Kutya macska kizárt!
Szemét a kukában van, nincs se cipő semmi ilyesmi elöl hagyva. Anno domstossal mosott fel az asszony és az ajtót is lemosta vele.
Ez itt igazi vidék vademberekkel . Egy-egy rendezett udvar, de inkább kupleráj, lom a kertekben ezért a macskaszart észre sem veszik, van ahol öt macska is voltJ
Egyik ok lehet, hogy kutya "kötelezően" mindenhol van csak nálunk nincs. Egyszer a szomszédom aki kiabálva szidja a kutyáit megkérdeztem:
sanyi nem hallgatnak rád a kutyáid, ugatnak ha kell ha nem. Látom van riasztód a házon. Minek kutya csak nyűg neked látom
Gondolkodás után: minek minek. Hát egy portán kell kutyának meg macskának lennie. Ez a jellemző. Csak nőnek az állatok mint a gaz.
A másik ok, éhesek a macskák. Hiába esnek csapdába a ketrecemben, a csali kaját mindig maradéktalanul elfogyasztják.
Hazajött a feleségem de nem állt be a garázsba. Lementem, beálltam és magamra csuktam az ajtót. Letöröltem a szélvédőt, villany le garázsajtó becsuk. Indultam befelé, egy macska már a bejárati ajtótól szaladt le a lépcsőn.
Hihetetlen. Nem voltam a garázsban 3 percnél többet.
Na de ha az udvaron vannak a gyerekek, akkor nemigen lepik el a homokozót a kóbor macskák, ha meg vége a nagyszünetnek, akkor azért a portás néni/kertész bácsi/bárki rá tud tenni egy hálót..
Persze. Bár azért vannak kivételek, például ahová a gyerekeim jártak, ott szem előtt tartották ezt ültetéskor (kíváncsiságból végignéztem a kertet). De az egy kiemelt óvoda, csöppet sem általánosítható.
Kerttervezésről annyit, hogy előszerettel tervezik meg intézmények kertjét nem kerttervezők, még az építési engedély szerzési szakaszbanl
Tisztelet a kivételnek !
Ha pedig meg is terveződik és jól, még mindig áldozatul esik a kert a végén.
A fővállakozó az építéssel elcsúszik ami a kert rovására megy, a sitt pedig a talajban marad még mindig sokszor.
A macsekok viszont komoly jövő elé néznek !
Ha tényleg bekövetkezik egy globális pusztulás, minek révén a 25 kg-nál nagyobb élőlények kipusztulnak, nekik jó esélyeik vannak a túlélésre és ügyességükkel és a biztos táplálék elszaporodásásval: rágcsálók.
A mi ovink mellett sokmacskás házak voltak/vannak. A homokozókra raschel-hálót tettek (kb. 40 FT/ m2), akkor vették le a dadus nénik, mikor kimentek a gyerekek az udvarra. Soha nem volt probléma.
De emlékeim szerint pont ő írta azt a kerttervezési szakkönyvet is (kerttervezők, kertészek stb. számára), amelyben megfogalmazza azt az elvárást, miszerint bölcsőde-óvoda kertjébe ne ültessenek ilyeneket. :-)))
A látott (szülői) példa sokat számít valóban, akár jó, akár rossz.
Még az jutott eszembe erről, hogy a nagyobbik fiam egyik régi osztálytársa -- egy leányzó -- tíz-tizenkét évesen (!) a Szent István parkban ette a füvet. Az anyukája meg mosolyogva nézte. Elég különös szokás... :-))))
:-))) Hát gondolom, f.stak, nehogy megegyenek a gyerekek valami nem megfelelőt. De iskoláskorú gyereket már jócskán meg lehet tanítani arra, hogy amit nem ismer tutira, azt ne egye meg. De bölcsőde-óvoda kertjében fontos szempont lehet a mérgező növények ültetésének mellőzése, mert az óvónő nem tud folyamatosan szemmel tartani harminc gyereket.
A gyerekenek minden tanár azt mondta, hogy a növények mérgezők és semmit se vegyenek a szájukba, de én ezt nem tudtam.
Én meg nyugodtan eszegettem az ehető terméseket a gyerek előtt.
Meg is kérdezték, hogy mérgezem magam ?!
A tanári intelem nem igazán működött ezek után.
Ráadásul ugye azért a diót, mogyorót fel tudták ismerni alapon.
Majd történt, hogy megtudták, hogy ismerem a növényeket.
A tűztövist rendszeresen lekopaszították az ál alma termésétől és azt hitték, hogy jót tesznek vele, mert a madarakat féltették a 'mérgező' terméstől.
Akkor én ott elmagyaráztam nekik , hogy mi a valóság a tűztövissel, és a többi növénnyel a suli kertjében.
Ennek híre ment és minden szünetben jöttek a gyerekek, kisebb nagyobb csoportokban érdeklődni mi ehető mi nem.
Aztán eljutott a tanári karig is :O)
Azt at utasítást kaptam, hogy ezután azt kell mondanom a gyerekeknek, hogy nem ehetnek semmilyen termést a gyerekek.
Mivel ekkora már az egész suli tudta, hogy azért nem minden növény mérgező, + én a kertben teljesen nyugodtan eszegetem a terméseket, a gyerekeknek nem mondtam hogy ne egyenek belőlük.
