Keresés

Részletes keresés

eR-dei Creative Commons License 2005.04.14 0 0 2412
szerintem ez félreértés: a politikai szerep az volt, hogy rávezessük a hivatalt a lépésre a fejlesztésekben, minekutána elképesztő lemaradásban volt.
A project lebonyolítása a ph feladata, ő volt a pályázó is, bár az első pályázaton még nem nyert, ezen az utóbbin már igen. A megfelelő pályáztatások útján.

De legyen igazad (is) : egy vegyes rendszer lenne gyakorlatilag a legmegfelelőbb, munkaállomásokon MS egyébként linux, unix, vagy ördög bánja melyik alternatív :DDD
Majd a döntéskor figyelembe veszem a tanácsokat...
Előzmény: janina. (2411)
janina. Creative Commons License 2005.04.14 0 0 2411

Visszaterve a politikahoz:

Linuxot a varoshazara!

Az 540 milliobol ennyit mar nem kell oprendszerre es alkalmazasokra kolteni.

Vajon mennyit sporolunk meg?

Bar nem vagyok informatikai tanacsnok.

eR-dei Creative Commons License 2005.04.14 0 0 2410
Hát hiába mondod, attól még nem lesz jobb OO mint a MSO.
A legjobb megoldás az lenne, ha mindenki meg tudná venni azt az oprenccert amit akar, és le lehetne törni a picipuha agyarát. De ezt kötve hiszem, még az macsi kormányok is lefeküdtek neki...
Előzmény: arnyekxxx (2408)
janina. Creative Commons License 2005.04.14 0 0 2409
A hivatal teljes nyugalommal atallhat Linuxra. Eszre sem fogjak venni a kulonbseget. Az e-kozigazgatasban ugyis webes feluleten fognak dolgozni.
arnyekxxx Creative Commons License 2005.04.14 0 0 2408
Ez mind szép amit irsz, de arra nem válasz, hogy szerinted az e a jo megoldás a legális szoftverek használatára, hogy államilag támogatjuk a monopolcéget, miközben az oktatásban is egyre csak a monopolcéget erösitjük? Hol van itt az, hogy az állam ne avatkozzon be eröszakkal a piacba? Az állam által fizetett M$ cuccokon tanitjátok a gyerekeket, legtöbbször meg se emlitve, hogy azért lenne más alternativa, nemhogy bemutatva azt, és aztán megállapitjátok, hogy "némá, ez a gyerek aki csak M$ szoftvert látott bekapcsolva az nem akar mást használni és amikor elmegy dogozni akkor is elvárja az M$ progit mert mástol össze***ja magát..." meg nem is mer hozzányulni máshoz mert beleneveli az oktatás, hogy minden más bonyolult. Magyarázhatsz bármi, egyszerüen arrol van sz,o hogy billgécnek van pénze és hatalma, hogy a drágalátos döntéshozok ugy döntsenek ahogy neki jo.
Előzmény: eR-dei (2405)
arnyekxxx Creative Commons License 2005.04.14 0 0 2407
De, az internetre van kapcsolva. Hihetetlen, mi?
Előzmény: Anti IQ (2406)
Anti IQ Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2406

"nekem is xp van a gépemen, stabil is /miota megvetten nem volt még frissitve se nemhogy ujratelepitve, még sp1 sincs rajta..."

és természetesen nincs intrenetre kapcsolva se....

Előzmény: arnyekxxx (2404)
eR-dei Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2405
Szerintem van egy elfogadható szint a támogatásokban. Sehol nem mondtam, nem is mondanám hogy rossz a sulinet mert adóvisszatérítéssel támogatja a szgépvásárlásokat, mindössze az (volt) a hibája, mert "luxus" kategóriákban is megadta ezt a kedvezményt.
Nos én pl. a géppel megvettem a home verziót, ahogy a free szoftverek mellett a programjaim a részegységekkel jöttek. Viszont rengeteg iskolában vannak, voltak "levetett" gépek, ez több ezer, tízezer gép, ahol a kapott oprendszer ugyebár nem jogtiszta. Ezen kívül sok tanárnak nincs pénze xp-re, akkor ők nyilván linuxot, használnának , nemigaz?

