eléggé abszurd ötlet "szabvány" oprendszerröl beszélni, megnézném egy Mac tulaj arcár amikor egy szabvány oprendszert kéne a gépére telepitenie a MacOS helyett... Ez kb olyan ötlet, mintha felvetnéd a mobilok oprendszere szabványositásának gondolatát... Képzeld el mit szolna egy siemens tulaj ha kötelezen egy nokia menürendszert kellene használnia vagy forditva... Nem oprendszer szinten kell a szabvány, kit érdekel, hogy mi dolgozik a gépen? Az lenne a jo ha az adatformátumok lennének szabványosak, ami megoldaná a felhasználoi programok közti 100%os átjárhatoságot. Jelenleg ezzel van a gond. Az a baj, hogy excelböl mentett filet nem tud más progival teljesértéküen használni aki nem excelt akar telepiteni. Pedig nem lehetetlen a feladat csak az kellene, hogy a monopolcég ne titkolja el a formátumai leirását. Furcsa modon .txt-t .rtf-et .jpg-t .gif-et .bmp-t mindennel meg lehet tökéletesen nyitni / a '85-ös évjáratu motorola procis Atari St-mmel is... de pl egy wörd .doc-ot sokszor egy korábbi verzioju wörddel se lehet használni.
Bocs, hogy dilettáns létemre megint bátorkodom belekotyogni az informatikus topiktársak magasröptű fejtegetéseibe, ráadásul botor módon megint sántító hasonlattal:
Az op-rendszert ideje lenne már szabványosítani, egységesíteni és nem hablatyolni piaci versenyről, mert olyankor az jut eszembe: úristen, mi lenne, ha még mindig "a 10-es vagy 2-es számrendszer jobb-e?" vagy a "latin betűket vagy arab betűket használjunk-e" hadd ne mondjam "jobboldali vagy baloldali közlekedés legyen-e?" piaci versenyét hirdetnénk.
Varga esetében gondot okoz, hogy Polt úr eltussolásra irányuló mozgástere erősen beszűkült, mivel Vargát - távollétében - jogerősen több mint két év börtönre ítélték.
Hát ez okozhatja a fiúknak a legnagyobb fejfájást!!!!! Nem lehet csótánymentes villába elrejteni, és puhítani, mint Kulcsár és Rejtö urakat!!!!!
A kérdés az, hogy kiegyezés, vagy további dokumentumok mindkét oldalról????
Én is azt gondolom, hogy nem rossz a Linux, de azt is gondolom, hogy az MSO nagyon profi, kár, hogy meg lehet azt csinálni, hogy kvázi szabványként nem kell szabványosítani, mert akkor a többiek is fejleszthetnének rá.
Fejleszteni most is lehet, a kompatibilitást akadályozza meg ezerrel.
Viszont a Linux bevezetését szerintem nem az adminisztráció akadályozza, hanem a piac, egész egyszerűen a piac szavaz a szabad szoftverek ellen. Ez van. Persze én megértem, hogy jó "támadási pont" az oktatás, és a közig. de ez elégg khmm átlátszó helyzet, ha a piacon nem tudjuk legyűrni a MS -t akkor majd a politikán keresztül...
Na ez egy igazi politikusi hablaty.
Évről-évre növekszik a szabad szoftverek aránya a piacon. Még nem rengette meg az MS-t, de már mindent megtesznek, hogy megállítsák a folyamatot.
A Linux nem egy szervezet, aki támadást indítana bárki ellen is.
Mint adófizető jogosan teszem szóvá, hogy amikor a nálunk sokkal gazdagabb országok költségkímélés címén bevezetik a Linuxot, addig mi hosszú távú előnytelen szerződést kötünk az MS-el. Elárulom, a politika célja az érdek érvényesítés. Ebben az esetben az MS az aki gátlástalanul vesztegetve használja a politikát.
Egyébként megjegyzem, nem tudom mi lehet a liberális abban, ha 100 ezer forintos videó kareszt támogat az állam : az állami támogatás már önmagában sem liberális egyébként. Na mindegy.
