Nagyon szépek, tényleg :)
Gonzi teljesen besötétül, ha bemegy a macska a szomámba, úgytünik a kicsi állatoktól fél (bár Marci macskám kilenc kiló) a nagyoktól, mint én is, nem:)
Nem gondolkodtál még rajta, hogy belépőt szedsz?:)
Egyébként nekem is volt burunduk mókusom, imádtam, kétszer annyit élt, mint természetben élt volna, nagyon jól érezte magát:)
Azért látom neked is komplett állatkerted van otthon! :-) Nekem is!
Van két teknősöm, egy szíriai aranyhörcsögöm, egy dzsungáriai törpehörcsögöm, 2 hullámos papagáj, egy leguán, egy szibériai csíkos mókus! Anyámnak van két pintye meg egy pár hal és úgy családilag közösen van egy kutyánk és most már 5 macskánk, ugyanis nemrég született 2. :-)))))))))
Köszi az idézetet, meggyőztél:)
Szerencsére nekem belül van a cső, úgyhogy nem lesz gond!
Régebbi képek is jók lesznek, de sajnálom, hogy most nincs leguánod, igazad van, nem élet az élet leguán nélkül :)
Azt nem értem egyébként, hogy hova tünik annyi rengeteg leguán, amit behoznak az országba?
Vagy a tulajdonosok nagy részének nincs internete, vagy valami más ok lehet, mert annak ellenére, hogy havonta mennyit hoznak be, elég kevés leguánista weblap van szerintem.
Sziasztok!
"Mivel a közönséges üveg elnyeli az UV-A és az UV-B tartományba es? sugarak jó részét, a szoláriumlámpákat és csöveket különleges, az UV-fényt átereszt? kvarcüvegb?l készítik." Forrás: Élet és Tudomány
JaMan!
Majd keresek elö képeket, de a félreértések elkerülése végett el kell mondanom, hogy most sajnos egyetlen leguánom sincs (már évek óta). :(
Költözködés, gyermekek születése, építkezés, kert miatt egyel?re elég ami van (halak, tekn?sök, pintyek, papagájok, nyulak, kutya), azonban amint lesz idöm készítek valami profi leguánterráriumot, több állatnak, mert nem élet az élet nélkülük! :)
Tehát régebbi képeket tudok majd betenni.
Üdv
Tegnap megkínáltam Gonzit egy kis paprikával meg egy kis paradicsommal :)
eddig nem volt hajlandó mást megenni a salátán kívül, de szerencsére ez úgy tünik izlik neki :)
Azért baj, ha csak salit eszik, mert abban kb csak víz van, de erről már beszáéltünk azt hiszem:)
Basiliskus:- Neked nincs fényképed az állatkádról?
Egyenlőre üveges, hirtelen így tudtam megoldani. De már gondoltam arra is, hogy van egy kiszáradt fa, a kertben és akköré építek egy ketrecet. Csak az a baj, hogy ebben egyenlőre akadályoz az anyagi helyzetem. :-(
De remélem hamarosan elkészülhet a nagy mű!
Okés, szerintem rá fogok ragasztabi valami díszcsíkot, vagy levelet mintázó valamit, mert szegény már tényleg nagyon rászokott....
Szerintem nem biztos, hogy rács kell neki üveg helyett, UV lámpánál valóban azt szokták tanácsolni, hogy ne a terráriumra, hanem a terrárium belsejébe tegyük az UC lámpát, mert elnyeli az üveg, de szerintem természetes napnál ez a veszély nem áll fenn, mert ha az üveg tökéletesen megszűrné a napot, akkor nem lenne szükség pl UV szűrős napszemüvegre, nemigaz?:)
De arra nagyon figyelj, hogy legyen árnyékos helye, hogy el tudjon bújni a nap elöl, ha melege lenne, egy napra kitett üvegkalitkában el sem tudom képzelni egy idő után hány fok lehet, de nem árt, ha jól szellőzik ...
A kerti napozó üveges? Azért kérdem, mert az üvegen nem megy keresztül az UV, ami ugye élettanilag fontos, ezért jobb a drótháló, mint az üveg. A kerti napozó kialakítás nagyon jó ötlet! :)
A fejrázást a Gedeon sokszor csinálta, nem agresszív, hanem kommunikatív célllal, a saját tükörképének is és nekünk is.
Ottó eszik már rendesen? Próbáld ki az akácvirágot, a Gedeon nagyon szerette, még fagyasztottam is le belöle télire.
(off A hosszú ö,ü helyett rövidet írok, hogy ne csak kérdöjelek legyenek. on)
Valószín?leg felméri a távolságot, és ebben nem tudja figyelembe venni, hogy ott az üveg. Nekem nem volt olyan közel semmi a terráriumhoz, hogy át akart volna ugrani rá. Az üvegre festés, vagy ragasztás szerintem nem rossz ötlet, talán egy-két zöld levél megtenné, ott, ahova mindig nekiugrik.
Az els? leguánom - a Gedeon - nagyon sokszor kaparta az üveget, mert ki akart jönni. És ezt f?leg akkor, ha látott minket! :) Ezt még hatéves korában is csinálta (akkor halt meg :( ), de persze sokszor sikerült neki elérni, amit szeretett volna, így eszében sem volt leszokni róla.
