> Elnezest kerek, ez kabare? Mas szoval, nem ertem a rizsadat. Vagyis, kifejtened bovebben, mert nem tudom mire gondolsz?
Nem, nem kabaré, nem értem miért írod ezt.
> > IAF!
IAF != MoDS
Nos, bbtermi hozzászólását úgy értelmeztem, mintha keverne minket. A "!=" string jelentés nem egyenlő. C-stílusú nyelvet nem láttál még?
> > Nem úszod meg! Ha már bedobtad a követ az állóvízbe, ne próbálj átiszkolni egy másik topicba. Ennek itt a helye.
> Ha a többiek is így gondolják, akkor vissza minden (bár ettől függetlenül nehezen tudnék tenni bármit is ellene :)).
Úgy érteztem (eszerint tévesen), hogy az általad felvetett és tárgyalt téma zavarja a többieket, de kiderült, hogy nem igaz, ezért vissz az egész?
Lehet hogy a valasztasok miatt valaszolt? Bar, Simicskoek a HEL-nek is valaszoltak, szemben mondjuk a szadesszal es a maszoppal.
"Emlegettétek a magasabb fizetéseket, de senkinek nem tudsz annyit fizetni, hogy megérje neki meghalni érte"
Ezert erdemelnek megbecsulest a katonak! Persze csak ha tenyleg arrol van szo, nem hazudozasrol.
A setat ugy kellene megvalositani, hogy pacifistak is johessenek (ez meredek es lehet nem fog menni), lanyok jojjenek, es hogy nekem sok az a 70 km :))
Ave mindenkinek!
Fiúk! Jó hír, vagy én vagyok optimista!
Simicskó válaszolt!
~ Üdvözlettel: , I,~ ~ Gu. l~r Simicskó István :t- ~t~ . 2 ˇˇk a `~~ államtick~~ ~ POLGÁRI NEMZETBIZTONSÁGI SZOLGÁLATOKAT IRÁNYÍTÓ MINISZTER HIVATALA POLITIKAI ÁLLAMTITKÁR,
úrnak Budapest
Tisztelt Úr!
Örömmel olvastam a Nemzetőrséggel kapcsolatos elmélyült sorait, mely rendkívüli tapasztalatokról tesz bizonyságot. Amint Ön előtt is ismeretes az Országgyűlés a 100/2001. számú a Nemzetőrségről szóló határozatában a~ Honvédelmi Miniszter feladatául szabja, hogy hozzon létre egy előkészítő munkacsapatot, amely kidolgozza a jövőbeni új fegyveres szervezet rendeltetését, szervezeti és működési rendjét, létszámát, költségvetését és minden olyan kérdést, ami a Nemzetőrség felállításának feltétele. Meggyőződésem, hogy az Ön által leírtakat hasznosítani fogják a Honvédelmi Minisztérium munkatársai, a Nemzetőrségről szóló előterjesztésük elkészítésükkor. Kívánok Önnek jó egészséget és sok sikert további munkájához. Budapest, 2002. február 19.
A szken meg némi igazítás miatt néz ki így. Meg vagyok zavarodva egy kissé. Ez most mennyiben jó és mennyiben rossz nekünk? Várnám és köszönettel venném a tapasztaltabbak válaszát.
A figyelemfelhívó akcióról; mit szólnátok egy összetartó gyalogtúrához kb. két nap öszesen 70-80km. középpontban mondjuk a Hősök tere, onnan egyesült díszmenet a Parlament elé. Átnyújtjuk eddigi gondolataink kvinteszenciáját tartalmazó iratot és csak lesz valami. Vegyes csapat, katona-civil, hogy az eggyüvé tartozásunkat demonstráljuk. Megint naív vagyok?
Írjatok!
PS, ne értsetek félre, de azért a nagy öröm részemről mert az elmúlt X évben összesen ez a 2. olyan levél amiben egyáltalán válaszra méltatnak. Lehet, hogy mégis feltámad a sereg?
Előző hozzászólásomat tegnap este követtem el, de nem bírta keresztülszuszakolni magát a szerveren azért valamennyit vesszített a fisseségéből, az aktualitásából reméljük kevesebbet.
Nimegen-Mars ld. 164.
Kedves Hamburger!
Irántad érzett tiszteletből megpróbálom még egyszer, de attól félek ő is azok között van akik már legalább egyszer nem válszoltak. Bár lehet, hogy igazságtalan vagyok Vele és az egyel korábbi főparancsnoknak írtam. Mindegy a tanári költségvetésem el kell, hogy viseljen még egy borítékot és pár A4-es lapot.
