Gondolom ismered a párhuzamot a segglyuk és a vélemény között :DDD
Én azt látom a környezetemben, hogy mindenki szzív a gázzal, repkednek a havi 50-100 ezres gázszámlák ... Itt nem mai, hanem 10, 20 éves építésre kell gondolni, három szint mer az köll stb.
A szomszéd is milyen büsszke hogy 2500m3 gázzal kifűt egy telet... Neki nem gond a költsége, mivel tavaly fejezte be a házat, telek nélkül saját bevallás alapján 43 misiből.
No, én mint máshol is írtam inkább átépítek egy 113 nettó m2-es házat, 25 cent grafit EPS, hővisszanyerős szellőztetés talajcsövezéssel, LED világítéssal és kb 2KW napelemmel hálózati visszatáplálással.
Ezt csak azért írom, hogy egyértelmű legyen hogy gyakorlatilag bármilyen gázos beruházás nekem az életben nem térülne meg, nem is beszélve a komfortról.
De maradjunk a korrekt összehasonlításnál, és írjunk konkrétumokat. Pl mennyi 30 méter gáz talajcsövezés mérőóráig? Mennyi egy gázkémény, engedélyekkel?
Ezt kérem senki ne vegye vitaalapnak! Tényleg nem tudom, adatokra vagyok kíváncsi, és az is aki majd esetleg visszaolvas.
Nos ... én nem vagyok "gázpárti" , sőt! Nem akartam és úgy nézett ki a dolog, hogy lehetőség sincs rá. Alternatívaként mégis fagázkazán+ puffer merült fel. Aztán mégiscsak összejött a gázbuli..... De a villanyt még hőszivattyú üzemeltetsére is drágának tartom, nem még direktbe a rendszerbe küldeni. mondjuk a villanyfűtésberuházás valóban olcsó egy normális rendszerhez képest, és nagyon komfortos, biztonságos, de roppant drága az üzemeltetése -így csak azoknak ajánlható akik ilyen vándormadarak mint Te, ill. nekik sem mert az ezzel fölszerelt ház, lakás ki ill. eladhatatlan. Másrészt ma egy családi ház bekerülési költségéhez képest ha nem is törpül el, de nem óriási tétel egy normális fűtés "letekerése"..
Aztán meg 1m3 gáz 10kw árammal van partiba, melyből egy jól szigetelt házban 5-10 m3 fogy naponta... Tessék szorozgatni... Infarapanelos ház villszámlája is hajmeresztő, pedig az állítólag hiperszuper. Nem akarok megbántani senkit, de azért az átlag cs.házas magyar nem föltétlen hülye, ahol tud takarékoskodik fél százalékánál sincs villanyfűtés...
Szia, igazán nem kötözködésképpen, csak hogy legyen összehasonlítási alap, leírnád mennyibe kerül a komplett gázos/hőtárolós melegvizes rendszer?
Nekem eddig a teljes villamos rendszer 401Eft + 253Eft forintba került. Ebben az első a fűtés (padlófűtés és villamos konvektorok), melegvíz a második pedig a hálózatbővítés és földkábelezés költsége.
Igen is...., -bojler - is nagy szigetelt tartály...
Nekem pl. olyan "tartályom" van amiben van 2 csőkígyó -höcserélő- amit akármilyen kazán, vagy folyadékos hőközegű aparát fölfűt, de "vész" esetére van benne egy 2kw-os főtőpatron is. Léteznek fali és álló kivitelben is általában; 120, 160, 200, 250, 300......... literesekben az áruk változó, de lehet megfizethetőn jó minőséget venni.
"indirrekt tároló" Ha jól értem ez gyakorlatilag egy nagy szigetelt tartály amiben nincs elektromos fűtőszál, hanem a gázkazán tartja benne állandó hőfokon a vizet.
Ha már úgyis belefogsz a "gázprojektbe" akkor a vill. bojler helyett földobhatnál a gázkazán mellé vagy alá egy indirrekt tárolót -amit az felfűt, melybe még általában szintén tehető vagy már eleve van elektromos fűtőszál. Amennyiben két hőcserélős(csőkígyós) tárolót vásárolsz, idővel kollektorral is bővítheted.. A gépésznek jelezni kell, hogy Te mindenhol azonnal szeretnél melegvizet, így ő egy olyan hurkot fog kiépíteni, amelybe beépíthető egy cirkulációs szivattyú -így a mosókonyhától esetleg távolabb levő csapolási helyeken is rögvest biztosítható a hmv.
