Keresés

Részletes keresés

lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2022.07.15 0 0 3468

Nekem az volna a kérdésem, ha most mikor terem a Polka málna ,adnék neki műtrágyát,ugye akkor azt azonnal felszívja a málna a műtrágyát  és valószínű hogy a málna gyümölcsébe is belenyomná a műtrágyát,nem betegednék meg ha megeszem?

marmande Creative Commons License 2022.07.15 0 0 3467

Egyszerűbb lenne faiskolából rendelni, de 3 tő postával együtt kb. 10 ezer ft, nekem meg 70 ezer a nyugdíjam, nem telik erre.

marmande Creative Commons License 2022.07.13 0 0 3466

Sziasztok!

Ősszel lesz valakinek pár tő lila málnája eladó?

Netről rendelve 2500-3500 ft töve, az nekem sajnos sok.

Ez amúgy folytontermő málna vagy a hagyományos egyszer termő?

SzegediAndrea Creative Commons License 2022.07.05 0 0 3465

Igen hozzá járult, mert gyümölcs mellet töveket is szokott eladni.

Előzmény: 55judit (3464)
55judit Creative Commons License 2022.07.04 0 0 3464

Ismerősöd hozzájárult ahhoz hogy  az mail címét kiírd egy nyílt fórumra?

Előzmény: SzegediAndrea (3463)
SzegediAndrea Creative Commons License 2022.07.04 0 0 3463

Szia! Egy ismerősömnek van szeged mellet Polka és sugana málna tövei.

elérhetősége: gepeatadokveszek@gmail.com

Előzmény: Resere (3441)
lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2022.06.26 0 0 3462

Most úgy néz ki változás van a Polka málnámnál,most eltelt 26 nap permetezés nélkül és egészséges,tavaly minden 14 naponta meg kellett permetezni mert elkapta a peronoszpóra állandóan,idén olyan műtrágyát használtunk ami 7 féle ásványi anyagot tartalmaz,tavaly viszont csak 5 félét tartalmazott,úgyhogy valószínű hogy a műtrágya erősít rajta.Mondjuk tavaly a permetszert is kicsit hígra kevertem ,az Universalist ,lehet hogy azért nem tudott kivergődni a betegségből teljesen,

.10 milliliter Universalis kell  öt liter vízhez .

CBNora Creative Commons License 2022.06.20 0 0 3461

Igen, ilyen nálam is szokott lenni. A tavalyi vessző elkezd hajtani, jönnek a bimbók is, aztán meggondolja magát, és elszárad. Mikor éppen rászánom magam a málnás rendbetétére, levágom, de nem szoktam elsietni, és nem terjed tovább.

Az Autumn Blissnél ez aránylag ritkán fordul elő (de időnként igen), a szomszédból átnőtt, nagyobb termetű, későbbi fajtánál gyakori.

Az őszi termést nem befolyásolja. Elég sok tavalyi vesszőt meghagyok, marad így is elég nyár eleji kóstolónak, de ilyenkor mindig sokkal kevesebbet teremnek, mint az új vesszőkön.

Előzmény: lpgjóvagynemjó (3460)
lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2022.06.20 0 0 3460

Egyébként olyan tényleg van hogy az egész vessző elkezd elszáradni,ha a mellette lévő idei hajtásnak nincs baja akkor,nincs gond a tavalyi vessző hal el,ilyen nekem is szokott lenni,a polkánál és az egyszer termőnél is.

55judit Creative Commons License 2022.06.19 0 0 3459

Akkor mielőbb vád ki őket tövestől Marika, nehogy az idei vesszőket is megfertőzzék.

Előzmény: krnemarika (3458)
krnemarika Creative Commons License 2022.06.19 0 0 3458

Köszönöm. Sajnos, az egész vessző szárad. Úgy látom, az összes tavalyit ki kell vágni, mert egyre több vessző tűnik betegnek. Sajnálom, mert sok termés van rajtuk. 