Azt kértem egyedül, hogy mossák , meg.
Az igazgató nőmmel egyeztettem és belátta, hogy ezen változtatni kell.
Üdv! Továbbgondolva: egy kutya még tutibb ilyen szempontból. Nekünk pár évig nem volt kutyánk, s addig egy macsek rendszeresen WC-nek használta a teraszunkat. (Talán, mert Domestost használok, állítólag annak a szagát szeretik. Különös az ízlésük! :-)) ) Az új kutya családba érkezésével egy csapásra megszűnt ez a probléma. Csak néhány öngyilkosjelölt kóbor kiscica mászott be azóta, de őket hála Istennek sikerült még időben fülön fogni és kitelepíteni a telekről, mielőtt a kutyával közelebbről találkoztak volna. (Önként nem akartak elmenni tőlünk, érezhetik, hogy állatbarátok vagyunk.)
Amúgy általában a témáról az a véleményem, hogy az állatvilágot úgysem lehet kirekeszteni a kertből. A gyereknek meg kell tanulni, hogy ne nyúljon bele a sz.ba. Teljesen egyedül meg nagyon kicsi gyerek nem lehet úgysem kint. A macskasz.rnál szerintem sokkal veszélyesebbek lehetnek a mérgező növények a kicsikre, amivel a legtöbb ember nincs is tisztában (hogy melyek ezek), és a dísznövényeink közt is nagy számban jelen vannak.
Akinél csak macska jár, még örülhet, mert nálunk már görény is volt a kertben, és megzabálta a gyerekem vadonatúj, márkás bőrcipőjét a teraszról, míg gyanútlanul ejtőztünk a házban. :-))(
A házból kijáró kóborló, vagy teljesen elvadult házimacska táplálékát nagyrészt kis rágcsálók, főleg pockok, továbbá hüllők, gerinctelenek alkotják. Az énekesmadarak aránya 10% körüli, de ez a mennyiség védett, néha ritka fajokból származik, de megfogja a fácáncsibét, a kisnyulat is. Erre gondoltam.
Egyszer nehogy a gyerköcöd idegesítsen vkit...., mert ha vmi hasonló paraszt embert idegesítene, még a végén bunkó és meggondolatlan dolgokat tenne....
Nálunk "speciális" macskák voltak. Nappal egy darabot sem lehetett látni, éjjel végezték a dolgukat. Kerti játékok, napozóágy, bejárati ajtó rendszeres lehugyozása. Reggelente öklendeztem az előszobában a macskahúgyszagtól.
Azért mindennek van egy határa.
Kiraktam párszor éjjelre a kamerát állványra. Direkt a fű közepére sétált és odakakált.
Én a magam és a családom érdekét, egészségét helyezem előtérbe a macskákkal és a gazdájukkal szemben. Szerintem ez érthető.
(A gyerekek alszanak már amikor kirakom a ketrecet és üres mire felébrednek.
Nem tudnak semmiről. Ha a házban bogarat vagy pókot találunk, kint elengedjük. Úgy vannak nevelve, hogy az állatokat nem szabad bántani.)
Akik ide beirjak a macskak elleni panaszukat, igazan nem orvoslast varnak - merges, indulatos - neha depresszios - emberek, akik ezen vezetik le azt amit nem tudnak feldolgozni. Az allatok elleni kegyetlenkedes, fajdalom okozas egy jele annak is, hogy ezek az emberek kepesek lennenek tovabblepni, es emberben tenni kart.
Sajnalatos... vannak megoldasok, de arra meg kifogasokat hoznak fel, hogy meg mit nem...
Negy macskam van, ha valakinek ketsegei lennenek, hogy szeretem az allatokat, es nincsenek keritesek a kertek kozott (nem mintha kerites akadaly lenne). Nincsenek ruhes beteg allatok - ha igen, a gazda gondoskodik roluk -, sem domesztikaltak, sem vadon elok. A szomszed orul, ha a macskam megengedi, hogy a gyereke megcirogassa...halasak a megfogott egerekert, meg akkor is ha neha megkapjak a fejetlent ajandekba.
Szoval... az allati kerdeseket emberseggel meg lehet oldani...
Már 2001 óta virágzik ez a topic! Azóta semmiféle előrelépés nem történt sem macska ügyben, sem más kóbor jószág ügyben.
Ezen a fórumon csak a bosszúságotokat vezetitek le, mások nagy örömére, akik benneteket egymásnak ugrasztanak a különböző macskairtási és egyéb drasztikus módszerekkel.
Teljesen felesleges szócséplés, mert amíg ember él a földön, addig mindíg lesznek háziállatok, vagy kóbor állatok, akik reggel kukorékolnak és emiatt a szomszéd megőrül, vagy lekakálják a kertet, házad előtt a járdát, vagy a száradni kitett ruhádat, és büdösek, ha feléd fúj a szél.
De semmit nem tehetsz ez ellen, mert mindíg jön másik madár, macska, kutya.
Végül minden állatot nem lehet kiirtani,azért mert valamelyik nekünk kárt okoz, vagy éppen nem tetszik a szeme színe. Ugye? :-)))))