Abban az esetben, ha olcsó, használt, vagy ingyen kapott villanybojlert szeretnél mégis, az is felfűthető gázkazánnal külső, vagy akár spéci belső hőcserélő segítségével, de ez már tákolás kategória lehet új ház esetében...mondjuk működhet. naszóval ha fizeted a gázalapdíjat meg a tervet meg mindent akkor mindenképp azt kell hmv. előállításra használni mert jóval olcsóbb.
120m2-es földszintes házat szeretnénk építeni. Jelenlegi elképzelésünk a fűtés/HMV megoldásra egy zárt fali gázkazán, illetve egy 150 literes villanybojler (csúcsvezérelt/éjszakai áramról, nem tudom, hogy ez van e mindenhol...?). Mindez egy mosókonyhában elhelyezve, a fürdőszoba mögötti falon. Mivel jelenleg társasházban lakunk ahol _azonnal_ van melegvíz ahogy megnyitom a csapot, és ezt mi nagyon kedveljük, szeretnénk legalább hasonló hatást elérni. Várom az észrevételeiteket, tanácsaitokat a fenti elképzeléssel kapcsolatban. Mit lehetne esetleg máshogy/jobban csinálni.
Megértem, hogy Magyarországon teljesen szokatlan hogy ekkora teljesítményű villamos berendezések legyenek egy lakásban.
Én sajnos (szerencsére) eddig már három másik országban, és 6 különböző házban/lakásban is éltem. Ezekben volt olyan amelyik csak villanyárammal működött, és az volt a legjobb! Ott pl alap volt az új építésű lakásokban az 1x110A!
Nekem nem adtak el semmit, és én sem akarok senkit sem meggyőzni, sem eladni neki ezt a rendszert. A saját tapasztalataim és elképzeléseim szerint építkezek.
Szerintem van olyan, aki elgondolkodik ezen. Én rábízom, hogy továbbgondolja, meghallgassa mások véleményét is.
Mások már előttem leírták itt az üzemeltetési költséget. Hamar ki lehet számolni, menny az annyi.
Ha valakit érdekel hajdú bojlerba hőcserélő hogy vegyes kazánnal vagy napkollektorral esetleg mind kettővel fűse akkor irjon a csaba.kocsis@freemail.hu címre
Nekem egy 8KW-os elektromos vízmelegítő volt egy zuhanyhoz. Ez télen még éppen hogy elég volt de nem bőségesen.
Ebből kiindulva a most épülő házamban az egyik fürdőben lesz egy 12KW-os a másikban pedig egy 18KW-os elektromos átfoló melegítő :D Ez a típus: http://www.iparcikkonline.hu/6069/stiebel-eltron-dhh-18-s-elektronic-comfort-elektromos-atfolyos-vizmelegito
Mivel adott a 3x63 Amper, bőven elbírja a hálózat. Majd megírom mennyi lett a villanyszémla :))
Igaz nekem 37 éves, nem hajdú csak elkthermax bojlerom is van..
Ha kilyukadt nincs mit tenni, cserélni kell.
A tartályt elvileg lehet fodozni, csak nem fér hozzá az ember, nem éri meg.
Csere szabatos ?
A mai flexi csatlakozások világában ez már nem téma.
Egyébként nekem is volt egy jukas hajdúm, még horganyzott tartállyal, Csepegett a víz majd egy évig, szerencsére volt alatta egy használaton kivüli kagyló. Szerencsére nem csapott agyon, mert akkor nem írkálnák itt.
csere !!!
Nálam a cserénél a legproblémásabb a helyre emelés volt !
Szia, Azt nem tudom,hogy mennyire csereszabatos a regi az ujjal, de a regihez kapsz meg mindent.Tehat amig a tartaly ki nem lyukad addig javithato. Lehet,hogy csak valamelyik tömites ment ki, söt majdnem biztos.
Van egy ~30 éves Hajdú villanybojlerem. A napokban arra lettem figyelmes, hogy a villamos doboz alján lévő furaton át csöpög néha a víz. Mi lehet a baj? Netán kilyukadt? Erre vonatkozóan az lenne a kérdésem, hogy az új Hajdú bojlerek mennyire csereszabatosak a régivel? Felső rögzítő konzol méretek megegyeznek? Alsó bekötések ugyanolyanok?
hasznalt lakast vasaroltam, meg nem lakok ott, Saunier Duval Renova Star keszülek szolgal fütesre es melegvizellatasra.
