Hi granit!
Csak, hogy elokerultel!
Nem "koltoztem" el Szegedrol, csak 2-os eletu lettem!
Az igaz, hogy sokkal 1-szerubb a pesti, mint a szegedi!
Hogy miert, az igen 1-szeru, Szegeden meg mindig el a regi begyopesedett politikatol megfertozott vezetes!
A forumon nem nyilvanithatsz velemenyt a sajat szajadize szerint, mert valaki ("megfizetett?")mindig torol, vagy piroslapot mutat!
MEDDIG?
Ha belenezel lathatod, hogy haldoklik!
Ha Agata, es 1-2 uj hozzaszolo nem lenne, akkor a redonyt leis lehetne huzni!
De ez nem csak Szegedre jellemzo, ez van Debrecenben,-Szombathelyen es mejdnem mindeutt az orszagban!
Sajna a megvalasztottak nem a valasztok erdekeit kepviselik, hanem csak a SAJATUKET!(Ez nem uj!)
Ezekutan meg azon is gondolkodom, hogy erdemes-e hazautazni, es azt a kis $-it elkolteni amit betablaztam, mert ez is csak a szavukatszego penzherdalok, taborat segiti!
Mi a velemenyed?
Kellemes hetveget,
George
az egeszsegugyi ellatas Franciaorszagban a legmagasabb szintu. Az elso tiz kozott szerepeltek meg Olaszorszag, Szingapur, Spanyolorszag, Ausztria, Japan es Oman. USA a 37-ik helyen volt, 191 orszagbol.
Kerdezem en: ha tenyleg igaz az, hogy olyan sikeres volt az USA gazdasagilag az utobbi idoben, nem lehetne az ilyen dolgokat sokkal jobban csinalni?
Sajnos a gazdasagi novekedest igazan csak a felso nehany szazalek erzi. Az emberek nagy resze csak annyit erez, hogy van munkaja.
Egyebkent nem azt allitottam, hogy nehez munkat talalni, csak azt, hogy nehez olyan munkat talalni amely hosszutavon biztonsagot nyujt. Pl. sok a keteves szerzodes, mert harom ev utan mar egy eleg nagy osszeget kell az alkalmazottak nyugdijalapjaba fizetni. Es sok embernek nincs egeszsegugyi biztositasa, emellett sok egeszsegugyi biztositas olyan mint ha nem is letezne. (A CNN-en volt olyan cikk amely azt allitotta, hogy sokan karosultak egeszsegugyileg a HMO-k miatt--a HMO-k az egeszsegugyet joforman csak gazdasagi alapokra helyezik. Es annak ellenere, hogy emberek vakultak meg mert a HMO ugy itelte, hogy ez igy gazdasagosabb, meg mindig vita van arrol, hogy lehessen-e a HMO-kat perelni.)
Tény, hogy az amerikai egészségbiztosítási rendszernek vannak komoly hiányosságai, így például az is, hogy az emberek egy része - mint írtad - valóban kiesik a biztosítottak köréből. A mostani rendszer sem túl régi, ez váltotta fel több-kevesebb sikerrel a régebbi, jobbára állami alapokra épülő, erősen pazarlóan működő struktúrát. Nyilván befoltozzák majd a réseket. Egyébként tudtommal épppen US költi egy személyre jutóan a legtöbb pénzt az egészségügyre...
Az adósság kérdését GDP-arányosan kell megvizsgálni. Ezek a "soha nem volt olyan magas" kezdetű kitételek nagyon félrevezetőek tudnak lenni. Amerika él, töretlenül fejlődik, magas foglalkoztatottságot, alacsony inflációt, dinamikusan növekvő gazdaságot mutat fel.
Az pedig egészen egyszerűen nem igaz, hogy nagyon nehéz munkát találni. SZVSZ csak az nem dolgozik, aki nem akar. Nyilván nem véletlenül 4 %-os a munkanélküliség. Számítógépes szakemberekből például hosszabb ideje hiány van, így az olcsóbb nyugat-európai munkaerővel kénytelenek áthidalni a problémákat.
Kedves BEA!
Évente 4-5 alkalommal is hazalátogatok, mert vannak még itthoni vállalkozásaim, amelyek "gondozását" el kell látnom. Tavaly ősszel az új munkám miatt költöztem vissza (előtte volt 6 évünk kint), de az itteni házat és egzisztenciát sem akarom feladni. Öregkoromra nagy valószínűséggel végleg hatatérek Magyarországra. Persze addig még sok víz lefolyik a Dunán...