Nem tudom, hogy volt-e benne 100 ezres kártya, 40-50 ezrest láttam a listában. Ha ezt az elvet követnénk, akkor ki kellett volna zárni a nagyobb procikat, wincsiket, monitorokat, memóriákat, dvd írókat-olvasókat.
Ha szeretném az összeesküvés elméleteket, azt mondanám nincsenek véletlenek és valami nagyon nem stimmel.
- Valakinek a Fidesz klientúrában megromlik a házassága és eljut az ÉS-hez néhány kompromittáló jegyzőkönyv.
- Vargát évek óta körözik nemzetközileg és most csiribú-csiribá megkerül.
Túl sok ez így egyszerre az MSZP-nek és túl messze még a választási kampány!
Szerintem itt valaki(k) belülről bomlasztanak.
Nem véletlen, hogy a Fidesz hallgat, lapít, mint aki besz@rt, nincs egy normális megnyilatkozása sem. Azt a vergődést, amit pl. Tokaj hímvesszeje mentségére előadott a párt, szánalmas volt. Eközben a tisztakezű bölcs vezér hallgatott.
Nem ezt a viselkedést szoktuk meg a fiúktól. Ők mindig keményen visszavágtak. Most is szórják ugyan a Jolly Jokereket, megpróbálják a közvéleményt tematizálni, de ez a produkció most valahogy nagyon gyengusra sikeredik...
Varga esetében gondot okoz, hogy Polt úr eltussolásra irányuló mozgástere erősen beszűkült, mivel Vargát - távollétében - jogerősen több mint két év börtönre ítélték.
Amíg folyik a kiadatási kutyakomédia, a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága nyilván csótánymentesíteni fog néhány megfelelő cellát.
A kéz kezet mos megoldás aggályosnak látszik Varga estében.
Nagy kérdés, ha hazahozzák a madarat, énekelni kezd-e?
Könnyen elképzelhetőnek tartom, amennyiben megoldódik a nyelve, szökési kísérlet közben hasba lövik!
Szóval van néhány érdekes momentum, ami miatt érdemes lesz ezt az ügyet (is) figyelemmel kísérni a jövőben!
nem igazán cáfolat volt amit irtál hanem épp megerösités:) nem azt mondtam, hogy minden webfejlesztö ir alapbol ie- alá, hanem, hogy sokan kényelemböl elintézik azzal a bizonyos " ie-re optimalizált" felirattal. Mondjuk a te oldaladon is volt valamikor egy forum vagy mi amit nem tudtam anno operával megnézni:) Az meg szerintem nem tul jo elv, hogy a piac legerösebb kvázi monopol szereplöjét még az állam is segitse a versenytársak legyözésében. Ha az esélyét se kapja meg más a harcnak akkor tényleg M$ forever. Miért kell a legerösebbet támogatni? Az egyszereplös "piac" a cél?
Ezt cáfolom, pl. az én honlapom is előbb műxött firefoxon, mint IE-n (ott először nem is akart menni a barom nem szabványoson) :)) Én is azt gondolom, hogy nem rossz a Linux, de azt is gondolom, hogy az MSO nagyon profi, kár, hogy meg lehet azt csinálni, hogy kvázi szabványként nem kell szabványosítani, mert akkor a többiek is fejleszthetnének rá. Viszont a Linux bevezetését szerintem nem az adminisztráció akadályozza, hanem a piac, egész egyszerűen a piac szavaz a szabad szoftverek ellen. Ez van. Persze én megértem, hogy jó "támadási pont" az oktatás, és a közig. de ez elégg khmm átlátszó helyzet, ha a piacon nem tudjuk legyűrni a MS -t akkor majd a politikán keresztül... Egyébként megjegyzem, nem tudom mi lehet a liberális abban, ha 100 ezer forintos videó kareszt támogat az állam : az állami támogatás már önmagában sem liberális egyébként. Na mindegy.
