A teendő a következő: az építésügyi hatóságtól meg kell kérdezni, hogy a fennmaradási engedély megadható-e. Amennyiben igen, akkor a fennmaradási engedély iránti kérelmet be lehet nyújtani az építésügyi hatósághoz, azzal, hogy a a tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatát pótló bírósági ítélet iránti bírósági eljárást a kérelmező megindította. A bírósági eljárás idejére, a bíróság döntéséig az építésügyi hatóság a fennmaradási engedélyezési eljrást felfüggeszti.
Az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenységek
9. §
(1) A következő építési tevékenységek csak építési engedély alapján végezhetőek:
a) építmény építése, bővítése, elmozdítása, kivéve:
aa) a háztartási szilárd hulladékgyűjtőt, -tárolót,
ab) a kerti építményt (pl. hinta, csúszda, homokozó, szökőkút, pihenés és játék céljára szolgáló műtárgy, kerti napkollektor, épített tűzrakóhely, lugas stb.),
ac) a 10,0 m3-nél kisebb víz- és fürdőmedencét,
ad) a legfeljebb 6,0 m magas (építményen elhelyezve 3,0 m magas) szélkereket,
ae) a zászlórudat,
af) a kerti szabadlépcsőt (tereplépcsőt),
ag) a háztartási célú kemencét, húsfüstölőt, zöldségvermet,
ah) az állatkifutót, komposztálót, 3,0 m2 nettó alapterületnél nem nagyobb állattartási épületet és árnyékszéket,
ai) a síremléket, urnasírt,
aj) az 1,0 m-nél alacsonyabb támfalat,
ak) a telek oldal és hátsó telekhatárain a kerítést,
al) a zárt, állandó jellegű kiállítási célú területen belül a nettó 20 m2 össz-szintterületet nem meghaladó, legfeljebb 30 napig fennálló kiállítási építményt,
am) az antennákhoz, antennatartó szerkezetekhez csatlakozó műtárgyakat (ha építésük építmény tartószerkezetének megerősítését nem igényli);
b)
az a) pont szerint építési engedélyhez kötött építmény olyan felújítása, helyreállítása, átalakítása vagy korszerűsítése, amely a teherhordó szerkezetét érinti, a homlokzat jellegét (megjelenését) - annak szerkezetével együtt - megváltoztatja, illetőleg az építményben lévő önálló rendeltetési egységek számának, rendeltetésének megváltoztatásával jár;
c) építményen:
ca) portál (üzlethomlokzat),
cb) 1,0 m2 felületet meghaladó kirakatszekrény,
cc) 1,0 m-t meghaladó kiugrású védőtető, előtető és kinyitott állapotban e méretet elérő üzleti ernyőszerkezet, továbbá
építményen, illetve attól különállóan mind építési telken, mind közterületen:
cd) 1,0 m2-nél nagyobb felületű hirdetési és reklámcélú építmény, reklámszerkezet és reklám-, cég- vagy címtábla,
ce) fényreklám,
építése, elhelyezése, átalakítása és bővítése;
d) polgári lőtér létesítése;
e) közterületen az a) pontban foglaltakon túlmenően:
ea) park, sportpálya, játszótér létesítése,
eb) szobor elhelyezése,
ec) bármilyen kerítés létesítése;
f) a telek természetes terepszintjének tartós, végleges jellegű megváltoztatása a telekhatárok melletti 3,0 m széles sávon belül, valamint a telek egyéb részein 1,0 m-t meghaladóan;
g) felvonó, mozgólépcső és mozgójárda építése, áthelyezése vagy a külön jogszabályban meghatározott főbb műszaki adatok megváltoztatásával járó átalakítása;
h)
építmény homlokzatán a mesterséges szellőztetés és az égéstermék kivezetés berendezéseinek, szerelvényeinek elhelyezése;
i)
jogszabállyal védetté nyilvánított építmény felületképzésének átalakítása, felújítása, színezése, a homlokzatára szerelt vezetékek, illetve a homlokzatán, födémén, tetőzetén antenna, antennatartó szerkezet, műtárgy létesítése;
j) az alábbi távközlési építmények építése, ha azok elhelyezése az építmény tartószerkezetének megerősítését igényli, vagy ha azok bármely mérete:
ja) antenna esetében a 4,0 m-t,
jb) műtárgynak minősülő antennatartó szerkezet esetében a 6,0 m-t
k) az olyan egyéb építési munkák, amelyeket önkormányzati rendelet építési engedélyhez kötött.
