Varga Tamást, a Fidesz volt gazdasági tanácsadóját, üzletembert idáig több nemzetközi elfogatóparancs alapján keresték, és nem csak az elhíresült Centum Kft.-vel kapcsolatos csalások miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda hétfő délelőtt kiadott közleménye szerint egy héttel ezelőtt, 2005. április 5-én, este hétkor fogták el amszerdami lakásán Varga Tamást. A férfit a NNI Különleges Ügyek Osztályának Célkörözési Alosztálya a holland hatóságokkal együttműködve állította elő, ellene négy elfogatóparancs volt érvényben. A Blikk szerint fejvadászok segítségével került elő a nemzetközi körözés alatt álló egykori üzletember. Írja az index
Nem "tanácsadó" volt, hanem a Fidesz gazdasági igazgatója.
Forrás: Debreczeni József: Orbán Viktor, 444. oldal
Nézzük a Centrum Kft. (korábban Századvég Kft.) tulajdonosait!
CENTRUM (SZÁZADVÉG) Kft.
Törzstőke: 1,08 millió forint. 1989. 02. 25-1998. 09.14
Ügyvezetők:
Gyurgyák János 1989.02.25-1991.05.03;
Dr. Kövér János 1989.02.25-1991.05.03;Kövér Szilárd 1989.02.25-1991.05.03, majd 1992.02.01- 1998.09.14;Dr. Orbán Viktor 1989.02.25.-1991.05.03;Varga Tamás 1989.02.25-1992.02.01
Tagok (tulajdonosok):
Dr. Gyekiczki András 1989.02.25-1993.03.01;
Gyurgyák János 1989. 02. 25-1993. 08. 04;
Dr. Kövér László 1989. 02. 25-1991. 07. 05;Kövér Szilárd 1989. 02. 25-1998. 09. 14;
Dr. Máté János 1989. 02. 25-1991. 07. 05;
Dr. Orbán Viktor 1989. 02. 25-1991. 07. 05;Varga Tamás 1989. 02. 25- 1991. 03. 01;
Dr. Wéber Attila 1989. 02. 25-1991. 07. 05;
Dr. Stumpf István 1989. 02. 25-1998. 09. 14;Dr. Simicska Lajos 1993. 03. 01-1998. 09. 14;Schlecht Csaba 1993. 03. 01-1998. 09. 14
A Cégbíróság a vállalkozást 1998. 09. 14-én hivatalból törölte.
Forrás: Cégnyilvántartás
Már megbocs, de azt is mondhatnánk: ha kezdettől eszperantóul tanultunk volna a szüleinktől, meg az óvodában, nem kéne angolul kommunikálnunk. Csak azok a szemét ángliusok....
Igen sajnos ez igaz, de nem azért mert az OO nincs rendesen megírva, hanem azért mert Bill Gates mindent elkövet, hogy így legyen. Ha kezdettől fogva az OO-val dolgozál volna, akkor nem lenne semmi gond.
Én speciel nem a Word-del szívtam, hanem az Excell-lel, illetve annal O.O.-os verziójával. Nem igazán azt történt a táblázataimmal az új programban aminek kellett volna, és amikor visszaálltunk Excellre szintén nem. Amikor a függvények meg a makrók szétmásznak, akkor nem az a bajom, hogy megtalálom-e pl. a "Bold" funkciót.
