Keresés

Részletes keresés

Daoldin Creative Commons License 2001.12.18 0 0 59
Bard: eddig elég jó fejnek tartottalak, fantasy témában stb., de ha még egyszer azt mondod az anyukámra, hogy infantilis, én megkereslek és szétrúgom a segged :o))))
nézd, a sonkádi egyed gazda is egy mese, mégis felnőttek is olvassák. a GyU is mese, igaz már sokkal komolyabb (amúgy anyukám azt is szereti).

az hogy neked nem tetszett a HP az egy dolog, de ettől még nem cikizd és infantilisezd le azokat akik imádták. legyints egyet, hogy izlések és pofonok, azzal kész.

Előzmény: Bard (48)
rozsoma1 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 58
Igy van.
Előzmény: Daoldin (56)
Abulafia Creative Commons License 2001.12.18 0 0 57
"Az a mellékletben is olvasható hátul, csak fel kell lapozni! Amúgy meg miért sajnáljátok? Nem nyálas, inkább a nőket is egy picit előtérbe helyezik, mert az egész könyv inkább "férfias" nem? Szóval kell bele egy kis ilyen is"

Tudom, hogy a fuggelekben is benne van de nem veletlenul tette oda az oreg.
Ne haragudj de ez a noi duma kb olyan mintha Romana regenyujsagon szocializalodtal volna. Kepzeld egyes ferfiakis szeretnek a szerelemrol olvasni. De a gyuruk uraban nem veletlenul nincsen szerelmi szal!

A.
Na mindegy megyek a gandalfekhoz

Előzmény: Louie (46)
Daoldin Creative Commons License 2001.12.18 0 0 56
Louie: A Herikémet meg azért utálom, mert ugyan nem láttam, de a marketing (WB) megutáltatta.

hát akkor csak sajnálni tudlak...
hihetetlen, hogy vannak még emberek, akiket ennyire befolyásolni tudnak. bakker, szard le magasról a reklámokat, a marketinget, mert igy megfosztottad magad egy jó könyvtől.
én mindkettőt olvastam, igaz a GyU-t már jó régen, akkoriban tetszett, de nem voltam teljesen elájulva tőle, viszont már eddig is nagyon zavart a különböző fórumokon, hogy a fanok istenitették a művet - a legjobb fantasy, klasszikuss meg minden. elismerem a könyv érdemeit, de van nála jobb. egy csomó. és az, hogy untat mások istenítése, még nem utáltatta meg velem a könyvet.

Előzmény: Louie (16)
maplesyrup Creative Commons License 2001.12.18 0 0 55
Tegnap megnéztem a Harry Pottert. Nem olvastam, tele voltam előítéletekkel, és nem szerettem volna úgy véleményt mondani, hogy nem ismerem.
Sajnos nem csalódtam az előítéleteimet illetően. Most csak a filmről írok!
Rossz a dramaturgia, gyengék a szereplők, ettől aztán hiteltelen a film. Nyolc éven aluliaknak rémes horror, több gyerek félt a nézőtéren, a kicsik persze.
A szereplők sablonosak - karaktert csak a külsejük ad. Az is közhelyes.
Harry az okos és jó kisfiú, nagy barna szemekkel, a kötelező kerek szemüveggel. Semmi érzelem nem mutatkozik az arcán, sem amikor a mostohái gonoszul bánnak vele, sem amikor "átváltozik" egyszerű kisfiúból varázslóvá, sem amikor a szüleivel "találkozik" a tükörben.
Nincs jellemfejlődés - valahogy mindig kívül van, ugyanazzal az arckifejezéssel. Amikor arcjátéka van - az, a filmes közhelyek tárházából előhúzott. Semmilyen. Nincs egy csibészes mosolya, egy igazán rémült pillantása, egy öröme, fájdalma. A mozgása is, olyan mint egy szgépen animált alak.
Ron, a barátja. Közhelyes kollégiumi társ. Kötelezően vörös (sajnos szeplő nélkül). A főhős segítője, másodhegedűs. Egyetlen mimikája van - félrehúzza a száját néha.
Hermione, a szép de okos(kodó) lány, akit egyszer legalább meg kell menteni. Üres, még sírni sem tud őszintén.
Van egy kötelező arisztokratikus ellenfél a diákok között, szőke, unszimpatikus, ugyancsak egy arccal játssza végig a filmet.
A mostohák, akik rosszul bánnak Harryval. Persze kövérek és csúnyák.
A gonosznak látszó, de igazából jóságos tanárok, a "csúnya, de finom" nagydarab Hamgrin (bocs, ha rosszul írtam a nevét) a gonosznak látszó-de mégsem, alak - akkora közhelyek, sablonok, amit már egy magára valamit adó filmes nem nagyon használ a művében.
Az összes szereplőre igaz, de főleg a gyerekekre, hogy végig tudják, ők most egy nagysikerű könyvet filmeznek, és úgy csinálnak, mintha ők lennének a szereplők. Hazug az egész.
Ha a könyv is ennyire lapos, nem tudom, miért rajonganak érte annyian. Egy nagy felfújt lufi az egész.
Öncélú, minden öncélú benne.
Egyetlen pozitív a díszlet- és jelmeztervezés. Jók voltak az ódon Londont idéző utcák, szép a régi vasút, és jó a varázslóiskola helyszíne. Egy ötlet tetszett igazán, az "élő" sakkjátszma. Bár kisgyerekeknek ez is kicsit durva volt.
Primitív, kidolgozatlan.
A GYU 2-3 perces előzetese minőségileg több, mint ez az egész film.
rozsoma1 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 54
Na most megfogtál.Erre nem tudok mit irni.Szerintem az infantilizmus világában mindkettő jól megvan.
Előzmény: Bard (52)
Bard Creative Commons License 2001.12.18 0 0 53
Nem, viszont ha már Arthur téma könyvben, akkor nem hiszem, hogy felülmúlja Marion Zimmer Bradley: Mists of Avalonját.

