Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
He érdekel valakit: tegnap este a Spektrum TV.ben a fekete lyuk első fényképének elkészítéséről és a gravitációs hullám detektálásáról volt egy 1 órás film. Ma este 9-kor megismétlik!
Ezt a túzgönböt tegnap éjjel 23:51-kor lőttem, amikor az új halszem-optikámat próbálgattam a csillagos égen Balatonszepezd felett. Ha érdekel valakit, szívesen elküldöm eredeti méretben, a készítés helyének pontos pozíciójával.
Nekem az a meglepo, hogy a tavolsagara es a meretere vonatkozo becsleseknek mekkora a szorasa. 500 es 900 fenyev, ez azert szep intervallum. Az embet ilyenkor elgondolkodik, hogy a tavolsag szamitasahoz szukseges adatok gyujtesenel hany tizedes pontossag kellene, hogy milyen rohadtul kicsi szamokbol kene milyen hatalmas szamokat alkotni.
Nekem boven eleg egy 70 -es tavcsovel befogni a Venuszt, az is eleg sportos, mert torott a haromlab teteje, es nem lehet rendesen rogziteni. Pedig ez "csak" a Venusz, de megis milyen apro es nehezen befoghato, ha nem profi az ember, mert amint elengedem a tavcsovet, kimozdul. Amikor meg vegre jo, a Venusz "megy arrebb". A kis piszok. :-)
El nem tudom kepzelni, mit ossze nem matekoznak es veszekednek a csillagaszok a szinkep, a fenyerosseg, vagy egy ivmasodperc huszonharmadik tizedesjegyen, mert a vegen attol fugg tobb tucatnyi fenyev, meg tobb szaz naptomeg, aztan ha ugy jonnek ki a szamok, akkor valami laposfoldhivo kompatibilis bulvarlap felkapja a dolgot, es bejelenti, hogy mindenki bujjon barlangba, mert ha robban a Betelgeuse, akkor... NE NEZZ FEL! :-)
Megkockáztatom, hogy 10 cm objektívátmérőnél is látható (van olyan jószemű égnéző, aki képes ekkora távcsővel leészlelni). Ökölszabály: ha látod a galaxist, akkor (maximumban) a benne levő szupernóvát is.
Az igazán nagy (évszázadonként egyszer vagy még ritkábban) auróra jellemzője az, hogy az ember nem látja a beírásokat, mert nincs net. Na, arról biztos nem maradsz le. :o)
En egy ingyenes SpaceWeatherLive nevu alkalmazast hasznalok a telefonomon. Ez kezdett mar delutan jelezni, hogy megnovekedett a Nap aktivitasa. Este f10-kor kaptam jelzest KP 8-as aurora aktivitasrol. Meg volt egy tiz perces otthoni dolgom, majd osszepakoltam, es kiautoztam a legkozelebbi sotet helyszinre (egy eszakra nezo tengerpartra). Kb f11-re ertem a oda. Amikor kiertem, meg a tengerparton kezbol fotoztam, hogy lassam, milyen szinek is vannak. Az biboros volt. 5 percre ra, amikor az elso kiszemelt fototemanal (a kokorcsin bokornal) el kezdtem fotozni, akkor mar csak a zold szinek latszodtak. Gyors ellenorzes az alkalmazasban mar csak KP5-os aktivitast jelzett. Ott elbibelodtem egy szuk orat, majd ejfel korul a masodik kiszemelt eloterhez indultam (ez a fiatal fa). Ott el kezdett derengeni ujra a lila szin (az alkalmazas szerint KP7-re visszamaszott), majd 5 percre ra teljes pompajaban jelent meg. Kb masfel ora mulva, amikor elfogyott a szusz a fenykepezogepembol (potaksit meg persze nem vittem), akkor meg volt ebbol a pinkbol. Szoval nem tudom megmondani, de tartos volt a tortenet.
Ha, netán a mostani napokban este, megint lesz komolyabb északi fény jelenség, beírhatná valaki ide, hogy iszkiri ki, a sötét ég alá! Sajnos én is csak így képekről láttam, mint mások is. Meddig tarthatott ez? Percekig?
Hasonlóan izgalmas téma, az UFO-k után, avagy mikor higgyünk, a szemünknek???
"A mobilvilágnak is megvan a maga holdas összeesküvéselmélete, és nem is alaptalanok a manipulációs vádak, ám érdemes gyorsan hozzátenni, hogy a gyártók legalább fél évtizede komoly AI és egyéb algoritmusokkal „javítanak fel” olyan képrészleteket, amelyek a szenzor és az optika korlátjai miatt egyszerűen vagy nem kerülnek elég színvonalasan mentésre, vagy eltűnnek a zajszűrés és a tömörítés során....."