(2) Csak bontási engedély alapján végezhető
a) védett területen minden építmény,
b) egyéb területen a 200 lm3-nél nagyobb térfogatú, vagy a terepcsatlakozástól 10 m-nél magasabb építmény,
c) a lakás céljára szolgáló építmény,
d) az épület alatti vagy attól különálló polgári védelmi építmény (óvóhely), illetőleg
e) az 1,0 m-nél magasabb támfal
lebontása, továbbá
f) közterületről nyíló vagy az alatt lévő minden pince,
g) egyéb telek területe alatt a 10 m2 -t meghaladó pince
megszüntetése (elbontása vagy tömedékelése).
(3) Bejelentési kötelezettség alapján végezhető az e rendelet hatálya alá tartozó távközlési építmény bontása.
(4) Az (1) bekezdésben kivételként felsoroltak, valamint a (2) bekezdésben nem említett építési, illetőleg bontási munkák építésügyi hatósági engedély nélkül végezhetők.
(5) Az építési engedély nélkül végezhető építési, illetőleg a bontási engedély nélkül végezhető bontási munkát is csak a településrendezési tervek, a helyi építési szabályzat, továbbá az általános érvényű kötelező építésügyi és más hatósági (védőterületi, biztonsági, közegészségügyi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, műemléki és természetvédelmi, az egészséges és biztonságos munkavégzésre történő stb.) előírások megtartásával szabad végezni. E rendelkezések megsértése esetén a szabálytalanul végzett építési munkák jogkövetkezményeit kell alkalmazni.
10. § (1) A 9. § (1) bekezdésének a), b), d) és g) pontjaiban, valamint önkormányzati rendeletben ekként meghatározott építési tevékenység eredményeként megvalósult építmények csak jogerős és végrehajtható használatbavételi engedély alapján vehetők használatba.
(2) A 9. § (1) bekezdésének c), e), f), h), i) és j) pontjaiban meghatározott építési tevékenységek elkészültét az építtetőnek írásban be kell jelentenie az építésügyi hatósághoz.
(3) A (2) bekezdésben, valamint a 9. § (3) bekezdésében említett bejelentések esetében az építésügyi hatóság minden esetben írásban közölt határozattal, az előterjesztéstől számított 15 napon belül dönt a bejelentés tudomásulvételéről, illetve annak elutasításáról.
Kell-e valamilyen engedély kerti buboskemencére? Vagy van-e valamilyen előírás, amit be kell tartani az építéskor? Itt olyasmire gondolok, hogy pl. kerítésre közvetelnül lehet-e, háztól, épülettől való távolság, stb. stb.
Mit lehet tenni, ha van egy osztatlan közös tulajdon, melyre van egy felek közti írásos megállapodás a telekhasználatra és az egyik tulajnak fennmaradási engedélyt kellene beadni az ő kizárólagos használatában lévő telekrészen létesült építményre, de a társtulajdonos nem írja alá.
Ugye bíróságon lehet perelni az aláírásának a pótlása érdekében, csak addigra az önkormányzat kényszerbontást fog elrendelni. Van ebből kiút, vagy hívni kell a buldózert?
A belső csatornahálózatot a kerítésig én saját kézzel csináltam és senki nem lőtt le érte. Az utcáról a telkeden belüli 1m-ig a közműszolgáltató feladata kiépíteni a bekötést és ennek költségét tartalmazza a közműfejlesztési hozzájárulás. Nálam a szennyvízaknáról a rákötés kb így nézett ki 4 éve:
1. Terv: (megrajzoltam én és a gépész kolléga aláírta) 1 db Metaxa
2. Közműfejlesztési hozzájárulás: 120 000 Ft
3. Csatorna kiépítése telken belül 1m-ig: 3 kávé+2 üdítő a melósoknak, a többit a szolgáltató állta
4. Belső csat rákötés: idomok 20 000 Ft, árok kiásása 3 sör, 1 liter izzadság, 1 vízhólyag, fél kiló testsúlycsökkenés. Csatorna kiépítése 1,5 óra+3 sör.
5. kiépített csatorna átvétele közműszolgáltatóval: ingyen
Ezzel csak azt éri el a hatóság, hogy egyesek álnéven jelentenek be. Aztán vagy kivizsgálják vagy sem.
Bizonyos szempontból érthető : ne jelentgessen a pógár feleslegesen.