Még annyit Marinéni adójáról, hogy utat is abból építenek, pedig neki nincs is autója, a tanárokat is az Ő adójából fizetik, pedig se gyerekei se unokája , hehe...
de sőt internyetje sincs nekije, mégis az Ő adójábol is támogatják a szélessávú eléréseket...

Előzmény: arnyekxxx (2404)
arnyekxxx Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2404
Jomagam nem vagyok linux fan, nekem is xp van a gépemen, stabil is /miota megvetten nem volt még frissitve se nemhogy ujratelepitve, még sp1 sincs rajta.../ természetesen kaloz verzio. Na akkor lássuk: 1. a liberálisok ugy tudom nem örülnek az állami ujraelosztásnak, akkor meg miért is jo ha te ugy használhatod a free windozt, hogy az állam fizet helyetted az adofizetök pénzéböl? Miközben felháborodsz ha valaki adokedvezményt vesz igénybe a sulinetben nem tök rászorulo ujságiroként? Ellentmondást érzek. 2. - 3. Miért jo az neked nekem meg az államnak, hogy az adonkbol billgéc van támogatva? Jobb megoldás ha az állam fizet azért, hogy jogtiszta legyen egyesek gépén a windoz miközben jogtiszat oprendszert legalább olyan stabilat és legalább olyan használhatot ingyen is lehet jogtisztán használni? Ismét az 1. kérdés, mint liberális te jonak látod, hogy a pc-t soha nem használo marinéni adojábol legyen a billgéc jogtiszta szoftvere a te gépeden? Ennyi erövel mki kaphatna egy államilag fizetett suzukit, és akkor a cigánygyerekek nem lopnának kocsit a hétvégi dizsibe járáshoz... jogtisztaságért ugy küzdeni, hogy az állam fizet... nekem abszurd. Csinálja meg hardverkulcsosra a windozt a billgéc, ha nem akarja, hogy sokan használják kalozba. 4. Tedd hozzá, hogy Magyarországon, mert nálunk elmaradottabb nyugaton nagyvárosok állnak át linuxra. Szegények biztos nem tudják fizetni az Xp liszenszét... 5. lásd 4.-et kiegészitve azzal, hogy .rtf-et az Atarimon az Edit nevü karakteres szövegszerkesztö is tudott, ugyhogy ahhoz nem kell M$... Konkluzio /szerintem/: 1. az nem a jo megoldás, hogy azért fizessünk a közösböl a billgécnek, mert nehogy rossz legyen már neki. vagy mondjuk a Steinbergnek is fizet az állam, hogy kompenzálja a törött Cubase VST-k és Nuendo-k miatti veszteségét és, hogy ezentul jogtiszta legyen a kvázi szabvány zeneszerkesztö progi minden zenész és studio gépén? 2. az még kevésbé jo megoldás, hogy a M$ állami támogatása miatt minden gyereket windozfüggövé nevelünk és utána arra hivatkozunk a M$ támogatásában, hogy "dehát mki csak ehhez ért..." Ez olyan ördögi körnek tünik...
Előzmény: eR-dei (2403)
eR-dei Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2403
Na fussunk neki mégegyszer utoljára: nem kell engem olvasnod, nem dönt nyomorba, ha kihagysz.
(Az, hogy valamiért nem szeretsz még nem ok arra, hogy kiforgasd a szavaimat, de tudod mit ez legyen életed nagy boldogsága. Belekötni egy szófordulataba :(( khmmm).

Na szóval: megértem, hogy kiállsz a linux mellett, ezt szakmai fórumokon is sokan megteszik, érdekes módon az ilyen topikoknak mindid flémelés a vége. Vajon miért is?