Hazai levegőt természetesen viszek! :-)
Kedves Kalap47!
Látom Téged is zavarnak az ostoba sztereotípiák...
Magyarnak lenni, vagy gazdagnak? Tényleg, miféle hülyeség ez? Én például úgy költöztem ki, hogy már egy megteremtett, Amerikában is tisztességesnek számító életszínvonalam és egzisztenciám volt. És nem éppen mosogatófiúnak mentem ki... Miért kell mindig sablonokban gondolkodni?
Nem tudom, milyen lehet manapság az élet Hawaii-n... Idén márciusban voltam a munka fáradalmait kipihenni Tampában és környékén, ott az egész környék a hideg elől menekülő kanadai nyugdíjasokkal volt tele. Az árak pedig egészen normálisak voltak.
Kedves comodore!
El tudom képzelni a személyis sztoridat... :-) Én nem sokkal vagyok túl a 30-on, így nem csoda, ha nem emlékszem a személyi igazolvány bevezetésére. :-)
Sziasztok !
Bármilyen hihetetlen, itt vagyok ismét.
Hogy itt közben micsoda diskurzusok folynak! És mennyi mindenből kimaradtam!
RWIN ! bántod az (m)agyarokat??!!
Külföldi, vagy otthoni?
Comodore meg a személyi igazolványát vesztette el?
George elpártol Szegedtől?
Nagyon rendesek vagytok, nem is hittem volna, hogy valaki válaszol Wizesen kívül, így nem is néztem vissza.Szerencsére megkérdeztem a kislánytól a nevet, csak most nem tudom előtalálni.Holnapra beírom és itt lesz, ha tudtok segíteni, azt nagyon megköszönöm.
NAGYON KÖSZÖNÖM ÉS ÜDV.
mic.
Igerd + ,hogy nem kuldesz el sehova !
De, amikor azt a kurta sort meglattam ,arra gondoltam ,hogy az "URAD"(AOL) dobott egyet rajtad es azert maradt Beethoveni a muved ! ,dehogy varazslo is van a dobozban !???)))))
Viszont az en verem fele is svab es a slampossagot en sem szeretem ,igy arra gondoltam ez igy lesz jo ,szep ,szimetrikus, esztetikus,......... + minden !!!))))
Vannak itt furcsa dolgok ! ,csak azt nem tudom azzal amit lenyel ez az ize, azzal mit csinal es hol tarolja ?
Koszonni szerettem volna ,de nem tudom te milyen "idoben" vagy azaz most ott mi van ,hany az ora ?
Es en azert valtozatlanul irigyellek ,plane ahogy leirtad .
Comodore is azt irta anno ,hogy ott mit kepes "+sporolni" es masra kolteni .(Ausztraliaban !)
Az elozo irasodban felvetodo onkerdojelekre Te adtad meg eddigis a valaszt azaz tetted amit ,tettel .
Akikrol irtad ,hogy 90-tol haza es ott mit ,hol mennyit stb. Azok rogton beleugrottak a valtozasokba ,mar az otthoniakba ,es a masikfele (a kapitalizmus) nem volt ismeretlen .
Talan jobban megtalaltak itt-ott a szamitasaikat ,mert ugrasra keszen voltak ,folyamatosan ,amit az itteniek diktaltak ,a megelheteshez es mar beleszoktak .
Az otthoni elet mara talan sookal vadabb ,durvabb es konyortelenebb taposasbol all ,es aki,-k erre
keptelenek (valamiert ?!) menthetelenul lecsusznak ,vagy ott lent maradnak ahol mindigis voltak .
Az + csak toled fugg ,hogy felejtes ,kitorlodes ,kimosodas ,..........menyi ido ,meg ,vagy egyaltalan .
Te azzal ,hogy tobbet eltel ott kint ,aztan hogy milyenek a kotodeseid , van-e ? ,hova, kihez,mihez ......
visszacsatolaskent gondolom .Te azzal ,hogy meg "kijjebb" mentel mindezekbol kovetkeztettem ,hogy nem olyan eros ,vagy a "kivancsisagod " terveid , nem visszafele vittek egy evtizede sem ,hanem elore, mashova ,amit (azert) magad valsztottal ,magadnak .
Ismerek olyanokat akik itt kint leeltek x idot (20-25 evet) es most is csak ingaznak .