Szakmámból adódóan kevesebb figyelmet szentelek a hitvány anyagiaknak, szerencsére itt van Transporter aki ellensúlyozza eme hiányosságomat, de fenntartom azon véleményemet, hogy a hadsereg megújulása csak másorsorban gazdasági jellegű. Elsősorban szellemi-erkölcsi hozzáállásnak kell, (kéne) megváltoznia, de ez a változás sokak számára ijesztő lehet. A sereg preferálja a sorállomány alacsony iskolázottságú részét előléptetés területén. Nem tudnak mit kezdeni a feksőbb végzettségüekkel és az alacsonyabb szellemi képességű hivatásosok nem is akarnak mit kezdeni velük, hát utálják őket. Nekem volt szerencsém egyszer tiszta érettségizettekből álló zászlóaljban szolgálni. Az a hivatásos aki rájött, hogy hogyan kell beszélni velünk, élete leghatékonyabb kiképzési időszakát teljesítette velünk. Ha nem kudarcélmények legszebb gyűjteményének lett kicsiny birtokosa. Ugyan az a hely, ugyan azok az emberek. Ha a változás beáll ezek az urak erős kisebbségbe szorulnak. Az önkéntes sereg állandó ön-továbbképzést jelent, felelősséget a rádbízott emberekért, területért, anyagokért, (aminek jó részét saját zsebből adtuk össze) ezeknek az embereknek megfelelő mennyiségű és minőségű kiképző kell/Figyelj Blue-draginfly, bírd ki még egy kicsit!/
IAF- nak igaza van abban, hogy a tömeghadsereg szinte bármire "felheccelhető". Egy önkéntes nem. Emlegettétek a magasabb fizetéseket, de senkinek nem tudsz annyit fizetni, hogy megérje neki meghalni érte.
Olyan helyzetben amire kilátásunk van (a legrosszabb esetet alapul véve) mindössze két-három tömeghadsereggel kell farkasszemet nézni amíg a NATO felemeli a senekét. Fizetett zöldruhás ezt nem teszi meg, elkötelezett hazafi (eredeti értelemben) természetesnek tekinti. Ezt a szakmát pénzért csinálni nem lehet. /Mást sem de az egy másik cikk témája kéne, hogy legyen./
A hindú vallásnak van egy zseniális meglátása (ezt herélték át az embertelen kasztrendszerré) négyféle ember van, sudra (4) akit a gerincvelőből érkező ingerek visznek végig az életen. Kereskedő (3) aki betartja a törvényeket mert e nélkül az üzlet nem működne, felül is két kaszt van, ezek a szellemi kasztok, a pap (1, ő a legmagasabb rendű) aki a világot Isten felé mozgatja, a katona(2. aki minket érdekel most) aki tisztában van azzal, hogy az életének szerves része a halál, sőt az dolgok igazi értékét az adja, hogy ennek fényében szemléljük mindazt ami körülvesz minket. Az életét úgy rendezi be, hogy mind az élete, mind a halála a legtöbb "hasznot" hozza a világnak. A kasztok eredendően nem szakmát jelöltek, hanem világhoz való viszonyulást. Lehet egy pápa is sudra és egy éhenkórász pap, ( pl. Szent Ferenc)
A toborzás ezeket az embereket kell, hogy megszólítsa, utánna csak megtartani és kiképezni kell őket.
Bocs megint mennem kell. Köszönöm mindenki türelmét aki végigolvasta opuszomat.
Bajtársi üdvözlettel: bbtermi.
> Nem úszod meg! Ha már bedobtad a követ az állóvízbe, ne próbálj átiszkolni egy másik topicba. Ennek itt a helye.
Ha a többiek is így gondolják, akkor vissza minden (bár ettől függetlenül nehezen tudnék tenni bármit is ellene :)).
Nem, egyaltalan nem vetted el a kedvem! Sot, kellemesen csodalkozom azon hogy milyen nyilt es elfogulatlan a hozzaallas ebben a topicban! Sajnos kicsit neha tulzottan vedekezo allasban vagyok.
> Hat, kozkivanatra mentem bele, legyszi ne csak nekem mondd hogy felrement, a tobbiek is beleszoltak. Meg en akartam a legkevesbe.
Ok, bocs. A többi hasonló topictól eltérően (már amennyire ismerem őket) legalább hivatásosokkal vitáztál. Örülök, hogy itt vannak, nem szeretném, ha feldühítenénk őket. Évfolyamtársakkal, kollegákkal, szobatársakkal, ismerősökkel gyakran beszélgettünk a topic témájáról, csak éépen egy profi sincs köztünk. Ahogy írtam az elején, azért hoztam létre a topickot, hogy velük "összefussak".
> A gazdasagi oldala ettol fuggetlenul erdekel. Amiket arra irtam nem is voltak offok.
Persze, emlékszem. Azért remélem nem vettem el a kedvedet és ezután is írni fogsz, eddig a "programom" [02..05] pontjait jártuk körül, érintve [06..09]-et, lesz még mit.
Mi az a Nijmegen Mars? A civil-katona meneteles szerintem k.vajo otlet! En akkor is benne lennek, ha a HEL nem. Egyebkent MoDS rancolta a szemoldoket a hadkot-nemhadkot tema miatt.
A gazdasagi oldalara akkor vissza fogok terni, a szamitas reszben keszen van, bar a sorkotelessegre kihegyezve de ez reszletkerdes.
Ave mindenkinek!
