Van technikailag egyszerűbb módszer is az orchideamagvetésre: állandóan nedvesen tartott kéregdarabra is lehet a magokat szórni, és türelmesen várni. A módszer egyszerűnek tűnik, de ha egyszer is kiszáradnak a csírázó magok, akkor könnyen végük. Ha pedig túl sok a nedvesség, akkor egy elburjánzó penész is megölheti őket. Pár magoncot fel lehet nevelni így, de valószínűleg sokkal lassabban fog menni. A természetben is egy magtok több ezer-millió magjából végülis csak néhányból lesz felnőtt növény.
Ez a módszer csak azon epifita fajoknál fog működni, amelyek tudnak szimbionta gombák nélkül is a fejlődés kezdeti szakaszában növekedni, nagyon híg tápoldattal nedvesítve. A lombikos módszernél lehet a táptalajba olyan anyagokat is keverni, amiket a természetben a csírázó magonc a vele együttélő gombáktól kap meg, pl aminosavakat és cukrokat is.
Szia Goebstem, köszönöm szépen a választ és az újabb képeket. Gyönyörűek!
Egyik kedvencem a Miltonia és a Miltoniopsis, valamint a származékaik, és a kérdezett virágnál is azt éreztem. :-)
Másik kedvencem a Zygopetalum, de a Cattleya-kat sem vetem meg :-). Jól sejtem, hogy az egyik képeden Zygopetalum mackayi látható? Izgi, a kiállításon láttam végre élőben, de beszerezhetőt nem találtam sajnos.
Nálam - a néhány pluméria, hoya és adenium mellett megmaradó helyen - meleg üvegházba kényszerülnek télen az orchideák , de mivel csak alig fél éve kezdtem el az utóbbiakkal komolyabban foglalkozni, így néhány anyáknapi lepkén kívül nem tudnok olyan virágzót mutatni, ami már az én gondozásom eredményeként született.
Szia Kuf, köszönöm. Cambriakent vettem, amikor megpróbáltam beazonosítani, akkor, mintha Vuylstekeara Melissa Brianne " Shady Lady " lenne. Szép izgalmas virág, egy-két viragszarral es viszonylag kevés virággal / 4-5/
nalad hogy telelnek ? Ha van viragzok, kérlek, tedd fel.
Ennyi szépség egy helyen! Gratulálok, mind nagyon szép.
Az én aktuális kedvencem ez a kis virágú phala, a nevét sajnos nem jegyeztem fel és elfelejtettem. Télen az első bimbók leszáradtak de ennek ellenére a két virágszáron igazán szép számmal vannak.
azert vigasztal egy kicsit, hogy masnal is vannak problemak. Mar azon gondolkodtam, hogy elajandekozom a novenyeimet, mert nem birok veluk. Azert a phalak vigasztalnak. A dendrobium berry oda is viragzik, igaz satnyan, de ez is egy mentveny. A nagyon pink egy gigantea, a rozsaszinek a kedvenceim, orulok, hogy ilyen lett, mentveny az is.:) nem tudom kikapcsolni a felkoveret, bocsanat.
Bocs, hogy eltűntem. Beindult a kertészeti szezon, és egy kicsit megviselt. Nem voltam a fórumon.
Valószínűleg már elment a rendelésed, ennek ellenére belenéztem gyorsan a kínálatba. Nagyon szépek, elsőre mégsem fogott meg semmi. A gyűjtőszenvedély nem kerített a hatalmába.
Talán ennek most nem is a kínálat az oka, de erről majd legközelebb...