4.,és a repedések rajzolata (töredezett, kagylós-pókhálós, párhuzamos, stb).
Többféle repesztő van.
1.,Egyik az, amikor két akrilfestéket használsz, a felső akril megrepedezik és a repedésekben felbukkan az alsó réteg színe. Ez az egyfázisú vagy felülrepesztés (egy kence+akrilok kellenek a repedéshez)
Szalvéta felett nem alkalmazható, csak szalvéta alatt alapnak, hisz az akril befed mindent.
2.,a szalvéta fölötti felülrepesztés: ebben az esetben kétlépcsős a repesztés, azaz az első fázisra kell felhordani a második lakkot, ami átlátszó. A második réteg reped meg, itt ki kell emelni a repesztéseket. Ezt többnyire minta fölé használjuk.
3.,szintén kétfázisú, de színes a repesztő, ebben az esetben az első lépcsőre hordjuk a másodikat, ami színes és fedő. A második repesztőréteg reped meg és a repedésekben az alap színe bukkan elő.
A 2 és 3 közt a különbség a repesztés rajzolatában van, az első az lekopott faszerű repesztést ad, míg a második olyan pókhálósat, mint az áttetsző kétlépcsős repesztők.
Még egy kérdés: milyen márkájú repesztőt ajánlotok? És mivel kencézzem? Nagyon apró repedéseket szeretnék elérni - mi a titka? Valamint a szalvéta felett is lehet?
Bocs, hogy csak kérdések egyelőre...
Azt hiszem, délután meg fogom tudni mutatni eddigi dobozaimat, bár ezek csak nekem nagy dolgok, mert tudom, hogy milyen voltam ezelőtt. A tieitekhez képest "ócó kínai".
A sötétebb színű rózsához próbáltam igazítani a bordó színt. Így elég ütős lett a színe. Ezért próbáltam oldani egy kis fehér tortacsipkével, amit arany színű üvegkontúrral kiemeltem. Így meg úgy néz ki mint a nagymamám varrósdoboza :-)) olyan kis romantikus. A rózsás dobozkáid (na meg a többi is, de nekem a rózsa minta a nagy szerelmem) nagyon-nagyon gyönyörűek.
Nagyon kezdő kérdésem van: alul-felül 1 réteg ragasztóval jelenleg úgy látom, hogy rendesen odaragadt a szalvéta. Azt olvastam, hogy 2-3 réteg ragasztó kell rá és utána szintén 2-3 réteg lakk. Biztosan kell az a sok ragasztó, ha eggyel is odaragadt? Nem lehet rögtön lakkozni?
A papírdobozom a kreatív boltokban kapható egyen-kartondoboz.
Deka akryllal festve egyelőre úgy látom, semmi baja, de ezeket a kreatívos akrylokat nagyobb felületen ölég drágának érzem, ezért kutattam más után és úgy találtam a diszperzites ötletet.
Egy kartondobozt már összekentem vele, itt szárad egy-két hete, még nem volt időm folytatni. Festés közben nem éreztem, hogy ázna a papír, inkább az a problémám, hogy biztosan jól tapad-e, nem kezd-e el felpattogni majd. Egyelőre nem látok rajta problémát, csak azt nem akarom, hogy odaadom valakinek, egyszer-kétszer kinyitja és lejön a máz...
papirdoboz festésével ovatosan kell bánni..kérdés mennyire papira papirmertdeformálodhat a festés során.
a diszperzitbe ha egy kis akrylt is keversz máris gazdaságosabb és praktikusabb...a tempera vizbázisu és a nedvességtöl oldodik.. az akryl vizbázisude száradás után ha nedvesség éri nem maszatolodik...
találtam az obiban egy zománc festéket... akryl alapu selymesen matt.. a hagyományos értelemben véve semmi köze nincs a zománc festékhez- azzal nagy felületeket gazdaságosabban lehet alapozni...4x-es mennyiség mint egy akryl tubus ára
a dobozaimon a maszatok porpasztell kréta és olajfesték. az alap fehér akryl azon elefántcsont akryil.
----------------------
szpidi köszi.. az italtartó ezen formája elsö probálkozás még ki kell tapasztalni hogyan dekorálható szebbre-jobbra
valahol olvastam, hogy temperával színezett diszperzitet is lehet alapozásra használni. beszereztem egy keveset (kb 3 litert adott a festő több árnyalatban - mikor fogom elhasználni???), de nem tudom, hogy ha papírdobozra kenem, akkor nem fog lepattogni? van ebben tapasztalatod?
1., első réteg nem túl vékonyan, de egyenletesen elken
2., első réteg érintőszárazsága (átlátszósága után) második réteg vastagon felken.
3., második réteg ujjal átdörzsöl, itt a lényeg a felületbe való dörgölés, nem kell nagyon cicózni, de legyen meg
4., száraz helyre letesz száradni, másnap ránézni és surlófényben már látni kell az összefüggőrepedéseket.
Amik a hibák lehetnek:
1., a rétegek túl vékonyak voltak. A második rétegnél, ha benne maradt az ujjlenyomatod, akkor ez eléggé lehetséges, hiszan a II. fázis masszálás után is kiterül szépen, tehát kellő vastagság esetén nyoma sem lehet az ujjadnak abban
1/a., nem elég vastag a II fázis, így nem lesz eléggé mély a repedés, és nem tartja meg az annak kiemelésére szánt anyagot, egyszerűen kitörlöd belőle
2.,nagyon meleg van, ilyenkor "puhább" a lakk. Értsd ezalatt azt, hogy annyira "nem köt meg", hogy repedjen és eleve döglassan száradt meg, csak később várható repedés, később, mint a megszokott
3.,nagy a páratartalom, ilyenkor ez a lakk nem reped meg. Ha hajszárítóval ráfújsz, akkor meg képes kicsiket repedni és nem is a legszebb rajzolatúra.
Ugyan kiteheted a napra, de akkor meg szétreccsen az egész rútul.
4., a nagy meleg miatt a kiemelésre használt cucc túl híg lett és nem ül meg a repedésben.
Vastagabb rétegekkel egy próbafán próbáld újra, akkor a rétegeket kizárhatod, mint hibaforrás, aztán hagyd lehetőleg száraz helyen száradni pl klímás autóban vidd magaddal vásárolni :) , és végül ha már látod a repedést próbáld kiemelni, ha nem marad a repesztőben anyag, akkor kenj rá száraz anyagot (mittoméén, korom, vagy hamu). Ha a hamu marad, de a kiemelő nedves cuc nem, akkor használj másik, melegre kevésbé összeolvadó kiemelőt.
De arra is figyelj, hogy ebben a dunsztos időben egy már megrepedt lakk is képes visszasimulni gaz módon. Tehát ha van repedés, akkor gyorsan emeld is ki, ne várj vele sokat.