Hogy valaki adót csal azt általában kivizsgálják.
Aztán van un. közérdekű bejelentés, meg gondolom az, hogy szomszéd zajong az csak nem közérdekű.
Illetve van feljelentés és bejentés. Pl. vagy négyéve kiszáradt előttünk 3 fa. Elvileg akkor még 2000ft lett volna ennek a bejelentése, annak ellenére, hogy baleset veszélyes.
De vissza : valószinű csak a feljelentés az illeték köteles, ha nem rossz a szabályozás.
Hat az durva hogy nekem kene fizetni, meg jo hogy nem akarok szolni:) Utana polgperesben meg visszakerhetnem a szomszedtol, mi? Vicces dolgok vannak... Na jo, szerintem tultargyalva, majd inkabb megdicserem oket hogy milyen szep lett:)
Ha bejelented az építéshatóságnál, hogy a szomszéd építkezik, akkor azért neked kell fizetned! Az építésrendészeti eljárás kérése 10.000.- Ft illeték alá esik.
Ez a "BTK-snál kötelező" maszlag is egy olyan dolog, hogy a jelen jogi keretek között legtöbbször a a vétlen húzza a rövidebbet. Ha pl. a szomszédban egy roma társaság csinál valami BTK-ba ütközőt, nem hinném, hogy sokan rohannának feltolni őket, mert a végén még lehet, hogy a "besúgót" lövik fejbe, és ettől sem a jog, sem "szeretett", "rendőrségnek" nevezett, pribék osztag nem fog megvédeni. Ha magadat véded meg, akkor pedig ismét téged csuknak le. Szép világ.
Úgyhogy mivel itt sem bizonyítható, hogy a szomszéd látott valamit, inkább kussol mindenki. Egészen addig így lesz, amíg gyökeres változások nem lesznek ebben az országban.
De ha egyszer BTK-s lesz, akkor ugye majd az előadókat is le lehet majd csukatni?! Vagy ez csak naív hiú ábránd...........
Van az egyik dél budai önkorinál egy előadó, aki mindíg megvárja a 2. hónapot, hogy egyáltalán elővegye a beadott terveket. Ráadásul a hölgynek még csak szakirányú végzettsége sincs! Szeretem az ilyen konstruktív, hozzáértő előadókat........ (azaz szeretném, de azt már nem mondom meg mit, mert BTK-ba ütközne:-))
Na valoszinuleg ez az elkulonites hianyzott a fejemben (hogy btk-snal kotelezo itt nem). A fene akar nekik keresztbe tenni, egyebketn el akartak adni, meg engedtek is belole de egy eve eredmenytelenul hirdetik... most vagy igy tobb nm-rel meg rendberakva akarja eladni (de sztem bukik rajta egy csomot), vagy megis ittmarad... Masreszt pl. mi is beep. hataron tul fogunk nyulni, mert hataron van a teglafal +10 centi dryvit fog ra menni, most hianyzik nekem hogy o meg emiatt kotozkodjon? (Bar ez 2 m-re van a keritesetol, ill. most majd csak 1,9 lesz. Valamint szerintem goze sincs az epitesi szabalyokrol...)
1. Nem követsz el. Spicliségre kötelezni nem lehet senkit. Az más kérdés ha téged zavar, akkor nyilván ezt mérlegelve szólni fogsz, vagy fel fogod nyomni, és nyilván ebben az esetben jogosan.
2. Oldalkerítésnél azért nincsenek olyan komoly megkötések szerintem. Ha kértél rá engedélyt, de nem készül el x év alatt, akkor max. meghosszabbítod a kérelmet és kész.
Ha nem jelented be, nem fog téged senki sem felelősségre vonni. Nem bizonyítható, hogy nem jóhiszemű, tudatlan állampolgár voltál, még ha le is bukik a szomszéd. Ha beadsz egy kerítéstervet, 2 éved van az építkezés megkezdésének bejelentésére (tehát bejelented, aztán csinálsz két kapavágást és felfüggeszted a kivitelezést) és 5 éved van a használatbavételi engedély megkérésére. (addig ugye nem használhatod a kerítést :-) )
Szerintem várd neg amíg megkapod a jogerős lakhatásit és utána véletlenül döntsd ki. Egyébként a kérdéses kerítés a tied, vagy a szomszédé? (azaz az utcáról nézve a jobb, vagy a baloldali kerítésed?)