Szerintem is kicsit nem az igazi a hasonlat az eszperantoval /ezt sikerült jo körülményesen megfogalmaznom :)/ egy nem M$ szövegszerkesztö azért nem tök más mint a wörd, 95%ban minden megtalál az ember benne ugyanott és meg tudja ugyanazt csinálni, az a maradék 5% a kényelem része a dolognak. A web már bonyolultabb dolog, ha az ember megcsinálja a weblapját totál szabványosra akkor az IE-vel szétesik és használhatatlan hulladék lesz, lehet kezdeni a butitást IE-hez és szépen elmászni a szabványoktol. Itt jön ujra a lustaság, sokkal egyszerübb a nem szabványos IE-re megirni a siteot, az meg kit érdekel, hogy egyéb böngészövel vagy megy vagy nem... fö a kényelem ugyebár. Egyszerübb kiirni a kezdölapra, hogy az oldal IE6.xy-ra optimalizált. Cserébe a juzerek használják az explorert, élvezik a fapados technologiát, nyelik a virusokat meg telepitik a mindenféle blokkolokat amik jobb böngészökben alapbeállitásba is futnak. De a M$ a lustaságra épit, egyszerübb gyorsabb gépet vetetni a jonéppel a tetü programjaihoz mint optimalizálni, vagy mint, hogy a juzer elgondolkozzon, hogy van -e jobb-olcsobb-ingyenes megoldás a problémájára. Tipikus dolog pl az irodák helyzete. Mit csinálnak ma pl egy ügyvédnél? megirnak pár oldalas szerzödéseket. Erre van a gép. 10 éve pont ugyanezt csinálták ugyanazok ugyanott még tán gyorsabban is mint ma, csak közben maga az oprencer annyit tohonyásodott, hogy ahhoz olyan erömü kell amilyennel 10 éve nem az ügyvéd szerkesztett szerzödést hanem a nasa irányitotta a müholdjait és a wörd ugy felduzzadt tök felesleges csicsafunkciokkal, amit senki soha az életbe nem használt a tesztelökön kivül, hogy az önmagában is egy vicc. És ezen a gépen pont ugyanazt csinálja a dolgozo. Megirja a 2 oldalt, aláhuz, kiemel és printel. Hajrá fejlödés. Arrrgh rámjött a szofo*ás, befogom inkább, mielött igy maradok:)
Nem igazán jó a hasonlat. A szabad szoftverek, azokon belül is a Linux előretörése dinamikus. Pár éve még tényleg csak szerverként volt piacképes, ma már munkaállomásként is megállja a helyét. Hozhatnék Dél-Amerikai, Ázsiai példákat is (Kína megalkotta a saját Linuxát Vörös Zászló néven :) ), de számtalan Nyugat-Európai példa is azt bizonyítja, hogy a Linuxé a jövő: Bundestag, Párizs, München, Bécs, német Szövetségi Pénzügyi Hivatal, Dániában az összes iskola, az Oracle teljes üzleti tevékenysége, stb. váltott vagy vált Linuxra. Ja és ki nehagyjam az ország legfejlettebb vidéki városát Székesfehérvárt. Én senkit nem beszélek a Linuxra, akinek van pénze vegye meg az MS-t. De egyre több kis- és közép válalkozás gondolja úgy, hogy inkább megrugdalja az alkalmazottakat de nem költ százezreket gépenként szoftverre. Különösen tetszik az liberális gondolkodás amelyik korlátozná az eszközök támogatottságát, hogy Kovács Kálmán MS-t felkaroló intézkedéseiről ne is beszéljünk.
Má bocs, én nem esek hasra a Microsoft előtt, de sajnos olyan a helyzet, mint az angol meg az eszperanto nyelvvel.
Hijába tudjuk, hogy könnyebb lenne mindannyiunknak megtanulni eszperantóul, ha körülöttünk mindenki angolul karattyol, kéntelenek vagyunk mink is angolul kommunikálni velük.
Szerintem az egyik legfelháboritobb dolog az egyébként monopolhelyzetben levö és ezt kihasználo M$ -ot ami magasrol tesz a szabványokra és az eröfölényével megprobál mindenkit ellehetetleniteni /a csucs a klikkelés szabadalmaztatási kisérlete/ államilag is támogatni a monopoliumának megerösitésében.
kezdödik már operácios rendszer szinten, ha nem M$ oprendszer van egy gépen el se tudja az átlag inditani, mintha az informatika=lenne a windozzal. Tulajdonképpen a fél világot meg tudná a billgéc bénitani egy kattintással, ha a windozok nem ellenörzött kodjába beleirtak egy távoltol indithato format:C parancsot... /ok ennyire azé nem vagyok paranoiás, de elméletben semmi akadálya és megállna az élet nagyrésze/ és mindez azért, mert van egy cég ami azt tehet amit akar és az emberek örülnek neki, hogy nem kell tudniuk mit csinálnak, és nem gondolnak bele a kiszolgáltatottságukba. Pedig ott az alternativa szinte minden M$ programhoz, de ha egyszer az iskolában a kisgyerek a wördön nö fel és meglát egy másik szövegszerkesztöt amiben nem ugyanazzal az ikonnal jelölik a boldositást már nem tud vele mit kezdeni. És erre tud épiteni a M$, hogy a juzerek nem értenek máshoz, majd a cégnél is kikövetelik a wördöt, hiába lenne más akár kényelmesebb jobb akár ingyen is, nekik a wörd kell mert otthon is az van meg a szomszéd marinéninek is az van meg különbenis vegye meg az a nyomorult cég hamá eccer azt akarja hogy neki dogozzak. Nemá, hogy meg kelljen mást tanulni több perc alatt.