„Varga Tamást, a Fidesz volt gazdasági tanácsadóját, üzletembert idáig több nemzetközi elfogatóparancs alapján keresték, és nem csak az elhíresült Centum Kft.-vel kapcsolatos csalások miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda hétfő délelőtt kiadott közleménye szerint egy héttel ezelőtt, 2005. április 5-én, este hétkor fogták el amszerdami lakásán Varga Tamást. A férfit a NNI Különleges Ügyek Osztályának Célkörözési Alosztálya a holland hatóságokkal együttműködve állította elő, ellene négy elfogatóparancs volt érvényben. A Blikk szerint fejvadászok segítségével került elő a nemzetközi körözés alatt álló egykori üzletember.” Írja az index
Nem "tanácsadó" volt, hanem a Fidesz gazdasági igazgatója.
Forrás: Debreczeni József: Orbán Viktor, 444. oldal
Nézzük a Centrum Kft. (korábban Századvég Kft.) tulajdonosait!
CENTRUM (SZÁZADVÉG) Kft.
Törzstőke: 1,08 millió forint. 1989. 02. 25-1998. 09.14
Ügyvezetők:
Gyurgyák János 1989.02.25-1991.05.03;
Dr. Kövér János 1989.02.25-1991.05.03;Kövér Szilárd 1989.02.25-1991.05.03, majd 1992.02.01- 1998.09.14;Dr. Orbán Viktor 1989.02.25.-1991.05.03;Varga Tamás 1989.02.25-1992.02.01
Tagok (tulajdonosok):
Dr. Gyekiczki András 1989.02.25-1993.03.01;
Gyurgyák János 1989. 02. 25-1993. 08. 04;
Dr. Kövér László 1989. 02. 25-1991. 07. 05;Kövér Szilárd 1989. 02. 25-1998. 09. 14;
Dr. Máté János 1989. 02. 25-1991. 07. 05;
Dr. Orbán Viktor 1989. 02. 25-1991. 07. 05;Varga Tamás 1989. 02. 25- 1991. 03. 01;
Dr. Wéber Attila 1989. 02. 25-1991. 07. 05;
Dr. Stumpf István 1989. 02. 25-1998. 09. 14;Dr. Simicska Lajos 1993. 03. 01-1998. 09. 14;Schlecht Csaba 1993. 03. 01-1998. 09. 14
A Cégbíróság a vállalkozást 1998. 09. 14-én hivatalból törölte.
Forrás: Cégnyilvántartás
Már megbocs, de azt is mondhatnánk: ha kezdettől eszperantóul tanultunk volna a szüleinktől, meg az óvodában, nem kéne angolul kommunikálnunk. Csak azok a szemét ángliusok....
Igen sajnos ez igaz, de nem azért mert az OO nincs rendesen megírva, hanem azért mert Bill Gates mindent elkövet, hogy így legyen. Ha kezdettől fogva az OO-val dolgozál volna, akkor nem lenne semmi gond.
Én speciel nem a Word-del szívtam, hanem az Excell-lel, illetve annal O.O.-os verziójával. Nem igazán azt történt a táblázataimmal az új programban aminek kellett volna, és amikor visszaálltunk Excellre szintén nem. Amikor a függvények meg a makrók szétmásznak, akkor nem az a bajom, hogy megtalálom-e pl. a "Bold" funkciót.
