Keresés

Részletes keresés

Didergő Király Creative Commons License 2024.09.17 0 0 42040

ez a korai meteor így nézett ki lekötözés előtt. https://i.imgur.com/4Ilo6rB.jpeg

Előzmény: kis-vasutas (42038)
Didergő Király Creative Commons License 2024.09.17 0 0 42039

hát nem mondom, hogy teljesen értem, de tavaszig van még idő értelmezni. :))

viszont tuti, hogy akkor a top taste-et megint elcsesztem, mert hagytam egész nyáron, hogy nőjön az égbe. a vázágak is törnek felfelé ezerrel. az a durva, hogy úgy megerősödött 0-ról, hogy már most nem hajlanak a vázágak.

a múlt ősszel ültetett téli piros pogácsaalmám nagyon szépen fejlődött, viszont annak az ágait is le kéne kötözni. halogattam egész nyáron. szerinted érdemes még most, vagy most már inkább hagyjam, és majd tavasszal?

Előzmény: kavicsos1964 (42037)
kis-vasutas Creative Commons License 2024.09.17 0 0 42038

Van ilyen meggyem, meg egy érdi bőtermő is, nem jellemzi a magasba törő korona amúgy. Szeretjük mert ízletes nem savas korai fajta, a cseresznyével együtt érik. Párszor megtépázta már a monília ha nem sikerült úgy permetezni ahogy kellett volna. Ilyenkor erősen visszavágtam a fertőzött mézgás száradó elhaló ágait, és szinte kékre festettem rézzel rügyfakadás előtt az egész fát és szépen magára talált minden alkalommal. 

Előzmény: Didergő Király (42036)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 42037

A seb alatt ! De mint írtam én nem azonnal hanem esetleg a letörtet levágod a megmaradtat vissza vágod hogy tavasszal erősen kihajtson és ha a vágás alatt megjelenik az új kitörések akkor vágod vissza a seb alatt . Namost ha beindult a kitörések ,tuti erősen fogja nyomni kifelé akkor hogy ne törjenek le ott ahol leívelést akarsz egy belső a korona közepe felé néző levélre vissza vágod ez bármikor lehet . Mondjuk 60-70cm hossznál vissza vágod kb 45-50cm-re ahol a korona közepefelé néző levélre hogy a honaljban lévő rügy kihajtson felfelé ,ekkor a két alatta lévő lefelé tör . Ezeket a nyár egészében végezheted ha sűrű lett esetleg akkor ha már a lefelé néző hajtások eléggé lekonyultak és kb 30-40cmesek akkor a felfelé menő hajtást megint kivágod . Ezt folytatod addig amig a koronád ki nem alakult ,ezt több szinten is lehet folytatni akár éveken keresztül is !

Előzmény: Didergő Király (42036)
Didergő Király Creative Commons License 2024.09.17 0 0 42036

köszi szépen a tanácsokat. nagyon bíztam benne, hogy menthető. ha nem, akkor én is azt tartanám legjobb megoldásnak, hogy újranevelem a teljes koronát. csak attól félek, hogy azt csinálja majd, mint a top taste szilvám, amit szintén csonkolni kellett tavasszal monília miatt, éa ezerrel elkezdett nőni fölfelé, és magasan kezdett el oldalágat hozni.

a meggy a legalsó ágemeletnél hasadt ketté. ott vágjam majd vissza tavasszal, vagy lejjebb? minimum a hasadt rész alatt kellene, gondolom.

ez volt az egyetlen fám, ami azt csinálta, amit szerettem volna... az almát későn kötöztem le, a másik meggyemen (feketicsi) az egyik vázág ráerősödött a központi tengelyre (ezért is kötöztem le idén), a top taste meg ugye a csonkolás miatt került hátrányba. amúgy csodálkozom, hogy a feketicsi nem hasadt szét, azt sokkal jobban megfeszítettem. lehet, kevésbé törékeny fajta, a korai meteor olyasmi, mint a cseresznye, könnyen törik.

én is néztem a bebarnult részt, lehet, hogy korábban megrepedt már, nem tudom. nagy szél a hétvégi előtt nem igen volt tavasz óta.

kis-vasutas Creative Commons License 2024.09.17 0 0 42035

Nekem volt egy Idared alma csemete amit a kutyánk megrágott, lerágott szinte talajig. Az utolsó sérülés alatt elvágtam  lekezeltem és  az lett a legszebb 5 év múlva az összes közöl mert kihajtott és arról lett kinevelve. Tehát én levágnám a sérülést, mert ez már nem fog visszaforrni sosem. 