Előzmény: 55judit (3457)
55judit Creative Commons License 2022.06.19 0 0 3457

Szerintem gombás megbetegedés lehet. Látsz a száron sebeket? Ha az ágai száradnak azokat le kell vágni, ha az egész szárad, akkor tőből kell kivágni  és meg kell semmisíteni.

Előzmény: krnemarika (3456)
krnemarika Creative Commons License 2022.06.19 0 0 3456

Van egy rövid sor málnám, folyton termőként kaptam, a nevét nem tudom. Egy-egy termő vesszőt meg szoktam hagyni, hogy a következő évben korábban is legyen termés. A meghagyott vesszőn most is szépen mutatkozik a termés, de elkezdett leszáradni a vessző. Nem tudom, mi lehet az oka. Tudnátok segíteni?

lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2022.06.15 0 0 3455

Ha más növények is  betegek lesznek,Itt van egy pár olvasni való, ha szeretnétek olvasni:

https://kertihirmondo.hu/kiadvanyok/

lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2022.06.14 -2 0 3454

Most azért mert két hetente megpermetezem,attól még nem leszek ideges meg bosszús,ha bajok vannak az idegeitekkel,menjetek orvoshoz.

lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2022.06.14 0 0 3453

A  mi talajunk kissé tömör szerkezetű,ha bőséges vizet adok neki akkor akár napokon keresztül vízben áll a növény gyökere,de szerintem ez a Polka málna érzékenysége a gombás fertőzésekre,az egyszer termőt tavaly nyáron egyszer sem permeteztük meg csak tavasszal és nem lett baja.

beetee Creative Commons License 2022.06.13 0 1 3452

Polka és permetezni kell? Én max tavasszal fújok rá a lemosóból és ennyi.

Van egyszertermő Fertődi zamatosom, pár tő Suganám, pár tő Polkám, meg egy szintén folytontermő sárgám. Soha nem permeteztem őket vegyszerrel.

A vízigényhez nem tudok hozzászólni, nálam be van csepegtetőzve. Esős napok kivételével kapnak. Ráadásul itt homokos a talaj, nem lehet túlöntözni. Lehet úgy elárasztani kötöttebb talajon, hogy sok, ezt el tudom hinni.

Viszont pár éve néztem utána, hogy a málna az egyik legnitrogénigényesebb bogyós. És elkezdtem évente párszor kicsit N túlsúlyos lombtrágyával "etetni". A tapasztalatom az, hogy érdemes. Sokkal vitálisabbak, és lehet, ezért nem is betegesek.

Mondjuk nincsenek tűző napon, ültetvényben, mindegyik félárnyékba került, szóval utánozzák a természetes élőhelyet. Ami kilóg a teljes napos részre, az hitványabb. És ott elő szokott fordulni gombától fertőzött levél, de nem annyi, hogy az miatt permetezőt ragadjak.

55judit Creative Commons License 2022.06.13 -1 0 3451

Pedig sok további munkától és mérgelődéstől megmentenéd magadat. Igaza van Nórának, le kell cserélni.

Nekem Sugana van. 7-8 éve ültettem, soha nincs semmi baja. Gyönyörű nagy szemű, édes a termése. Amint leérik, rövidesen utána elkezd érni az idei vesszőkön is. Kb. 2 hét kihagyással. Fagyokig adja a finom málnát.

Megéri csak azért megtartani a málnát mert már 2 évet dolgoztál vele? 😀

El se hiszed hány füge fajtát lecseréltem miután gondoztam 3-4 évig. Ugyanis ennyi idő kell ahhoz hogy kiderüljenek a tulajdonságai nagyjából, és tudjam hogy viselkednek a saját kertemben.  Szerinted ha nem cserélem le azt ami nem vált be, mi lenne itt? Keserűség, fájdalom, amiért évekig dolgoztam  mégsincs egy élvezhető gyümölcsöm. 

Előzmény: lpgjóvagynemjó (3450)
lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2022.06.07 0 0 3450

Egyenlőre még várok ,nem azért dolgozok már vele két éve hogy kidöglesszem.

