Uthmann könyvéről eddig nem hallottam, örülök, hogy írtál róla. El fogom olvasni, de előtte megvédeném Stone-t. Pontosabban Jim Garrisont, mert az ő könyve alapján készült a film.
Véleményem szerint az összeesküvés elmélet már bizonyított tény. Az abban résztvevők személye, motivációja, a végrehajtás részletei nem tisztázottak.
Ahogy Jim Garrison idézte Sir Arthur Connen Doylet: "Ha kiszűröd a lehetetlent, az ami megmarad, még ha nem is bizonyítható, csak az igazság lehet."
Pár érv emellett:
-Több(két?) helyről, több(három?) lövés. Ez legalább két "magányos gyilkost" tételez fel, akik egy időben, egymásról nem tudva, egymástól függetlenül ténykedtek. Képtelenség.
- Gyilkosság után megjelent fényképeken rendőrök kísérnek, vonatról leszállított "csavargókat". A fényképeken látható rendőröket nem tudták azonosítani. Dallasban biztos nem szolgáltak sohasem. A "csavargókat" viszont igen! CIA ügynökök voltak!
- A Kennedy konvoj útvonalát az utolsó pillanatban, mósosította Dallas
polgármestere. (Az eredetin rendkívül nehéz, csaknem lehetetlen lett volna lelőni.) A polgármester neve Earl Cabell. Testvére annak a Charles Cabellnek, aki a CIA igazhatóhelyettese volt - amíg Kennedy ki nem rúgta.
A rendőröket a dallasi rendőrség állománya sohasem látta. A kalapos "csavargó" nem más, mint...
Ajánlok én is egy könyvet még, igaz nem olyan szakértő munka, csak egy fejezetet szán Kennedy-re (de mivel inkább áttekintő gyűjtemény, ez belefér)
Jörg Uthmann: Merényletek könyve
Nekem tetszett, a Kennedy-esetről is korrekten ír... igaz eléggé lehúzza Stone-t, de jogosan :))
A záró mondata vmi olyasmi, hogy: "amíg az amerikaik nem tudják elfogadni, hogy elnöküket nem egy összeesküvés, hanem egy magányos őrült gyilkolta meg..." (pontatlanul idézek)
Volt szerencsém, egy tengerentúli diákcsoporttal erről beszélgetni (+ egy amerikai tört.proffal is) és meglepő az arány... abból, akik véleményt nyilvánítottak, kb. 85% hajlott/elhitte az összeesküvés-elméleteket.
Én elég szkeptikus vagyok az elméletekkel kapcsolatban, meg is vallom miért. Már eltelt majd 42 év azóta, de valahogy az ügy nem haladt sokat előre. Ugyanott vagyunk mint 40 éve (teóriák, amelyeket az emberek fele elhisz, a másik fele cáfol) és valósíznűleg ez így is lesz még egy darabig. Valami hiányzik nekem a képből...
Nehéz megfogalmazni, de úgy nevezném, hogy a leggyengébb láncszem. (már ha összesküvésről van szó ugye...) Valaki/valakik, akik benne voltak, és eljárt a szájuk. A titoktartás nem könnyű dolog, az amerikai média sem épp diszkréciójáról híres, egy ilyen sztorin pedig minden szennylap, de még magára adó nagyob lapok is harapnának... de sehol semmi konkrétum.
Találgatások, kesze-kusza elméletek, és ennyi. Pedig egy halálos ágyon leírt levél/vallomás... 42 év alatt, ekkora összeesküvésnél valaki már biztos "köpött" volna.
Bár Lincoln esetében is ugyanígy álltak hozzá az emebrek hosszú ideig... no mindegy. csak fölhoztam kissé a topicot. :)
Drábik Jani bácsi verzióit kicsit óvatosan kell kezelni. Szerinte a Beatlest azért küldték gonosz összeesküvők, hogy elterjessze a fiatalok között a kokót.
Kennedyt meg egyértelműen a sofőr, Greer lőtte le, mondja az elméletgyáros.
És akkor a világellenes szabadkőműves összeesküvésről még nem is szóltam, pedig a rettentő hiteles Bp TV-n vagy egy órán át mesélt arról Drábik, ki mindenki volt/van benne a buliban.
Vasárnap 0 órakor a Discovery leadott egy műsort Robert Kennedy meggyilkolásáról. Bizony ott is akadt sok-sok rejtélyes dolog, meg nem válaszolt kérdés. Esetleg mi is foglalkozhatnánk a témával ebben a topikban.
Azt nem gondolom, hogy minden ügyész és politikus gonosztevő lenne Amerikában. Garrison ügyész évtizedekig kutatta a merénylet hátterét, mégse ölte meg senki. A Watergate-ügy is nyilvánosságra került, nem beszélve Clinton nőügyeiről. Ezek az esetek is bizonyítják, hogy gyakran a legmagasabb körök sem képesek eltitkolni titkos tevékenységüket.
Lejjebb említettem a titkos támaszpontot, amelynek létét tagadták a kormányok. A kabinetet beperelő fickót is eltüntethették volna, és akkor nem kell elismerni semmit. De nem ez történt, az 51-es körzetet ma már legálisan lehet vizsgálni - igaz, csak műholdról.
Stansfield:
"Amerikában sokminden lehetséges, a Kennedy-ügyet is megpiszkálhatná valaki."
szvsz ha valaki olyan piszkálná meg, akinek nincsenek ütős kapcsolatai, akkor mondjuk két héttel később, viráglocsolás közben véletlenül tarkónlőné magát, ha peddig vannak, akkor hozzá sem nyúl az ügyhöz...
A Warren-bizottság jelentéséből szerintem sok újdonságot nem tudnánk meg. Főbb állításait egy kivonatban nyilvánosságra hozták, és már abból is látszik, hogy a szakértőket a tények nem nagyon zavarták. A varázsgolyóelméletet egy debil sem hinné el.
Az a legnagyobb gond, hogy hivatalos vizsgálat nem lesz már, apparátus nélkül meg biztosan senki sem tud az elkövetők nyomára akadni.
Azért legalább a meglévő iratokat jó lenne megismerni, mégha titkosak is, és a rejtélyekre magyarázatot valószínűleg nem adnak.
Az 51-es körzet létét vagy 40 évig tagadták a kormányok, míg valaki pert indított, mondván, hogy az állampolgároknak joguk van tudni az ilyesmiről, és sikerrel járt. Amerikában sokminden lehetséges, a Kennedy-ügyet is megpiszkálhatná valaki.
Tény, hogy az öreg Kennedy a 20-as években féllegális/illegális módszerekkel szerezte a vagyonát, sokak szerint a maffiával is együttműködött. Meggazdagodva viszont már törvényes üzletekkel foglalkozott, bár a stílusát sokan utálták. Azt meg nem hallottam még, hogy fiai kapcsolatot tartottak volna fenn az alvilággal, tevékenységük pont ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Pont azok utálták Johnt és Robertet a legjobban, akik vagy a maffiához, vagy a déli szélsőjobbos körökhöz tartoztak.
Amerikában 100 év alatt 4 elnököt öltek meg merénylők, viharosabb történelmű országokban sem gyakori az ilyesmi. Odaát könnyebben kinyílik a bicska, főleg, ha egy gazdag és hatalmas csoportot fenyeget veszély.