Kedves Blue-dragonfly!
Amit a tiszthelyettesekről mint "rongyos talpas" tudok az mindösszesen annyi, hogy a katona az ő viselkedése alapján éli meg ill. szenvedi el a sereget. Nem viccből nevezik őket a sereg gerincének. Mivel ennyire kényes és értékes helyen vannak magasra kéné tenni velük szemben a jércét és megböcsülni őket, mert ők alkotják a "reklámanyagot" a leszerelőknek.
IAF!
Nem úszod meg! Ha már bedobtad a követ az állóvízbe, ne próbálj átiszkolni egy másik topicba. Ennek itt a helye.
Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi sorozási rendszer káros gyakorlatilag minden lényeges szempontból. Ez egy olyan dolog amivel szemmel láthatólag minden hozzászólónk egyetért. Én is azért erőltetem a "csak az katonáskodjon aki akar, azok pénzén akik nem akarnak" gondolatot, mert, ahogy erre Transporter is rámutatott, lassan felnőtként kéne kezelni a lakosságot ebben a kérdésben is.
Korábban már megpendítettem a katona /nemzetőr/ által beszerzendő felszerelés árát, mennyiségét. Nem haraptatok rá, de gondold végig, aki ilyen összeget költ, ennyi szabadidőt áldoz egy számára fontos célért, azzal nem lehet akárhogy bánni. Ő sem hagyná. Kicsit talán visszatérünk az ókorba amikor az öntudatos állampolgár védte a hazáját, de bele is szólt, a hazája külpolitikájába. Ábránd, hogy ez még egyszer megvalósul, tudom, de remélem, hogy azok akik így kapnák a kiképzésüket szélesebb rálátással kezelnék a világot, mint a berántott legény aki csak találgatja melyik lába jobb és melyik a bal.
Hamburger!
Nem akarok senkit táncba vinni, de egy ilyen demonstráció is tilos nektek, mint a Nijmegen Mars?
Szerintem hatékonyabb lenne mint egy fórum, mert azon már, ahogy IAF is írta beindulnak a feltételes reflexek, mindenki elmondja a maga kis jó régóta betanult szövegét /kiveri az agyát, ahogy egy mentorom mondta/ aztán azt hiszi, hogy jól végezte dolgát. Egy ilyen hosszú megpróbáltatás alatt nem lehet szövegelni, /majd hegyre fel indítjuk/ de oda kell figyelned a másikra. Ja, ha akarsz ki is rohanhatsz, csak értelme nincs sok. A cél az lenne, mint ebben a topicban is, másként gondolkodunk, másként szavazunk de ezért hajlandóak vagyunk felállni a billentyűzet elől, hogy másként is tegyen valamit.
Egy fórum csak egy a sok közül, minuszos hír, de egy közös civil-katona meneteléses együtt gondolkodás az egészen más. A HEL leánysága-legénysége megpróbálna egy ilyet szervezni? Nem kell terem, nincsenek előadók. Azért minden pártból hívjuk meg a honvédelmi bizottságot!
Bocs mennem kell
Bajtársi üdvözlettel: bbtermi.
Egy kicsit félrement a topic, nem elsősorban a sorkatonaság/hadkötelezettség kérdéseinek feszegetésere hoztam létre. Belefér, de talán beszéljünk másról. Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi rendszer rossz, különben nem jött volna létre ez a topic. :(
Hamburger:
Említetted, hogy a németeknél a szárazföldi csapatok mellé osztják be a harci helikopter egységeket. Hogyan, mennyit, hová? Nem okoz ez problémákat? Egy picit más típusú kiszolgálást igényel, mint a gyalogság vagy a harckocsizók.
Számvéber és fenrir (és mindenki):
Leírtátok, hogy szerinted hogy kellene egy zászlóalj méretű önálló harccsoportot felépíteni. Számvéber írta azt is, hogy hogy szükség lenne min. két gépesített lövész, vagy páncélgránátos dandárra. Mi lenne közte, hogyan építenétek fel szervezetileg? (ezredek) Pontosabban arra gondoltam, hogy szükség lenne külön harckocsizó ezredekre, tüzérségre. Ezeket hogyan építenétek fel? A tüzérséget legfeljebb mekkora szervezeti egységekben célszerű alkalmazni, továbbá érdelne, hogy milyen eszközök számítanak manapság korszerűnek pl, tarackok, egyeéb lövegek. alapkövetleményről, a aknavetőkről). Léteznek még/szükséges-e páncéltörő lövegeket külön alkalmazni, vagy erre ott van a helikokter, a harckocsi vagy az irányítható páncéltörő rakéta?
transzport:
Remélem nem veszett ki belőleg az újító szellem. Kaphatnánk Tőled valami hasonlót? Ha nem, akkor eselteg ízekre szedhetnéd a többieket.
Azt hiszem, hogy nem kérdeztem rá semmire, ami már itt elhangzott. Remélem visszatérünk a régi irányvonalra.
