Keresés

Részletes keresés

Uplink Creative Commons License 2002.11.22 0 0 921
Hetfon megy a mail a cegtol...
Előzmény: atiapa (920)
atiapa Creative Commons License 2002.11.21 0 0 920
Uplink:

Bocsi de ha elküldenéd nekem is, az angol verziót a protokollból, azt nagyon megköszönném.

Atiapa

Uplink Creative Commons License 2002.11.21 0 0 919
Szia Zolii,

A kis ontapados lapkat oda kellene raknod, ahol esetleges femfelulet van. Az ezzel torteno erintkezeseket nem szereti a dekoder..

Trafo: barmilyen, lehetoseg szerint 2x16V-os trafo megteszi, legegyszerubb(legolcsobb), ha vmilyen villamos szerelvenyboltban erdeklodsz utana. Teljesitmeny lehetoleg legyen nagyobb 50-60 VA-nal.

Mas....
Hosszu varakozas utan vegre birtokomba kerult az LI100F es vegre jatszadozhattam egy kicsit vele a heten. Eddig nagyon meg vagyok elegedve mint a PC-s vezerlessel mint pedig a RR&Coval. Tovabbi probafutamok karacsony kornyeken, remelhetoleg mar asztalon.

Crash_ ha meg mindig kell az LI100 - PC Soros port protokol, akkor elkuldhetem angolul v nemetul. Adtak a dobozban..

Előzmény: ZOLII (914)
Uplink Creative Commons License 2002.11.21 0 0 918
Szia Zolii,

Minek az LB050-es???
A

ZOLII Creative Commons License 2002.11.21 0 0 917
Sajnos mindkét oldalán vannak alkatrészek.
Előzmény: Törölt nick (916)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.21 0 0 916
A ragasztó izét a dekóder lap aljára (ahol nincsenek alkatrészek :) ) kell ragasztani.
MAREZ Creative Commons License 2002.11.21 0 0 915
Az FZ1-et felejtsd el !!!

A Roco trafó tökéletes (10e ft körül van), vagy a Lenz tr16, de - szerintem a legjobb a Viessmann 150 vA-es power transformer-e.

A kis lapka a dekóder rögzítésére szolgál.

ZOLII Creative Commons License 2002.11.20 0 0 914
Sziasztok!
Sikeresen megjártam Bécset.A Lenz Set 01 már a birtokomban van.
Hoztam árlistát is,de az LB 50-nek nem tudom a katalógus számát.Ha valaki tudja írja meg nekem.Köszi!
Az árak Euroban értendők:
Set 01: 455.65!!!!
LS 100: 63.87
LR 101: 39.97
LI 100F(interface): 143.81
LE 1025(mozd.dek.) 26.56!!!
Az aktuális árfolyammal számolja át mindenki.Én most 238 Ft-ért vettem Euro-t.
Más:
A készletben lévő dekóderhez adtak egy kis öntapadós "szivacsot".Ezt hova kell felragasztani?(nem akarom,hogy rossz helyre teszem és nem hül kellő képpen a dekóder.)
A kipróbáláshoz szerintetek használhaton-e a Piko FZ1-es trafót?Vagy tönkre vágom vele?
Üdv.:
Zoli

bicsi Creative Commons License 2002.11.20 0 0 913
Köszi a kimerítő eligazítást.
Magát a csövet tudtam a korábbi hobbimból, csak itt nem tudtam pontosan a gyakorlati alkalmazást.
Előzmény: rezgaras (912)
rezgaras Creative Commons License 2002.11.20 0 0 912
> Reed cs? hogy érzékeli a vonatot?

A Reed érintkezô (vagy közismerten, de hibásan Reed relé) egy vákuum csôben lévô érintkezô. Akkor zár, ha mágneses térbe kerül és a mágneses erôvonalak PÁRHUZAMOSAK A CSÔVEL!!!

A mozdonyt úgy érzékeli, hogy a mozdony aljára egy mágnest kell szerelni. A Reed relé csövét általában a sínre keresztbe, két talpfa közé, vagy egy talpfa helyére szokták betenni. Ennek megfelelôen, ha egy kis gomb-mágnest (mint amilyet vaslap-táblákhoz árulnak) a mozdony aljára felragasztasz, akkor általában NEM fog működni, vagy csak nagyon megbízhatatlanul - hiszen a mágnesnek a pólusai fent-lent vannak, tehát az erôvonalaknak csak egy nagyon kis része megy párhuzamosan a csôvel. Ha a kis rúdmágnest keresztben ragasztasz a mozdony aljára, akkor jól működik. Vagy ha a fenti gomb-mágnest kettévágod (műanyag-mágnessel ez egyszerű, ferrittel nem) és keresztben ragasztod a mozdony aljára, akkor ezt is lehet használni.