Volt aki hazament es megprobalt ott elni ,de belefaradt ,mert csalodott es mindent felszamolva irany vissza .Szvsz a te tavoltoltott idod is tul sok ahhoz ,hogy a mai mokuskerekben a regi emlekeiddel osszegyeztetve kepes legy otthon elni ,-------- megjegyzem , nem egyedi eset !
Az enyem mas, mert en (eddigi) eletem javat otthon eltem le ,at es intesverte pesti dolgozolany voltam (vagyok),+aztan eros a kotodesem is ,mert mindenkim aki hozzam kozel all otthon el .
Es itt csak elek egyideje ,DE nagyongyakran hianyzik az osszes aldasaval es atkaval is ,----- ugy minden !
Hu ,de hosszu lettem ,bocs !
Kivanok neked ott ,ha munka van "yo kapalast" ,ha mar nyar , akkor + yo pihit !
Ki a szosz veszekedett veled ? Te valamit kerdeztel ,de nem kaptal valaszt ,mert akik itt vannak joideje nem foglalkoznak a (volt) szemelyijukkel .Te + kerested, de nem talaltad ezt ugy probaltad itt kompenzalni rajtunk ,hogy tiszteletlenekkkel ,+"pisisekkel" vagy korulveve ?! ,------elmesz jobb helyre,de hova hisz ezt te nyitottad ! Te morgo, (okos) !!!)))
Egyebkent koszi a valaszt ,en ugyan arra gondoltam ,hogy emilt kuldesz ezugyben ,de mind1,kiirtad ide es kesz !
Megoldodott ,azaz +lett az irkad es lerendezted az ugyedet is .
Az ,hogy kinek mi konnyu es hol el ,+mikor ebred ?! ,hat en mikor irok neked parhuzamosan szamolok is ,vajon mit kell irnom elore vagy a vegere ,na nem sok a variacio ,mert reggel ,vagy este valtakozik ,de ki a csuda tehet errol ?! ---hat nem ?!))))
Szoval komam szep estet neked ott lent ,alul !!! ))))
COMODORE!
Azt nem mondtam, hogy rossz az elet. Egeszen mas az ertekendszer. En csak azt mondtam, hogy szegenyseg van. De itt meg a szegenyseg se csunya. Sporololsz a zoknin, harisnyan, alsogatyan, oltonyon, mert ezekre itt nincs szukseg. Aztan persze a benzinen sokat vesztesz, most 2$ korul van egy gallon (kb. 4 liter). Legalabbis ezen a szigeten sporolsz a diszkon is. Mert NINCS! A kaja is dragabb, de altalaban kevesebbol kijosz mint a szarazfoldon.
Los Angeles-ben meg a tengerhez se tudsz lemenni ingyen. A tenger ingyen van, de a parkolo az nem.
Amugy akarhova megy itt HAWAII-ban vagy, ami egy foldi paradicsom, maga a boldogsag es ingyen van. A civilizacio draga es unalmas. Azert neha hianyzik, bevallom, de akkor jon egy jo eso, aztan szivarvany es megint szarok a civilizaciora.
ciao!
Jo van, jo van nem kell rögtön veszekedni. Elfelejtettem. Emlékszem, hogy irtad, csak arra nem,hogy mit.Nem tudom de valaki megirta. Kösz.
A személyi onnan jön bele, hogy bementem a konzulhoz magyar utlevelet kérni. Papirokat kért.
A személyit. Mondtam, hogy nekem sose volt, nem hitte el. Mondtam neki, hogy én 54 szeptember elején vonultam be és azt hiszem agusztusig volt a határidö. AZT IS elfelejtettem kiváltani, nekem csak bejelentöm volt, utánna meg mint katona, töllem a kutya sem kért soha személyit csak kimaradási papirt. Nem hiszi el, kért a katonságtol valami papirt ÉS EZ
VAN! Megtaláltam. Viszem be neki két hét mulva! Na nem akarok itt senkit untatni ezzel, röviden ez a story.
Kalap ur irja, hogy milyen rosz az élet Havaii-ban. Én erröl a multkor nem akartam irni mert féltem, hogy leleszek baltázva, hogy hulyeségeket irok. Nos mikor ott voltam, sok egyszeru munkással beszéltem, szerintuk csak az tud megélni aki két-három munkában dolgozik. Nagyon meglepett.
Kedves Bea neharagudj, de most már megyek aludni.
Nektek könnyü mert még csak délelött van. Üdv mindenkinek.
