Az tuti, hogy a MASH ezerszer jobb, még a sorozat is.
A Bilko főtörzs-nél nyilatkoztak az alkotók, nem is értik, a sereg miért nem támogatta a filmet, csak mert a bázisparancsnok idióta, és a főtörzs szétlopja a sereget :)))
Emlékszem a Top Gun után is mennyien beálltak a légierőbe (A Gold mine in the sky viccről ne is beszéljünk)
Való igaz, az ember így képzeli el az ideális hadsereget. De én még az USMC-ről sem tudom elképzeéni, hogy mindenki talpig hős, aki nem hagy hátra sebesültet, akkor sem ha több oldalról lövik...
Ha nem tetszik az induló, csak szóljatok, kilövöm, csak ha már úgy szóbajött a tengerészgyalogság...
Na, mindjárt rámfogjátok, hogy buta amerikaellenes hozzánemértő vagyok, de sebaj...:)
Szóval nem rossz a sorozat, csak hát a mondanivalója európai embereknek tényleg eléggé sablonos. Persze felesleges itt nagy értékeket keresni, ez egy szokásos butácska propagandafilm izgisen megcsinálva, semmi több. A hadsereg úgyis csak a pozitív ábrázolású katonafilmekhez adja bérbe az eszközeit, őket is meg lehet érteni. (Azt hiszem a M.A.S.H. kevésbé tetszett nekik, pedig mennyivel jobb film) Azért remélem a magyar ifjúság nem kezd el néhány rész megnézése után indulókat masírozni és "Uram, igen, Uram!-mal köszönni a tanárnak...:) Nagyon jókat lehet mosolyogni ezeket a férfias, egyenes jellemű amerikai katonákon amint zászlót lengetnek a naplementében..:) Bár viccesek voltak annak idején a szovjet partizánfilmek is.
Azok a részek külön jók, amikor a mezei katonai ügyész ellenséges gépeket puffant le, irakban hadifoglyot szabadít, stb. Jó, a hőst foglalkoztatni kell, nem ülhet mindig a tárgyalóteremben.
Amúgy az amerikai hadsereg (legalábbis tiszti szinten mindenképpen) tényleg nagy hangsúlyt fektet az oktatásra is az utóbbi 1-2 évtizedben.
The Marine's Hymn
Words and Music by L.Z. Phillips (1919)
From the Halls of Montezuma
To the shores of Tripoli,
We will fight our country's battles
On the land as on the sea!
First to fight for right and freedom,
And to keep our honor clean,
We are proud to claim the title
Of United States Marine.
Our Flag's unfulr'd to every breeze
From dawn to setting sun;
We have fought in every clime and place
Where we could take a gun.
In the snow of far-off northern lands
And in sunny tropic scenes,
You will find us always on the job
The Unites States Marines.
When we hear the bugle call
Up and ready, one and all!
(Reveille Interlude)
Here's health to you and to our Corps
Which we are proud to serve;
In many a strife we've fought for life
And never lost our nerve.
If the Army and the Navy
Ever look on Heaven's scenes,
They will find the streets are guarded
By United States Marines!
Annak idején a tengerészgyalogság azokat a katonákat jelentette, akik formailag a tengerészet kötelékébe tartoztak, de nem a hajók kiszolgáló személyzetéhez, hanem pl. őrség, rendfenntartás stb. Aztán a tengerészeten belül kezdett duzzadni a létszámuk, ahogy egyre többen lettek. Ennek a fő oka az volt, hogy mind az angolok, mind az amerikaiak sokkal több háborút vívtak tengerentúli területen. Például a II. világháború alatt többszörösére nőtt a tengerészgyalogság létszáma, több hadosztály jöt létre egymás után.
Ekkor még a US Navy-hez (tengerészet) tartozott tudtommal, csak később lett önálló "fegyvernem", akkor lett önálló a US Marine Corps. Az hogy tengerészgyalogosok szolgálnak a flottánál, attól még a flotta meg a tengerészgyalogság szervezetileg különálló. Az, hogy a tengerészgyalogosok egyszerűen csak "tengerésznek" (mariner) hívják egymást meg magukat, az azért van, amiért én is kopipésztezem a "tengerészgyalogság" szót. :-))) Az elitalakulatok általában azért a tengerészgyalogság keretein belül alakulnak ki, mert 1) itt szolgálnak hivatásosok 2) az ilyen alakulatok tengeren túl kerülnek általában bevetésre.
Az angoloknál viszont még mindig a flotta része a tengerészgyalogság, és szervezetileg is sokkal kisebb, inkább speciális részfeladatokra lett kialakítva, mint pl. partraszállás + az elitalakulatok itt is ide tartoznak. Egyébként ha valakit érdekel, itt találhat az angol tengerészgyalogságról egypár érdekességet, javaslom az 5. és 6. napot.
Bocs a hosszúságért, egyébként bullseye-nak nagyjából igaza volt.
Ennyire már nem vagyok penge, de nagyjából onnan indulhatott, hogy a tengerész, aki viszi a hajót, a tengerészgyalogos meg az, aki kiszáll harcolni.
Csak a hajózgatásra rárakódott az önvédelem, + a repülés (a marine-k szárazföldi, támadó egység, egyébként is kissé önzőek a fegyvernemek) igazi katonái nincsnek is, csak pilóták, tűzérek, és persze a minden fegyvernemben meglévő elit kommandósok. Nekik legyen mondva a NAVY repülői a legjobbak, vagy max másodikak Izrael után, a NAVY SEALS meg szintén nemhivatalosan a legjobb elit egység.