A koltsegekkel kapcsolatban szerintem nem helyes amit irsz. Az a velemenyem hogy a tisztek, tiszthelyettesek es egyeb "rangos" katonak berezese az altalad leirtaknak megfelelo kell legyen, fuggetlenul attol hogy sorkatonak vagy onkentesek vedik az orszagot.
Hisz azt nem lehet elvarni, hogy szinte minimalbert majd a legtehetsegesebb emberek mennek katonanak (ezt ne vegye sertesnek kerem senki, tendenciakra gondolok es nem egyedi esetekre) - de ugyanez a helyzet a pedagogusok vagy az apolonoverek koreben is. Szoval kontraszelekcio van! Ez baj, de nem fugg ossze a sorkatonasdival.
Az onkentes hadsereg koltseget kepletbe foglalva ugy lehetne megfogni, hogy "jelenlegi vedelmi szintet nyujtani tudo onkentes hadsereg koltsege - a jelenlegi sorozott hadsereg koltsege [jelenlegi adokieseseket is figyelembe veve]". A jo minosegu tusolok, szallasok, korszeru fegyverek, megfizetett tisztek koltseget nem kell belekeverni, mert azok egyebkent is szuksegesek, nem a sorkotelezettseg felvaltasa miatt merulnek fel.
Kicsit csodalkozom! Azt hiszem osszekevered a hadkotelezettseg megszunteteset es a hadsereg megszunteteset, nem?
Hadsereg kell szerintem! Nem akarom feloszlatni. Az atallast az onkentes-megoldasra meg kell kezdeni, de ez megvalosithato "atlapolassal", vagyis fokozatosan. Az hogy tologatjuk magunk elott, nem fogja megoldani a problemat (az egesz haderoreform problemajat sem). Lenyeg ami lenyeg, hogy mindig legyen katona aki vedi az orszagot, nehany evig (peldaul 2006-ig) valamennyi sorozott es egyre tobb onkentes, onnantol kezdve pedig csak onkentes.
A tartalekosok kerdesere lehet megoldast talalni.
Az utolso mondatodban megfogalmaztad azt, ami szamomra a lenyeg ebben a kerdesben. Kar hogy nekem eddig nem sikerult ennyire szepen :))
Ez az ami miatt a hadkotelezettseget is ellenzem: szerintem ez a fogalom csak es kizarolag katonaskodast, harcolast, esetleg gyilkolast es meggyilkoltatast jelent.
De, amint megallapitottuk, a hazafisag nem egyenlos a katonaskodassal, velemenyem szerint kimondhato, hogy a hadkotelezettseg sem azonos a honvedelmi kotelezettseggel. Epp mert a hadkotelezettsegben benne van a "had", ami ugye a haboruhoz kapcsolodik. A honvedelem viszont (bar el van maszatolva), szorosan veve a "hon vedelmet" jelenti, vagyis nem kapcsolodik a katonaskodashoz.
Konkretabban: ha peldaul en olvasok, muvelodom, beszelgetek, vitatkozom, leveleket irok ujsagoknak amikben felhivom a figyelmet bizonyos visszassagokra - osszefoglalva tehat aktiv civilkent azon igyekszem, hogy a kozelet minel tisztabb, stabilabb legyen, maris megcselekedem amit megkovetelt a haza. Az esetek igen nagy tobbsegeben pedig eppen azert alakul ki instabil (haboruveszelyes vagy eppen haborus) allapot, mert az emberek tobbsege nem foglalkozik a kozelettel. Peldaul nem megy el valasztani! A MIEP-esek elmennek szavazni, es Meciar hivei is el fognak menni szavazni. Tehat ha mas nem megy el szavazni, akkor igen razos lesz a videkunk az osztol. Es ez a felelosseg mindig megvan, nem csak minositett helyzetben. Sot, a minositett helyzet a tul keso!
Szoval azt szeretnem ha a maszatolas, ideologizalas gyengulne ezekben az ugyekben, masreszt pedig ha sikerulne minel tobb ember erdeklodeset felkelteni a kozelet ugyei irant (nem jeleskedem) - ez igy egyutt vezethetne egy olyan stabil helyzethez, amiben kizarhato hogy mi legyunk aggresszorok. Ez kombinalva egy jol mukodo onkentes haderovel mar kellokeppen vedett lenne a hon.
Viszont a hadkotelezettseg nyitva hagyja az utolso mondatodban leirt - igen realis - veszelyt, es ezen segitene ha peldaul a kapcsolodo nyilvantartasokat felszamolnak. Hisz akkor eleve nehezebb lenne az embereket kenyszeriteni mert nem volna meg az osszes adatuk olyan pipec modon mint jelenleg.
Sem Téged sem elv- hit- vagy gondolati társaidat sem minősíteni sem bántani nem kívánom.
Nézzük sorban :
IAF : " Csakhat, a sorkotelesseg eltorlese is hazaarulozast zudit sokak nyakaba, tehat ennel tovabb..."
transport : Aki Benneteket EZÉRT hazaárulóz azzal ne is foglalkozzatok.
Valószínűleg azt sem tudja mit jelent a szó amit használ.