Bocs ,es jo hogy itt latlak ,mert , Ha 1-2 napig nem , akkor megremulok ,tudod?!
Figyelj ma`! hat volt mar ilyenekrol szo(ott a fulledt delen is !) es akkor le is irtam ,hogy a "gepiszlengben" ezek a roviditesek mit jelentenek
Te azt akkor hova tetted el ?!
(Ne hivatkozz az ott lent ,alatt-ra ,mert az nem segit rajtad ! )
ES mi a fene ez a szemelyiigazolvany -effektus ? ,ez annyira eletbevago ugy ?, mar neked ?! ,mi fugg ettol ? ,vagy mi a szosz a titka ? ,mondd mar el legyszi a csipogonak ?!
Te mostansag kevesebbet forgasd a paprsajtot ,es inkabb azt a modemet tuszkold csak a helyere ,hogy az en Granitom ,minel hamarabb itt lehessen velunk ,koztunk ,mert igy kenytelen SZIKLA-szilardkent allva a -Coraban szenvedni !!!(((
Azt irtad ,valahogy arrafele nemigenfordul elo ,ill. el magyar .
Jut eszembe tavaly elt (keveset ) ott egy "rokon gyerek" ,hogy mettol-meddig ne kerdezd es azt sem ,hogy pontosan hol , egy darabig a szigeten .
Az utolso hir rola ,hogy fogta magat es beleugrott a melyvizbe azaz most a "nagy-almaban " probal szerencset .
Amit leirtal persze ,nembeszelve az onkritikadrol , tisztellek es irigyellek ,mar a ketevszakos kapalas miatt ,es ahol elsz ,bar a foldrajzi ismeretem nemigazan bo arrol a tajrol .
Otthon a szleng viszont ezt csupa jonak tartja ,akkor mondja ,----tiszta Hawaii !!!!! ----(ha) ezt
tudod ?!
Amit leirtal sok mindenben ertek veled egyet ,pedig en itt csak elek es azt keves ideje .(Canada )
Az otthoni felfogas viszont mitse valtozott arrol ,aki barmikoris elment ,kitantorgott ,bokorugrott ,vagy barmit is irhatnek meg szinonimanak erre ,pedig a szerencseprobalasi kedv ,vagy kenyszer mitse valtozott az utolso 10 evben ,sot a mozgas szerintem intenzivebb mint azt gondolnank.
Vitaember!
szagenyseg = szegenyseg, ott = itt
Fel svab verem nem turi a slampossagot.
Ez mar az utolso.
Mennyi idore van szukseg, hogy a kulfoldre bitangolt magyar agya ugy kimosodjon, hogy ne tudjon erdemben szavazni? Mondjuk 5 ev?
Akkor minden nagykovettol meg kene vonni a szavazati jogat a szolgalati ido lejarta utan.
Mennyi ideig tart mig vissza akklimatizalodik?
Jaj de bonyolult! Lehet, hogy aki annyira eltavolodott, elhulyult, megvaltozott az nem is akar szavazni? (En most itt tartok, talan csak atmenetileg.)
ciao!
VITAEMBER
..itt megy meg egy kis adalek...akart lenni.
2.MAGYARNAK LENNI VAGY MEGGAZDAGODNI
A 90-es evek elejen kezdtek hazaszallingozni a haverok Los Angeles-bol(akkor meg ott laktam). Az egyik, aki ott a VW buszaban lakott, most epiti a 3-ik palotajat Budan. En is gondoltam ra, de az infantilis 47 eves agyam (teljesen vilagos, hogy nem nott meg be a lagya) azt mondta: IRANY HAWAII!
Igaz, hogy a benszulott oldalon lakom, de itt akkora nagy budos szagenyseg van, hogy csak kapkodnatok a levegot. Nekem van egyedul emeletes hazam (mar megbocsatottak). Lehet, hogy ez is megbocsathatatlan bun a magyarsagom ellen, csak akartam erzekeltetni, hogy nem mindenki a $$$$-okat uldozi ott.
Mar megint kolompol az AOL, megyek mielott ezt is elvesztem.
ciao!
VITAEMBERNEK
Bravo! Itt megy kis adalek:
1.PATKANYOK A SULLYEDO HAJOROL...
Kozel 30 ev Amerika utan en ezt a mondast ugy ertelmezem: A tengereszek (jo sracok) probaljak pumpalni a vizet, a patkanyok (rossz emberek) meg menekulnek. (Ha elkopott volna a magyarom, javitsatok ki.) EZT A HAJOT SZITAVA LOTTEK!