Ma az informatika oktatás egy állt. iskolában abbol áll, hogy a gyerek megtanulja inditani a winfost, megtanulja az asztalra kitett IE ikonnal elinditani az explorert és megtanul emilcimet regisztrálni a freemailen. Amig ezen a szinten van a közoktatás, szvsz felesleges minden SEX féle probálkozás, nincs alap amire lehetne az informatika fejlödését épiteni lehetne. Na jol kibosszankodtam magam. Bezzeg a régi szép idök amikor az Atari St-n 1986-ban ROM-ban volt az grafikus ablakos oprendszer egérrel vezérelve és nem kellett ujratelepiteni az egészet mert nem lassult be...
Jó ezt olvasni, mert éppen a napokban *asztak le a szakmai fórumon, hogy miért támogatja a kormány a "tiszta szoftver" programban a microsoftot... Szóval persze nem könnyű használni a szabad szoftvereket, de mint írtam a probléma abban áll, hogy az MS nem hajlandó nemzetközi normákat felállítani és betartani. Sőt gyakran ott is átlép a nemzetközi szabványokon, ahol ezzel végül is saját magának okoz gondot, pl az adatbáziskezelésnél (nem is vezető azon a piacon). Viszont az irodai szoftverek területén bejött ez neki, ugye licenszet meg nem ad ki, meg a szabad szoftverek esetében nem is tudnák kifizetni. Ma kb. úgy néz ki a helyzet, hogy szerveroldalon linuxoznak, kliensoldalon meg ott a word...
Nem tom Tusa, itt voltál-e már a topikon, mikor az eset történt?
Én nagyon kiakadtam, mikor a csávó azzal védekezett, hogy miért ne kaptak volna az államtól szőlőre tízmilliókat, hiszen a neje most végzett el valami gazdatanfolyamot. Akkor meg is kérdeztem itt Erdeit, ha én elvégzek egy úszómesteri tanfolyamot, vajon kapok-e az államtól sokmilliót a MÁV-strand elidegenítésére-felvirágoztatására?
Pár éve az új budapesti rencergazda az összes szolnoki gépről leparancsolta az Office-okat, helyette kaptunk Open O.-t. Azóta már nem dolgozik a cégnél, bár néhány hónapot kőkeményen szívtunk.
"és inkább elítélem az ügyeskedő politikust, de nem úgy és nem annyira mint sokan, akik gyomorból útálják őket, különösen azért, mert sokat közülük szeméylesen ismerek."
Szerintem elég sokat lehet gyomorból utálni!
Kíváncsi lennék pédául, hogyan vélekedsz egy volt ogy-i alelnökröl??????
Tudom, szerintem a linux inkább szervernek való (ahhoz viszont nem értek) de az office kvázi szabvány, és nem madja ki az MS a teljes specifikációt, pont azért, hogy ne csináljon magának konkurenciát...Éppen ezért tanulni kell az office programokat.
Kösz, de ha tudnád, a volt cégemnél milyen galibát okozott, mikor abban bízva, hogy a linux alapú ingyenes oprendszer majd jó lesz, mindenkinek azt tettek a gépére. Szinte megbénult a cég, az ECDL-tudását mindenki kidobhatta, nem tudtunk egy excel lsitás mailt fogadni, stb. Aztán sürgősen és szemlesütve vettek néhány tucat MS Office-t.
Ma Wininvestronál kb. 80 ezer egy jó alapgép, (de van olcsóbban is egész tűrhető) ahhoz 30 ezer az oprenccer... office helyett meg ha muszáj, ott az openoffice (sőt a linux sem olyan nehéz ma már).
Á nem, akkor félreérthető voltam, pontosan belefér az erkölcsi ítéletembe a "normális" (elfogadott) kihasználása a szabályoknak, szinte mindnyájan így vagyunk ezzel, és inkább elítélem az ügyeskedő politikust, de nem úgy és nem annyira mint sokan, akik gyomorból útálják őket, különösen azért, mert sokat közülük szeméylesen ismerek. Csak nem szeretem azokat a *, akik ki tudja milyen célból, vagy csak mert babot ebédeltek és az közismerten puffaszt, pukkancsként leszólnak dolgokat. :(
Viszont szerintem most meg átestél a ló túloldalára, ugyanis egyrészt szerintem a 180 ezer forintos számítógép egyáltalán nem luxus és nem felső kategória, másrészt pedig nem szociális program, soha nem is volt az.
Legfontosabb célja az általános műszaki szintemelkedés lett volna, és ebbe szerintem se fér bele az Xbox, stb.
Viszont az kétségtelen, hogy ez a dolog véget ér, akkor lehet hozzálátni az iskolák fejlesztéséhez, mert éppen kezdenek leamortizálódni az előző nagy "robbanáskor" beszerzett / kapott gépek.