A labdás hasonlat jó! Ezért nincsenek normális viták a Kultúra rovatban... Igy is jól megvagyunk...

Előzmény: gazsur (51)
Bard Creative Commons License 2001.12.18 0 0 52
Végülis mindenkinek más az infantilizmus... Nekem a trollok, tündék stb. nem az. Kis, szemüveges fiú-boszorkányok az. :-))
Előzmény: rozsoma1 (50)
gazsur Creative Commons License 2001.12.18 0 0 51
Az Excalibur tényleg finom! Olvastad könyvben?

Más:
Gondolj egy ladbára!
Látod lelki szemeid előtt?
OK!

((Milyen szinű? Mekkora az átmérője? Milyen minta van rajta? stb.))

Nem tudunk egyformára gondolni! Pedig ez csak egy labda! Hát akkor mit akarunk egy pár ezer-szóval leírt világtól? Ahogy olvasod a sorokat, még a szagokat és a hőmérsékletet is érzed, kapcsolod a megélt emlékeidhez! Ezért jobb a könyv, ezért nem sikerülnek úgy a filmek!
((mégsem más!!!))

rozsoma1 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 50
Azért ezzel az erővel a láthatalanná tevő Egy Gyűrű, trollok, tündék, hobbitok is kimeritik az infantilizmus fogalmát.Ez nem a legjobb érv a LotR mellett a HP-vel szemben.
Különben Gazsurnak igaza van : bedőltem egy ostoba provokációnak.Nem vagyok jó Jedi-lovag.Bocsesz.
Konrad Creative Commons License 2001.12.18 0 0 49
Nekem ay AD&D film nagyon bejött, kár hogy megbukott.
Szerintem látványos és érthető volt. És az elején az a sárkány pedig nagyon szép :-)
Bard Creative Commons License 2001.12.18 0 0 48
A legnagyobb kasszasikerek nagyobbrészt gagyik... :-) Tehát ez nem érv, hogy milyen sokan olvassák... De több mint valószinűleg tényleg jó a HP. Jól tud irni az irónő, stb. Csakhát gyerekkönyv. Infantilis. És felnőttek meg valahogy rákaptak. Talán a gyerekkorukra emlékezteti őket, vagy mittudomén... Röhej. Mindig vannak ilyen divathullámok...

A topicnak tényleg nincs értelme egyébként... :-))

Egyébként igazán jó fantasy film nem nagyon van... Valahogy ez egyszerűen megoldhatatlan problémának látszik Hollywood számára... Talán az Excalibur....

