Én ma kerestem moly elleni szert. 3 oldalon sorolja a szereket, de ebböl kb. csak két szer (és származékai) maradtak (mavrik és tsai, ill. Karate zeon (és tsai), amiknek van idén is engedélye és még venni is lehet. Mindkettöt 2X lehet alkalmazni egy évben.
kérdezz növényvédő szaktanácsadót (növényorvost), én ebben segíteni ne tudok. A Curzate-hasonmás Kupfer Fusilan most is kapható, de II-es szer, a Tanos (ami mindig is II-es szer volt) helyett meg a Mildicutot használom, ami ugyan kontakt szer, de van némi áramlása a hajtáscsúcs felé. Ez III-as szer, 1 l-es kiszerelésben kapható, egy évben 2X használható szőlőben és tormában, máshol nem. 100 tőkére 0,8 deci kell belőle, így láthatod, hogy kiskertben nem éri meg a használata.
Pár napja (ismét, többedszerre) belinkeltem a nébih szerkereső adatbázisát, ha fent mind a négy engedély típushoz raksz pipát, (alapból a szükséghelyzeti nincs bent), akkor tényleg minden, engedéllyel rendelkező szert meg tudsz találni akár károsítóra, akár hatóanyagra, akár kultúrára. Amilyen gyorsan változik az engedélyezett szerek köre, ez az egyetlen módja a használható szerek követésének
A közelmúltban valamelyik fórumtárs permetszer-használattal kapcsolatos kérdésére, utaltál egy korábbi, szerintem hasznos összeállításodra, amit korábban én is igyekeztem követni.
Amennyiben a fórumtárs meg is találta az összeállításodat már a Tanost és a Cursate supert hiába keresné, mert azóta kivonták őket a forgalomból.
Valószínűleg a kollégát, de engem is érdekelne milyen harmadik kategóriás szereket lehetne használni helyettük?
Sajnos az idén nem tudtam megcsinálni a kénes lemosó permetezést és most látom a következményeit. A szőlő hajtáscsúcsain növő új levelek szinte mind kanalasodnak, torzulnak az atkák szívogatásaitól.
A jelenség azért ilyen látványos és robbanásszerű, mert a korábbi permetetéskor használt Tihovit átmenetileg visszafogta őket. A legutóbbi permetezés óta kb. egy hét telt el. Kifejezetten atkaölő szert nem akarok használni, de lehet, hogy kénytelen leszek, ha csak nincs jobb ötletetek.
hát, mostanában nem volt időm küldeni, mert reggeltől vakulásig dugdosom a szőlőt még holnap is, előtte meg a méheket geggyűtem, szombaton meg újra mehetek a méhekhez, mert úgy látszik, találtak valamit.
Eddig Józsi, a kőműves esőcsináló képességében bíztam. Ő ha valahol járdát betonoz, akkor tuti hogy azután esik. Most már a te esőküldésedet is komolyan veszem. Tegnap megfújtam a gyümölcsfákat, majd másfél óra múlva valami kicsi sávban, de brutál módon leszaladt az ég. Azt hiszem szépen látszik, a szomszéd falu határából, hol lehet a szőlőnk.
Az az érzésem, hogy a kolléga nem tud mit kezdeni a 10 l-es mennyiséggel, nála sztem a hektárdózis a nyerö, de ahogy elnézem, ez kb. 5-6 kg/ha lehet, mivel a max 8 kg/ha 600–1000 l/ha lémennyiségnél.
Nem tudom, és felelösséggel erre válaszolni neked nem fog tudni senki.
A virágzás-kötödés környéke a szölö életében a legérzékenyebb pont, ezer dologtól függ, még a helyszínen vizsgálva se lehet megmondani a tutit, egy fórumban pedig kizárt.
Köszönöm a választ, valóban túl általános volt a kérdés.
Mit értedz mocsoknszer alatt, valami rovarölőt?
Még egy kérdés, van egy nagyszemű sötét rózsaszínű szőlő, fajtáját nem tudom, de van legalább 30 éves, ez a kedvencem. Ez minden évben rosszul termékenyül, de mellette a saszla az meg tökéletes.
Ha negyven évig bióban tolták, akkor kell lennie ragadozóatkáknak is ott, hacsak valaki be nem kavart valami mocsok szerrel, úgyhogy jó eséllyel import cucc lehet az.
Hogy mi ellen és mit? Megmondom öszintzén, konkrét szert tuti nem fogok mondani, és aki valamennyire is felelösségteljes, az az egy szem kapható kénen (thiovit) kívül nem modn semmilyen más szert se, a mi ellent se igazán lehet felelösséggel megmondani látatlanban, mert nálam pl. még qrva messze van a virágzás...
Én a következö permetezéskor (amit a következö két héten belül kéne megejtened) is raknék a permetlébe ként, de akkor már nem a maximális töménységüt, mert az a (vélhetöen) magasabb hömérséklet miatt már perzselhet. A thiovitnál asszem 8 kg/ha a max. dózis, én levinném 6 kg/ha-ra. (ha ezt a számot elosztod 5000-rel, jó közelítéssel megkapod az egy tökére jutó kénadagot, ezt kell felszoroznod a te tökeszámoddal, hogy megkapd, mennyi ként kellene) kijuttatnod a területedre.
Amúgy a gubacsatka simán jöhet egy szomszédos, kevésbé gondozott területröl, legalábbis nálam így volt, a nyugati és az északi szomszédom is "bio"-ban utazott, azaz magasról pottyantott a területére, onnét rendszeresen másztak át hozzám gubacsatkák, de mára "szerencsére" már az atkák is megunták az ottani életet, annyira gondozatlan lett mindkét terület.