A marines is kissé gyűjtögetett így a kezdeti gyalogoshaderőhöz hozzácsapódott egy rakat harcijármű, némi tűzérség, sőt légierő is. Így már 3 külön haderőnek van légiereje, és 2-nek gyalogsága (persze a másik kettőnek is van, de csak picike, saját célra)De még mindíg ők a keményfiúk, akik kiszállnak és gyaknak. A partraszállás megint más, ott az Army és Marines is megy, a Navy hajóin és fedezetével, és az Air Force fedezi őket partközelben, meg előbombázással
Röviden talán ennyi:)
Fiúk, mi ez a táblázat, ratingek, meg ilyesmikkel???
Bocsánat, hogy élek... :-)), de az látom itt alantabb, hogy melyik védelmi erő-rész micsoda, ezeket tudom is. Csak, ám, de, viszont: magyarázná már el nekem valamelyik kedves katonásabb szakértő, hogy mi a manóért tengerész gyalogos a tengerész gyalogos? Evezni , vagy vitorlát kezelni már nem kell, gondolom. Viszont, aki meg a hajón szolgál, az csak tengerész, ma is? Ha meg nagyobb sereget akarnak vinni hajóval ide-oda, akkor az miben más mint a teng.gyal?? Nagyon kíváncsian várom! :-)
üdv és köszönet,
Ghanima
Szerintem tett ra igencsak nem felreertheto utalast, hogy mennyire is dobog az o szivecskeje Harm miatt...nem?
Na sebaj...
Kedvenc szereplo: az a dagadt ugyesz, akinek most volt az ekuvoje, meg a gyerekenek a kereszteloje!
Alatti jo! Szerintem belole lesz meg vki!
pl. pont most az utso reszben tunt fol, hogy eddig mindig olyan esetlen volt, meg bizonytalan, stb, de most, amikor a Harm lep ki az ajton, egesz ferfias a kiallasa!
thx a tippet, én is ilyesmire gyanakodtam, nálam ugyan Dead On Arrival, de mekkora baromság ez, amikor egy cél kiiktatását is jelenti (PL SWAT3 - az azért eléggé autentikus darab)
Klassz, pont az a rész maradt ki, mindenesetre durva volt, hogy kilőttek egy rakat szereplőt, az viszont tény, hogy Mac-nek mondta is az elején, mennyire hasonlít...)
Amúgy a legjobb szereplő egyértelműen az admirális. A legjobb csaj már más kérdés ugye, erős a verseny Andrea Parker és Catherine Bell között.
DOA: az valami 'dead on arrive', vagy mi. Angol kifejezés: halva érkezett, vagy mi a rák :)
Az első rész végét nem zárták le a második elején, mert akkor úgy volt, hogy a JAG mexűnik, de nem, mert átkerült egy másik társasághoz, és ők nagyvonalúan elsiklottak felette és elbúcsúztak Meg-től is (abban a részben egyébként szerepelt a Catherine Bell (Mac) is, sőt főszerepelt). Aztán valamikor csináltak egy flashback részt (minden fekete-fehér volt), amikor a Harm visszaemlékezett, hogy hogy s mint történtek a dolgok, és megpróbálja elkapni a gyilkost. Arra is emlékezett, hogy az akkori csaj nagyon hasonlított a Mac-re :)
Tamás: akkor ide velük a mailembe, vagy legalább a linket küldd át
(Amúgy láttátok a Herkules epizodistájaként?)
vicc: Jól elkapták a gyerekgyilkost, meg is halt bele (tudj a valaki minek a rövidítése a DOA?). Meg nem mondta meg Harmnak, hogy szereti, csak sírt, Harm kilépett az ajtón, mindenki nézte merően (főleg Brumby, hogy húzzon már), és nem tudni visszajön-é-e.
Mindenesetre azt elfelejtett, mit mondott a doki: 4-5 évig jó csak a szeme a műtét után!
Amúgy hiányolom a Bellisaroizmust, mikor jól összelopt az akciójelenteket a filmekből (Jack Ryan trilógia, Top Gun, hasonlók)
Na akkor a szakértők kedvéért:
Az amerikai "hadsereg" úgyis, mint Military 4 fő fegyvernemből áll
US Army - sereg
US Navy - tengerészet, Harm is ott röpköd, és Chegwidden is ott Fókázott
US Air Force - légierő
US Marine Corps - Tengerészgyalogság, ahol Maggie szolgált
A JAG mindegyik elem jogi eseteivel foglalkozik, így egyrészt házon belül intézik a dolgoakt, másrészt elintézik (külső embernek ugye semmit nem mond egy jó Marine)
Ellenben egy kérdés, nem maradt ki véletlen egy évfolyam? Az első sorozat úgy ért végett, hogy Harmot bevitték gyilkosságért a szöszkével az oldalán, meg egyőrnaggyal, aki le akarta fektetni (Ms Parker rulez), aztán következő rész: Gratulálunk, hogy megmentette azt a gépet, előléptetem kettővel is egyszerre, és itt az új sidekicked. Amúgy Catherine-nek tényleg jó érzékeny feje van, de Ms Parker akkor is a legdögösebb.