Korabban 6 even at laktam olyan lakasban, ahol szinten kombi-cirko volt, egy 1993 taji Vaillant keszülek. Evvel valo tapasztalatom, hogy a melegvizellatassal elegedetlen vagyok,a keszülektöl tavolabbi melegvizelveteli helyeken lassan jelenik meg a melegviz (pl. 1 percig kell folyatni a vizet).
Kerdeseim: - ismeri valaki a fenti keszüleket, mi a velemeny rola ? - erdemes-e, lehet-e ezen keszüleket olyan masik keszülekkel tarsitani, ami gyorsitana a melegviz megjeleneset a töle tavoli melegvizelveteli helyen ? mivel erdemes tarsitani ? (gazboyler, villanyboyler, "napkollektoros cucc", ...)
Laikus vagyok a temaban, arra gondolok, hogy egy regebbi kombi-cirko eseten, elöször a keszüleknek fel kell füteni egy primer vizkört, ami höcserelövel füti az ataramlo vizet, ami aztan "majd" eler a nyitott csaphoz. Tarolo eseten az elsö resz (primer vizkör+Höcserelö melegitese) nem szükseges. Ha ez lenyeges összetevö, akkor erdemes tarolora (melegvizboyler) gondolni.
Szerintetek működne ha egy nyitott rendszerű 10 lit. bojlert ami csap fölé van tervezve a mosogató alá szerelném? Természetesen nem fordítva, és hosszabb flexi csövekkel rákötném a spéci 3 csöves csapot.
Az én tapasztalatom az átfolyós vízmelegítővel:Van egy kis hétvégi faházam ahova zárt rendszerben működtethető 7kW-os vízmelegítőt szereltem. Mivel vezetékes víz nincsen, tartályból kapja a vizet házi vízműből. Ha a tartályban levő víz hőmérséklete kb. 20C felett van, akkor tesz rá annyitt, hogy már jó a zuhanyzáshoz. Mivel ennél alacsonyabb hőmérsékletű a vezetékes víz, ilyen teljesítményű melegítő már nem megfelelő. Ennél nagyobb teljesítményűhöz pedig brutál villamos vezeték kell...
A kérdésem amiért itt vagyok:
Éppen ezért (föld alatti cisztenát készítek, ezért hidegebb lesz a víz) vettem egy erősen leárazott 10 L-es vízmelegítőt. Sajna elhamarkodtam, mivel most vettem észre, hogy nyitott rendszerű és nem lehet több fogyasztóra kötni:(. Egyre is csak spéci csapteleppel. A használati utasítása azt írja, hogy zárt rendszerű bekötés esetén kötelező biztonsági szelepet szerelni a meleg csőre. Milyen szelep ez? Mi történhet mégis zárt rendszerbe kötöm be? Nem bírja a tartály a nyomást? Esetleg megrepedhet?
A kérdést megint feldobnám, a családtagok változatlanul nem akarnak szerelőt! Viszont módosítanék: -> A hang mégsem vízforráshang. Talán viszont hasonlít ahhoz, mintha fémen fémet húznának végig, de nem nyikorgás, hanem valami más... Nagyon hangos is tud lenni. -> Nem minden alkalommal van. Víznyitás után nemsokkal jelentkezik, hangos, majd halkabb, és végül abbamarad.
Most offolok, mivel nem hiszem, hogy van alkalmasabb topik, ha igen, bocsánat! :-)
Gázbojlerünk van, és néha nagyon furcsa hangot ad. Most lett kitisztítva, a furcsa hang maradt. Kb. olyan, mintha víz forrna benne valahogy, de nem teljesen az a hang, nem tudom definiálni. Elég ijesztő. Kattanás, aztán a hang, közben egy-két kattanás, majd egy nagy kattanás, és vége. Gázszerelőt családtagjaim nem hajlandóak hívni, sőt, engem néznek bolondnak a félelmem miatt.
