Egyetértek. És tudjuk ugyan hogy a Földön lett forgatva a Tatuin, Yavin, Hoth, Endor, Geonosis, mégis sikerült olyan érzést keltenie a készítőknek azzal, hogy egy meglehetősen homogén, részletszegény környezetet mutatnak meg, amibe idegen tárgyakat helyeztek el, amivel hitelessé, hihetővé tették azt, és sikerült áthelyezniük a nézőt egy másik univerzumba. Tettem be nemrég egy képet, hogy az Indiana Jonest pont azon az úton forgatták Tunéziában ahol Luke megtalálja az elkóborolt Artut. És mégis működik. A részletgazdag világok esetén meg nagyon odafigyeltek, hogy teljesen idegen világ képet fessenek, mint a Coruscant, Bespin.
És még Naboo-t is sikerült elvonatkoztatniuk Olaszországtól, ami azért nem kis dolog.
Igen, egy olyan kis dolog, mint a kalasnyikov elronthatja az egész képet. Itt meg az egész kép rossz úgy ahogy van.
Ugye az azért megvolt, hogy ez a jelenet az epilógusból való, és a sorozat jellemzően nem itt fog játszódni. Az is kiderült, hogy ezt a bolygót mindenhol máshol legendának tartják, és van valami (barrier), ami elszigeteli a galaxis többi részétől. Szóval ja, ez a bolygó nem hasonlít a SW univerzum többi részére, és ezt elég konkrétan meg is mondják neked, a nézőnek. Az űrhajó, meg a kalózbázis viszont pont úgy néz ki, ahogy kell, tökéletesen illeszkedik a star warshoz.
"Milyennek kellene lennie egy átlagos bolygónak a SW univerzumában?"
Bármilyennek aminek a látványától nem asszociál az ember azonnal arra hogy a 21. századbeli Földön van.
"miért ne lehetne egy olyan fejlődési útja, amelyen ide futnak ki a dolgok?"
Mert kirángatja a nézőt a SW világából. Habár ezek szerint van akiket nem.
"Lehet egy olyan is, amelyik "nem eléggé rugaszkodott el" a XXI. századi Földtől."
Lehetni lehet, de nem jó.
Szerintem ha valaki felmérést végezne, hogy tippeljék meg hol készült a betett kép, szerintem senki nem választaná azt a lehetőséget, hogy képzeletbeli világ a SW univerzumból. Ha lenne két választásod, te arra szavaznál hogy SW, vagy hogy ez itt a képen Cedar Creek, Nebraska?
Sajnos én nem vagyok ennyire megengedő. A Star Warsszal nem filmként ismerkedtem meg, hanem regényként, az pedig emlekeim szerint valahogy így kezdődik:
"Másik idő, másik galaktika"
A Jani által betett kép számomra nem eléggé másik. :)
De teljesen mindegy, hogy mit gondolok; akinek tetszik ez a sorozat, az persze nézze csak! Jó szórakozást kívánok hozzá neki.
Talán arra céloznak a kollégák, hogy ez nem elég egzotikus. Mert ugyan tudjuk, hogy a Tatuin szinte minden egyes helyszíne 76-ban tunéziai tájakon forgott, de azok az építészeti megoldások egy átlag nyugati nézőnek újak voltak. Aki nem járt Tunéziában vagy nem látott róla képeket, az nem ismerte fel.
De a Jani által betett képen egy akármilyen itteni települést látok. Aszfaltút, járda, közvilágítás, piros háztetők. Ha kilépek a kapun itthon, ugyanez a látvány fogad. Na ez számomra az Andorban látott Kalasnyikovot idézi. Nem eléggé elrugaszkodott a mi világunktól.
Bemutatja a messzi-messzi galaxis egy szeletét, egy másik szemszögből nézve?
Vagy csak az az SW, az lehet az SW, amiben vannak Jedik meg Sithek, elnyomó Birodalom meg hősies Lázadók, fénykardpárbajok, űrcsaták, és minimum az Univerzum sorsa a tét?
"Ez az SW kompatibilitás definíciójától függ. Én a tiédet kissé túl szigorúnak érzem."
Az ég világon semmi Star Wars érzés nem volt benne szerintem sem.
Nekem sem vizuálisan sem technológiailag nincs benne az ami meghatározóan Star Wars jelleget kölcsönöz. Mondhatni a design teljesen "földhözragadt". Például a 80-as éveket idéző bevásárlókosaras biciklit légirobogót látván az ember azonnal a földre asszociál. Pláne a kisvárosi h Ha nem mondják be többször is hogy Jedi, és nincs benne a címben hogy SW, akkor ez sokkal inkább egy mezei gyerek sci-fi, ami kb. 200 év múlva játszódik a mi univerzumunkban.
2231. április 5. Pine Bluffs, Wyoming Tisztán emlékszem még, az egy esős nap volt. Még képem is van róla:
Na ez nem Star Wars.
