Nekem egyszer a gekkom (leopard) ehsegsztarjkba kezdett, egy ido utan amikor mar nagyon aggaszto volt, vettem cseppentos hullo vitamint. Kinyitottam kicsit a szajat es cseppentettem... Hat nem volt konnyu, utana meg feldarabolt lisztkukaccal kenyerszertaplaltam. Nagyon ellenkezett,de annyira sikeres volt,hogy azota sem gyozom etetni :-) Nagyon feltem,hogy felsertem,de vigyaztam es nem lett baj. Mondjuk egy tapadossal nehezebb az ugy.
Nálam semmi baja nem lett az amúgy pedig legyengült állatoknak (egyszer egy kis újszülött gekkót is így kellett kényszertáplálnom egy ideig, nehogy elhulljon, míg megjön az étvágya).
Keverj mézbe vitaminport és kenegesd rá az orrára, onnan lenyalogatja... nekem anno a vitaminhiányos nőstényemet így sikerült mesterségesen feltáplálni.
Elvileg nappali gekkó lévén ennie kéne gyümölcspépet, de hiába rakok ki neki rendszeresen, nem eszi meg.
A páratartalmat folyamatosan 70% felett tartom, amióta láttam h nem vedlett le rendesen azóta sokkal többet párásítok. Tegnap este bekenegettem neki A vitamin olajjal is (ezt állatorvos tanácsolta)
Nem az a legnagyobb baj hogy cafatokban vedlik és rászáradt a bőr, hanem ami kiváltotta. Ha szokott gyümölcspépet enni, akkor abba érdemes sok vitamint belekeverni. Amíg van étvágya még menthető, utána már csak a kényszertáplálás jöhet szóba és akkor már igen kicsi az esély egy ekkora állatnál. Ha folyamatosan magas a páratartalom, akkor nem szoríthatja el az ujjait a rászáradt bőr és ha rendbe jön később le tudja majd szedni.
Én szedtem le nemtúl nagy és nagyon sovány gekkóról a bőrt..Ő sem volt szelíd. Igaz h közben nagyon hányingerem volt a stressztől mert olyan vékony ujjai voltak h féltem nehogy az ujjaival is gond legyen.:( Kis nappali gekkónál lehet h rizikósabb is:(
Még annyi, hogy ma elég sokat ivott. Ez jó jel? vagy nem jelent semmit?
Az a baj, hogy én nem tudom lehúzni neki a le nem vetett bőrt, mert 1. annyira kicsi, 2. annyira nem szelíd hogy hagyja h megfogjam bármilyen módon is...
A doki..ez a jó döntés! Mi itt sajnos csak találgatni tudunk:( A vedlését annyiban segítheted h benedvesíted a bőrét és megpróbálod lehúzni a lábairól, mert ha 1-2napon belül nem jön le neki, akkor elszoríthatja a lábait, ujjait. Nekem a Leók viszonylag jól tűrték a vedletést..de Ők akkor ált. elég betegek voltak.:( Gondolom majd cseppentőből kell etetned vagy vitaminokat adnod Neki. Ez majd annyiból jó lesz h rálesztek kényszerítve egymás társaságára s elméletileg így jóval szelídebb lesz. Legalábbis az én megmaradt gekkóm a Nagy hím nagyon szelíd lett. Szerintem rájött h én és a doki gyógyítottuk meg.
Ugyanis ma levedlett Rezső, szóval ez magyarázatot adhat a nem tapadásra. Viszont a furcsa viselkedésre még mindig nincs válaszom... szóval nemtudom h beteg-e vagy mi lehet ez a változás.
igen, a vitamin hiány könnyen előfordulhat, mert hiába vitaminporozom be az eleségállatokat, általában nem akkor eszi meg őket amikor berakom, és mire elkapja, addigra nincs rajtuk vitaminpor. egyébként milyen gyakran kéne enniük? mert én ahogy olvasgatom, a Ti állataitok kb 1-2 naponta esznek. Az enyém (bár igaz h nem leó, sőt sokkal kisebb) 4-5 naponta egyszer eszik (néha 3 nap) de van mikor 1 hetet is kihúz kaja nélkül, a tücsik meg a kukacok csak gyűlnek a terkóban. nincs vmi étvágygerjesztő módszer?
Ha nem tapadnak a végtagjai, az jelentheti azt, hogy valamilyen hiánybetegsége van (pl. vitamin), de lehet annak a jele is, hogy vedleni készül, ugyanis ilyenkor a lamellák, amik a lábán vannak, szintén elkezdenek lelazulni és kevésbé tapadnak. Nálam is vannak vicces helyzetek, amikor a madagaszkáriak közül valamelyik épp vedlik és egyszer csak lezuhan a terrárium aljára, riadtan néz körül és szégyellősen elrohan a növények mögé, remélve, hogy éppen nem látta senki a bénázását :-D
alpha111: Olvasod még a fórumot? Pesten a Tropicariumban direkt Neked meg a gyerekeknek csináltam egy fényképet!! Majd nézd meg!;) Remélem tetszeni fog:) Bár csak mobillal fotóztam, de maga az állat a lényeg:)
igazából ezt a nyelős dolgot is csak egyszer csinálta, szóval a lényeg csak ez a drasztikus jellemváltozás. Most is itt ül kint a farönkön, máskor ha bejöttem a szobába egyből elslisszolt... tehát egyik napról a másikra hirtelen nem fél. meg bemászik olyan helyekre, akova soha, de soha nem ment be. pl a kókuszhéjban feküdt, meg a farönk alá mászott be. alapvetően pedig a leveleken kéne lennie. van ezeknél párzási időszak?
Akkor lehet, hogy valami megakadt Neki a nyelőcsövében vagy a szájában. Lehet érdemes lenne egy hüllőkhöz is értő állatorvosnak megmutatni. Én gekkóimat Pl.: egy hüllőhöz nemértő doki gyógyította úgy h előtte utánaolvasott.
A száján nemlátsz esetleg tályogot? Pl.: hogy kis részen nem illeszkedik pontosan egymáshoz az alsó és felső állkapcsa?
A Lygodactylusom alapvetően nagyon félős, amikor ember ment a terkó közelébe, 99 %ban elbújt, de ha nem, akkor is egy kicsit hátrébb húzódott. Emellett mindig a növényeken, viszonylag magasban volt.
2-3 napja folyton a talajon van, nagyon közel a terkó üvegéhez (elől) és akkor sem szalad el, ha ember jön be a szobába, sőt, ha teljesen közel megyünk hozzá, akkor sem. Amúgy mozog, meg ha akar akkor fürge, csak ez a viselkedés furcsa. Mi lehet? Lehet hogy beteg és így akarja jelezni? Vagy csak most lett érdeklődőbb a világ iránt? Akivel volt már hasonló, légyszi ossza meg velem a tapasztalatait!