Azok a pici reed érintkezôk, amik beférnek két talpfa közé, legfeljebb 500mA-t tudnak kapcsolni, de azt is csak nem-induktív terheléssel. Tehát váltómágnest, vagy egyéb behúzómágnest nem szabad velük direktben kapcsolni! Vagy kell egy relé vagy egy tranzisztor közéjük. PC bemenetnek lehet használni, de nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb reed érintkezônek elég erôs prell-je van, azaz behúzáskor nem egyszerre 0-ból 1-be megy, hanem egy párszor nagyon gyorsan ide-oda kapcsol. Ez pár milliszekundum alatt lejátszódik, de a PC már érzékelheti.

Előzmény: bicsi (911)
bicsi Creative Commons License 2002.11.20 0 0 911
Nagyon lama kérdés: a Reed cső hogy érzékeli a vonatot? Ez kimaradt az előéletemből, ha valaki kifejtené bővebben, +köszönném. (Fiókban vagy 30 Reed cső lapul évek óta:)
sze_vasut Creative Commons License 2002.11.19 0 0 910
Hello

A vonat/mozdony nem a szakaszolas miat allt meg, hanem szamitott modon.
A nehez tehervonat lassabban az onallo mozdony gyorsabban. Minden egyes mozdonyhoz
kulon fekgorbet lehet beallitani. A vonatok egyebkent igen hosszuak lennek mert pl az ICE 8 kocsival ment.
A vonatok tudtak kovetni egymast ugy hogy ahogy nott a sebesseg nott koztuk a tavolsag a novekvo fekut miatt.

martisz Creative Commons License 2002.11.18 0 0 909
Üdv !

PC-vel vezérelve a lehető legegyszerűbb módon. Még reed relé sem kell, csak úgy kell kialakítani a pályát, hogy a jelző előtt akkora kiszakaszolt szakaszt kell hagyni, amiben a vonat eleje meg tud állni. Tehát, amikor a vonat (azért írok vonatot és nem mozdonyt, mert ez működik pl.tolt szerelvénnyel is, ingavonattal, csak az első kerékpárnak ellenállásosnak kell lennie) eleje behalad a szakaszba, a PC (amennyiben tilosat mutat a jelző) megállj parancsot ad az aktuális szerelvénynek, ha pl. mérsékelt áthaladást, akkor csakk lassíts x sebességre parancsot. Ehhez szükség van LB101, LB050 és LR101-re, továbbá pl. Freiwald Railroad&Co. szoftverre.
Gyakorlati megvalósítást (pl. videót) letölthetsz a honlapomról. http://web.axelero.hu/martrain
martisz

Előzmény: sze_vasut (908)
sze_vasut Creative Commons License 2002.11.18 0 0 908
Sziasztok

A mult heten a drezdai egyetemen jartam ahol a fekezest a modellvasuton nem fekgeneratorral oldjak meg. A palyaban ismert helyeken Reed relek vannak, a mozdony athaladasat egy szamitogep figyeli es a sebesseget ugy csokkenti hogy a vonat epp a jelzo elott all meg.
A szamitogep azt tudja, hogy melyik vonatnak kell erinteni az adott Reed relet.Selectrix rendszert hasznalnak.
Tudna valaki bovebbet mondani arrol, hogy ezt hogy lehet Lenz elektronikaval megoldani ? Ebben az esetben felesleges a generator es nincs gond a palya ilyen ertelmu szakaszolasaval.

martisz Creative Commons License 2002.11.18 0 0 907
Üdv !

Ha már arra jársz, nézz körül légyszi, hogy egyéb dolgok (LB101, LR100, LS100, stb..) kapható-e. Esetleg árakat is, ha tudsz...
Köszi

Előzmény: ZOLII (906)
ZOLII Creative Commons License 2002.11.18 0 0 906
Sziasztok!
Holnap (19-én) megyek Bécsbe megvenni a Lenz Set 01-et.
A Práter mellett egy kis utcában van egy modellbolt ott szeretném megvenni.
Ha valaki tud egy másik boltot a Süd- vagy Westbahnhof környékén kérem értesítsen.Holnap reggel nyolcig várom a címeket SMS-ben.(06 30 3564479)
Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv.:
Zoli
ui.:Kívánjatok kéz és lábtörést!
bicsi Creative Commons License 2002.11.17 0 0 905
Elvileg jogos, figyelembe véve azt, ami ezzel kapcsolatban a szakaszolás kivitelezésénél elhangzott. (Hogy egyetlen kerék ne zárhassa rövidre). A "dobozok" árát tekintve azonban én ha ott tartok, lehet hogy a vonathosszt választom.
(Mint a bakter: abból hogy a sorompó le van tekerve még soha nem volt karambol:)
Előzmény: V46 021 (904)
V46 021 Creative Commons License 2002.11.16 0 0 904
Az A-B szakasznak nem kell a vonathossz, csak a leghosszab vagonnak kell beférni, aminek elektromosan össze vannak kötve a tengelyei.
BT.
Előzmény: bicsi (896)
etwg Creative Commons License 2002.11.15 0 0 903
Szia