1) Én és tanár kollégáim azt mondjuk, hogy örülünk annak, hogy térítésmentesen tudjuk használni az XP-t és az MS office programcsomagot, miközben tudjuk, hogy ezt a juttatást az adófizetőktől kapjuk.

2) A Linux oprencer jó, és az XP is jó. Nálam már két éve megy egyfolytában és nem kellett, csak néha frissítenem. (semmi ujratelelepítés meg ilyesmi). Persze nem olyan stabil mint egy linux, de azért elmegy.

3) A Ti megoldásotok, mármint az, hogy ne fizessen az állam egy kanyit sem az amúgy is dúsgazdag (és ezért irigyelt) Gatesnek, de viszont helyette hadd legyen mindenkinek linuxa sehova nem vezet, illetve csak oda, hogy mindenki illegálisan használná az XP-ét.

4) Hiába nem tetszik a dolog, a cégek valahogy még sem akarnak szabad szoftvereket használni, és persze mindketten tudjuk, hogy azért, mert az MS ilyen szemét piacpolitikát folytat.

5) Öregem, téged elvakít a gyűlölet: a közigazgatásban egyrészt még nem nagyon indult be az eközigazgatás, tehát igen ritkán kell digitális formában bármit is benyújtanod :((, hanem bizony a gazdálkodó cégeknél, ha le akarom adni a fordításom, minimum rtf formátumban kell megtennem, mert nem tudják fogadni :((( Pl. adóbevallást kétszer egy évben kell beadnom, viszont a különböző cégeknél folyamatosan wordöt használnak és ehhez nekem is alkalmazkodnom kell.

Szóval megismétlem: a piac dönt. Ha apiac úgy dönt, akkor majd szabad szoftvereket fogunk a gyakorlati képzésben oktatni.
Azon kívül semmi bajom a szabad szoftverekkel, szerintem 9 és 10. osztályban nyugodtan lehetne tanítani (legalább aktív és alkotó gondolkodásra serkentené a dejákokat)
A progressziv hozzáállást pedig úgy kellene kiélnetek, hogy jobbnál jobb felhasználói programot csináltok :)))

6) Ja és én tényleg "társadalmasítanám" az operációs rendszereket, az ENSZ felügyelete alá helyezném, úgy, hogy csak nyílt forráskódú lehessen :DDD

Előzmény: nilan (2397)
Sarkany Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2402

Tudnod kell, hogy egy anonim fórumon nem nevezünk meg személyeket!

Mailban megküldöm Neked a neveket...

Előzmény: stusa (2401)
stusa Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2401

"Néhány szélhámos és hantaméter behülyítette,"

Név szerint:

1.

2. 

Előzmény: Sarkany (2400)
Sarkany Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2400

Apropó, iskolabezárások!

Múlt hét szombatján volt alkalmam találkozni egy felháborodott, agilis szülővel a Tallinból.

Életemben kevésszer találkoztam még ilyen naív emberrel. Olyen lózungokat emlegetett, mint "társadalmi szolidaritás"...

Mikor - másokkal együtt - megpróbáltuk ráébreszteni arra, hogy manapság ilyen fogalom nem létezik, kikerekedett a szeme.

Szerencsétlen ember!

Néhány szélhámos és hantaméter behülyítette, Ő meg komolyan vette...

Előzmény: stusa (2399)
stusa Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2399

"Erdei maga ne kísérletezgessen a gyerekekkel ... :))"

Képviselöként, iskolabezárásokkal, összevonásokkal meg végképp ne!!!!!

Előzmény: eR-dei (2390)
janina. Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2398

Nem Linuxot es nem MS-t tanítunk! - hanem operacios rendszereket, szovegszerkesztest, stb.

Hogy milyen platform van ehhez biztositva, az mas kerdes.