Olyan mint a kivezényelt csőcselék. Nem tudja mit jelent, de kiabálja.
Hadkötelezettség :
Egy-két "kívétel", igen-igen speciális helyzetben lévő országot leszámítva, a világ azon országai melyek feladják a hadkötelezettség = az önvédelem, elvét nagyon hamar megtapasztalják, hogy hogyan kell eltartani idegen fegyveres erőt.
Békében, középeurópában, a következő 10-20 évben valószínűleg ????????????????nem kell sorozott katona.
De, hogy hadkötelezetség ne kelljen ?
Boszniának nem volt hadserege 1991-ben. Két szomszédjának volt. Mindkettő érzett késztetést, hogy megszerezze/feolssza azt a területet.
Ez a NEM militáns bosnyák polgároknak belekerült TÖBB száz ezer halottjukba.
Azok haltak kiknek semmi közük nem volt a dologhoz.
Akkoriban tartalékos parancsnoki hallgatókat (is) tanítottam. E fiatalok az egyetem után jöttek be 6-9 hónapra.
Naponta tárgyaltuk ezt.
Ők is sorkatonaság, egy részük hadkötelezettség ellenes volt.
Mindíg azt mondtam nekik :
Ok.
Szüntessük meg.
Kescskemétet felaáldozzuk. ( kb. akkora létszámú polgári lakosság halna meg mire újra szerveznéd a hadsereget egy feloszlatás után.)
Ez idáig rendben.
10 050 000 mínusz 90 000 még mindíg marad 9 960 000 magyar állampolgár.
De.
Ki mondja meg a kecskemétieknek ?
Ki legyen kecsmétinek kinevezve ?
A Drávafoki ?
Vagy az Illocskai ?
Vagy a Mohácsi ?
Már többször vesztettünk sok száz ezer embert.
Meg kel próbálnunk mégegyszer ?
Van amivel 100 %-ban egyetértek Veled.
A hatalom ill. a hatalmat gyakorlók, a nekik megadott jogokkal visszaélve, hazafiság=katonaság című butaság mögé bújva gyakorlatilag kontroll NÉLKÜL küldhetnek halálba tízezreket, minősített időszakban.
Tehat a HEL szoban a "H" Hadkotelezettseget jelent. Ezt en osztom szivem melyerol, de nem csak en. Bar pacifista csak szormenten vagyok.
Politikailag realis viszont csak a sorkotelezettseg eltorlese lehet, legalabbis jelenleg. Ezert is mosodik ossze a ketto, de a nevvalasztas nem teves, sem a celvalasztas.
Csakhat, a sorkotelesseg eltorlese is hazaarulozast zudit sokak nyakaba, tehat ennel tovabb nem lenne erdemes menni pillanatnyilag, mert az olyasmi lenne, mint a teljes leszereles szorgalmazasa: irrealis es ezert hiabavalo is: hisz te is azt mondtad most hogy orvosi eset ez a tarsasag. En peldaul nem igy latom, es a kijelentesed kellemetlenul eloiteletes, azt hiszem.
"ki erolkodik ki ellen" : A hazai meghatarozo partok egyikenek elso embere, Orban Viktor miniszterelnok azt mondta, maskent tekint arra, aki nem tett katonai eskut. Kormanya erofesziteseket tesz arra, hogy a sorkotelesseget (amit a fiatalok 50-60%-a igyekszik - szo szerint igyekszik - elkerulni), buntetessel es kenyszerrel megis fenntartsa, sot a Nemzetorseg indoklasabol kiderul az is, hogy annak a szervezetnek szanjak ezt a celt. (igaz, a Parlamenten ez igy meg nem ment keresztul). Tehat sajnos ugy erzem, jogos az aggodalom a sorkotelesseg fenntartasaval kapcsolatban! Az, hogy az MSZP es az SZDSZ eltorolne, a jelenlegi megosztott kozeletben nem biztositek, sot. Mivel ideologiaval jelenleg tul konnyu voksokat szerezni.
A 168-ban nagyjabol leirtam, miert ellenzem a hadkotelezettseget. Igaz, ezek az ervek elsosorban a sorkotelessegre adnak kozvetlen magyarazatot, megis azt gondolom, hogy haborus helyzetben az ideologiak a leginkabb halalosak. Peldaul a "hazafisag = katonaskodas" eszmeje eleg kozkeletu felfogas, es abban az esetben is "szamon kerhetik", ha nincs sorkotelesseg.
Az, hogy mit akar a HEL a jelenlegi rendszer ellen, nem foghato ossze egyetlen valaszba, mert a pacifista tagok nem akarnak hadsereget, van aki pedig zsoldoshadsereget akar.
