Sosem láttam még élőben például egy indiai házasságot, pedig kíváncsi lennék rá. Mindenféle szokásaikra, hétköznapjaikra. Itthon családban már szó esett ezekről a vegyes házasságokról, mindig jókat derülünk rajta, viszont sosem tudnám magam elképzelni egy ilyen kapcsolatban, sőt még a közeli rokonokat sem.
Igen mi vagyunk a kelet Európán belül... Mi mindig kilógunk és elégedetlenek vagyunk és hát az alkalmazkodó képességünk... Véleményem szerint nem a kultúra vagy az ország számít hanem az adott személy jelleme, illetve ha házasságról van szó akkor pedig az érzések... Ezután már csak elhatározottságra van szükség ;)
Igen, ezért is könnyebb talán hasonló kultúrkörbe házasodni. Nem biztos, hogy egy ázsiai, vagy afrikai házasság esetén az ottlét annyira egyszerű lenne. Az alap eltérések nagyon meg tudnak mutatkozni. Mondjuk ez csak a látszat. Olyan alapvető gondolkodásmódbeli különbségek vannak Európán belül is, hogy már csak ezért is nehéz lehet elköltözni.
Én örülnék annak ha lenne ilyen, és lehet hogy a kínai negyedekkel szembeni sztereotípiát is csak a ZS-kategóriás filmekben látottak miatt érzem. De az is igaz, hogy mi magyarok azért a mindennapi szokásinkban, vallásban közelebb állunk ezekhez a nemzetekhez. Példa: kimész valahova nyugatra, és az embereknek ugyanolyan a hétköznapi ruházata mint neked. Ha egy kínai csinálja ugyanezt, akkor ő valószínűleg máshogyan öltözködő embereket lát.
Kinek kell engedni az álláspontjából? Szerintem hogy jól működhessen a dolog vagy mindegyik félnek vagy egyiknek sem mert annyira elfogadó képesek hogy ezek megférnek egymás mellett.
Szerintem azért ha mondjuk kimennél Párizsba, vagy Torontóba, vagy akármilyen nagyvárosba és lenne magyar negyed, ahol tarthatnál egy tradicionális magyar esküvőt, akkor örülnél neki. Én legalábbis biztos :) És pont emiatt lehetnek hasonló negyedek. De ugye itt is felmerül az, hogy az anyaország, vagy anyaváros hogyan fogadja ezeket be. Szerintem a tolerancia hiánya alapvetően arra vezethető vissza, hogy megbolygatják az "őslakók" megszokott ki életét azzal, hogy a saját szokásaikat próbálják meg alkalmazni az új környezetben. Itt az a kérdés, hogy vajon kinek kell engedni az álláspontjából.
Én mindig félek az ilyen negyedektől, olyan érzésem van tőle, mintha oda betelepítették volna az embereket, pedig pont hogy maguktól mennek oda mert jobban érzik magukat olyan környezetben. Az ilyen városokban ezzel együtt is eléggé elkeverednek a különböző nemzetiségek, és a konfliktusok ellenére is biztosan sok boldog pár van.
Most az hogy mennyire is marad meg a kultúrájuk ha máshova is telepednek le? Hát nagy világvárosokban megvannak a különböző negyedek ahol ők tartják a maguk ünnepeit szokásaikat, lásd amerikában a kínaiak vagy a latin amerikaiak különböző negyedeit. Ott nem különölnek másoktól csak épp megteremtik az anyaország hangulatát valamelyest.
Igen, de ahogy mondtam vannak olyan vidékek is, ahol ragaszkodnak a hagyományokhoz. Szerintem azért nem mindegy, hogy mi alkalmazkodunk a bevándorlókhoz, vagy a bevándorlók hozzánk. Egy multikulturális városban vajon mennyire marad meg az eredeti kultúrkör? Ha megnézzük a köztudottan befogadó népeket mennyire maradt meg az ő eredeti kultúrájuk? És igen, van olyan, hogy ezt meg lehet tenni, de nem sokaknak sikerült. Nem kell bántani a betelepülteket, de nem is nekünk kell kizárólag alkalmazkodni. A kölcsönös együttélésnek vannak szabályai, amit mindkét félnek be kell tartania, nem?
Az a baj, hogy sokan csak ugródeszkának használják Magyarországot, és sokan csak idejönnek és várnak a csodára majd ellepik az utcákat, ugyanezért nem szeretik a fekete bőrűeket Amerikában mert gettókban élnek és bűnöznek, és ez a félelem valóban, jogos, de ez meg már előítélet, ezért nagyon nehéz ez....
