délen nem biztos.

trakisbandi Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93180

"Azt még nem tudom hogy ízre hasonlít-e, mert nem faltam fel ."

Még egyben van, azon gondolkodtam nem vettem-e le korán, hogy a magok beértek -e .

Előzmény: CBNora (93179)
CBNora Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93179

Akkor ez tényleg fölöttébb érdekes.

Legalább eltetted annak a furcsa paprikának a magját? Csak kíváncsiságból, hogy abból mi lesz.

Előzmény: trakisbandi (93178)
trakisbandi Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93178

Mégegyszer .

A többi paprika azon a tövön normális !!

Ha a vetőmag is "harangos" lett volna akkor az egész tő az lenne, csak tipp mert villanyszerelő vagyok.

Előzmény: Belohin (93177)
Belohin Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93177

Igen, ebből a szempontból is furcsa az a paprika. Mintha már a fehérözön magját megtermelő helyen is harangpaprika lett volna a közelében. Pedig ilyen helyeken elvileg védőtávolság van.

Előzmény: CBNora (93176)
CBNora Creative Commons License 2024.10.30 0 1 93176

No igen, de az egres mellé ültetett fekete ribizli sose terem jostát. Majd csak a következő nemzedék.

Előzmény: Belohin (93174)
kobold62 Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93175

"hányszor kereszteződött néhai rokon fajokkal a törzsfejlődés során."

Igen. Itt nálunk a Mária utcán is sok ilyen egyeddel találkozik az ember. 😁🤣

Előzmény: lahuba (93171)
Belohin Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93174

A növényeknél nem olyan szokatlan a fajok közötti kereszteződés. Van, amikor szándékos, pl. Johannisbeere (fekete ribizli) + Stachelbeere  (köszméte) -> Josta. De az ilyesmin dolgozni szoktak az elkövetők. Itt pedig spontán jelentkezett.

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93173

A fajra többféle definíció létezik, de egyik sem tökéletes. Rokon fajoknál nem tudható pontosan, hogy mikortól önálló faj és meddig csak változat.

trakisbandi Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93172

"már a tavalyi kereszteződés után fogott magból alakulhatott ki..."

Ez azért lenne problémás mert idén először vettem bohóc magot, soha nem volt erős paprikám.

A fezérözön tő többi termése normális, nincs semmi bohóc beütése.

Ja és a fehérözön magot is boltban vettem.

Előzmény: lahuba (93170)
lahuba Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93171

Ja, és ezek ha külön fajok is, igen közeli rokonok, ilyen esetekben gyakori a hibridizáció, a természetben is sok fajnál előforduló jelenség.

Még az embernél is kimutatták, hányszor kereszteződött néhai rokon fajokkal a törzsfejlődés során... :-)

Előzmény: Belohin (93169)
lahuba Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93170

Nekem meg az a furcsa, hogy a hibridizáció hatása csak a keresztbe porzott egyedből fogott magból nevelt növénynél jelentkezik.

Ezért nem jó magot fogni együtt nevelt rokonok terméséből.

Az idegen megporzás után is az anyanövény jellemzői maradnak tudomásom szerint...

Az a vegyes morfológiájú termés már a tavalyi kereszteződés után fogott magból alakulhatott ki...

Előzmény: Belohin (93169)
Belohin Creative Commons License 2024.10.30 0 0 93169

Ez elég érdekes, mert nem csupán fajta, hanem faj szintjén is eltérnek.

trakisbandi Creative Commons License 2024.10.29 0 0 93168

Egymást váltják , tulipán és fehérözön.

Gondoltam ha nem lesz hely a tulpánoknak , akkor kihúzgálom a fehérözönöket,de nem tettem.

trakisbandi Creative Commons License 2024.10.29 0 1 93167

Sziasztok !

Kicsit közel ültettem a tulipán paprikát a fehérözön-höz, lett egy új fajta.

Azt még nem tudom hogy ízre hasonlít-e, mert nem faltam fel .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!