Elég baj az, hogy nákunk minden ilyen kampányszerűen megy, de végül is lehet ez is egy alapvető jellemzője a központi és állami fejlesztési projecteknek.
100 ezer elég ma egy alapgéphez mondjátok sokadszorra. Kérdezem én ebbe beleférnek a szoftverek is (MS Office, virusvédő, stb) meg a videokártya, hangkártya, hangszóró, stb? Mert szerintem ez is alap, mert attól még nem multimédia, csak esetleg meg tudok hallgatni egy a fórumra feltett rádió-, tévé riportot.
Hát nem ártana a tibra-magyar szótár mellé egy arnyexxx-magyar szótár sem, de végül is megoldottam a problémát, némi képzelőerővel sikerült kitalálnom, mit jelent jelen esteben a "sex".
Azért remélem érzed a különbséget, hogy egy átlagember "erkolcstelenül" kihasznál 60e ft adovisszatéritést a között, hogy egy politikus kihasznál 30milliosat. És eléggé keményen elitélted az átlagembert... Ha arányosan növeled a felháborodásod akkor minimum buldozerrel illett volna menned MB házát legyalulni... Azt meg tényleg csak a sik hülye nem tudta elöre, hogy ezek a támogatott dolgok milyen közönséget fognak megmozgatni. ha komolyan az lett volna a céljuk, hogy a lakosságnak legyen sok pc-je akkor nem lettek volna félmillás laptopok meg hi-end játékra fejlesztett videokarik a kinálatban. Meg nem lett volna Playstation2 se... Jo hogy tudtam sex-ben venni 120gigás vinyot, de aki szerint ez a társadalom informatikai fejlesztésének a leghatásosabb modja az jelentkezzen bátran a rendörségen, mert nagyon be van tépve és mehet állampolgári engedelmesnek. És az ilyen fejlesztés nem annak a rétegnek szol amelyiknek a sex célközönségének kellett volna lenni. Persze ezt bármelyik forumon el lehet olvasni kb azota hogy bejelentették a sex-et.
Az, hogy 180e ftért jo gépet lehet venni az király, de szerinted kell átlag aladárnak otthonra 180-e ftos gép? Mármint ha azt nem játékra akarja használni vagy nem filmkészitésre? Én legalábbis az interspar gazdaságos leértékelt 3éve 50e-ért vett 700as celeronommal kénylemesen tudok pár nem teljesen amatör weboldalt fejleszteni, netezni csak azért nehezen mert gprs-el vagyok, de itt se a gép a szük keresztmetszet, nem okoz gondot a szövegszerkesztés táblázatkezelés filmnézés zeneszerkesztés /soksávon cubase vst-vel/ ... Az tény, hogy filmet konvertálni már gyenge de azt nem hiszem, hogy a filmszerkesztés lenne az elvárhato minimum az informatika jelenlegi magyar állapotában vagy legalábbis nem az állam feladata lenne a multimédiás szorakoztato központ kiépitése a háztartásokban. Munkagépnek viszont 100 e alatt böven elég egy pc, szerintem ennek a kategoriának a támogatását kellett volna nyomni maximum.
Valóban nem szerencsés, ha egy politikus, a Te példádban pl. Magyar Bálint használ ki dolgokat. Ilyen nem szerencsés dolog az utóbbi időben persze elég sok volt,de attól, hogy egy politikus "kihasznál" egy törvényt tehát törvényesen jár el, még nem feltétlenül kell nekünk is így tenni. Szóval az nem magyarázat. Egyébként pedig, szerintem egész biztosan nem kellett volna csúcskategóriás mobil gépeket, vagy videokártyákat bevenni ebbe a programba. Ráadásul az eredmény azonban sajnos csak részben jó: úgy tűnik, hogy a kedvezmények túlnyomó többsége gépfejlesztésre fordítódott. Most aztán majd jön egy alázatos úr, és aggódo arccal közli, hogy "ezek még egy ilyen jó szándékú programot is el tudtak rontani" stb. És a részigazságot majd úgy adja el, mint abszolut igazságot, és semmi egyebet nem tesz majd, csak ugyanazt csinálja amit a cikkíró is. Tudod sajnálom azokat, akik csak fekete - fehérben tudnak gondolkodni. Én inkább maradok a magam színes világánál.
Egyébként szerintem, 33 %-os kedvezmény az már szép, tehát kb. 180 000 forintig el lehetett menni gép vásárlásakor. És 180 ezer környékén már nem rossz gépet lehet venni.