Előzmény: Didergő Király (42032)
beetee Creative Commons License 2024.09.17 0 0 42034

fagéllel kend be (az szerintem egy egész jó sebkezelő, nem a bio, meg éhviaszos, meg a sok másik..) és fél évente kend újra.

A gél is elöregszik, plusz a növekedés miatt egyébként is kinövi a fa.

Ezt a sebet simán kinövi. Természetesen a lekonyultat le kell vágnod, és majd átalakítani a koronát, ha ez hiányozni fog onnan.

Mondjuk én eleve nem hagytam volna ilyen elágazást ilyen alacsonyan...

Az a barnulás csak a víztől van? 

kavicsos1964 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 42033

El kellett volna engedned már rég ,és nem is volt értelme a lekötésnek sem a meggy és a cseresznye csak metszéssel hajlítható az almák körték amik lekötéssel ,meg a szilva ezek alakíthatóak formára alakra lekötözéssel . De ezeket is célszerű köhöz téglához lekötni és ha szelet jósolnak a lekötést vissza tudod engedni és nem lesz baj . Azt a fát nem tudod megmenteni túl nagy a károsodás rajta ,össze nem fog forrni az már bármit teszel vele . annyit még megtehetsz hogy úgy hagyod ahogy van és tavaszal ha a hasadás alatt kihajtott akkor vágod el és a kihajtásokból újra neveled a koronáját .

Didergő Király Creative Commons License 2024.09.17 0 0 42032

sajnos a szombati szélvihar kettétörte a 4 éves korai meteor meggyfámat. itt vannak róla képek. https://imgur.com/a/korai-meteor-sz-lvihar-ut-n-2024-09-14-byKmjKp

én hibáztam, mert lekötöztem az ágait, feszültség alatt voltak.

menthető még szerintetek? ha igen, akkor mivel kötözzem össze? drót? van bányászdrótom, ami elég vékony, meg egy kicsit vastagabb réz. de talán van más is. redőny gurtni esetleg? az nem vágna be. ha össze tudom húzatni, hogy oldjam meg, hogy ne folyjon be a víz? elég a sebkezelő, vagy szerkesszek fölé egy kis gallért mondjuk műanyag flakonból? kár, hogy pont így a vegetációs időszak végén történt. :(

alfi13 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 42031

Próbáld meg egy kis darab nyers csirkehúst tenni a csapdába az vonza a darazsakat. Lehet hogy nálam azért van tele darazsakkal is a sörös csapdám mert sok bogár beledöglött és már elkezdett erjedni és erre jöttek a darazsak.

Előzmény: kavicsos1964 (42025)
kis-vasutas Creative Commons License 2024.09.16 0 0 42030

Cukros mézes sörös csalival próbáld 1 deci sör lehetőleg barna, 3 cent méz 3 ev kanál cukor. Nyáron működött frankón, de a cukros mézes élesztősre is rámentek. Most minden csapdám telement esővízzel és egyenlőre nincs tervben az újra töltés mert nagyon már nincs is mit megvédeni. Most a rothadó erjedő szőlőn csipeszeljük őket....

Előzmény: öreg_néne_b (42029)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.16 0 0 42029

Erre kíváncsi vagyok, mert lódarázs itt is bőven van, de egy sem ment bele a csapdába.

Előzmény: kis-vasutas (42028)
kis-vasutas Creative Commons License 2024.09.16 0 0 42028

Én amit még majd megpróbálok csapdában az a hal, halnyálka. Horgász (is) vagyok és ha hozok zsákmányt a halbüdös szákomra is nagyon mennek meg a halra is amit épp tisztítok. És ez igaz volt tenger mellett is mert a csalinak szánt kalmárhal darabkák és a halbüdös kezem is mágnesként vonzották őket a nyáron.  Én pl ha fogok lódarazsat csipesszel ( nálam az is akad bőven) azt élve csapdába rakom és bevonzza a többit mert állítólag valami feromont bocsájt ki ha veszélyben van és a többiek mennek segíteni neki. Most 10 fok van de egymást váltják a lódarazsak a legfinomabb szőlőmön mondja az asszony, csak esik is így nem megyünk csipeszelni :( 

Előzmény: kavicsos1964 (42023)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 42027

Nekünk az már nincs mind leérett ! De majd a szomszédoktól lopok ((::!! Pár fürtöt ha nem hoznának  !

Előzmény: öreg_néne_b (42026)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.16 0 0 42026

Nekem a zúzott szőlő bevált. 