Az oktatasban az MS-t hasznaljuk. Ezt biztositja a jogtisztan a miniszterium az intezmenyeknek (ez is meger egy miset - megapol, monopol, gigagagyi, szabadkomuvesseg, globalizacio).

Vannak orszagok, ahol a Sulinethez hasonlo fejlesztesekbe kezdtek. Nem markasitott gepeket adtak az iskolaknak, nem MS-t. Dzsunka gepek, Linux opr. Hat nem is kerult annyiba, mint nalunk!

A franciak sajat szamitogepet fejlesztettek az oktatasukhoz. Jo grafika, jo sok oktatoprogram. Ez kellene nekunk is ma az oktatasban. E helyett van MS. Az MS-ben meg van annyi penz, hogy versenyeztetni is tudja a diakokat, tovabbkepzi a tanarokat, szoval erdekes dolog ez!

nilan Creative Commons License 2005.04.13 0 0 2397
"A politikusi hablatyolásról (ezt is leírtam már ezerszer, de a linuxosok nem hajlandók megérteni >> negatív hozzállással nehéz is lesz)"

Ezt az aroganciát! Hol vagy Te kötelező olvasmány?
Negatívnak nevezed, aki nem akarja elfogadni egy amerikai cég monopol helyzetét, ami nem csak gazdaságilag elönytelen, hanem nemzetbiztonsági kockázatot is rejt?

"szóval: amíg a piacon 95 %-ban MS van, addig az oktatásnál nem szabad hozzányúlni a gyakorlati részhez (amelyik az életre nevel) viszont az általános részben nyugodtan lehetne linuxot oktatni"

Amig az állami intézmények nem fogadják a szabad szoftverrel készült beadványokat, pályázatokat, adóbevallásokat addig nem a piac diktál hanem az állam.

"És persze, hogy tért nyer a linux, csak nem úgy nem annyira, mint azt a fényes tekintetű linux hívők gondolják, mondják."

Igen, ez egy komoly érv. :(
Előzmény: eR-dei (2390)
Enzo Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2396

Ja, bocs, a 12-es jogcímnél a scrollt tekertem állandóan.

"a Kiíró a köztisztviselők és a pedagógusok szélessávú internet hozzáférésének támogatása közösségi terekben programra irányuló pályázatokat várja: pályázni a szélessávú internetes közösségi hozzáférést még nem nyújtó, a nyilvános könyvtári jegyzéken szereplő könyvtárakban, önkormányzati fenntartású vagy közhasznú szervezetként bejegyzett művelődési központban történő fejlesztéssel lehet. Pályázni lehet 3-10 számítógépre, beleértve azok összekötését is, és 1 éves szélessávú Internet hozzáférés biztosítására."

Tehát igen.

Előzmény: Enzo (2395)
Enzo Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2395

Mi az az ICT?

Elég sokat olvasgattam mostanában ezt a pályázati kiírást (TRFC), de nem emlékszem olyan jogcímre amire "pedák és köztisztviselők" pályázhatnak. Tibra valami másról beszélhet. 

Előzmény: tibra (2392)
eR-dei Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2394
http://www.eszakalfold.hu/digitalcity/entity.jsp?egd=AAAAMIXS&dom=AAAAJYHC&prt=AAAAJNDA

A pályázók köre:
Pályázatot belföldi székhelyű jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, egyéni vállalkozók, illetve belföldi állandó lakóhellyel rendelkező természetes személyek nyújthatnak be.

Támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás; kamattámogatás

A pályázat beadásának módja:
A pályázati kiírás és egységcsomag megtekinthető és letölthető az Interneten: www.eszakalfold.hu, valamint személyesen átvehető (floppy lemezen) az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség irodájában (4028, Debrecen, Simonyi út 14.) és a Megyei Fejlesztési Ügynökségeknél :
- Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség (4024, Debrecen, Piac u. 54.)
- Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fejlesztési Ügynökség (5000, Szolnok Kossuth L. 2.)
- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség (4400, Nyíregyháza Benczúr tér 7.)