1. Kovetek-e el hibat a jog szerint, ha a szomszedom latvanyosan epitkezik ep.eng. nelkul es nem szolok? Nem szeretnek, nekem aztan tok mind1 foleg arra csak par kicsi atlathatatlan ablakunk van, es az amugy is tetoteres de nem a teljes alapteruleten haz tetojavitasakor kerult egy kis terdfal + uj tetoforma az eddig kihasznalatlan fodem fole. 2. Mi van, ha kerek egy keritesepitesi engedelyt, de 2 ev alatt se kezdem el (jobban, mint amennyire most el van kezdve, volt egy kis telefonos felretajekoztatas az ep.hatosagnal)? +1. az ep.hatosag emberei is cserelodnek ahanyszor az ellentabor emberei kerulnek az onkoriban tobbsegbe, vagy ez nagyjabol fuggetlen bir lenni? Az epitkezeskori eloado tok jo fej idosebb bacsi volt, tudom csak be kene menni, de nem akarunk gyanusnak tunni...
Újabb kerítés gondunk akadt, most meg a másik oldalszomszéddal. Lekerítette a telkét majd utána mérette ki, ennek eredménye, hogy a kerítése a valódi oldalhatártól kb. fél méterre van. Most hogy építkezünk azt várja tőlünk, hogy ne húzzuk ki a vasrudakat (kb. 10 éve ott vannak amúgy), meg hogy mi is húzzunk kerítést, középen meg marad akkor egy sáv, ami tiszta gaz lesz : (. Mivel ő nem kötelezhet kerítés húzására, nekünk meg pénzünk nem lesz már erre végképp mostanában (100 méter hosszan kellene...) úgy gondoltuk, hogy vasrudak mennek - két pici gyerekkel költözünk, szerintem balesetveszélyes - és majd ha lesz anyagi fedezet rá, akkor majd lekerítjük a saját részünket is. Szerintetek kiszedhetjük a földméréskor levert vasrudakat vagy ott kell hagynunk??? Természetesen kimérnénk előtte, hogy pontosan hol húzódik a határ... (amúgy megint röhejesnek tartom a problémát, mert a szomszéd kertje iszonyú elhanyagolt, úgysem foglalkozna ezzel a szakasszal sem, de magunk miatt szeretnénk majd valahogy az átlátást megszüntetni, és ehhez kerítés kell majd.)
Trutyi munkáért nem fizetün, még akkor sem, ha a kivitelező csúnyán néz. Több hibát vétett, amiért kérhetsz árleszállítást. Azt a 200eFt-ot be lehet tudni a trehány munkavégzésbe, a határidők be nem tartásába stb. El kell zavarni a sunyiba. Én az ügyvédemmel közösen valamit kitalálnék, hogy egy kicsit megfincogtassam.
Nem cégről van szó, hanem egyéni vállalkozóról. De íme a legújabb fejlemények:Ma a cuccainak a felét elvitte a vállalkozó,de a másikat nem. Kértem, hogyha jön holnap, akkor hozza a számlát is arról, ami pénzt már átadtam- természetesen átvételi elismervény ellenében. Válasz:még én tartozok neki!!! Tény, hogy az elvégzett munka szerint kb. 200000Ft-tal tartoznék, DE: 1.Nem első osztályú munkát végzett-a szerződést erre írtuk alá. 2. A konyhámat 30cm-rel elmérte, ezért az új vállalkozóval ezt most pénzért kell helyreállíttatnom. 3. A szerződési határidőt, miszerint 14 nappal ezelőtt szerkezet készen adja át a házat, nem sikerült, ui. még az első szint sem készült el:) 4. Az új vállalkozó magasabb összegért vállalta azt a munkát, amit ugyanezért a régi kért volna.. A többi rosszul elvégzett munkát nem is említem.Ezek az építési naplóban a lezáráskor be lettek vezetve, amit a vállalkozó és a Femü is aláírt. Arra gondoltunk a párommal, hogy ismerős ügyvéddel íratunk neki egy felszólító levelet a számla adási kötelezettségére emlékeztetve.Mit gondoltok?
Nálam 10-es falban megy a vízvezeték. Miért is nem lehet 20-as falba vizet vinni? Tüzivízvezetéket akartak bevésni, vagy mit? Bírósági eljárás legjobb esetben is 3-5 év (rossz esetben 10-15) és addig nem biztos, hogy megmarad a cég akivel szerződtél. Nem tagja mondjuk valamelyik iparkamarának az érintett cég?