Előzmény: rozsoma1 (44)
gazsur Creative Commons License 2001.12.18 0 0 47
Épp a hétvégén került szóba, hogy hova lett a Galaktika, meg az SF. Azzal, hogy a fantasy önálló iparág lett, egy nagyon vastag réteg pattant le az SF könyvekről és magazinokról! Addig az üzlet volt! Ma már nem!
((A Sötétség balkeze))

Ja a topikról meg a véleményeim:
- lám mindegy mi indítja el, csak beszéljünk!-erre ez a topik is kiválóan alkalmas;
- HP vs. LOTR : ezzel az erővel bármit is írhatott volna a vs. két oldalára szerző! Érzékenységét mutatja, hogy két divatos névre harapott rá és próbálja meg több kevesebb sikerrel összeugratni a hirtelentáguló táborlakókat! Mert az őslakók higgadtak! Már nem dőlnek be a provokációknak!

gazsur (soxoros LOTR olvasó)

Előzmény: Konrad (33)
Louie Creative Commons License 2001.12.18 0 0 46
Szerintem jó film lesz. De ahogyan már írtam máshol is, hogy Bombadilt betették volna a filmbe, de az idő miatt ki kellett hagyni. Sajnos. De a Gyűrűk Urát 2 és fél órában megfilmesíteni sem egy kis dolog úgy, hogy a lehető legkevesebb rész maradjon ki. A véres jelenetekről meg annyit: a harmadik részben lesz elég asszem... :-)
Nem az amcsik miatt tették bele a szerelmi jelenetet! Az a mellékletben is olvasható hátul, csak fel kell lapozni! Amúgy meg miért sajnáljátok? Nem nyálas, inkább a nőket is egy picit előtérbe helyezik, mert az egész könyv inkább "férfias" nem? Szóval kell bele egy kis ilyen is... A második részben is van egy, ha a könyvet nézzük... Ki is volt még szerelmes Aragornba? ;-)))
Szóval ahogy Tolkien mondta: valakinek ez, valakinek meg az tetszik a könyvből (ha elolvastátok a bevezetőt...)
Előzmény: rozsoma1 (45)
rozsoma1 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 45
Igazad lehet, én mégis azt mondom jó lesz.Munin meg remélem olvas és a viszonylag kevés akció ellenére is imádni fogja a könyvet.Csak ne vigye túlzásba...
Előzmény: Abulafia (42)
rozsoma1 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 44
A látóköröm folyamatosan tágul.Ez jó.
De mégis a topic létrejöttének értelmetlenségén értelmetlenkedem.
Miért kell összehasonlitani a kettőt?
Hogy lehetne HP gagyi, ha a világon több millióan olvassák és válnak RAJONGÓVÁ? OK, aláirom, hogy az emberek okosak, de nagy tömegben buták, de ez akkor is más.Hogy lehetne valami gagyi, ami a sikerlisták élén van.Hacsak az embernek nem lételeme a lázadás(16 éves kor) és nem szeret az árral szemben úszni.Amúgy hiába jó a LotR, a média annak idején tudott csinálni egy Tolkien szerint is sz@r animációs filmet.Ez előfordult már a történelemben párszor.
Más: a mai blikkben egy háromnegyed-oldalas LotR cikk van.Remélem beindul a rota.Én is várom a filmet és ebben a pontban egyet kell értenem Munin-nal.A bemutató alapján bika lesz....
Előzmény: Bard (39)
Konrad Creative Commons License 2001.12.18 0 0 43
Kedves Abulafia!

Javaslom, nézz be ide: Frodo, Sam, Gandalf és a többiek

Itt sok dologra választ találsz a filmről is, meg pl. Bombadillről is...

Előzmény: Abulafia (42)
Abulafia Creative Commons License 2001.12.18 0 0 42
Na akkor kiderult, hogy tenyleg gagyi lesz a LOTR film.
Mondjuk sejtettem.

Bombadil kimaradt.
Mondjuk o kepviselte kozepfolde osi tortenetet...
hat igen ez csak unalmas reszlet... Ja es nem egyertelmu a szerepe a tortenetben... gondolkodni kell rajta...gondolkodni...kene!

Arwen bezzeg bekerult kell a nyal az amiknak. Egyebkent az fellowship-bol eleg jol kiderul, hogy kicsoda arwen es az is, hogy koze van aragornhoz.

Veres jelenetek???!!!! Kurva eletbe hat hol van veres jelenet az elso reszben?????!!!
asszem 3 kardcsapas van az egesz regenyben, abbol is egy egy kotrollt er!!! De az akcio is kell az amiknak.

Gratulalok! De a spec effektek azok tuti jok lesznek!