Az lehet hogy szerinted másnak véleménye túl szigorú azt jónapot, de akkor talán mondd el azt is, hogy mi alapján más a véleményed, hogy lássuk mi az amit esetleg mi nem értettünk.
Emiatt pedig szidd inkább a szinkront. Az eredeti szöveg: "I've been stuck on this scabby rock far too long." Nincs szó raboskodásról, ami a magyar szövegbe belekerült. Csak azt mondja, hogy túl régóta ragadt itt, ezen a vacak sziklán. Ami alatt nyilván a kalózbázisnak otthont adó bolygót (vagy mit) érti. Az nem derül ki, hogy konkrétan a börtönben mióta van bent. Lehet, hogy csak egy napja.
Hát igen, azért annak, amit itt látok, elég nagy része nettó kötözködés.
Amúgy szerintem nem olyan rossz eddig. Van azért egy pár apró problémám.
Az egyik, hogy dacára a rövid epizódoknak, az epilógus kissé hosszúra és vontatottra sikeredett. Alig vártam már, hogy végre megtalálják az űrhajót, és ha az ember ezen a ponton unni kezdi a sorozatot, az nem annyira jó. Szerencsére azért annyira nem volt vészes a rétestészta.
A másik a stíluskeveredés. A gyerekek tényleg inkább egy óvodásoknak szóló sorozatba passzolnak. A nyitó csata, meg a nyüzsi a kalózbázison azonban nem. Egy gyengébb idegzetű óvodás sikítva menekül az ilyen látványtól. Habár a fene tudja... talán a mai gyerekek edzettebbek, mint az én generációm annak idején. Azért én úgy érzem, mintha nem egészen tudták volna eldönteni, hogy kinek is szól ez az egész.
A legrosszabb eddig az, hogy a csata az elején más környezetben és más szereplőkkel ugyan, de teljesen lemásolta az ANH nyitójelenetét. Ez nem kicsit szánalmas. De mindegy, ezen már túl vagyunk.
"nem szételemezni és ízeire szedni kell egy sorozatot, csak szórakozni rajta, engedni, hogy vigyen magával. "
ezt ne nekünk mondd, hanem az alkotóknak
igen, nagyon várunk már mi is egy olyat, ami valóban visz magával és szórakoztam és nem LEDOB minket az alkotói hányavetiség, átgondolatlanság, bornírtság, kontárság és hozzá nem értés okozta állatságai miatt
eljött a pillanat (mondjuk előre mondtuk is, hogy így lesz), amikor a rengeteg disney féle ócska sw után jószerével BÁRMI jónak tűnik majd, ami egy kicsit is kevésbé rossz, mint a többi
Találtam egy nagyon komoly tech-humbung leírást rá :)
Integrated Power-Grid and Life-Support Matrix (IPG-LSM): The "OII" design on the back plate of Stormtrooper armor is actually a sophisticated Integrated Power-Grid and Life-Support Matrix. This system is crucial for the survival and operational efficiency of the troopers in diverse and often hostile environments. The upper part of the "O" structure houses the primary power core, which supplies energy to the suit's various systems, including communications, climate control and targeting HUD microprocessor.
The two "I" elements flanking the central "O" serve as advanced life-support conduits. They contain vital systems for air filtration, temperature regulation, and emergency medical aids, such as auto-injectors for treating injuries and combating toxins. This design ensures that the troopers can operate in environments ranging from the vacuum of space to the poisonous atmospheres of certain planets, maintaining peak performance levels.
Additionally, the centralized design of the IPG-LSM allows for quick access and maintenance, vital for situations requiring rapid deployment or emergency repairs in the field. This design exemplifies the Empire's focus on utility, survivability, and the intimidating symmetry that is a hallmark of Imperial aesthetics.
OK. ne szapuljuk ezt a fost. beszéljünk értelmes dolgokról:) a minap jött velem szembe egy poszt a Fészen és azt taglalta, hogy a Stormtrooperek hátán mi az OII jelzés. Sajnos mobilon néztem, és egy pillanatra nem figyeltem oda, ami alatt az oldal lefrissült és ez a poszt elveszetett a feed-ben így nem tudtam elolvasni. A chatgpt a követklezőket írja, de hivatalosan soha nem készült magyarázat rá.
Esztétikai dizájn: A "OII" forma valószínűleg egy egyszerű geometriai elem, amely a páncél futurisztikus és uniformizált megjelenését hangsúlyozza. George Lucas és csapata valószínűleg a vizuális hatást tartotta szem előtt a tervezés során.
Ventiláció vagy energiaelosztó rendszer: Egyes rajongók szerint a hátoldalon található "OII" alakzat a páncél belső rendszereinek, például ventilációs nyílásoknak, energiaelosztó vagy kommunikációs csatlakozásoknak a szimbóluma lehet.
Besorolási vagy azonosító jelzés: Alternatív elmélet szerint a "OII" egyszerűen a Stormtrooper páncélzatának standardizált modelljére vagy sorozatszámára utal, amit az egész Birodalomban használtak.