? nagyon-nagyon szelíd volt, napoztattam úgy is (igaz nem sokszor), hogy egyszer?en csak feltettem egy fára a telken (akkorára, hogy le tudjam szedni mindenképpen). A tapasztalatom az, hogy órákon keresztül szinte meg sem mozdult, gondolom egyrészt élvezte a napot, másrészt bizalmatlan volt az ismeretlen területen, és mindent megfigyelt.
Azért örülök, hogy Gonzi nem csapkod:)
nagyon nyugis ő alapvetően, ennek mondjuk örülök...remélem Ottó is megjuhászodik egy idő után, amikor majd jobban megismeritek egymást.....
Képeket a héten tudok csinálni, ha ahverom jön, neki van digitális gépe. Amint meglesz küldöm! Ottó ilyenkor a fejével és a farkával is csapkod! A módszer az, hogy először le kell fogni a farkát, aztán a testét! Persze nagyon óvatosan, nehogy letörjön a farka!
Gratula hozzá, elbántál egy félelmetes leguánnal:)
egyébként ilyenkor bólogat is, vagy csak csapkod a farkával?
nekem még sosem sikerült elérnem Gonzinál, hogy agresszív legyen, de nem is nagyon próbálkozom, jó nekem így nyugodtan :)
tudsz csinálni képeket a kerti napozóról, meg Ottóról magáról?
Ahonnan Ottót kaptam, ott egy másik hímmel lakott együtt és valóban nősténynek álcázta magát. Mióta nálam van szépen "magához tért"! Szép nagy a toroklebenye és fejlődik a taréja!
Épp ma délelőtt csináltam neki kerti napozót! Egy régi vitrines szekrénybe ágat szereltem és beraktam Ottót! Egyenlőre nagyon élvezi a napsütést, bár elég nehéz volt oda kivinnem. Nem igazán a szelíd arcát mutatta mikor megfogtam!
Sziasztok!
Én is hallottam erről a tulajdonságáról, vagy inkább viselkedéséről a leguánnak, nagyon megfogott már akkoris, pedig nem is volt még akkor legum :)
Basiliskus:- tapasztaltál már olyasmit, hogy nem látja a leguán az üveget, és állandóan nekiugrál?
Az a baj, hogy Gonzinak már sebes az orra, és nem tudom mit tegyek vele, hogy abbahagyja....
kezdek komolyan aggódni érte, főleg azért, mert elég csúnya lett az orra, és félek maradandó helye marad...
Sziasztok!
Csányi Vilmos szerelmes állatok cím? könyvében azt olvastam, hogy a domináns hím háremet tart, tehát a hímek és a n?stények kit?n?en elvannak egymás mellet. Két hím az már más. Az alulrendelt hímek egyik stratégiája, hogy n?sténynek néznek ki, és a vezér territóriumának szélén párosodnak a n?stényekkel. Ügyes, trükkös állatok, de éppen ezért arra is lehet számítani, hogy ha olyan helyr?l szerzünk be állatot, ahol sok van együtt, akkor esetleg a n?sténynek látszó állat hím.
Én jártam így. Ráadásul egy id?ben két fiatal leguánom volt, két különböz? alfaj, mindkett? hím. Az orrszarvas alfaj volt a kisebb, de a vadabb is, ? volt a domináns, megpróbált még felettem is lenni a rangsorban. Talán ebben még szerepet játszott a sötétebb zöld színe. Ezt nem engedtem neki, és egyáltalán nem akart szelídülni, a végén elajándékoztam egy olyan helyre, ahol nincs kisgyerek. Onnan kezdve a másik leguán rohamosan szelidült! :)
Üdv, Basiliskus
Én úgy gondolom, ha elég nagy helyük van akkor megvannak ketten is! Ezt bizonyítja az alábbi idézet amely a www.extra.hu/iguanainfo oldal tulajától van:
"semmi akadálya annak, hogy egy hím és egy nőstény egy terráriumban éljen, viszont eléggé nagy hely kell nekik. Egy 3000 literes "kalitka" már elegendő kell, hogy legyen. Arról hallottam, hogy két (vagy több) hím nem fér el egymás mellett, mert nagyon territoriális(?) állatok. Persze, ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ajánlatos, csak sokkal nagyobb hely kell, hogy mindkettő biztonságban érezze magaát, s egyik se nyomja el a másikat."
Nos én elég nagy helyet készülök készíteni nekik, úgyhogy remélem nem lesz problémám!
Nem biztos, hogy jó ötlet...
nem társas állatok a leguánok, és ha lesz nőstény, lesznek kicsik is, ami elég nagy felelősség, kell keltető neki, ha esetleg lesznek tojások....
és ha a nőstényben tojás van, és nincs helye ahol lerakhatja őket, akár bele is halhat....
Arról nem is beszélve, hogy két leguánnak kétszer akkor ahely kell..
Sajnos nem szelíd. Tavasszal kaptam az unokatestvéremtől, 3 évesen. Állítólag sosem volt egy szelíd állat, valószínűleg keveset foglalkoztak vele. Most éppen próbálok fellelni egy nőstényt is, hogy ne legyen egyedül.