Keresés

Részletes keresés

Sinszög-vadász Creative Commons License 2004.09.13 0 0 4734
Azért gondoltam, hogy segit a jegy, mert - szerintem - nem gyakori dolog, hogy egy buszmegálló neve "régi vmh" legyen.
Előzmény: V63 002 (4731)
Carpy Creative Commons License 2004.09.13 0 0 4733
legalabb a kiado Volan latszana. :)
Annyi azonban biztos, hogy nem Pannon, nekik masfajta jegykiado gepeik vannak :)
Előzmény: Sinszög-vadász (4730)
Sinszög-vadász Creative Commons License 2004.09.13 0 0 4732

Nem Trianoni.

Számomra azért érdekes a dolog, mert én nem is gondoltam volna, hogy egyáltalán létezett valaha vonatnál hurokvégállomás. Azt hittem, csak villamosnak van.

Előzmény: V63 002 (4731)
V63 002 Creative Commons License 2004.09.13 0 0 4731

Rengeteget segít ez a kép a jegyről.

...

Zsákvonalról lenne tehát szó, de valószínűleg nem trianoni típusú zsákvonalról, bár elvileg ez sem zárható ki.

Előzmény: Sinszög-vadász (4730)
Sinszög-vadász Creative Commons License 2004.09.13 0 0 4730

Egy kis segitségképpen itt a visszafelé szóló buszjegyem:

Sinszög-vadász Creative Commons License 2004.09.13 0 0 4729

Ott is volt hurok? Pár éve (Tisza-túrán) jártam ott, de nem emlékszem a nyomaira.

Ahol én jártam, nem kisvasút, hanem igazi, hamisitatlan vicinális volt.

Előzmény: karako-hid (4728)
karako-hid Creative Commons License 2004.09.13 0 0 4728
Zemplénagárd?
Előzmény: Sinszög-vadász (4725)
Sinszög-vadász Creative Commons License 2004.09.13 0 0 4727

Ott is volt hurok? Nem is tudtam.

De nem ott voltam.

Előzmény: seTTebello (4726)
seTTebello Creative Commons License 2004.09.13 0 0 4726
Szentendre?
Előzmény: Sinszög-vadász (4725)
Sinszög-vadász Creative Commons License 2004.09.13 0 0 4725

Sziasztok!

Látom, zajlott az élet az elmúlt napokban, majd visszaolvasok...

Múlt héten bejártam egy régi vicinális nyomvonalát. Az egykori végállomáson ma az "Editek kocsmája" nevű szakintézmény üzemel, ahol (vélhetőleg) "az egyik Edit" elmesélte, hogy annakidején egy hurokvágány volt ott, és ott fordult meg a vonat.

Ki találja ki, hol jártam?

_nyunyuka Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4724

Te mire tippelsz, miért pont ott kap pirosat/vöröset/ a vonat?

Ugyanazért, amiért Gyömrőn, és itt a távvezérelt ajtók is nyithatóvá válnak :-)))).