Tulajdonkeppen azert is figyelem ezt a topicot, hogy kicsit kikupalodjak. Tudom hogy a zsoldoshadsereg nem olcso (errol inditottam egy topicot ami aztan nem keltett tul nagy erdeklodest); de azt hiszem hogy egy demokratikus es emberi jogi vivmany eseteben (amilyen szerintem ez), nem a szamla az elso amit figyelni kell. Masreszt, politikusaink szemrebbenes nelkul kiadnak 100-200 milliard forintot bizonyos celokra, igen kerdeses eredmenyekkel (peldaul a Torgyani 400 milliard es az agrarszfera felemelkedese): azt penz gondolom lenne ra, csak a korrupcios gepezetben elvekonyodik.
Ennek ellenere a HEL-nek a pacifista tagok miatt nem lesz tulzottan artikulalt hivatalos allaspontja.
" Bizonyos feladatokat célszerű kivinni a polgári életbe, azaz polgári alvállalkozókat bevonni olyan feladatok ellátására, amelyet nem gazdaságos - célszerű békeidőben saját - katonai - forrásokból ellátni.
Hogyan lehet ezeket a polgári "kapcsolatokat" átláthatóvá tenni?
Mennyire hatékony a közbeszerzés ezekben az esetekben? "
transport :
A MH ma is ( és már régen) civil szervezettekkel végeztet el sok mindent.
- szemétszállítás,
- élelmiszer szállítás,
- üzemanyag szállítás,
- sok fajta javítás ( néha még haditechnika is)
- képzés egyes formái,
- stb.
A polgári kapcsolatok nagy része nyílt eljárásban zajló vagy versenytárgyalás vagy tendereztetés vagy közbeszerzés.
Ezt bárki bármikor megtekintheti.
Az már más kérdés, hogy ha csak odaig jut el a gondolkodásban, hogy " piál a sereg" címmel topicot nyit akkor teljesen mindegy, hogy nyílt vagy titkos egy eljárás mert ha nem olvassa el azt amiről írni akar, hanem előregyártott véleményéhez keres indokot akkor személyre szólóan is megküldhetsz neki minden anyagot, max. begyújt vele.
Ez jó példa volt.
Utána néztem.
Se nem titkos se nem bundás nem volt.
1 = Nem a sereg rendelte magának, hanem 41 üdülőnek.
2 = a 41 üdülőben a katonák és seregbeliek aránya ( éves átlagban) nem éri el a 40 %-ot sem.
3 = Az ajánlati ár NEM csak a termék ára volt hanem a szállítási költség is ( sokszor 250 km-re)
4 = Így tovább.
Ha nem olvassa el akkor neki NEM átlátható.
Közbeszerzés :
Csak pár tapasztalatom volt ezen a téren.
A pályázók egy része alkalmatlan anyagot adott be.
Sok volt a személyi zsörtölődés.
Régen egy cégnél dolgozók váltak szét, s jelentkeztek nálunk mint pályázók s nem győzték egymást feketíteni.
Mivel mi is kezdők voltunk, meg féltünk is, ezért mindent ( bontás, tárgyalás, hirdetés) filmre + magnóra vettünk.
Igaz a 4-5 közbeszerzésünk közül csak egyet támadott meg az egyik vesztes.
A hadsereg SZERVEZÉSE legtöbb helyen komoly feladat.
A topic címe is ez.
A HEL-ről se pró se kontra nem kívánok nyilatkozni.
Úgy vagyok velük mint a zöldekkel. Azt már tudják, hogy mit nem akarnak csak arra nem kaptam még soha választ, hogy ha "azt" nem akkor "mit" helyette ?
" Köszönöm a válaszaidat.
Elképzelhető, hogy egy célirányosabb rendeltetásű "hadseregben" az adminisztratív jellegű feladatok mennyisége megváltozik (talán írhatnám azt, hogy csökken), illetve előállításuk módja megváltozik (elektronikus formátum elterjedése, stb.), akkor csökkenhet a létszámkeretet terhelő adminisztratív személyzet létszáma ? "
transport :
Nem .
Pontosítva = nem nagyon.
példa : Az USA hadseregének, a világ legnagyobb létszámú kínai hadseregének és picike magyar hadseregnek is csak egy egészségügyi főnöke kell, hogy legyen.
De az kell.
Egy orvostábornok de ez itt most mindegy.
A lényeg, hogy kell.
Bármilyen picuri hadsereget tartasz fenn ( kivéve a politikailag is deklarált jelképes erőket) majd ugyanakkora vezető + igazgatási+ oktatási + administratív állománnyal kell számolnod.
Ezt ne úgy értsd, hogy az USa hadseregének szükséges büntető katonai ügyészi állomány létszáma megegyezik egy 30 000 ezres létszámú hadsereg hasonló szervezetének létszámával.
Úgy értsd, hgy ott is kell ilyen itt is kell ilyen. De nem tudsz arányosan csökkenteni.
Ha egy milliós hadsreghez 100 katonai büntetű ügyész kell, akkor a 10 000-es hadsereg hiába századrésze az egymilliós hadseregnek oda akkor sem elég egy fő büntető katonai ügyész.
Elektronikus adatátvitel.
Rendkívül sebezhető. Komoly harcban, komoly ellenfél ellen még nem próbálta senki ki.