Igen ez így van. De amíg az idősebb generáció él akik még a régi idők szokásai szerint nevelkedtek addig csak nagyon lassan fognak lazulni ezek a "szokások".
"Elvégre ha belegondolunk régen Amerikában ki gondolta volna, hogy néger/fehér kapcsolat létrejöhet, ma meg már?" - ezzel teljesen egyetértek de itt Magyarországon ez sokkal tovább fog tartani.
Én támogatom a vegyes házasságokat mert színesebb lesz a kultúránk de azért ez ma még elég problémás tud lenni.
Előbb utóbb minden országban lazulni fog, nem is lepődnék meg ha megszűnne, ha csak a fiatal generációkra gondolunk, ők már nem igazán foglalkoznak ezzel a kérdéssel, egyre szabadabb a gondolkodásuk és "erkölcstelenebb"(jó értelemben), és ez szerintem jó, mert a merevség megszűnésével a tolerancia erősödik, és így a vegyes házasságokat is sokkal könnyebben fogadjuk.
Elvégre ha belegondolunk régen Amerikában ki gondolta volna, hogy néger/fehér kapcsolat létrejöhet, ma meg már? Csak idő kérdése és szerintem kiöregszik a régi gondolkodásmód!
Én is az ilyenekre gondoltam. Ezt mi a nyugati kultúránkban nem tudjuk megérteni, aki olyan helyen nőtt fel az jobban átlátja az ilyen szokásokat. Vannak olyan országok is ahol az utóbbi időben lazulni kezdtek ezek a merev kötöttségek, de olyanok is ahol még mindig nagyon erősen ragaszkodnak az ősi hagyományokhoz.
Így van sőt, bele nevelik az emberbe erre tanítják ezt látja hallja ez a természetes, ha ellenkezel az olyan mintha kirabolnál egy boltot vagy embert ölnél, egyszerűen bűn. Vannak országok ahol így működik van ahol nem van ahol tolerálják van ahol nem, De sajnos a többség akaratát el kell fogadni...
Vannak olyan helyek ahol ezt szigorúan veszik. Nem úgy megy hogy egy lány hozzámegy akihez akar. A családja ki is tagadhatja ha ellentmond. Egy ilyen esetben nem lehet jó döntést hozni, két rossz közül lehet csak választani.
Sok olyan vallás van ahol a családod mindenbe beleszólhat. Ilyen esetekben sajnos nagyon nem elég az hogy a 2 ember szereti-e egymást. És akik olyan nevelést kaptak, azok ilyenkor könnyen lehet hogy inkább a családot választják.
azért szerintem elég sok előnye is van ennek a dolognak ne csak a hátrányokról beszéljünk:) Pl ha egy ilyen házasságban születik gyerek akkor az valószínű több nyelven fog tudni ami nagyon nagy előnyére fog válni.
Ha valóban szereted akkor szerintem egyáltalán nem probléma, akkor tudsz alkalmazkodni ami kényes kérdés lesz majd az a gyereknevelés, ki mit hogyan mennyire? De ezt meg az idő majd megoldja, ez így van más vallások esetén is csak hogy ne lépjünk ki az országból...
Nagyon sok tényező van ami ezeket befolyásolhatja. A mindennapi életet is nehéz megszokni, azt ahogy az emberek az utcán viselkednek egymással, vagy a boltban, étteremben, munkahelyen. De ez még nem sok ahhoz képest, hogy milyen nehéz lehet együtt élni egy furcsa vallású emberrel, aki a vallását komolyan is veszi.
Ez nem feltétlen van így, csak ha olyan országokból ahol más a Kúltúra, itt európán belül ilyen gond nem nagyon van sőt még ha amerikába kimenne egy európai akkor sem, de ha egy indiai, afrikai, arab, netán japán akkor bizony változni alkalmazkodni kell, arról nem is beszélve, hogy a faji különbségeken sok országban szintén nehezen teszik túl magukat az emberek ami butaság, de egy létező gond:S És jó hogy ilyen filmeket is csinálnak..
Nincs baj persze, csak tényleg az alkalmazkodást kell előnybe venni, azért ha valakik betelepülnek egy másik országba, ráadásul mind a ketten más-más országból érkeztek ott elég erős változtatáskora van szükség, de lehet hogy könnyebb ketten mint egyedül ha segítik egymást a párok az alkalmazkodásban.
Én ennek a filmnek a kapcsán keveredtem ide és gondoltam kifejtem a véleményem.
Szerintem alapvetően a vegyesházasságokkal és az ez által esetlegesen betelepülőkkel nincsen baj.
