A macnek tagadhatatlan előnye a hardver szoftver egysége. A win védelmében azért nem árt azt is figyelembe venni hogy ott nem néhány jól kitesztelt konfigon kell jól futnia hanem ezerféle szutyok konfiguráción.
Az OSX user migration alkalmazása nagy találmány, persze van ilyen a microsoftnak is csak sajnos valós céges környezetben inkább nem működik, mint működik. Persze az apple féle sem hibátlan de azért a migrációs probléma inkább ritkaság, mint megszokás, ami pont a fordítottja a microsoftos eszköz teljesítményének, aminek fő, oka ott van hogy valameilyen számomra rejtélyes okokból kifolyólag képtelenek az ACL eket rendesen lekezelni benne. Így aztán microsoftos migráció az esetek jókora részében kézi ACL buherálásba fullad, ami még szakembernek is büdös favágás, a mezi usernek meg haslövés.
Na pl. ha ezt megoldaná a microsoft az már rögtön egy nagy találmány lenne.
Hálózati interoperábilitás valamenyi jelentősebb piacon lévő operációs rendszerrel.
Gyors, rugalmas, naplózott, és transzparensen indexelt file rendszer.
Hibrid kernel, amely egy mikrokernel köré épül. Ennek köszönhető különösen a Windowsnál sokkal simább felhasználói élmény zökkenőmentesebb váltás a taszkok között stb.
Fejlett karakteres mód, plusz fejlett rendkívül felhasználó barát GUI.
GPT, EFI
X window, VNC support
Fejlettebb memória kezelés.
No registry!
Meg még egy csomó apróság. Ettől még a Win7 is egy egész jó kis Operációs rendszer, én pl. még szeretem is, de tény, hogy az OSX modernebb.
Nem kétlem amúgy hogy a Win8 ban ezen tételek java része szintén benne lesz, azonban pl. a unix alapok hiánya nagy hendikep tud ám lenni.
ne felejtsük el a működőképesebb fájlrendszert se, a Spotlight is kilóméterekkel veri a Windows Search nevű okádmányt.
azonkívül az adalék szoftwerek (iTunes, iMovie, iPhoto, iCal, Garage Band...) vagy hiányoznak a Windowsból, vagy csak valami satnya programot adnak ingyen az oprendszerhez, lásd Movie Maker.
én 2 éve váltottam Mac-re, nem is olcsóra, hanem egy alu MacBook Pro-ra, fényévekkel jobb bármilyen PC konfigurációnál.
nem bántam meg a cserét azóta se.
és még valami: állandóan azzal jönnek a PC-sek, hogy sokkal drágább. egy frászt! csak azért érezheti ezt a mezei felhasználó, mert PC-t ezerféle alkatrészből össze lehet rakni és hát az ezerféle alkatrész túlnyomó része noname, amik árban nyilván nem húzósak. na most noname cuccokból simán összerak az ember néhány tízezer Ft-ból valami egyszerű konfigurációt. az viszont már kérdés, mit kezd vele, ha valamelyik cucc (gyenge minőségénél fogva) bekrepál, a driver, bios és chipset driverek és firmware agyérgörcsökről nem is beszélve... ezekkel mit kezdjen egy 1.0-ás user?
az ismerősömet is úgy rázza át a PC-szakértő ismerőse, ahogy akarja. gond van a windows-zal? lementi a dokumentumait a másodpartícióra és újraisntallálja. marha nagy szakértelem, meg kell hagyni. az ismerős meg kezdheti elölről a böngésző installt és konfigurálást, stb.
ha pedig minőségi cuccokból raksz össze gépet, akkor ripsz-ropsz ott jársz árkategóriában, mint egy Mac gép.
Vannak hozzá magyarítások úgy tudom, de azok eléggé botrányosak. Szerintem könnyen értelmezhető és használható angolul is, de ez amit belinkeltél, 60€-ért még kínaiul is megérné :D
Üdv! Nem igazán vagyok otthon mac téren, ennél amit találtam egy aukciós oldalon, mellé van írva, hogy english. A kérdésem csupán annyi, hogy egyszerűen lehet rá tenni magyarítást, vagy külön kell szereznem magyar nyelvű os-t?
bár utólag már mindegy, de a +hfs és az ntfs filerendszerek egyáltalán nem szívlelik egymást. a messze legegyszerűbb megoldás egy fat32-es pendrive és ez okozza a legkisebb galibát is.
Félig megoldottam. Bebootoltam a telepítőlemezről, és a Disk Utilityvel visszaállítottam a rendszerfájlok jogosultságát. Érdekes, hogy erre van egy külön gomb, ezek szerint más is el szokta állítani? :-)
Szóval elindul a gép, csak azóta lassabban bootol.
Jajjjj, valaki segítsen! Totál hülye vagyok a MAcintoshokhoz, előre szólok :-)
Van nálam egy MacBook Pro, rajta Snow Leopard. Egy windowsos géppel kell fájlokat megosztanom, és zavart, hogy nem tudok mindenhová másolni a Windowsból a Macre, ezért fogtam magam, és megosztottam a teljes Macintosh HD-t. Előtte még elkövettem azt a hibát, hogy a teljes Macintosh HD-t Read/Write-ra állítottam Everyone számára, gondoltam, így kívülről (a Windowsból) is majd tetszőlegesen tudok fájlokat másolgatni, átírni, törölni. Kiírt jó sok hibát, hogy mindenféle System extension nem használható, de már nem tudtam visszavonni a dolgot. Újraindítottam, gondoltam, hátha az segít. A Windows-módszer ugyebár :-)
Hát nem segített. Azóta is bootol a gép. Szürke háttéren megharapott alma, alatta pedig forog a fogaskerék (vagy napocska?). Mivel fél órája ez megy, feltételezem, hogy már nem is fog soha elindulni. Mit csináljak?