A pályázat részhatáridejét jelentő beérkezési határnapok:
I. 2005. április 15. 16.00
II. 2005. június 10. 16.00
Azon döntési körben kerülnek bírálatra a pályázatok, ameddig beérkeztek, a hiánypótlásuk is teljesítésre került az Eljárásrend szerint számított legkésőbbi időpontig.
A pályázatok beérkezésének végső határideje: 2005. augusztus 31., 16 óra

A pályázat benyújtásának helye:
A pályázatokat a megadott határidőn belül személyesen vagy postai úton a következő címre kell benyújtani:

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség,
4028 Debrecen, Simonyi út 14.északalföldi link itt
Előzmény: eR-dei (2393)
eR-dei Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2393
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (ÉARFT) pályázatot hirdet
a decentralizált Terület- és Régiófejlesztési Célelőirányzat (TRFC)
2005. évi támogatásának elnyerésére

A 2005. évi elnyerhető támogatási keret : 3.006,058 millió Ft. (1. - 10 jogcímekre összesen).
Szakmai programokra (11.-15 jogcímekre) összesen: 314,1 millió Ft áll rendelkezésre.

12. jogcím: Köztisztviselők és pedagógusok internet hozzáférésének támogatása

Csak arra nem emlékszem, hogy miként lehet pályázni...
Előzmény: tibra (2392)
tibra Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2392

Rdi!

Jól láttam a EAR hírlevelét?

Pályázni lehet ICT-re pedáknak és köztisztviselöknek?

Ez is (mint a sulinet) középosztály-program.

Tiborcsik Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2391
Én sem turtom milyen az ECDL-anyag, de majdnem biztos vagyok benne, hogy főleg az MS-tanítják.
eR-dei Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2390
Az ACDL képzés nagyon gyakorlatias, mert azt mondja: bármilyen oprendszeren, bármilyen elfogadott programmal megoldható a feladat.
Egyébként az oktatásnak nem lenne olyan nehéz átállnia, szerintem egy - két hónap alatt a tanárok nagy része simán átállna, ez azért mégsem olyan, mint amikor az orosztanárokból, angoltanárok lettek :))
A politikusi hablatyolásról (ezt is leírtam már ezerszer, de a linuxosok nem hajlandók megérteni >> negatív hozzállással nehéz is lesz)
szóval: amíg a piacon 95 %-ban MS van, addig az oktatásnál nem szabad hozzányúlni a gyakorlati részhez (amelyik az életre nevel) viszont az általános részben nyugodtan lehetne linuxot oktatni.
És persze, hogy tért nyer a linux, csak nem úgy nem annyira, mint azt a fényes tekintetű linux hívők gondolják, mondják.

Tiborcsiknak: egyszerűen a kvázi szabvány MS termékekben olyan belsőparancsok is vannak, melynek nem licenszelhetőek, és így nem is használhatják más programok. Még adatbázisoknál is hajlandó ilyesmire az MS, pedig ott van szabvány, csak a BG -ék nagyívben szarnak rá.
Ez nagyon nem szép, igaz, de sajnos, sajnos, sajnos beválik: a cégeknek nagyon nehéz váltaniuk szabad szoftverekre.