A FEMÜ-t mi választottuk, akinek a fia az önkormányzatnál dolgozik, tehát a használatbavételi engedély kiadásánál szivathatnak meg, ha ellene lépek. Nincs arra mód, hogy csak a kőműves szívjon? A méreteltérést én vettem észre. A konyha egyik falát - mondván, hogy 20-as falba nem lehet vízvezetéket vésni- 30-asra cserélték természetesen úgy, hogy azt velünk nem beszélték meg. Plusz a lépcsőtér falát is 30-asra változtatták. Így ha a ház elejétől az összes távolságot lemérve a méretek 10 cm híján stimmeltek. A ciki csak az az egészben, hogy éppen a konyha a leghátsó rész, ezért ott jelentkeztek a méretbeli eltérések. Már statikust is én fizettem, hogy hogyan lehet korrigálni az eltérést...Ha bírósághoz fordulok, tudok tovább építkezni vagy kell valaki szakértőt kihívnom, mielőtt folytatjuk?Minden mozzanata az építkezésnek fotózva van. Az építési naplót lezártuk a jelenlegi állapotot beleírva, amit mind a kőművessel, mind pedig a FEMÜ-vel aláírattam. Minden kifogásom szerepel benne. Egyébként Te jogász vagy?Előre is köszönöm a válaszodat:Gabi
Az építkezés megkezdésekor be kell jelenteni az önkormányzatra a kivitelezőt és a FeMü-t (a FeMü csak az építészkamarai névjegyzékben szereplő ember lehet)
Az a legegészségesebb, ha a FeMü a kivitelező embere, mert akkor könnyebben számon kérhető, ha eltér a tervektől.
A FeMü arra van kitalálva, hogy ő az akit legelőször felelősségre lehet vonni az eltérésekért és csak ha ő tudja bizonyítani vétlenségét (amit nagyon nehéz) akkor lehet másokon keresgetni az eltérések okát.
Ha bejelented az építésfelügyeletre vagy az önkormányzatra az eltéréseket, jó eséllyel leállítatják az építkezést és csak akkor lehet folytatni, ha be van adva a fennmaradási engedély és jogerőre emelkedett.
Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de a zűrök sajna folytatódtak A kőművest a héten elküldtem. Mondanom sem kell, hogy nem végezte el a javításokat...Mi sem fogunk már idén költözni:( Egyébként mi az az ELMÜ? És nekem milyen bajom lehet abból, ha az általad emlegetett szerveknél bejelentem a fickót?Ő egy egyéni vállalkozó.
Atomgond, jó ötlet a 3 méteres sáv szomszédok között : ). Amúgy a telek kb. az 1930-as évek óta a családunk tulajdona, nagyszüleim éltek ott, majd amikor meghaltak jópár évig üresen állt a ház, lebontattuk, közben jött a tujás szomszéd, építkezett, látott minket jópárszor, bőven lett volna lehetősége velünk egyeztetni. A tuják takarására meg semmi szüksége nem lesz a jövöben, mivel ott lesz a házunk, még a kerítés is úgy lett megtervezve, hogy oldalról takar : ))) (az más kérdés, hogy nem fogjuk majd megépíteni, mivel át kellene hozzá mennünk és a jövőben igyekszünk elkerülni majd őket : ) ).
Dunit, persze igazad van, csak a mi telkünk 14 méter széles a szomszédé közel a duplája, mi máshová nem tudtunk volna építeni, ha többet elhagyunk a kerítés mellett, akkor még keskenyebb a ház (így is nagyon keskeny, nem volt könnyű rá épületet tervezni, még egyéb előírások is voltak amiket figyelembe kellett vennünk), neki bőven lett volna helye tujákat ültetni kicsit beljebb és tényleg nagyon nem értem, hogy miért annyira közel kellett a kerítéshez.
Építési szabályozás: nem kellene erőltetni a tényleges oldalhatárra helyezést. Én ezt nem is javaslom, sokkal jobb megoldás, amikor az oldalhatártól 1 m-es távolságot elhagynak és oda helyezik az épület határfalát. Rengeteg vita elkerülhető ezzel.
Én még igazán jónak mondható településrendezési tervet nem láttam. Azt szokták mondani, hogy két féle rendezési terv van: a szar és a nagyon szar (elnézést a vulgáris kifejezésért).
Mindent meg lehetne oldani, csak ugye ehhez alaposan átgondolt tervek kellenének, nem kutyafuttában készülők.