Valóban emelkedett, de bizonyos területeken ellentétes lett volna az asszimiláció. Mostanra szvsz élesen kirajzolódnának az etnikai határvonalak. A 70% reálisnak tűnik...
Gondold el, milyen szívás lenne, ha nincs Trianon, és mára kisebbségben élnénk a saját hazánkban.
a magyarsag aranya a nepessegen belul a 19szazadban 40%-rol 54%-ra emelkedett. az asszimilacio igen jol mukodott. mara ez az arany lenne vagy 70%.
egyebkent az egesz trianon Karolyi Mihaly egyszemelyes buntette. 1.2 millio katonat szereltek le 18 oktober novembereben. a roman hadsereg fenykoraban is csak 2-3szazezer fos volt, de erdelyt gyakorlatilag szabadcsapatok foglaltak el.
Szamomra is erthetetlen, hogy ha egyszer Ormos a temaban jo, akkor miert hagyta ki. Esetleg azert mert a filmsorozoat nem a Trianonhoz vezeto dolgokkal foglalkozik, hanem a Trianon megjeleneserol a tarsadalomban Trianon utan? Koltait kene ehez megkerdezni.
Egyebkent szerencsetlen modon idekeveredtek a Holokauszt filmek is. Ehez csupan annyi kerdesem lenne, hogy van film a zsido magyarok Holokausztjarol? Vagyis a Holokauszt magyar oldalarol? A Sorstalansag ilyen lesz, de van meg egyebb?
"Azt hiszem szoclib olvtársak tanulhatnának tőle!!!!
"
Ha egy ici-picit tájékozottabb lennél azt írtad volna, hogy mindenki tanulhatna belőle.
Ez a vers nagyonis aktuális az elmúlt 15 évre.
Már a Nagy Imre újra temetésénél a Rácz Sándor is említette, hogy nagyon széthúz az ország.
Akkor még nem gondoltuk, hogy ez csak fokozódik.
Szvsz ez természetes. Így volt a francia forradalom után is, csak most jelképesen hullanak a fejek. Hál' istennek!
"Néha megdöbbenek egyesek mennyire gyülölik saját hazájukat, s népét. "
Te ismersz olyan embert, aki gyűlöli saját hazáját? A földönkívüliek is védik, óvják földönkívüli hazájukat.
Soha nem hallottam, hogy francia, usák, német, vagy hontettotta mocskolta volna saját nemzetét, hazáját, annak polgárát.
"...román többségű részek nagyjából középen helyezkednek el."
Ezt tudom...de tehetséges politikusokkal (+erős központi 6alommal) ezt is ki lehetett volna ügyeskedni.
"Nem alkuszunk!"
Alkudni csak annak nem kell aki nagyon erős.
Egy erős Magyarország pedig régóta csak álom... vagy egy álomnak is csak emléke.
1ébként: Hawkeye már az utóbbi hozzászólásom előtt átlépte a sci-fi határát...nem fantasyét, mert próbált tudományos/történelmi alapot adni a beírásának.
Igazat írsz. Normális termőföldjeik se igen lettek volna a Csallóköz nélkül. Vagy nagyon importálniuk kellett volna mindent, vagy földeket elragadni valahonnan. A lényeg: nekik sem lett volna jó...
Meg az is kérdés, hogy egy etnikai alapon meghúzott észak mo-i határ mennyire hagyott volna egy életképes Szlovákiát kialakulni, Kassa, Nyitra, Pozsony, stb nélkül?
"...esetleg a nagyon nemzetiségi részek elengedése árán."
Nem alkuszunk! Egyébként "a nagyon nemzetiségi részek" elszakadása geopolitikai szempontból oktalan lépés lett volna, ugyanis pl. Erdélyben a legnagyobb román többségű részek nagyjából középen helyezkednek el.
Önként és dalolva... voltak ilyen barmok is, de azért sokan csak a kényszermegoldást látták benne, amit majd egy helyzetrendezés követhet.
"Gondold el, milyen szívás lenne..."
Tényleg nagy szívás lett volna! 91x évig együtt tudott maradni, valószínű, hogy hirtelen szétesett volna. Értelmes vezetőséggel elintézhető lett volna a békés egymás mellett élés...esetleg a nagyon nemzetiségi részek elengedése árán.