Az persze más kérdés hogy a bevándorlási hivatal kit küld el és kit enged itt maradni. De szvsz. aki betelepül és sikerül jó munkát találni illetve megteremt egy olyan egzisztenciát ami egy átlag magyarnak van akkor nem fogják elküldeni.
Magáról meg a vegyesházasságról annyi a véleményem hogyha a két család képes elfogadni a másik kultúráját akkor már nagy gond nem lehet persze a pároknak is alkalmazkodniuk kell egymáshoz no meg a környezetükben élőkhöz.
A filmben van egy pár(Zsuzsa és Mubarak) náluk például nagyon fontos lesz az alkalmazkodás,teljesen más az életritmusuk,ezt tapasztalatból mondom hogy nem egyszerű dolog,áldozatokkal jár és nagyon sok idő míg el tudják fogadni,vagy legalábbis az egyik felveszi a másik tempóját.
Szia! Szerintem nem kell elkeserednie. Mindent meg kell próbálni, hogy együtt maradhassanak. A tévében is volt egy dokumentumfilm olyan párokról, ahol az egyik fél külföldi, az volt a címe hogy 3esküvő, mindenképp nézzétek meg! (Nem tudom mikor lesz legközelebb, de figyelni kell a közszolgálati tévé műsorát.)
Elég szörnyűnek tartom hogy a hatóságok így bánnak az emberekkel, és ahogy egyre jobban utánaolvasok a témának egyre jobban bosszant. És az a legrosszabb hogy nem igazán lehet mit tenni. Nem tudom mit mondjak a barátnőmnek, pedig nagyon el van keseredve.
Furcsa egyébként hogy a bevándorlási hivatal ki akarja tenni mikor házasság előtt áll... Bár nem teljesen egyedi kicsit utána nézegettem és tényleg előfordulhat hogy kiteszik a srácot. Egy másik párnál volt is ilyen még videót is csináltak.
Persze nem azért teszik ki mert egy magyar lánnyal jár, annak ezernyi más oka is lehet. És ebben az esetben már túl voltak a beilleszkedési nehézségeken, ami nem szokott könnyű lenni. Tehát mindketten szívesen laknának Magyarországon, de így lehet hogy egyikőjük sem fog.
Szerintem nagyon kevesen élhettek át hasonló szituációt. Csak úgy nem teszik ki a srácot az országból, azért mert egy magyar lánnyal jár. De ha mégis megtörténne akkor szerintem csak két megoldás van. Az egyik hogy vele megy és feladja az eddigi életét, a másik hogy elfelejti (tudom hogy mondani könnyű). A választás csak az övé.. sok sikert!
Sziasztok! Segítséget-tanácsot szeretnék kérni olyanoktól, akiknek hasonló tapasztalatai vannak. Van egy barátnőm, aki néhány éve megismerkedett egy külföldi sráccal, aki csak kb. akkor érkezett Magyarországra. Nagyon egymásra találtak, és az utóbbi időben már egy esetleges esküvőről is lehet hallani. De itt jönnek a problémák. Egyrészt a fiú és családja is nagyon vallásos, és a szülők nem nézik jó szemmel, hogy a fiuk egy más vallású lánnyal akar lenni. A bevándorlási hivatal pedig nagyon figyeli a fiút, állítólag még az is előfordulhat hogy el kell hagynia az országot. A barátnőm pedig kétségbe van esve, és fél az egésztől. Én pedig szeretnék neki segíteni, de nekem annyira furcsa ez az egész, nem tudok okos lenni. Aki esetleg átélt hasonlót, tudna tanácsolni valamit, hogy mit mondjak neki?
sziasztok! Új vagyok a fórumon. segítséget, tanácsot szeretnék kérni olyanoktól, akiknek ilyesmiben tapasztalatuk van. Én magyar állampolgár vagyok, vőlegényem angol. Angliában szeretnénk a közös életünket elkezdeni. Kérdezném, hogy engem a házáasságkötés után milyen jogok, kötelezettségek illetnek? Úgy tudom állampolgárságra 3 év múlva számíthatok, de addig mia státuszom, hogy vállalhatok munkát?, mint egy átlag magyar állampogár, vagy a házasság révén van-e valami egyéb státusz? (letelepedési vagy ilyesmire gondolok...) Ha gyereket vállalalunk, mennyi munkaviszony után jár valami "gyed"szerü, mik ott az ehhez kapcsolódó szociális juttatások feltételei? (Ja és a gyerkevállalással nem szeretném megvárni az állampolgársághoz szükséges 3 évet). Aki bármit is tud ezekről , esetleg hasonló helyzetben volt, kérem írjon, megköszönném a véleményét!