Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ühüm. Az. Termosztátos, programozható, távvezérelhető. 3 fokozatban fűt 1000, 1300, és 2000w. 5 fok alatt automatikusan bekapcsol a fagyvédelem és 7 fokig felfűt. (14-15 foknál többet meg nem is akarok tőle)
de első körben, nem akartam ennyit beletolni, bármilyen jó is a marketing.
Megvettem a hasonló elven működő LIDL-s változatát 15-ért. Tök korrekt ez is. Biztos nem olyan tuti mint a Norvég eredeti, de 3 év garival a 3x3 méteres kis műhelybe nekem tökéletes. Fogyasztást meg majd meglátjuk.
Az AWI kopóalkatrészeket úgyis érdemes betárazni, Binzel gyártmányú nem sokkal drágább mint a no name, 100-150 Ft-os tételek a normál szerelékhez. Nem túl drága a szerelék és az 1-es wolfram sem (kb 300Ft/db) így lehet érdemes egyet beszerezni, bár nem biztos hogy fogod használni.
Gázlencsés cucc drágább, de az elején nem kell vele foglalkozni.
Gyengécskének tűnik az elektróda fogó és a testcsipesz is.
Érdemes lenne kicserélnem 25-ös méretre??
Jelent valamit? Kérdeztem, azt mondták csak 200A körül kell a 25-ös.
Nem itt vettem azt megjegyzem, mert itt csak megrendelésre szállítanak be. Itt telefonon érdeklődtem és ők 25-ös kábellel szállítják.
Ami még fura volt, az AWI-s tasakot kibontották, kivették belőle a Wolfram tartó valamiket, és helyette kaptam a polcról egy teljes készletet, ami ránézésre nem valami szuperiul megmunkált.
Mind a hármat kivette és vagy 8 darabot rakott egy zacskóba. A gyárt nem adta vissza. legkisebb 1,6-os.
hosszú távú palackbérlet - 1 év 11.810Ft + ÁFA (előre fizetett konstrukció) -rövid távú palackbérlet - kaució 25.000Ft, mely a palack leadásakor visszajár, levonva naptári nap szerint 124Ft+Áfa napi bérleti díj arra az időszakra amíg használta a palackot.
Szállítási díj: 500Ft+ÁFA palackonként Fizetési mód: Készpénzben történő fizetés a sofőrnek számla ellenében
A 11 810/ év kicsit sok, lehet veszek 30 000 körül egy palackot, nincs 3 év a megtérülés.
Ja és a 20 literes palackom 200 bar-os, 4.3 m3-es, tehát nem feleannyi van benne, mint a 150 bar-os 40 literesben. De nagyon jó ár amit írtál. Talán gyanúsan is jó. Nincs valami apróbetűs rész? :-)))
Az én hegesztőkocsim is éppen most készül, talán holnap-holnapután késznek nyilváníthatom:-) Az enyém is olyan molnárkocsi-szerű, de azért annál kicsit csinosabb, masszívabb és a jelenlegi hegesztőgépem méretére gyártva. Éppen tegnap csináltam meg a palacktartó kengyeleket, ezért tudom mondani fejből, hogy a 20 literes argon palack átmérője 205 mm.
Megfontolandó amit írtál a 20 literes palack kapacitásáról.
Mivel kezdő vagyok, biztosan sokat kell még gyakorolnom, és ráadául még gazdaságos sem tudok lenni:((((
A szállíthatóság pedi nem annyira fontos, szőlőlugast úgysem AWI-val fogok hegeszteni a telken:)))
Lehe gazdaságos a nagypalack lesz.
Most keresgélek molnárkocsit, hegesztőkocsi alapnak, és ehhez kellene a palack az átmérő miatt. (éspersze, reduktor, wolfram, meg még nem is tudom miminden:)) )
Azért a 20 literes argon nem tart ki olyan sokáig. Különösen, ha gyakorlatlanabb az ember. Én csak kocahegesztő vagyok, de hamarosan kezdem a harmadik 20 literes argont. És még csak egy év sem telt el.
Forgalmazója válogatja, hogy milyen konstrukcióban kínálja a bérpalackot. Én a helyi SOL lerakattal szerződtem. Egy évre 6000 Ft a bérleti díj, a töltet 14 ezer körül van (nettó árak). Ennyire kedvező áron sehol sem találtam, pedig végigjártam szinte az összes iparigáz forgalmazót a városban.
...amire szerkesztettem egy akasztó fület.Belülre kis faragással egy m4es szárnysasanya elfér,vsz az eredeti binzel-en ott egy gumi van ha jól sejtem.
Kolléga ugyanezt a gépet vette gorilla néven(kicsit drágábban és csak 1 év garival),neki a testkábel volt 1m hosszú.Reklamált kapott egy használhatót.
Egyébként nem rossz gép,szépen hegeszt,csak max-ra nem szabad feltekerni az előtolást,mert ott már nem birja szuflával.(fröcsköl,prüszköl,eltolja a pisztolyt)
Lehet saját palackod. Sőt, bármelyik (Linde biztosan) gázforgalmazónál be is ütik a nevedre (van díja) és akkor mindig azt kapod vissza. Csak ez drága, macerás :-(
Nekem is van itthon saját palackom, (kifogyva áll a garázs sarkában) de a bérpalackos téma gyorsabb, és egyszerűbb; legalábbis nekem, van ahol a saját palackos csere is egyszerű.
Mondok egy példát. Nálunk a városban van SIAD, LINDE, MESSER, sehol nincs cserepalackként kicsi (20l-es) mindenhol csak nagyot tartanak. (150bar, 7,1 vagy 6,4 m3) Na most hiába van 20l-es saját palackom ha olyat nem hajlandók hozni, mert az nekik macera.
Inkább kötöttem bérleti szerződést a SOL-lal, (a legközelebbi cseretelep nekem 90km) mert sokkal jobban megéri. A 2 palack (5-ös argon, c18-as kevert gáz) évi 2x cseréje, útiköltség + az éves palackbérletek kevesebbre jön ki mintha a másik 3 cég bármelyik helyi telepén intézném a saját palackom töltését.
Persze ez nem szentírás, nekem ilyen a helyzet, lehet ha valakinek van rugalmasabb cseretelep a közelben, akkor nagyon más az ábra. Palack/töltet kérdés mindig helyi sajátosság.
Már csak aszt szeretném tudni miért kell ebben az országban mindent tönkre tenni ! Miért nem lehet saját palackunk ? Ha lejárt a nyomáspróbája ,vizsgálják be ,és kifizetjük ,nem olyan nagy kunszt az mit görcsölnek rajta ! Ha meg nem jó akkor x összegért vegyék be az újból meg adjanak x kedvezményt oszt gó!!!
Legjobb tudomásom szerint a LINDE-nél még működik a "K" szerződés.
A lényege, hogy leadod a saját palackod (30 évnél régebbi nem lehet) cserébe kapsz 3-7000 Ft körüli összeget a palackért, valamint évi 400 Ft-ért kapod a kedvezményes bérpalackot 2 évig.
(jelenlegi állás szerint a K szerződésesek a 2 év lejárta után is kedvezményes bérleti díjat kapnak , ami most 5000Ft)
Így 2 évre tuti meg van oldva a palackkérdés, bár maga a töltet a LINDE-nél a legdrágább most.