"Egy ennyire soknemzetiségű ország, ami Nagymagyarország lett volna, semmiképpen nem maradhatott volna fent..."
Az USA is szétesett...vagy nem?
"Magyarországot nem "kebelezték be", a magyarok (az akkoriak) önként és dalolva adták át a koronát a Habsburgoknak, akik majd 400 évig uralkodtak rajtunk."
Ezzel tisztában vagyok, ez nem képezi vita tárgyát. Meg is van a magam az egykori magyar úri osztályról.
Nagymagyarországot elég érdekesen képzeled el, az általad megjelenített képlet engem leginkább az EU-ra emlékeztet. Valóban, egy ilyen kaotikus túlesélyegyenlősített tömegdemokráciában igen kétséges, hogy az ország megmaradhatott volna.(szeretnélek figyelmeztetni, hogy átléptük fantasy határát)Én azonban úgy gondolom, hogy egy erős központi irányítású, a múlt valós értékein alapuló, a Drávától a Keleti-Kárpátokig nyúló Magyar Királyság meg tudott volna birkózni a nemzetiségi kérdéssel is...
Az ne zavarjon, hogy a térképeken magyarország elkülönítve látszik.
Egyébként nagy különbség van a között, hogy Osztrák-birodalom és ausztria.
Egy birodalomhoz akár több ország is tartozik.
A felvidék és erdély nem a "magyar-birodalom" része volt, hanem Magyarországhoz tartozott!!!
Óriási különbség!!!
"Gondold el, milyen szívás lenne, ha nincs Trianon, és mára kisebbségben élnénk a saját hazánkban"
Ezt még sosem hallottam:-O örülnünk kellne Trianonnak?:-)
"Egy ennyire soknemzetiségű ország, ami Nagymagyarország lett volna"
Ebben egyetértek. De otthon van egy térképem, egy el nem fogadott rendezési tervről. Kéöbb belinkelhetem. Na az szvsz igazságosnak volt tekinthető. Az az etnikai arányok figyelembevételével készült. Amúgy a bécsi döntések során kialakult határok is aránylag igazságosnak tűntek. Ha jelenleg is így nézne ki országunk, nem hiszem hogy annyira bánkódnánk Dél_Erdályért, Szlavóniáért, vagy a Felvidél északi részéért.
Bocsi, nem vettem észre ezt a beírásodat. De most reagálok rá.
Ausztria pedig nagyon nem jó példa: ők már meglévő államokat kebeleztek be (cseh, lengyel, észak-itáliai ez az stb.), vagy hasogattak darabokra.
Magyarországot nem "kebelezték be", a magyarok (az akkoriak) önként és dalolva adták át a koronát a Habsburgoknak, akik majd 400 évig uralkodtak rajtunk. Tudom, választaniuk kellett, hogy osztrák vagy török uralom legyen, és úgy döntöttek, hogy akkor már inkább az osztrákok...
A történelemben egy négy évszádos uralom bőven elég a végleges elbirtokláshoz is, láttunk erre elég példát. Magyarország nagy szerencséje, hogy elvesztettük az I. világháborút, és így majd négyszáz év után megszabadultunk az osztrák elnyomástól. Ugyanilyen szerencse a tragédiában, hogy egy etnikailag nagyrészt egységes Magyarországit tudhatunk a magunkénak. Gondold el, milyen szívás lenne, ha nincs Trianon, és mára kisebbségben élnénk a saját hazánkban. A nemzeti hagyományainknak, a kultúránknak, az identitás tudatunknak milyen katasztrófa lenne, ha Magyarországon a magyar csak az egyik hivatalos nyelv lenne? Ha egy magyar köztisztviselőnek meg kellene tanulnia még vagy öt másik nyelvet, hogy Nagymagyarország minden polgárával tudjon ügyintézni? Ha a (nagy)magyar parlamentben 5-6 nyelven szólnának hozzá a képviselők? Ha a Nagymagyar Televízióban csak a műsoridő kb. 1/4 részében volna magyarnyelvű adás?
Egy ennyire soknemzetiségű ország, ami Nagymagyarország lett volna, semmiképpen nem maradhatott volna fent, és élek a gyanuperrel, hogy mára már nem is létezne Magyarország: a velünk élő nemzetiségek fegyverrel szedték volna szét az első számukra kedvező pillanatban.