Kerdem en kinek lett volna az jo, ha egy forradalmar (mar eleve a boret vitte a vasarra a harcok alatt)otthon marad es hagyja, hogy felakasszak. A csaladjanak? Meg martir se lehetett volna, mert sunyiban csinaltak az elvtarsak.
Majd lesz meg, de az AOL nem szereti, ha egyhelyben toporgok, eloszor figyelmeztet, aztan csak elvagja a drotot. Ezt most csinalom harmadszor.
ciao!
Bea
Pontosan, osszel meg telen kapalok. Tudniillik az iskola/ovoda gyerek fotoban nyomulok kozel 28 eve. Egyesek szerint nem vagyok normalis, mert a normalis ember 2-3 ev alatt beledilizik. Erre mindig elmondom nekik a regi viccet:
Felveteli van tanari allasra. Faggatjak az egyik jelentkezot.
Miert akar erre a halatlan, nehez, rosszul fizetett palyara lepni? Mondjon harom indokot.
Junius, julius, augusztus...
Ezt a nyavajás SXVSZ-et nem tudom kidolgozni, hogy mit is jelenthet. Mi itt down under kicsit elvagyunk maradva. Sajnos ahogy latom itt nincs felnöt ember ebben a topicban, senki nem tudja, hogy mikor jött be a személyazonossági otthon. Ha jol emlekszem a határido 54 agusztus volt. Na de mindegy, majd körul nézek máshol is, ahol nem gyerekek vannak.
Igy van ahogy "kiraly" mondja ,es altalaban mi itt erezzuk !!! )))
Bar nekem van kicsi kellemetlen erzesem ,egy "busmagyar" fedonevuvel egy masik topicban,-bol .
(Probaltam szoba elegyedni vele ,de aztan mostmar multhet ota ott hagytam szegenyt ,van is lelkiismeretfurdalasom ,de ritka eset ,(mar nalam ), hogy feladom ,azaz otthagytam magaba es nemis tudom mit mondhatnek neki !?
Erlelgetem ,hogy szelid ,bekes,nois ,de ertheto is legyek egyben es rovid .)
Vitaember!
Es Magyar is maradsz, velunk 1-utt!
Ezt csak 1-2 arnyekban levo, -valoszinuleg a feny hianya miatt- nem akarja megerteni, hogy MI MAGYAROK mit is akarunk igazan!
Mindent atnyalaztam ,es az indexxel kezdtem ,de ott nyoma sincs ,pedig te onnan vetted .
(Te figyu ez olyan kamforos mint anno az a "nyiltlevel",amit ma sem ertek MIERT LETT Tilos Szegeden !?)
Minden napiujsagot , kiveve amit Agyar is emlit itt segitsegkepen ,mert az orak ota makacsul foglaltat jelez nekem itt ! ( ((((
Sorry ,hogy nem tudtam segiteni eddig es valoban probald + a nepszabit ,hatha neked tobb sikered lesz vele .
Szia Vitaember !
Es yo otthonletet kivanok ,+,HA lehetne visszafele hozz kicsi otthoni levegot es ide dobd be ,majd beugrok erte !!!)))))
Agyar !
Koszi a segitsegedet !
Pa mindenki !!! (meg comodore , Granit ,+ cross is benne van ,De hogy OK Hol ?! )
SZVSZ amikor az USA utolso 8-10 evenek gazdasagi helyzetet targyalja az ember akkor figyelembe kell venni nehany mas tenyezot.
Pl.:
-az orszag egyhatoda van egeszsegugyi biztositas nelkul
-tobb helyen (kulonosen nagyobb varosokban) iskolaepuletek omlanak ossze (a szo szoros ertelmeben), mert nem forditanak penzt a kozinfrastrukturara
-bar sokaknak elfogadhato az eletszinvonala, a jovoje mar korantsem biztos, mert pl. egyeni eladosodas (kreditkartyakon keresztul, stb.) magasabb mint barmikor volt az USA tortenelmeben
-gyerek szegenyseg magasab mint valaha, sokszor olyan allamokban is melyeket a "progressziv" kategoriaba sorol a kozvelemeny mint pl. California
-teny, hogy a munkanelkuliseg alacsony, de sokkal tobben dolgoznak ket-harom eves szerzodesek alapjan vagy part-time, es nagyon nehez nem ideiglenes munkat talalni