Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Köszi, engem csak az MMA-része érdekel.A régi gép úgy hallom megbízható, tehát ha a belseje megegyezik akkor gondolom ez is. Ha meg vannak benne új fejlesztések akkor ennek még ki kell forrnia magát(kezdeti gyermekabetességek) Neked az utolsó gépeddel volt valami probléma ugye,az első kettő az hibátlan volt ha jól emlékszem.
Megtisztelő a bizalmad, de nem hinném, hogy én lennék a hiteles forrás :-)
Nekem az alsó fotón látható régebbi 160-as volt. Annyi különbséget látok, hogy az újabban már van liftes awi. Nem ismerem, de feltételezem, hogy nagyon alapgép, awira csak mérsékelten alkalmas. Gondolom se gázszelep, se semmi állítható paraméter. MMA-ra nagyon jó volt, simán hegesztettem vele 2-es zártszelvényeket is.
Vario-Tacho-Constamatic (VTC) teljes hullámú elektronika az anyaghoz illő fordulatszámmal való munkavégzés érdekében, amely terhelés mellett is konstans marad
Fordulatszám-választó állítókerék
Robusztus alumínium présöntvény hajtóműház az optimális hőelvezetéshez és a hosszú élettartamhoz
Elforgatható szénkefehíd: maximális teljesítmény balra forgás esetén is, a szoros csavarok kicsavarásához
Metabo Marathon-Motor szabadalmaztatott porvédelemmel a hosszú élettartam érdekében
Metabo S-automatic biztonsági kuplung: a hajtómű mechanikus szétkapcsolása a betétszerszám blokkolása esetén a biztonságos munkavégzés érdekében
Jobbra-balra forgás
Orsó belső hatszög kialakítással a csavarozó bitekhez a fúrótokmány nélküli munkavégzéshez
Túlterhelés elleni védelem: védi a motort a túlmelegedéstől
Újra elindulás elleni védelem: megakadályozza a véletlen beindulást áramkimaradás után
Kábelkímélő gömbvég biztosítja a munka közbeni optimális mozgásszabadságot
A szénkefekopás-kijelző időben kijelzi a várható szénkefecserét
Nem termelő melóban vagyok csak néha beesik egy olyan is. Nem nagyon maszekolgatok már mert pista jóska a kocsmában két sör mellett mindig jobban tud szerelni traktort mint a képzett szakember :)
Ésszel ezt úgy csináltam volna hogy a darabokra szedett gépet a helyén rakom össze, nem a 2m-re lévő asztalon. Sőt, mivel az asztal alatt görgős kerék van oda is guríthattam volna az egészet, és átcsúsztatom, de neeem .. nekem vagánykodni kellett. :-)
Pont ilyesmit akartam én is írni, hogy lehet bejön olyan meló - nem biztos hogy rögtön - amikor nagyon hamar visszahozza a gép az árát :-)
Hát igen, én se cigizek, kocsmázok, inkább gépre, sportra (síelés, bringázás) és egyéb hobbikra költöm az árát. Van olyan ismerősöm aki mindig beszól hogy milyen "jól megy egyeseknek" ha látja hogy megint van valami új gép, de vissza szoktam szólni hogy a napi doboz cigi árán neked már rég saját gyárad lenne :-)
Az a pazarlás ha kell a gép és épp nem működik. A kiesett idő nekem több veszteséget jelent. Viszont ha csak öt évre lebontom a 40ezer ft t akkor már nem is sok.
Fermet nem ismerem milyen hosszú távon. Maga a márkát igen
Nem rosszból írtam amúgy.
Nem megyek kocsmába nem cigizek azt a pénzt elköltöm gépekre.
Meg felénk sajnos sok olyan berögzött ember van ha nem márkás géppel mész oda inkább hív mást .
Húú de csinos lett az a Metabo asztali gép. Régóta hajtok egy ilyent én is, hirdetnek is sokat, de mindegyik az ország másik felén van, vagy 100 ezerért kínálják. Egyszer csak beköszön egy itt a nyugati végen is.
Nekem direkt jót tesz a műhelymunka. Én 25 éve gubbasztok a monitor előtt, alig várom, hogy hazaérjek és trógerjelmezben flexeljek, hegesszek, gyaluljak. Emelni meg ésszel Norbi... Nem derékból emelgetünk 60 kilós gépeket, hanem egyenes derék és combból nyomunk felfelé :-))
Vagy csinálunk hidraulikus, ollós, görgős emelőkocsit:-))
Azért nem szóltam senkinek mert agyban még 20 éves vagyok, akkor meg még mindig ment minden (most is felkaptam arrébb tettem, nem súly ez az 50-60kg XD) csak másnap reggel derül ki az ágyból felkelve hogy nem 20 éves izmok csontok, hanem 43 :-) Igazából az elmúlt 1,5 év ülőmunka tett oda a derekamnak :-(
Korral járó nyűgök :-) (lehet nekem is el kéne kezdeni inni XD)
Műhely berendezés közben jól meghúztam a derekam, 4 napja diclofenac+movalis, meg mokaszin cipő, mert nem tudok lehajolni cipőfűzőt kötni:-)
Oszlopos fúrót (nagy régi Gépszövös) újítottam fel itthon, szétkaptam apróra, mindent lefestettem, bezsíroztam, átvezetékeltem. Mivel METABO itthon a géppark nagy része, ez is olyan színt kapott, meg metabo matricát :-) Na, ezt ketten kellett volna emelni, nem egyedül :-))