A kipucolás óta az őrláng meg kicsi, és nagyon zúg, a lakás másik végéből is hallani.
totál laikus vagyok bojlertámában. ezért kérem a segítségeteket. tegnap este a bojlerünk 3szor csapta le a villanyórát. mi baja lehet? zárlatos? tényleg egyáltalán nem értek hozzá, eddig távfűtéses, melegvizes helyen laktam, szóval egyáltalán azt sem tudom, hogy működik, nézzétek ezt el nekem:)
Van egy Tatramat 80l-es bojlerem amit kipucoltunk és a tetejéről középpen lógott le egy anód (kb 60cm hosszú), de már nagyon széthullva. Mivel nem jött ki ezért csak hajlítgani tudtuk és letört töből az a vékony 5-6 mm átméröjű rúd amire az anódot "futtaták"
Kérdésem mit lehet ilyenkor csinálni?
A tetejét lehetetlen elérni.Ha menetes is volt akkor is esélytelen kifúrni a bojler belsejében a menetet, mivel felnyúlni sem lehet odáig...
Hogyan oldjam meg?
Egyébként ez az új házunkba lesz! Ahol most lakunk szintén nincsen gáz, ezért van egy 80l bojler itt is és évente fél vödör vízkő jön ki belölle!Éjszakai vezérelet áramról megy de csak a bojler 5000/hó alatt nem jön ki annyi áramot megeszik... ráadásul estére 50% ,hogy nincsen melegvízünk... Párom tehet róla - folyóvízben mosogatás, reggeli és esti gyors zuhany- mégis furcsa, hogy 2 embernek nem elég a víz.
Mi ezért nem is tervezzük az éjszakai áramot az új helyen, mert inkább időzíttővel felfüttenénk délután, és akkor estére tuti lenne melegvíz.Aztán reggel menne még 1 órát az meg elég lenne a kézmosáshoz, illetve átfolyós a mosogató alatt! Meghát az éjszakait beköttetni is 30e forint ha nem ment fel az ára...
Én most kizárólag a Hajdú villámos megoldására gondoltam (eletronyos bojler) :)
Hőcserélőssel nincs tapasztalatom, arról nem tudok mondani semmit, pro-kontra. Viszont amikor cirkót terveztettem, akkor minden szerelő azt mondta, hogy hagyjam meg a bojlert - vagy cseréljem ki egy 80 lityis testre - és abba rakjak egy hőcserélőt, és nem kombi kazán, hanem csak egy sima fűtő kazán, amire rárakom a HMV kört. Szerintük a Hajdúnak van a legjobb szigetelése, persze mint írtam, ez a villanybojlerre vonatkozik :)
Alkatrész árakról nem tudok mit mondani, csak azt, hogy egy Hajdú teljes felújítása - aktív anód, f.szál, tömítések... - kb 7e ft :)
Köszi a választ. Sajnos kell a minimum 200-as, mert napkollektorral kisebbet fűteni nem lehet, sőt, még ez is kevésnek tűnik.
Hajduval nekem az a bajom, hogy a hőcserélős verziók drágák, ehhez képest vékonyabb szigetelés van rajtuk, mint egyes "külföldi sz*rokon". :-) És hát kinézetre is igencsak szocreál, nem is értem, miért nem foglalkoznak ezzel kicsit többet a gyártók. Elvégre sok esetben a bojer lakótérbe kerül, és nem mindegy milyen képet fest. A másik, hogy a Hajdu hőcserélős tárolói még újak, ezt még nem nevezném kiforrottnak, de a bojlerek valóban az egyik legjobb minősg a piacon.
Az alkatrész csak akkor lehet probléma, ha valamiféle Kínai csodát vesz az ember. Jónevű külföldi gyártó termékét semmivel sem rizikósabb megvenni, mert ha még netán ki is vonul mondjuk 10év múltán a hazai piacról, más országokból vagy közvetlen a gyártótól vígan rendelhető hozzá bármi. Azért ma már mégsem a vasfüggöny világát éljük, neten akármit hozatok akár az USA-ból is, max. 3-7 nap alatt itt van. Szervizelés terén sincs rizikó, ezek tulajdonképpen egyformák, mindegyik egy tartály, benne csőkígyó (már ha hőcserélős típus), rajta szigetelés, azon festett lemez aztán kész. Aki Hajdut tud szervizelni, az mást is tud. Ha meg kilyukad, akkor úgyis kuka.
Nem kell félni a külföldi terméktől, feltéve, ha nem NONAME!