Munin nezd meg a filmet es utana jo nagyot fogsz csalodni a konyvben. Semmi ver, meg langcsovak es a Legolas sem fog karatezni. Viszont egybol egy unalmas resszel kezdodik a hobbitokrol altalaban.

A.

Előzmény: Louie (31)
Louie Creative Commons License 2001.12.18 0 0 41
Apropó: én úgy tudom, pár országban kötelező olvasmány a Gyűrűk Ura...
Előzmény: rozsoma1 (37)
Bard Creative Commons License 2001.12.18 0 0 40
oh, köszönom... :-)
Előzmény: rozsoma1 (38)
Bard Creative Commons License 2001.12.18 0 0 39
A Tolkien kutatót azért dobtam ne, hogy szélesitsem a látókörödet. De még mindig nem értettél meg. Ezek nem rajongók, akik ezt csinálják, nem Tolkien életének aprórészleteit kuatatják, stb. Itt tudósokról van szó, irodalomtudósok, nyelvészek, mitográfusok, ami Tolkien is volt. Ezek az emberek kutatják a Gyűrűk urát és Tolkien egyéb irodalmi műveit. Ez nem rajongás, hanem tudomány... Ezek nem fanok, hanem egyetemi professzorok... :-)

Az, hogy számodra csak egy mese, az persze nem baj, de ezért nem látod a különbséget a HP és a GYU között.

De tényleg elég szar helyzetben lehetsz ebben a topicban... :-))) Figyelmezz Konrad-ra...

Előzmény: rozsoma1 (37)
rozsoma1 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 38
Ja, és tetszett a honlapod.
Előzmény: Bard (27)
rozsoma1 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 37
Tolkien-kutató?
Egyes embereknek kurva sok szabadideje van.Könyörgöm ez csak mese(fantasy) bár ezek a dolgok egy idő után a rajongók agyára mennek és begőzöllnek.Lásd: SW,Star Trek,és most már a LotR is?
Nem tudjuk meggyőzni egymást, ugyanis vagy neked van igazad és akkor a vita értelmetlen, vagy nekem és akkor is értelmetlen, vagy egyikünknek sincs és akkor meg főleg értelmetlen?
A LotR-t akarták kötelező olvasmánnyá tenni, mint a HP-t?
Most nehogy azt gondoljátok, hogy nem szeretem a LotR-t.Nagyon is szeretem.De a HP is egyik kedvencem. Ebben a topicban ez sajna nem szerencsés.
Előzmény: Bard (27)
rozsoma1 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 36
Ne miattam olvasd el te MEME.Magad miatt, és mert jó. Nagyon-nagyon jó.A HP-t nem ajánlom, mert abból már "kinőttél".
Na a "Háború és béke" is egy nagy rakás sz@r.Nem olvastam, de tudom, hogy egy nagy rakás sz@r.Ez az érvelés azért egy kicsit sántit nem?És nem csak azért mert egy topicban emlitem HP-vel.
Előzmény: munin (34)
rozsoma1 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 35
Kár volt kihagyni.
Előzmény: Supernovablaster (32)
munin Creative Commons License 2001.12.17 0 0 34
kár itt hülyítened a bandát
ha ez az egyetlen bajod hogy nem olvastam egyiket sem....nesze neked
elolvasom mind a három LOR-et
és akkor nem dumálhatsz
egyik HP-t sem mert mind sz@r
nem tudom amúgy miért emlegeted annyira ezt
elolvasás nélkül is tudom hogy jobb
ha elolvasom akkor csak még biztosabb leszek benne..
de így is az vagyok
Előzmény: rozsoma1 (23)
Konrad Creative Commons License 2001.12.17 0 0 33
Hali!

Előljáróban: még egyik filmet sem láttam, bár a HP-ba belenéztem, itt van a gépemen, de majd a moziban érdekesebb lesz.

Mindkét könyvet olvastam.

A GYU-t először kb. 16-17 éve, azóta kb. 20x.
A HP-t először tavaly ilyenkortájt, ott is egyben a négyet, azóta még egyszer elolvastam.

Nem állítom, hogy ismerem a GYU-t, sem a HP-t, 'csak' olvastam.

A GYU-ról nem szivesen írok ide, mert akár oldalakat meg tudnék tölteni :-)
Valóban fantasy, de véleményem szerint irodalmi fantasy. Talán csak a Momó és a Végtelen történet azok a regények, melyek a műfajban megközelítik.