Látod, ebben nem értünk egyet, szerintem attol, hogy valaki él a törvény adta lehetöségekkel (és ezt nem titkolja és mintaként felhozza a törvény baromságára) még nyugodtan elmondhatja, hogy egy nagy elbaszás az egész ugy ahogy van. Csak mellékesen jut az eszembe pl. egy hires történet valami nagyösszegü lakástámogatásrol ami a jelenlegiek szerint olyan iszonyatosan szörnyü volt / nagypofával genyázták összkormányilag a te szavaiddal élve/, mégis azé volt aki élt közülük vele a megszüntetés elött gyorsan, és nem 60e ftrol volt szo hanem sok milliorol... Ps.: amikor ezt irom épp egy pcland sulinet reklám megy itt a szövegmezö sarkában. Gondolom a sok rászorulonak szol a 65e+áfa 19'-os tft monitor most még olcsobban.... hisz enélkül már lemarad a társadalom informatikailag...
Sok nyelvben létezik az általános alany intézménye. Szvsz a magyarban is. Vagyis amikor a cikkíró egyes szám első személyben arról nyilatkozik, hogyan használta ki a törvényt, egyáltalán nem biztos, hogy sajátmagára érti. Szvsz. :)
Lassan egy éve, hogy mindenki igénybe veheti, persze kell hozzá befizetett adó. Egyedül a fényképezőkről lehetne vitatkozni, de nyilván csak az vett aki már rendelkezett pc-vel. Így fel lehet fogni egyfajta kompenzációnak azok részére, akik a sulinet előtt vásároltak gépet. Ismerek olyat, aki csak fényképezőt vásárolt, de a többség új számítógépet alkatrészekként. Persze, hogy 120e Ft-ig, felette teljesen felesleges sulinetbe vásárolni. Barátom nagyon jól keres, csak épp még négy embert tart el, ha nincs sulinet akkor sose vesz gépet. Erről jut eszembe: a sokat emlegetett társadalmi igazságosság jegyében, a családi adózást kellene már bevezetni.
Jó példa amit írtál , csak azt nem tudom mi köze ahhoz amit én írtam.
A Sulinethez semmi, azonban az általam - Tőled kurzívval - idézett szövegrészhez annál több...
Hogy a témánál maradjak!
Én is kénytelen voltam fejleszteni a számítógépem a Sulinet idején.
A kedvezményeket azonban nem tudtam igénybe venni, mivel sem iskolás korú gyermekem, sem pedagógus családtagom nem volt. Kénytelen voltam megmaradni saját adózott jövedelmemnél...
Jó példa amit írtál , csak azt nem tudom mi köze ahhoz amit én írtam. * Egy program sikerességét mégis csak a megvalósulása mér, amit számokban lehet kifejezni. Ezért lehet kimondandani, hogy sajnos részben sikertelen volt a program és részben sikeres. Az upgrade esetén is sok sebtől vérzett a program, és nyilván a program "chekkolása" során külön ki kell térni arra, hogy melyek lehettek a "lényeges" fejlesztések, és melyek a túlzóak. Szerintem sok - sok részegységet volt teljesen szükségtelen bevenni a programba, és különösen értem ez alatt a 100 ezer forint fölötti digigépeket.
Nem tudom miről vitatkozol velem, ezek szerint nem voltam elég világos. (Az a szerény véleményem, hogy részben van igazad, szerintem sem kellett volna megengedni, hogy pl. fényképezőgépre és tartozékaira költsék ezt a pénzt, tehát ez egy fasz döntés volt.) Én mindössze arra szerettem volna utalni, hogy furcsa és bennem megütközést kelt, ha valaki nagypofával genyáz le egy rendeletet, amit amúgy probléma nélkül kihasznál. És a beidézett cikkíró maga is beismerte, hogy informatikai célból érdektelen dolgokra költötte a sulinetes kedvezményt.
Jogos és erkölcsös gyakran nem esik egybe, még ha a törvényekkel erre kell törekedni :) pl. úgy tűnik , hogy teljesen jogos Kajah Ibrahimnak eladni cégeket, de ugye azért ez nem erkölcsös, ahogy a másik odalonn is vannak erre példák, pl. Tocsik esete.
Sőt szerintem is lehet különbséget tenni a "törvények kihasználása" között, habár egyes konzervatív, fundamentalista "isteni" törvények szerint a bűn akkor is bűn, ha kicsi és akkor is ha nagy, nem tesz közöttük különbséget. (10 parancsolat)
Továbbá ismételeten felhívnám vitapartnereim figyelmét, hogy ne azzal vitatkozzanak, amit ők gondolnak bele abba amit leírtam, mert annak nem sok értelme van.