Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Az én hegesztőkocsim is éppen most készül, talán holnap-holnapután késznek nyilváníthatom:-) Az enyém is olyan molnárkocsi-szerű, de azért annál kicsit csinosabb, masszívabb és a jelenlegi hegesztőgépem méretére gyártva. Éppen tegnap csináltam meg a palacktartó kengyeleket, ezért tudom mondani fejből, hogy a 20 literes argon palack átmérője 205 mm.
Megfontolandó amit írtál a 20 literes palack kapacitásáról.
Mivel kezdő vagyok, biztosan sokat kell még gyakorolnom, és ráadául még gazdaságos sem tudok lenni:((((
A szállíthatóság pedi nem annyira fontos, szőlőlugast úgysem AWI-val fogok hegeszteni a telken:)))
Lehe gazdaságos a nagypalack lesz.
Most keresgélek molnárkocsit, hegesztőkocsi alapnak, és ehhez kellene a palack az átmérő miatt. (éspersze, reduktor, wolfram, meg még nem is tudom miminden:)) )
Azért a 20 literes argon nem tart ki olyan sokáig. Különösen, ha gyakorlatlanabb az ember. Én csak kocahegesztő vagyok, de hamarosan kezdem a harmadik 20 literes argont. És még csak egy év sem telt el.
Forgalmazója válogatja, hogy milyen konstrukcióban kínálja a bérpalackot. Én a helyi SOL lerakattal szerződtem. Egy évre 6000 Ft a bérleti díj, a töltet 14 ezer körül van (nettó árak). Ennyire kedvező áron sehol sem találtam, pedig végigjártam szinte az összes iparigáz forgalmazót a városban.
...amire szerkesztettem egy akasztó fület.Belülre kis faragással egy m4es szárnysasanya elfér,vsz az eredeti binzel-en ott egy gumi van ha jól sejtem.
Kolléga ugyanezt a gépet vette gorilla néven(kicsit drágábban és csak 1 év garival),neki a testkábel volt 1m hosszú.Reklamált kapott egy használhatót.
Egyébként nem rossz gép,szépen hegeszt,csak max-ra nem szabad feltekerni az előtolást,mert ott már nem birja szuflával.(fröcsköl,prüszköl,eltolja a pisztolyt)
Lehet saját palackod. Sőt, bármelyik (Linde biztosan) gázforgalmazónál be is ütik a nevedre (van díja) és akkor mindig azt kapod vissza. Csak ez drága, macerás :-(
Nekem is van itthon saját palackom, (kifogyva áll a garázs sarkában) de a bérpalackos téma gyorsabb, és egyszerűbb; legalábbis nekem, van ahol a saját palackos csere is egyszerű.
Mondok egy példát. Nálunk a városban van SIAD, LINDE, MESSER, sehol nincs cserepalackként kicsi (20l-es) mindenhol csak nagyot tartanak. (150bar, 7,1 vagy 6,4 m3) Na most hiába van 20l-es saját palackom ha olyat nem hajlandók hozni, mert az nekik macera.
Inkább kötöttem bérleti szerződést a SOL-lal, (a legközelebbi cseretelep nekem 90km) mert sokkal jobban megéri. A 2 palack (5-ös argon, c18-as kevert gáz) évi 2x cseréje, útiköltség + az éves palackbérletek kevesebbre jön ki mintha a másik 3 cég bármelyik helyi telepén intézném a saját palackom töltését.
Persze ez nem szentírás, nekem ilyen a helyzet, lehet ha valakinek van rugalmasabb cseretelep a közelben, akkor nagyon más az ábra. Palack/töltet kérdés mindig helyi sajátosság.
Már csak aszt szeretném tudni miért kell ebben az országban mindent tönkre tenni ! Miért nem lehet saját palackunk ? Ha lejárt a nyomáspróbája ,vizsgálják be ,és kifizetjük ,nem olyan nagy kunszt az mit görcsölnek rajta ! Ha meg nem jó akkor x összegért vegyék be az újból meg adjanak x kedvezményt oszt gó!!!
Legjobb tudomásom szerint a LINDE-nél még működik a "K" szerződés.
A lényege, hogy leadod a saját palackod (30 évnél régebbi nem lehet) cserébe kapsz 3-7000 Ft körüli összeget a palackért, valamint évi 400 Ft-ért kapod a kedvezményes bérpalackot 2 évig.
(jelenlegi állás szerint a K szerződésesek a 2 év lejárta után is kedvezményes bérleti díjat kapnak , ami most 5000Ft)
Így 2 évre tuti meg van oldva a palackkérdés, bár maga a töltet a LINDE-nél a legdrágább most.
Van egy pár 10 évnél régebbi palackom, oxigén, dissous, argon. Azt hallottam, hogy sehol sem cserélik már, még a MÉH se veszi be, igaz ez? Meg állítólag csak bérelni lehet már palackot, az évi díja darabonként 28.000 Ft. Kicsit megállt az ütő bennem! Aki tud segítsen!
Alap funkcióban a 2t és4t felesd el.2t oszt ennyi.Azt hogy milyen állítások vannak egy gépen azt majd megtudod a gép manualból.Én sokat awiztam egyszerű mma inverterrel (fidaty1600) szelepes kábellel koppintós gyujtással oszt mégis jó volt.Amire kellet arra megfelelt.
Olyan egyszerűbb gépen gondolkodom amiben a szükséges alap funkciókat lehet állítani mint: 2T, 4T funkció, áram lefutás és gáz után áramlás. Az ilyen viszonylag egyszerűbb gépeken általában nincs felfutási idő állítási lehetőség, ezért kérdeztem, hogy milyen esetleges hátrányokkal járhat ez. Gondolom a kezdő és végáram az gyárilag beállított érték az ilyen gépeken.
Eladósorba került egy güde ge145w trafó. Szép állapotban van, nem tudom normálisan használni, toldás megy, sarokvarrat nem (vékony anyagon), esélyesen bennem a hiba, ezért inverteresre váltok, bízok benne avval jobban fog menni :).
Bp XX ker környékén házhoz is viszem, bár ezt a szolgáltatást főként vasárnap tudom vállalni reggel vagy este, esetleg Pilisvörösvár és környékén, de ez egyeztetést kíván.
Csere érdekel iweld gorilla 140-re ráfizetéssel, 10-ért válnék meg az eszköztől, alku lehetséges.
Köszi Guszti, de ne fáradj vele, megoldódott. Most már 1-2 mp után ugrik a golyó.
Két dolog okozhatta a lassú gázindulást. Az egyik, hogy hónapok óta állt a reduktor a beállított 6 liter/perces értéken és "ellustulhatott" a membrán. Eddig is tudtam, hogy használat után illik feszültségmentesíteni a a rendszert, vagyis le kellene tekerni a beállítót nulla állásba. Csak nem foglalkoztam vele. Nem jó, ha állandóan feszül a membrán rugója. Tegnaptól lenullázom.
Másik ok az lehetett, hogy néha belepöffent a gázlencsébe egy kis matéria. Néha átlyukad a vékony zártszelvény és beleköp egy kis anyagot. A finom fémszita itt-ott eltömődött. Kipucoltam. Innentől sokkal gyorsabban feláll a rendszer. Nincs pöff, nincs orkán, szépen, kontrolláltan áll be a kívánt nyomás.
Abban biztos voltam, hogy van elég gáz, mert szép fényesek, szivárványosak voltak a varratok, csak lassan állt be.