A HP mese. Nagyon, nagyon jó mese. Nem több, de nem is kevesebb. Nem egy pályán játszanak!

A GYU eredeti történet. Nem olvastam semmi olyat, ami azt megelőzve feldolgozott volna hasonlóan hasonló témát (lehet, hogy van, én nem találkoztam vele). Itt arra is gondolok, hogy Tolkien egy egész világot épít fel!

A HP rosszabb helyzetbe indul, hiszen egy olyan piacon méretik meg (fantasy szintén, bármennyire is mese), ahol azért történt egys-más az elmúlt évtizedekben.

Sajnos a HP nem eredeti. Nagyon jól meg van írva, nagyon ügyes a cselekménybonyolítás, bár a karakterek elnagyoltak, de éppen ezért könnyen emészthető.

De vannak könyvek, amelyek részben ezt már megírták...

Ha van itt olyan, aki nem csak a HP-t olvasta, hanem más fantasyt is, talán mond valamit az Ursula K. Le Guin név. Szintén írónő... Korai regénye a Szigetvilág varázslója. Ajánlom minden HP rajongónak. Egy kis különbség azért van: míg Rowling nem bajlódott egy új világ kitalálásával, addig Le Guin egy egész világot épített fel'. Varázslóiskolával. Szupertehetséges varázslóval. Gonosz ellenféllel. Legyőzendő gonosszal. Pörgő cselekményekkel.

Ja, ebből is megjelent magyarul 4 kötet :-)

Supernovablaster Creative Commons License 2001.12.17 0 0 32
A HP-t nem olvastam végig. Úgy éreztem néhány oldal után, hogy ez aligha tudna lekötni.
Előzmény: rozsoma1 (17)
Louie Creative Commons License 2001.12.17 0 0 31
Hát igen: a GYU ezért összetett, mert nemcsak a halálról, hanem sok más (felnőttes) dologról is szól.
Viszont a GYU (az eddigi előzetesek és kritikák, stb.) alapján nem lehet rossz film. A nagy kritikusoknak és a finnyás amerikaiaknak már bemutatták és érdekes mód, senki sem szólt róla (csak egy icipicit) negatívan. Míg Herit azért már lehúzták egy cseppecskét...
A legtöbb kritikus azt írta, hogy miután kijött, (és nem olvasta) egyből a könyvesbolt felé rohant, hogy megvegye, mert nem bírja ki a második részig. Herinél ilyen volt? :-)
És Jackson nagyon jól megcsinálta a filmet. Olvastad azt a kritikát, ahol olyat írt egy SW rajongó kritikus, hogy Lucas tanulhatna Jacksontól? Szerinted ez nem elég bizonyíték?
Ugyan Bombadil Toma kimaradt és a függelékből átraktak pár dolgot a nagy történetbe, de csak azért, hogy érthetőbb legyen (ugyanmán: a függelékből nem készül külön film...). Akkor pl. honnan tudnád meg, ki az az Arwen, ha csak a harmadik rész vége felé látnád a filmben? Akkor honnan tudnád, hogy honnan ismeri Aragorn?
Ugyan Bombadil pozitív figura volt, de nagyon pici része volt a Gyűrű útjában (max. annyi, hogy akkor is látta Frodót, amikor rajta volt a Gyűrű). Tehát így is két és félórás a film. Lett volna egy órával több? :-)))
Nem lett volna rossz, de a mozinak egyenes csőd... :-))) Ráadásul ki üli végig egyhuzamban? Uis egy 3 órás film utáni időtartam esetén már illik szünetet tartani félúton! Ez meg nem illett volna bele a filmbe. (Megszakad Völgyzugolynál? Vagy Galadrielnél?)
Szóval sajnos az idő miatt kellett rövidíteni a filmet. És a véresebb jelenetek is csak a DVD-s kiadásban lesznek benne. Ha olvasod a híreket, már régen leírták mi lesz a változtatás benne, vagy nézz el a tolkien.hu-ra! :-)
Előzmény: Bard (30)
Bard Creative Commons License 2001.12.17 0 0 30
(Tolkien szerint a GYU a halálról szól egyébként...)

Egyébként én már a film előtt is cikinek tartottam a HP-t, szóval nem a film miatt, mert végülis az nem a HP hibája, hanem a marketingszakembereké. Harmadrészt valszeg nem lesz olyan jó a GYU film.

Előzmény: Louie (26)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!