(A kézenfekvő teljes újratelepítés helyett kéne más ötlet, mert rengeteg beállítás van a gépen, amit nem tudom, hogyan tudnék átvinni máshová/menteni.)
Igen, igazad van. mondjuk vicces, mert a 2 órás gép előtt töltés simán bejátszhat egy apple storeban, mégha ki is utálnak, de a pc-s konfigot.. na azt hol próbálom ki?? i7-950 proci, ssd raid0, hdd raid1...
Mindegy, ma elmegyek az app-s-ba, hátha találok rajta esetleg egy photoshopot.
Amúgy egy Mac topikon mit vársz? Nyilván mindenki szopkodni fogja a termékeket, és senki sem mondja, hogy vegyél pécét, mert a mek az szar. Keress egy Mac-es ismerőst, lehetőleg olyat, akinek hasonló iMac-je van, kérdd meg őt, hogy hadd töltsél el pár órát a gépe előtt, aztán dolgozz a PC-s konfigon is egy kicsit, és merülj mély metamorfózisba, és dönts.
Én úgy csináltam, igen, hogy csináltam egy time machine backupot egy külső lemezre, legyalultam a saját hd-met, és feltettem rá a hóleót. Aztán migration assistanttal vagy kézzel visszaránthatsz fájlokat, alkalmazásokat, ilyeneket, de igyekeztem inkább mindenből a legújabbat letölteni, és csak azt felrakni, amit tényleg használok.
A másik verzió (szintén meg lehet próbálni), ha csak a rendszert rakod újra, a meglévő vincsiden, ilyenkor ugye minden marad (alkalmazások, mail, kalendár, jelszavak, beállítások (csodálatos ez az OSX)), csak a rendszer cserélődik ki a feneked alatt.
És azt hogyan érdemes? Csináljak külső diszkre egy Time Machine mentést? Nem tudom, hogy így van-e értelme, mert a szemetet is visszahozza a TM, ha az okoz lassulásokat, nem?
Az irodában egy éppen 4 éves iMacet használok (2,16 Core 2 Duo, 3 GB RAM), otthon pedig egy bő egy évvel fiatalabb, alu iMacet (2,4 GHz, szintén 3 giga memória) és valami miatt ég és föld a különbség sebességben. Az alun Leo van, a műanyagon Snow Leo. Az irodaival már nagyon nem vagyok boldog a lassúsága miatt :(
Húzzam újra mint egy windowst, az segíthet? Vagy egyéb paramétereiben (buszsebességek stb.) van ekkora különbség a két gép között?
Baromira boldog leszel az iMac-kel - 4-5 éven keresztül biztosan. 16 gigáig lehet bele pakolni ramot, vincsesztert meg akkor cserél benne az ember, amikor akar. Ha szerinted pár év múlva elég lesz neked a core2duo 3.06 (szerintem elég), akkor egyértelműen mac.
SOS szeretnék új gépet vásárolni és nem tudok egyelőre dönteni.
Nem várok elfogulatlanságot, de azt kérem, inkább reálisak legyetek.
Alapjában véve fotózom és Photoshoppolok, szeretnék videokat is szerkeszteni és webszerkesztésben is mozgolódom.
Premiere CS5 és DWCS5, bár ez utóbbi lényegtelen erőmű szempontból.
Dolgozni is szeretnék rajta, főként tősgyökeres MS Office felhasználó vagyok, Word és Excel nélkül eddig nem tudtam élni.
300-400 K HUF áll rendelkezésemre. Két dolog között vacilálok:
1:
i3 imac 3,06 27" vadonás új 375-ért vagy az alábbi konfig, egyelőre NEM TUDOM MILYEN monitorral
2:
i7-950 cpu, 6GB DDR3 RAM, 2x500GB SATA HDD raid1-ben és 2x64GB SSD raid0-ban, blue-ray íróval.. (egyszerűbb videokarival)
mindkettő kb 375-be fáj és a pc-hez akkor még nincs monitorom, viszont a pc sokkal erősebb. nyílván nem használom talán még ki a pc gyorsaságát, de ha még meglesz 3 év múlva is, akkor már talán igen.
Értitek a kérdésem?
Nem volt még mekkem, szeretném tudni, hogy melyikkel járok jobban.
Csodálattal bámulnám otthonomban a photoshop használata közben azt a bazinagy 27-est, de ha ezt kiválthatom más monitorral is, akkor nem hiszem el, hogy nem szaggatna jobban a pc. tudom, itt a külső is bejátszik, az alma érzés..
Szóval vacilálok.
Ráadásul rajta vagyok nagyon a PC ssd-raid0-ján, miszerint a renszert és a progik innen mennének, a SATA hdd raid1 vinyóké pedig a store.
Nagyon megköszönném a hozászólást, akkor is, ha csak 1-1 mondatra van időtök, holnap-holnapután be szeretnék ruázni.
köszönöm a tippet - sajnos nem működik egyik sem, egyik sem (ahogy a korábbiak sem) fogadják el érvényesnek az m4p formátumot. Nem ismeri fel, nem fogadja el ezek szerint semmi... :-).
Valaki más azt mondta, hogy felejtsem el, ezek csak iPodon mennek, másra nem fordíthatóak át (lezártak?....) pont, vége. Lehetséges?