Szerintem is kicsit nem az igazi a hasonlat az eszperantoval /ezt sikerült jo körülményesen megfogalmaznom :)/ egy nem M$ szövegszerkesztö azért nem tök más mint a wörd, 95%ban minden megtalál az ember benne ugyanott és meg tudja ugyanazt csinálni, az a maradék 5% a kényelem része a dolognak. A web már bonyolultabb dolog, ha az ember megcsinálja a weblapját totál szabványosra akkor az IE-vel szétesik és használhatatlan hulladék lesz, lehet kezdeni a butitást IE-hez és szépen elmászni a szabványoktol. Itt jön ujra a lustaság, sokkal egyszerübb a nem szabványos IE-re megirni a siteot, az meg kit érdekel, hogy egyéb böngészövel vagy megy vagy nem... fö a kényelem ugyebár. Egyszerübb kiirni a kezdölapra, hogy az oldal IE6.xy-ra optimalizált. Cserébe a juzerek használják az explorert, élvezik a fapados technologiát, nyelik a virusokat meg telepitik a mindenféle blokkolokat amik jobb böngészökben alapbeállitásba is futnak. De a M$ a lustaságra épit, egyszerübb gyorsabb gépet vetetni a jonéppel a tetü programjaihoz mint optimalizálni, vagy mint, hogy a juzer elgondolkozzon, hogy van -e jobb-olcsobb-ingyenes megoldás a problémájára. Tipikus dolog pl az irodák helyzete. Mit csinálnak ma pl egy ügyvédnél? megirnak pár oldalas szerzödéseket. Erre van a gép. 10 éve pont ugyanezt csinálták ugyanazok ugyanott még tán gyorsabban is mint ma, csak közben maga az oprencer annyit tohonyásodott, hogy ahhoz olyan erömü kell amilyennel 10 éve nem az ügyvéd szerkesztett szerzödést hanem a nasa irányitotta a müholdjait és a wörd ugy felduzzadt tök felesleges csicsafunkciokkal, amit senki soha az életbe nem használt a tesztelökön kivül, hogy az önmagában is egy vicc. És ezen a gépen pont ugyanazt csinálja a dolgozo. Megirja a 2 oldalt, aláhuz, kiemel és printel. Hajrá fejlödés. Arrrgh rámjött a szofo*ás, befogom inkább, mielött igy maradok:)
Nem igazán jó a hasonlat. A szabad szoftverek, azokon belül is a Linux előretörése dinamikus. Pár éve még tényleg csak szerverként volt piacképes, ma már munkaállomásként is megállja a helyét. Hozhatnék Dél-Amerikai, Ázsiai példákat is (Kína megalkotta a saját Linuxát Vörös Zászló néven :) ), de számtalan Nyugat-Európai példa is azt bizonyítja, hogy a Linuxé a jövő: Bundestag, Párizs, München, Bécs, német Szövetségi Pénzügyi Hivatal, Dániában az összes iskola, az Oracle teljes üzleti tevékenysége, stb. váltott vagy vált Linuxra. Ja és ki nehagyjam az ország legfejlettebb vidéki városát Székesfehérvárt. Én senkit nem beszélek a Linuxra, akinek van pénze vegye meg az MS-t. De egyre több kis- és közép válalkozás gondolja úgy, hogy inkább megrugdalja az alkalmazottakat de nem költ százezreket gépenként szoftverre. Különösen tetszik az liberális gondolkodás amelyik korlátozná az eszközök támogatottságát, hogy Kovács Kálmán MS-t felkaroló intézkedéseiről ne is beszéljünk.
Má bocs, én nem esek hasra a Microsoft előtt, de sajnos olyan a helyzet, mint az angol meg az eszperanto nyelvvel.
Hijába tudjuk, hogy könnyebb lenne mindannyiunknak megtanulni eszperantóul, ha körülöttünk mindenki angolul karattyol, kéntelenek vagyunk mink is angolul kommunikálni velük.
Szerintem az egyik legfelháboritobb dolog az egyébként monopolhelyzetben levö és ezt kihasználo M$ -ot ami magasrol tesz a szabványokra és az eröfölényével megprobál mindenkit ellehetetleniteni /a csucs a klikkelés szabadalmaztatási kisérlete/ államilag is támogatni a monopoliumának megerösitésében.