Előzmény: kavicsos1964 (42025)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 42025

Mit tegyek akkor a csapdába ?

Előzmény: öreg_néne_b (42024)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.15 0 0 42024

tanulékonyak szerintem

Szerintem meg nem azok. Egy csomó döglött van a csapdában és több is röpköd még, mégis belemegy a következő is.

Előzmény: kavicsos1964 (42020)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 42023

Nem tudom hogy a füge illatát hogyan lehetne überelni és a csapdába csalni a darazsakat ,de többszáz ül a fán ! Megint megcsípett egy darázs most az államon kaptam egy szúrást ! A füge melleti fáról akartam egy vízhatást levágni és a lombon volt elbújva azonnal megszúrt ! Kivagyok már a darazsakkal tegnap is megszúrtak ma is ! Vagy kivágom a fügémet ! Akinek van fügéje ,minden fügét támadnak vagy csak az én sárgára érőmet kedvelik nagyon . A barnáson is vannak de jelentősen kevesebben .

Előzmény: kis-vasutas (42022)
kis-vasutas Creative Commons License 2024.09.15 0 0 42022

3 cent méz 3 kanál cukor víz és késhegynyi instant élesztő 1 decihez. Viszont csak gyéríti az állományt megoldást nem hoz sajnos. Én minden szőlőre kiraktam 1-1 csapdát (12 db) de a csemegeszőlő harmadát felét  úgy is tönkre tették. Idén nagyon erős évük volt a darazsaknak. 

zsorsz Creative Commons License 2024.09.15 0 0 42021

Az ecet lényeges, én borecetet használok, van egy pár üveg somszörp ami nem vált be, na azt egy kis sörrel, víz, borecet. Nem győzöm  cserélni, mért olyan vastagon vannak, ott mászkálnak a tetején.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (42019)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 42020

De már volt víztiszta üveg is kiakasztva és abba se mentek bele ,tanulékonyak szerintem ,aztán jöttek a mostani zöld üvegek ,de majd vissza váltok akkor víztisztára .

Előzmény: The Dark Side of the Moon (42019)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.09.15 0 0 42019

A palacknak víztiszta átlátszónak kell lennie.

Nekem az Aldi-s ócsó cukros bodzaszörp vált be csalinak kis mézzel és egy kevés ecettel. Ezt az elegyet aztán vízzel hígítom.

Előzmény: kavicsos1964 (42018)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 42018

Még a petpalack színével esetleg tudok variálni ,lehet a rossz tapasztalat a zöld üvegtől ered .

Előzmény: kavicsos1964 (42017)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.09.15 0 0 42017

Volt benne az is már többféle is semmi se ment bele csak a legyek . Jobb lett volna meginni a két doboz söröket .

Előzmény: alfi13 (42016)
alfi13 Creative Commons License 2024.09.14 0 0 42016

Sört kell a csapdába tenni. Nálam tele van darázzsal a csapda.

Előzmény: kavicsos1964 (42015)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.09.14 0 0 42015

A legtöbbet a cukros vízzel fogtam eddig ,se előtte se utánna nem volt benne annyi ! Amit itt írtatok pedig mindenfélét kipróbáltam ,még a fügét is tettem az üvegekbe de semmi hatása se volt rájuk ! Szerintem megtanulták ! De a tavaszi fogást még nem próbáltam eddig !

Előzmény: öreg_néne_b (42014)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.09.14 0 0 42014

A darázscsapda folyadékra nekem sem mentek. Vettem muskotályos szőlőt pálinkának, arra tömegesen jöttek. Azt tettem a csapdába, azzal szépen fogtam.

Előzmény: kavicsos1964 (42012)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.09.14 0 0 42013

Lefigyelem ezt !

Előzmény: The Dark Side of the Moon (42011)
kavicsos1964 Creative Commons License 2024.09.14 0 0 42012

Első években nekem is működtek, de már tavalytól egyet sem fogtak bármivel próbálkoztam max legyek molylepke de egy darázs se ,pedig a fügén most is hemzsegnek !

Előzmény: zsorsz (42010)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.09.14 0 1 42011

Csak a nőivarú egyedek élik túl a telet. Ezért a tvasszal elpusztított minden példány egy-egy őszi-nyári kolónia elpusztításával egyenértékű.

Lehet, hogy éhesebbek, de inkább az játszik szerepet, hogy tavasszal még nincs igazi táplálékbőség. A kitett ezért csalogató anyag hatékonyabb lehet akkor is, ha látszólag alig fog néhányat (lásd előbbi indoklás).

Előzmény: zsorsz (42010)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!