Előzmény: Sinbiciklis (4720)
FOMA Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4723
A 64-es utazási szokásairól ld. Vasútmániások 133631 sz. hozzászólást, de pár éve itt is volt róla szó. Annyi változás van a buszoknál, hogy azóta csúcsidőben a PK Rt. is tett be közvetlen járatokat a városközpontba, de ettől függetlenül vannak utasok, akik hűek maradtak a vasúthoz. Viszont Pécs-Vasas mh. és Vasas-Hírd mh. között nincs olyan útátjáró, ahol érdemes lenne megállítani a vonatot. Most így hirtelen gondolatban végigutaztam két szomszédos vonalat, a 65-ösön Pécsudvard ilyen, ott meg is fog történni a megállóhely áthelyezése az útátjáróhoz (bár ez sem vicinális, hanem fővonal), több nincs. A 47-esen egy ilyen van, Komlón a teherpályaudvari elágazás után a Fő utca és az Iskolai utcai első sorompónál, de ott a 2-es és 2/K busz párhuzamosan megy a vasúttal, szvsz nem érdemes. Végül is össze lehetne szedni mellékvonalanként, hogy hol lenne erre lehetőség.
Előzmény: Sinbiciklis (4722)
Sinbiciklis Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4722
Kivétel erősiti a szabályt/30-as példa/. A lényeg DJ.Bakter 4716-os gyaloglás csökkentése. Én is tudok számtalan példát. A mesekönyv első rovatában régebben voltak tanulságos számok. A település távolságát jelölték a vá.-tól. Pécsen pedig pont a 14-15-ös buszra gondoltam. Az legjobesetben is a Budai vámig megy, ott át kell szállni. Én az új bevásárló központ /Árkád?/ átadása elött buszoztam arra, visszafelé a 48-as térig gyalog mentem, mert ugy gyorsabb volt. 
Előzmény: FOMA (4721)
FOMA Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4721
Kérlexépen, pótdíjat azért kellett volna fizetned, mert olyan helyen szálltál le, ahol a vonat csak forgalmi okból állt meg. Akkoriban talán 500 Ft lehetett ennek a tarifája. Amúgy én a Déli előtt az alagútnál álltam mindig ugrásra készen a 80-as években, és gyakran bejött.:-))) A 64-es vonal pécsi belterületi része nem túl jó példa, mert az útátjáróktól elég távol vannak a házak Vasasnál, ahol meg közel vannak, ott 1ébként is van mh., ld. Pécs-Gyárváros, Pécsújhegy, Vasas-Hrd. Itt a 13-as, 14-es, 15-ös busz akkor is jobb alternatíva, ha több megllóhely lenne, viszont aki elég közel lakik a vasúthoz, azok közül sokan használják műszakváltáskor a pécsi "HÉV"-et. busz. Viszont a vonal Vasas és Somogy mellett túl a "kertek alatt" húzódik ahhoz, hogy több helyen álljon meg. A 30-as elég távol van a klasszikus vicinálisoktól, nem sorolnám ide. Biztosan van persze jű példa is, de attól tartok, hogy ez az elenyésző. A kistelepülések többségénél nem jellemző az, hogy a vasút többször is keresztezze a belterületi utakat. Már az is jó, ha az állomás, vagy a megállóhely 1általán a belterületen van.
Előzmény: Sinbiciklis (4720)
Sinbiciklis Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4720

Akkor lehet, hogy blicceltem? Bár a 140 Km-es jeggyel 134 helyett 131x szelvénynél szálltam le.-)))

Tegnap néztem 1 vonal térképét , és ott találtam néhány lehetséges ilyen pontot.

Pl. Pécs-Vasas???Vagy a vonalat # mezei utaknál. Lényeg, hogy közelebb a lakott helyekhez.Balatonboglár után volt pl. "Szabadság-telep". Még mindig Boglár, de kb.2-3 Km az állomástól. Szárszó Kb 6Km hosszú, 1 állomás. Öszödnek strandja van, megálló nincs. Boglár elött, a Vasutas Üdülő elött, olyan járdasziget féle van a nyilt! pálya mellett. Te mire tippelsz, miért pont ott kap pirosat/vöröset/ a vonat? Ez a jó! Ilyen kell máshol is.

Előzmény: FOMA (4719)
FOMA Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4719
... a pótdíjat kifizetted?:-)) Az a baj ezzel az "álljon meg a Bz minden keresztező utcánál" ötlettel, hogy sok viicinális, nem hogy több, de soxor 1etlen utcát sem keresztez a települések jó részén.
Előzmény: Sinbiciklis (4718)
Sinbiciklis Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4718

Fehér négyzetes kérdés: Mi lenne ha elrugaszkodnánk a vasútállomások kérdésétől?

Bz=Ik 2xx/Rába D10/! Magyaruk, ha a Bz nem X falu vasútállomásán állna m,eg, hanem a falu minden, vasútvonalat keresztező utcájánál.

Eredemény: Nem kellene 10-100 percet gyalogolni az utasnak, hanem a busszal azonos, SŐT jobb /kisebb tömeg, ülőhely/ kiszolgálást kapna. Amikor a 004 -es Nohab felborolt a viharban, a Maestral-t B.szárszó bejárati jelzője megfogta. Én leugrottam a strandnál, és épp a vihar kezdetekor léptem be a házba. Ha a bej. jelző nem állit meg 2.2Km-t kellett volna gyalogolnom... 

DJ. Bakter Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4717

v_peti, azt kellene tudnunk, hogy mennyi az a heti X. Mert ha X=5..10, akkor felejtsük el. Drávafok-Sellye között napi átlag 63 teherautó haladt el közúton (óránként 3). Ebben benne vannak az IFÁ-k is. Az az 5..10 kocsinyi, kb. 250...500 tonna áru nyugodtan elmehet az erdőből, répamezőről Sellyére is, nem fogja jelentősen emelni ezt a borzasztóan nagy forgalmat (napi 7-tel).

Ha X=60..100, az már jobb. Akkor el lehet gondolkozni a vonal(rész) életképességén. Sellye-Drávafok között, de nem tovább. Egyébként ott a pálya is tűrhetőbb, mint a Drávafok-Középrigóc "i" sínekből "kirakott" madzagvasút.