CBNora Creative Commons License 2022.06.07 0 0 3449

Én hagynám kidögleni, és ültetnék egy ellenállóbbat. A mieink még soha nem voltak permetezve, az Autumn Bliss már kb. 20 éve megvan.

Előzmény: lpgjóvagynemjó (3448)
lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2022.06.07 0 0 3448

Ha nem permetezem meg minden két hetente a Polkát akkor kidöglik.Harmadik hétre már beteg.

CBNora Creative Commons License 2022.06.06 0 0 3447

Autum Bliss van, egy szomszédból átnőtt, ismereten fajtájú, erős növekedésű, alig tüskés kétszer termő, egy szomszédból átnőtt tüskétlen egyszer termő és egy magról kelt egyszer termő. Az szomszéd-féle kétszer termőn néha van rozsda, de csak késő őszre kezdenek emiatt sárgulni a levelei, akkor meg már nem számít.

Eszembe nem jutna permetezni a málnát. 

Valószínűleg talajfüggő is, mennyire bírja az öntözést. Nálunk csak a kert alsó részén kötött, de nem túlságosan, ott sem gond, nem tudom annyira túlöntözni, hogy vízben álljon. De ha nem öntözzük, az meglátszik, akkor silány a termés.

Előzmény: lpgjóvagynemjó (3446)
lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2022.06.06 0 0 3446

Altot függ hogy milyen málnát termesztesz,nekem van itthon polka málna és egyszer termő is,az egyszer termő bírja a vizet és ritkán kell permetezni a polkát viszont minden 2 hetente kell permetezni és csak kevés vizet bír el egyszerre.Nekem legalábbis már két éve ez a tapasztalatom. Egyébként meg ha sok vizet adsz egyszerre akkor nem tud levegőzni a gyökere,elkezdődik a rohadás.Persze minden málnafajta egy kicsit másmilyen.

CBNora Creative Commons License 2022.06.06 0 0 3445

Nem lehet, hogy ez egy letermett hajtás, ami véletlenül nem lett levágva, és most készül elszáradni?

Előzmény: Koszti92 (3442)
CBNora Creative Commons License 2022.06.06 0 0 3444

Szerintem inkább ritkábban, de akkor sok vizet. A málna vízigényes.

Egyébként én nem tapasztaltam, hogy ártana neki, ha vizes a lombja.

Előzmény: lpgjóvagynemjó (3443)
lpgjóvagynemjó Creative Commons License 2022.06.06 0 0 3443

Ezek a levél elszáradások mindig valamilyen gombás betegség szokott lenni,öntözéskor mindig csak egy kevls vizet kell adni neki lehetőleg a reggeli órákban,hogy minél előbb felszáradjon a növény,Universalis 10 ml ampullás 5 liter vízhez kell hozzá tenni,mindenfajta gombát elpusztit a szer.

11-12-13 oldal szám,ha van kedved olvasni

https://kertihirmondo.hu/kiadvanyok/2022-1-szam/

Koszti92 Creative Commons License 2022.06.05 0 0 3442

Sziasztok.

A képen látható levél elváltozás az micsoda?

Csak ezen az egy tőn látom a többi egészséges.

Resere Creative Commons License 2022.05.15 0 0 3441

Üdv!

Ha Szeged környékén lenne valakinek Sugana, Polka vagy hasonló jobb fajtája, vagy egyéb bogyós vásárolnák pár vágott vesszőt,vagy vinnék érte pár darab jobb sört.Kiskertbe akarok pár tövet hajtatni.

beetee Creative Commons License 2022.03.31 0 0 3440

Teljesen mindegy be lehet-e tenni kosárba, vagy sem... sőt, általában az első visszalevél sem úgy érkezik, hogy az már szerződés, hanem előrendelésként.

Onnan indul a tulajdonképpeni üzlet (és polgári szerződés az adásvételre) ha visszaigazolást ír a webshop.

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.31 0 0 3439

Nem tudom, a veszély mennyire reális. Ismerek olyan (régóta működő) webáruházat, ahol gyakorlatilag semmit sem jelent, hogy a termék rendelhető. :(

Előzmény: 55judit (3438)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!