Úgyhogy összegezve: amíg azt kell, addig én az MS programok kezelését fogom tanítani, mert megmondta a pszichológia tanárom is: Erdei maga ne kísérletezgessen a gyerekekkel ... :))
Előzmény: arnyekxxx (2389)
arnyekxxx Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2389
Nem tudom az ECDL vizsgán mik a követelmények, de ha ennyire M$ függö akkor nem kár érte. Ha viszont tanitanak benne általános informatikai elveket is akkor mé kéne kukázni? Egyébként meg az emberiség jo ideig élt abban a tudatban, hogy a nap a föld körül kering, de aztán az erre épülö tudás egy részét csak le tudta cserélni ugyanez az emberiség kicsit fejlettebb alapokra.
Előzmény: Tiborcsik (2388)
Tiborcsik Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2388
Kérdezem én megint csak dilettáns létemre, de nagy aggódással: ha sikerül megtörni a MS monopóliumát, akkor mindenmkinek ki lehet majd dobni az ECDL-tudást és újra kell tanulni a linuxot vagy mit?
Tiborcsik Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2387
Legyen igazad, nem op-renszer (pedig milyen elegánsan hangzik, ne csak rdi vágjon mán fel vele), hanem az, amit te mondasz, adatformátum-szabvány. vagy mi. Szóval hogy maradjon már a 10-es számrendszer meg a latin betűk, meg az arab számok meg a jobbratartás.
Előzmény: arnyekxxx (2385)
Sarkany Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2386
arnyekxxx Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2385
eléggé abszurd ötlet "szabvány" oprendszerröl beszélni, megnézném egy Mac tulaj arcár amikor egy szabvány oprendszert kéne a gépére telepitenie a MacOS helyett... Ez kb olyan ötlet, mintha felvetnéd a mobilok oprendszere szabványositásának gondolatát... Képzeld el mit szolna egy siemens tulaj ha kötelezen egy nokia menürendszert kellene használnia vagy forditva... Nem oprendszer szinten kell a szabvány, kit érdekel, hogy mi dolgozik a gépen? Az lenne a jo ha az adatformátumok lennének szabványosak, ami megoldaná a felhasználoi programok közti 100%os átjárhatoságot. Jelenleg ezzel van a gond. Az a baj, hogy excelböl mentett filet nem tud más progival teljesértéküen használni aki nem excelt akar telepiteni. Pedig nem lehetetlen a feladat csak az kellene, hogy a monopolcég ne titkolja el a formátumai leirását. Furcsa modon .txt-t .rtf-et .jpg-t .gif-et .bmp-t mindennel meg lehet tökéletesen nyitni / a '85-ös évjáratu motorola procis Atari St-mmel is... de pl egy wörd .doc-ot sokszor egy korábbi verzioju wörddel se lehet használni.
Előzmény: Tiborcsik (2384)
Tiborcsik Creative Commons License 2005.04.12 0 0 2384
Bocs, hogy dilettáns létemre megint bátorkodom belekotyogni az informatikus topiktársak magasröptű fejtegetéseibe, ráadásul botor módon megint sántító hasonlattal:

Az op-rendszert ideje lenne már szabványosítani, egységesíteni és nem hablatyolni piaci versenyről, mert olyankor az jut eszembe: úristen, mi lenne, ha még mindig "a 10-es vagy 2-es számrendszer jobb-e?" vagy a "latin betűket vagy arab betűket használjunk-e" hadd ne mondjam "jobboldali vagy baloldali közlekedés legyen-e?" piaci versenyét hirdetnénk.
Sarkany Creative Commons License 2005.04.11 0 0 2383

A kérdés az, hogy kiegyezés, vagy további dokumentumok mindkét oldalról????

Tud mindkét oldal éppen eleget a másik disznóságairól, de csupán lötyögtetik a bilit, borítani nem fognak. Az ilyen komédia a közvéleménynek szól!

Az ÉS-ben megjelentek, Varga csodálatos megkerülése és ennek várható következményei nem ez a kategória.

Mondom: messze még a választási kampány, drága a petárda, pláne akkor, amikor az nagyot is durranhat(na)...

Amennyiben a sejtésem helytálló, nem a két oldalnak kell kiegyezni egymással.

Meg kell találni a fiúknak azt a személyt vagy személyeket, aki(k)  miatt ezek az ügyek láthatóvá váltak.

Nem is olyan régen anyázástól volt hangos a legújabb Fidesz székház.

Van néhány jelöltem is...

Előzmény: stusa (2382)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!