Ha X=200..250, az már egy komoly üzem, a felnémeti mészkőőrlő sem termel ennyit hetente. Akkor vitathatatlan a vasúti szállítás, főleg ha a feladott áru nem 25 helyre megy, hanem csak 3-4-re.

Előzmény: v_peti (4706)
DJ. Bakter Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4716

Kondoros vasútállomás elhelyezkedése legalább abból a szempontból jó, hogy közel van a "város"központhoz (10 perc gyalog, olyan 600-700 m lehet).

Viszont a lehetséges úticélok - Szarvas, Orosháza - esetében ez már nem mondható el ugyanez, a városközpont mindkét esetben kb 1-1,5 km  (Szarvason eleget voltam nyaralni... hát nem volt egy leányálom a gyaloglás a vasútállomásról, főleg nem a Körös-parti nyaralókhoz - cuccal).

És miután (SAJNOS) az emberek nem a vasútállomáson laknak és nem ott az úticéljuk sem, SAJNOS jobb nekik a busz, ami mindhárom város központján áthalad, és több helyen is megáll.

Én is nagyon szeretném látni, hogy mondjuk egy Bz+Btzx (sic!) összeállítású vonat pörög egész nap Szarvas-Orosháza között, csúcsban óránként, csúcson kívül pedig kétóránként. Ez már nem is egy rossz időbeli lefedettség. De lenne rajta utas?

Az utasok egy része úgyis busszal menne (aki olyan részére igyekszik a városnak, ahol messze van a vasútállomás, aki azt szokta meg, stb.)

Ha erre azt mondod, hogy "Szüntessük meg a párhuzamos buszt!", én azt mondom, hogy Szarvas-Békéscsaba között nincs vonat, nem lehet megszűntetni a buszt: a Kondoros-Szarvas viszonylaton utazók egy (nagy) része úgyis felszáll rá, még talán akkor is, ha mindenkiért külön InterPicit indítunk. (traficc után szabadon :-))

Jön a kérdés: két, párhuzamos infrastruktúrát tartunk fenn, mindkettőt az adófizetők pénzéből. Aki vonattal jár (bérlettel), az nem mehet busszal, aki busszal jár (bérlettel), az nem mehet vonattal. És külön-külön rosszabb az időbeli lefedettség, mint együtt. Az állam meg fizet. Jó ez így?

Előzmény: v_peti (4707)
seTTebello Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4715
Sajnos ez csak nem pénzkérdés. Ha a kalauznak kell letekernie a sorompót a vonat előtt, nem engedélyeznek megállóhelyet mert lejt a pálya, akkor egy olyan rugalmatlan rendszer jön létre, ami alkalmatlan kevés ember és árú elszállításához. Ha sikerül a vasúti szállítást egy rugalmasabbá tenni, akkor nem reménytelen a mellékvonalak üzemeltetése. Persze nyereséges akkor sem lesz, csak nem lehet minden veszteséget a vicinálisok nyakába varrni.
Előzmény: v_peti (4713)
M40 120 Creative Commons License 2004.09.12 0 0 4714
Üdv !

Orosháza felé irányuló forgalom sosem izgatta annyira a vasutat, hogy akár közvetlen járatot indítson legalább a frekventált időpontokban. Aki utazott az átszállt. Pedig ekkor még nagyobb volt az utasforgalom is. A nagy többség ekkor is a közvetlen autóbusz, gépkocsi stb. vette igénybe. Pedig ez még 90 előtt volt, akkor sokkal több bejáró volt, akik mára szépen lecsökkentek. Ma meg már minek...
Előzmény: v_peti (4707)
v_peti Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4713
Ha mind a 3000 km-t nem is éri meg üzemeltetni, azért akadnak olyan szakaszok, amiket át lehetne venni. Csak teremtsék meg hozzá a körülményeket! Pl. Kapjanak több pénzt a régiók és ne mindent a központból osszanak el! Valamint hagyják élni a magánvasutakat!
Tegyük fel, hogy van egy A-B mellékvonal. Valamint van egy B-C fővonal. Ha a magánvasút szeretne A-ból C-be árut szállítani, akkor ne kössenek bele minden apróságba a MÁV részéről, és ne fúrják meg az üzletet! (Ld. a magánvasút esetét a csempészett mozdonnyal.)
Előzmény: Törölt nick (4712)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4712

Hátha annyira megéri akkor a most felesleges 3000 km-t nem megszüntetni kell, hanem szabad licitáláson elárverezni.

ha mégéri, akkor nosza rajta, akinek megéri = csinálja.

(........én még ingyen is odaadnám....)