Olyan 100:1 arányú elektrotechnikai harc haditechnikai felszereltégű összecsapások mint USA-Irak vagy USA-YU nem adtak még pontos képet.
Békében ?
A sok papír egy részét bizonnyal átveszi a számítástechnika.
Eddigi ismereteink szerint a számítástechnika jelenléte nem csökkentette hanem növelte a háttérhadseregek létszámigényét.
Magas (nekem) ez a HEL ügy. Három (otthon) meghatározó párt kijelentette : 2006-ra megszünteti a sorozott állományt. Akkor most ki erőlködik ki ellen ?
Az sem világos, hogy a sorozott sorkatonaság vagy a hadkötelezettség elleni ez a liga.
Ha a sorozás ellen szövetkeztek akkor rossz nevet választottak.
Ha a hadkötelezettség elleni cég ez, akkor tényleg inkább orvosi eset mint tárgyaló parnernek való csapat.
Mindent lehet !!!
Ez alaptétel. Akár holnaptól se kell egyetlen sorkatona sem.
a MH eltudja látni feladatait sorkatona nélkül is ha :
- egy nap alatt kihiedetik, hogy a szerződéses honvéd 200 000 Ft.- NETTÓ pénzt kap + pótlékok.
- a tisztesi állomány 250 000.- Ft.- NETTÓT kap +...........
- a tiszthelyettesi állomány 300 000 Ft.- NETTÓT kap +.........
- a tiszti állomány 500 000 Ft.- nettót kap +............
Mindent lehet.
De méltóztassanak már ( az ilyen-olyan ellenzők) a következményekkel is számolni.
Mibe kerülne ez a civil 9 980 000 magyar állampolgárnak ?
Köszönöm a válaszaidat. Elképzelhet?, hogy egy célirányosabb rendeltetás? "hadseregben" az adminisztratív jelleg? feladatok mennyisége megváltozik (talán írhatnám azt, hogy csökken), illetve el?állításuk módja megváltozik (elektronikus formátum elterjedése, stb.), akkor csökkenhet a létszámkeretet terhel? adminisztratív személyzet létszámának csökkenése? Bocsi az összetett mondatért...:)
Bizonyos feladatokat célszer? kivinni a polgári életbe, azaz polgári alvállalkozókat bevonni olyan feladatok ellátására, amelyet nem gazdaságos - célszer? békeid?ben saját - katonai - forrásokból ellátni. Hogyan lehet ezeket a polgári "kapcsolatokat" átláthatóvá tenni? Mennyire hatékony a közbeszerzés ezekben az esetekben?
Kutatgattam a tiszthelyettesi kérdéskörben és a feltételezésemmel szemben még elkeserít?bb helyzettel szembesültem. A legnagyobb problémát szerintem az jelenti, hogy a korábbi átszervezések során nagyon sok polgári adminisztrátort beöltöztettek, mert csak így tudták "megmenteni". Ezt a folyamatot tovább tetézte az egyes rendfokozatokhoz kapcsolódó illetmények nagysága, azaz mindenki igyekezett a lehet? legmagasabb rendfokozatot "kibulizni" a beöltöz? kollégájának. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy a magasabb rendfokozatú tiszthelyettesek körében nagy a katonai végzettséggel vagy tapasztalattal nem rendelkez?k száma. Az újonnan kialakított "vezényl? zászlósi" beosztáshoz szükséges olyan, tiszthelyettesek száma aki megfelel a beo követelményeknek igen kevés. Darabszámra sok van bel?lük, de nincs hátterük a feladat ellátásához. További problémát jelent a feladatkörök pontosítása, a tisztekhez való viszonyulás, stb. stb.... Szóval érdekes menet lesz.
Nyilván az én hibám, ha ennyire félreértettél. A szóban forgó kitétel ("erkölcsileg magasabbrendű") nem az én véleményem, hanem szerintem azok egy (nagyhangú) része gondolja ezt a saját véleményéről, akik a hadkötelezettséget kizárólag a hazafiság és hazafiatlanság mentén értelmezik.
Hogy ebbe mennyire beletrafáltam, azt szerintem az is mutatja, amit írtál: egy HEL-fórumról Lányi "Szuronykirály" Zsolt hazaárulózva távozott.
Az a véleményem, hogy ha egy fórumot a hadkötelezettség köré építesz, akkor az szükségszerűen fog ilyen vitába torkolni. Mégpedig azért, mert szerintem a hadkötelezettség "jósága" vagy "nemjósága" önmagában nem értelmezhető (ahogyan egy F-16-osé vagy egy Gripené sem). Hiába akarsz akár politikailag semleges (minden pártot meghívsz), akár politikamentes (egy pártot sem hívsz meg) fórumot, ha a hadkötelezettség léte vagy nem léte van a fókuszban, akkor csak világnézeti, személyes értékrendi alapon álló vélemények fognak ütközni, senki nem fogja meggyőzni a másikat, mindenki elmondja azt, amit már eddig is elmondott ötvenszer.
Remélem, sikerült világosan fogalmaznom.