Az sem nagyon segit, mert egyetlen kerék is képes rövidrezárni a keskeny hézagot a szigetelt sinben.
Ilyen esetben csak az segithet, ha az ember beragaszt a hézagba egy kis darab müanyagot, ami gerantálja, hogy a kerék nem "pottyan" a két sin közé és azt nem zárja rövidre.

Előzmény: rezgaras (902)
rezgaras Creative Commons License 2002.11.15 0 0 902
simico írta:

> a kocsivilágítás teljesen kiment a fejemből

Járass tehervonatokat ;-)))))

Előzmény: simico (901)
simico Creative Commons License 2002.11.15 0 0 901
Oké, "én voltam a f...", ahogy a Kern mondaná... a kocsivilágítás teljesen kiment a fejemből.
bicsi Creative Commons License 2002.11.14 0 0 900
Az előbbieken túl:
Dehogynem okozhatnak. Fémből vannak, előfordulhat, hogy áthidalják a szakaszolást, ha az meg rövidre sikeredett vagy nincs kitöltve, csak rés a sínen. Ki meri megkockáztatni?
Előzmény: simico (897)
etwg Creative Commons License 2002.11.14 0 0 899
Kedves simico

valhogyan tévedni tetszel.

Mi van akkor ha netalántán a személykocsiba világitani is akarnak a Preiserék. Akkor bizony a kerekek a kocsi azonos oldalain rendszerint össze vanna kötve, söt elöfordult már olyan galádság is, amikor csak az egyik oldal van szigetelve a másik meg mindenhol a chassis potenciálján vala....

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.14 0 0 898
Aha. A világítással és a vezérlőkocsiban elhelyezett dekóderrel mizu? Az is 4 tengelyes pl és mind a 4 tengely áramszedő tengely.
simico Creative Commons License 2002.11.14 0 0 897
Hülye kérdés: miért kell vonathossz, miért nem elég a mozdonyhossz a szakaszolásnál? A húzott kocsik kerekei nem okoznak zárlatot, hiszen nincsenek egymással összekötve és egy kerékpáron belül is szigetelve van egymástól a két kerék. Vagy valamiről megfeledkeztem?
Előzmény: bicsi (896)
bicsi Creative Commons License 2002.11.14 0 0 896
Egy otromba rajzzal (most nincs időm html-kedni):
A============================B===========C

A-C között a szakaszolás. A-B minimum a legnagyobb vonathossz.
B pontban érzékelő, hogy odaért a mozdony, ami egyben azt is jelenti, hogy a vonat vége a szakaszon belül van. Ennek a jelére kell a szakasz tápról a fékgenerátorra kapcsolni.
B-C a fékút, ami minden mozdonynak elég kell hogy legyen.

Előzmény: crash__override (895)
crash__override Creative Commons License 2002.11.14 0 0 895
Na, akor ez mar bonyolultabb lesz. Mert a Lenz-nel is csak egy sima relet irnak, amit a jelzo allasatok fuggetlenul kell kapcsolni.
Szoval, hogyan lehet megoldani a megallast? Mert igy mar egy kicsit bonyolult szamitogep nelkul...

Crash_

Előzmény: bicsi (894)
bicsi Creative Commons License 2002.11.14 0 0 894
Yes, a (Lenz) manuálban is az van, hogy a szakaszon először normál táp, aztán ha beért a teljes vonat, akkor szabad csak átkapcsolni a fékgenerátorra, különben zárlat lesz.
Előzmény: 007Gergő (893)
007Gergő Creative Commons License 2002.11.14 0 0 893
Sziasztok
Fékgenerátorról, és a jlzőmodulról és beketésükről van két cikk
a Modellbahnreport (ROCO Report) 61-62 es számában.
Ott azt írja, hogy a fékgenerátor tönkre is mehet ha összekapcsolódik a páylatáppal.
Gergő
Uplink Creative Commons License 2002.11.12 0 0 892
OK, gondoltam, ha bepotyogom a linket, akkor esetleg a tobbi topiklako talan megnezi es bookmarkolja...
Előzmény: simico (889)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!