na azt hiszem, holnap tényleg be kell pakolni (illetve bebugyolálmni alaposan a kint maradó nagyokat). Kicsit kellemetlen, mert jó nehezek lesznek a sok esőtől, de még mindig jobb, mintha ma este kéne nekilátni, amikor ráadásul még a levelek is vizesek. De ma még nem lesz állítólag kemény fagy, és holnap meg sütni fog a nap, és megszáradnak.. ha minden igaz....
Olvasgatok néha, de beírni nagyon nincs időm. 8 kisebb nagyobb helyváltoztatásra is képes élőlény betölti az időmet.
Nem teszem még be a leándereket. Remélem nem lesz itt még akkora fagy, eddig semekkora nem volt(a begónialevél a fagyjelző) :-))
Nekem nem nehéz, mert csak a garázsba kell tenni. Előkészítem őket mind a garázs elé. Aztán ahogy jön a hideg, először a kicsiket, a végén a nagyokat ha igazán komoly fagy igérkezik. Tavaly karácsony előtt két nappal bepakoltam, mert féltem hogy az ünnep alatt, után nem tudok rájuk figyelni. :-)
Tulajdonképpen az áttelelésben sokat segít, ha jól kihül a növény. Elpusztul a kórokozók zöme. Azért persze bevitel előtt belocsolom felszívódó rovarölővel.
Sziaa :))), régen láttalak erre felé. Sajnos olyan sokan eltűntek a "régiek" közül. Jó látni, hogy azért néha-néha feltűnik egy egy régi ismerős....
Én tegnap fejeztem be a bepakolást. Úgy döntöttem, nyugodtabb vagyok, ha már bent vannak , hiszen a hétvégére -5, -8 fokot ígérnek az időjósok. Ahhoz túl sok van, hogy hirtelen gyorsan védett helyre lehessen tenni őket.
Nekem is jól megáztak az elmúlt napokban, de én nem is bánom, mert akkor a hidegebb teleltetőmben szinte nem is kell majd locsolnom őket a télen. A pincében melegebb van, ott hamar kiszáradnak, ott kb. 3 hetente locsolni kell.
Nem lesz! Ne legyen alatta tányér hogy kifollyon a fölösleg! Esetleg tegyél alá néhány ágat úgy jobban folyik! Takard egy vízhatlan gallérral a földjét, mikor esik. Ha eláll pedig vedd le! Pár hétig még kint tarthatod, azalatt sokat szárad íly módon. :-)
Nagyon megáztak a leandereim az elmúlt esős napokban, tocsognak a vízben. Ez mennyire káros számukra így november vége felé? 2-3 éves növényekről van szó. Úgy tudom teleltetés előtt az a jó ha kicsit kiszárad a földjük, félek hogy ez nem fog megtörténni és vizesen mennek majd be a pincébe.
Nyugtassatok meg, hogy nem lesz így sem semmi bajuk... :)
Szerintem tök mindegy. Én minden évben levágok a tetejéböl kb 40 cm- t, hogy beférjenek a teleltetö helyükre. Mégis minden évben virágzanak. Szerintem ez a leander téma túl van kapva. Ez egy egyszerü sok mindent kibiró növény.
Egy időben nekem is csak így fektetve sikerült (volna) betennem függőleges téglalapként fényképezett képeket. Először hosszas kinlódás, átmásolás stb. módon megforgattam, de aztán rájöttem, hogy egyszerűbb, ha eleve fekvő helyzetben tartom a fényképező gépet, mikor fotózom és akkor nincs gond.
Ha van elég hely a telelőben, akkor inkább tavasszal metszeném meg őket. De szerintem ne így balra fektetve tárold őket, meg ne is így metszd meg, mert a hajtások úgyis felfelé fognak kanyarodni a geotaxis miatt .
Kinek sikerült már Massif hajtásokat gyökereztetni és hogyan?
Idén csodás nagy bugákat hozott, szeretnék még belőle. Aug. óta áznak a hajtásai vízben, de még nincs egy szál gyökere sem. Más fajták azóta ugyanolyan körülmények közt már földbe is kerültek.
Szia, jó, hogy írtad, mert nyár óta gyökereztettem üvegben Atlas nain de tidili àgat,sajnos ndm volt rà időm földbe ültetni,egyszer el is illant a víz az üvegből amit a gyökerek bàntak. Mostanra újra van gyökere, a napokban gondoltam, hogy el kellene most már ültetni. Akkor tavaszig várok vele,áprilisban már gondolom,mehet ki a kertbe a végleges helyére.
Teleltettem már vízben gyökerező hajtást a többi leanderrel együtt, nem kell meleg helyre behozni, csak legyen alatta víz. Ilyenkor már földbe ültetni felesleges.
van néhány ágacskám amik csak mostanra gyökereztek ki megfelelően. Tanácstalan vagyok, nem tudom hagyjam e így ázni tavaszig vagy inkább ültessem be most és hagyjam lakásban míg el nem jön a kipakolás ideje. Mindenképpen bent maradnak csak nem tudom melyik mód az optimálisabb. :)
Igen tetszik nagyon és mindent elkövettem, hogy ki tudjon még nyílni. Éjszakára amióta ilyen hűvös van fedett helyen vannak és nappalra kirakom a kert jó a napos részére.
Ne is mond, utálom ezt az időszakot. Nekem is kint van majdnem minden, a hibiszkuszok egy részét vittem csak be, kb 30 db kint van főleg a nagyokból, nem beszélve a többi teleltetésre váró növényről amik egyre nagyobbak lesznek. Igen nagy fejtörést okoz, hogy mit hova rakjak mert a pincétől a padlásig pakolgatom őket.
Mindennel elvagyok maradva, iszonyat sok a tennivaló az udvarban! Annyira nem szeretem az őszt és a telet, a szívem megszakad,hogy nemsokára be kell teleltetni a virágokat.