Egyébként a magam részéről én is inkább arra hajlok, hogy "csak az menjen katonának, aki ilyet szeret", de a HEL helyében én nem biztos, hogy csak a "frontális támadással" próbálkoznék.
" Kicsit (nagyon) megkesve udvozollek korunkben. Lehet, hogy Te vagy a korelnok? :) Nem egeszen ide tartozik, de talan megkerdezheten, hogy mibol van negy diplomad, es milyenek (normal, posztgradualis stb.)? "
transport :
1 = Valóban NEM ide tartozik.
2= ahogy kéred....
a = KTMF Autóközlekedési kar Forgalmi-kereskedelmi szak. .....nappali
b = Tanárképző Főiskola Eger, Pedagógia-Pszihológia szak.........levelező
c= Zrinyi Miklós Katonai Akadémia ......nappali 3 év
d= BME Városi Közlekedési Szakmérnök............levelező
> AKik pedig eljonnenek akkor:
[...]
> MoDS? Igen, ha zh-i, vizsgaim, munkahelyi hataridoim engedik.
Mindenki:
Szepen gyarapodnak a hozzaszolasok, beleszolni nem nagyon tudok, mert (szerencsere) eleg szakmai jellegu lett. Kicsit lemaradtam, lenne egy csomo kerdesem, de raernek, addig, amig a "profik" kifogynak a temabol. Az eddigi hozzaszolasok mindenfele iranyitas nelkul (amit ugy tunik lehetlen) szepen lefedik az eredeti 01-07 pontokat.
Hambi <-> IAF:
Az elejen leirtam, mit gondolok ide tartozonak. Lehet ezt tagan ertelmezni, bar a sorkatomasagrol vannak mas topicok is. Nagyon skeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy sikerul felkelteni a politikusok es a tarsadalom erdeklodeset, ha egy kozeli haboru nem volt eleg, akkor talan csak egy megszallas, vagy "modernul" gondolkodva mondjuk nehany tizezer magyar allampolgar sajat teruleten valo lemeszarlasa valtana ki "megfelelo" veszelyerzetet. :/
transport:
Kicsit (nagyon) megkesve udvozollek korunkben. Lehet, hogy Te vagy a korelnok? :) Nem egeszen ide tartozik, de talan megkerdezheten, hogy mibol van negy diplomad, es milyenek (normal, posztgradualis stb.)?
Igérem, hogy az elkövetkező napokban is gondolkozni fogok a nagyon érdekes és
tartalmas hozzászólásodon. Addig is előrebocsátom, hogy teljes mértékben elfogadom
a véleményedet, amelyet a sajátomhoz igen közelinek érzek.
Az erkölcs-témájában is igazat adok Neked. A hivatalos és társadalmi értékrend közel sem esik mindíg egybe. Az ilyen "felemás" korszakok elég vészterhesek szoktak lenni!
A 110-es hozzászólásomban azt ígértem, hogy 106-os hozzászólásod utolsó három pontjára később válaszolok.
Nos íme :
Blue-dragonfly 106 :
" 6. Melyek a tiszti feladatok, és mi az amit a tiszthelyettesek végeznek el? Mennyire van szükség polgáriakra? Hol? "
transport :
Majd valamennyi hadsereg alkalmazza mindhárom kategóriát.
Az arányok mások.
Igen mások.
jellemzően a szolgáltatások azon szintjeit melyek NEM kötődnek el ill. kivonuláshoz, polgáriakkal láttatják el.
Szakácsok, irodai asszisztensek, raktárosok, stbPéldául a laktanyai szakács majd minden korszerű seregben civil. Vagy polgári vagy még az sem, hanem nem a személlyel szerződik a sereg, hogy főzzön hanem a szolgáltató céggel, hogy élelmezze a laktanyát. Maj e cég hoz magával /alkalmaz szakácsot, pincért, konyhalányt stb.
Ugyanakkor a harcoló, ki és elvonuló alakulatok szakácsai - kinek ALAPfeladatuk harc közben főzni + ellátni sorozott vagy szerződéses katonák.
Tiszthelyettesek :
Legfőbb feladatuk a világ seregeiben ( kvéve nálunk és egy-két latin banánköztársaságban) a kiképzés vezetése.
Ők adják aarcbiztosító + támogató + kiszolgáló + ellátó csapatok SZAk tiszthelyettesi állományát is.
Tisztek : Fő feladatuk a kiképzés tervezése és a harc vezetése.
Ezek az elvek.
Így tisztán valószínűleg sehol sem érvényesülnek mert már jó 150-180 éve nincs katona.
Katona helyett van utász, lovász, tűzér, árkász, műszaki, vegyivédelmi, elektronikai harcos, meteorológus, térképész, vasútforgalmi, páncélos, tábori csendőr, gépkocsi szállító, stb.
Emiatt ami egyes fegyvernemnél tiszti feladat : például a légierők többségénél a légiharc megvívása az más fegyvernemnél vagy szakcsapatnál esetleg pont tiszthelyettesi vagy sorkatonai feladat.