kezdödik már operácios rendszer szinten, ha nem M$ oprendszer van egy gépen el se tudja az átlag inditani, mintha az informatika=lenne a windozzal. Tulajdonképpen a fél világot meg tudná a billgéc bénitani egy kattintással, ha a windozok nem ellenörzött kodjába beleirtak egy távoltol indithato format:C parancsot... /ok ennyire azé nem vagyok paranoiás, de elméletben semmi akadálya és megállna az élet nagyrésze/ és mindez azért, mert van egy cég ami azt tehet amit akar és az emberek örülnek neki, hogy nem kell tudniuk mit csinálnak, és nem gondolnak bele a kiszolgáltatottságukba. Pedig ott az alternativa szinte minden M$ programhoz, de ha egyszer az iskolában a kisgyerek a wördön nö fel és meglát egy másik szövegszerkesztöt amiben nem ugyanazzal az ikonnal jelölik a boldositást már nem tud vele mit kezdeni. És erre tud épiteni a M$, hogy a juzerek nem értenek máshoz, majd a cégnél is kikövetelik a wördöt, hiába lenne más akár kényelmesebb jobb akár ingyen is, nekik a wörd kell mert otthon is az van meg a szomszéd marinéninek is az van meg különbenis vegye meg az a nyomorult cég hamá eccer azt akarja hogy neki dogozzak. Nemá, hogy meg kelljen mást tanulni több perc alatt.
Ma az informatika oktatás egy állt. iskolában abbol áll, hogy a gyerek megtanulja inditani a winfost, megtanulja az asztalra kitett IE ikonnal elinditani az explorert és megtanul emilcimet regisztrálni a freemailen. Amig ezen a szinten van a közoktatás, szvsz felesleges minden SEX féle probálkozás, nincs alap amire lehetne az informatika fejlödését épiteni lehetne. Na jol kibosszankodtam magam. Bezzeg a régi szép idök amikor az Atari St-n 1986-ban ROM-ban volt az grafikus ablakos oprendszer egérrel vezérelve és nem kellett ujratelepiteni az egészet mert nem lassult be...
Jó ezt olvasni, mert éppen a napokban *asztak le a szakmai fórumon, hogy miért támogatja a kormány a "tiszta szoftver" programban a microsoftot... Szóval persze nem könnyű használni a szabad szoftvereket, de mint írtam a probléma abban áll, hogy az MS nem hajlandó nemzetközi normákat felállítani és betartani. Sőt gyakran ott is átlép a nemzetközi szabványokon, ahol ezzel végül is saját magának okoz gondot, pl az adatbáziskezelésnél (nem is vezető azon a piacon). Viszont az irodai szoftverek területén bejött ez neki, ugye licenszet meg nem ad ki, meg a szabad szoftverek esetében nem is tudnák kifizetni. Ma kb. úgy néz ki a helyzet, hogy szerveroldalon linuxoznak, kliensoldalon meg ott a word...
Nem tom Tusa, itt voltál-e már a topikon, mikor az eset történt?
Én nagyon kiakadtam, mikor a csávó azzal védekezett, hogy miért ne kaptak volna az államtól szőlőre tízmilliókat, hiszen a neje most végzett el valami gazdatanfolyamot. Akkor meg is kérdeztem itt Erdeit, ha én elvégzek egy úszómesteri tanfolyamot, vajon kapok-e az államtól sokmilliót a MÁV-strand elidegenítésére-felvirágoztatására?
Pár éve az új budapesti rencergazda az összes szolnoki gépről leparancsolta az Office-okat, helyette kaptunk Open O.-t. Azóta már nem dolgozik a cégnél, bár néhány hónapot kőkeményen szívtunk.
"és inkább elítélem az ügyeskedő politikust, de nem úgy és nem annyira mint sokan, akik gyomorból útálják őket, különösen azért, mert sokat közülük szeméylesen ismerek."
Szerintem elég sokat lehet gyomorból utálni!
Kíváncsi lennék pédául, hogyan vélekedsz egy volt ogy-i alelnökröl??????
Tudom, szerintem a linux inkább szervernek való (ahhoz viszont nem értek) de az office kvázi szabvány, és nem madja ki az MS a teljes specifikációt, pont azért, hogy ne csináljon magának konkurenciát...Éppen ezért tanulni kell az office programokat.