Előzmény: v_peti (4711)
v_peti Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4711

Bizonyára vki kiszámolta , pontosabban kiszámoltatták vele, hogy mibe kerül Drávafok mint teherárú feladó hely fenntartása évente és mennyi hasznot hoz ?

Traficc! szerinted a MÁV-nál józan ésszel hozzák a döntéseket? Érdekes módon Ausztriában megéri magánvasútként üzemeltetni az ilyen vonatlakat csak teherforgalom és túristaforgalom céljából! (Ld. Grosspetersdorf-Rohonc!) Nemrég le lett ide írva, hogy milyen jelentős teherforgalom volta 49-es alsó szakaszán. Erreföl ott is megtiltották a rakodást, és teljesen felszámolták azt!

Előzmény: Törölt nick (4708)
ZE Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4710
A rudabányai vonalon, Szuhakálló-Múcsony állomáson is volt pl. cukorrépa-mintavevő építve -- tény, hogy azóta szétverték/szétverették (szó szerint) az egész állomást, és a komolyabb mezőgazdaság tevékenység is egy tehenészetben testesől meg...

A vonal mentén ráadásul rengeteg ipari célra hasznosítható terület van, jelentős részük vagy közvetlenül a vonal mellett található, vagy iparvágánnyal ellátott, tehát ennek az infrastruktúrának a még megmaradt része az, ami miatt sem lenne célszerű teljesen bezárni arrafelé a boltot...
Fakopi Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4709
Az a vasút nem a kondorosiaknak kell, hanem annak a pár tanyasinak, akik út híján vonattal járnak be iskolába, vásárolni. Én a MÁV és az önkormányzat helyében azt mondanám, hogy "a település támogatja a vasúti közlekedést, ezért mindenki ingyen igénybe veheti". A falu persze egy fillért nem adna, de onnantól kezdve megspórolnék egy jegyvizsgálót. Tipikus win-win szituáció... Kár, hogy a MÁV-nál a lúzerek vannak többségben...
Előzmény: Törölt nick (4701)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4708

Nem.

De előtte megnéztem a környéket itt ............http://www.terkepcentrum.hu/index.asp?go=map&pid=0&mid=2&tid=0&lid=0&rid=0&sx=520&sy=520&cx=609.75&cy=-396&zoom=3.375&pcz=1.50&x=261&y=268.................meg a Helységnévtárban, és rájöttem, hogy a környező 5-10 falu olyan nagy forgalmat nem adhat.

Ha pedig az erdőgazdaság felad heti három Eas kocsi fát, azért nem biztos, hogy szolgálatot kell fenntartania a vasútnak.

hidd el, hogy a vasutasok vannak olyan hűségesek a vasúthoz, hogy önként és dalolva nem adják fel hadállásaikat.

Bizonyára vki kiszámolta , pontosabban kiszámoltatták vele, hogy mibe kerül Drávafok mint teherárú feladó hely fenntartása évente és mennyi hasznot hoz ?

más

Van nekünk ezen a topicon speciális Drávafok szakértőnk is, majd megkérdezzük Őt is, feltéve ha vannak adatai is a szemlélődő érdeklődő státuszán kivül........:-))

v_peti Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4707

Kondoros: Sajnos a település a vasúti közlekedlés szempontjából kedvezőtlenül helyezkedik el. Ugyanis a fő úticélokhoz Békéscsaba és Szarvas, nem lehet közvetlenül eljutni vonattal. Szarvasra egyszer, míg Békéscsabára kétszer kell átszállni. Egyesül Orosháza és Mezőtúr, valamint Budapest felé lenne értelme célszerű vonattal menni. De ekkor is át kell szállni. Ha legalább jó csatlakozás lenne, akkor Orosháza felé lenne egy kis sansza a vonatnak. Na meg Szarvas felé is. De még oda is előnyösebb a busz. (Természetesen a Békéscsabára utazókat nem akarom vonatra kényszeríteni! De pl. Orosháza fel, azért a MÁV megpróbálhatna töb utast nyerni.)

Amúgy meg nem gondolom azt, hogy Orosházára és Mezőtúrra többen mennének, mert oda van vonat.

Előzmény: Törölt nick (4701)
v_peti Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4706

A vasút fenntartott árúfelvevő és leadó pontot Drávafokon.

Tizen éven át  - ELSŐSORBAN - szociális, munkaerőfoglalkoztatáspolitikai okból mint üzleti alapon.

Képzeld el mekkora teher forgalmat generál ott 5000 lélek, kik közül, kb, 1000 aktiv a többi inaktiv. S most erősen túloztam !!!

traficc: Komolyan azt gondoltad, hogy én azt hiszem, hogy a helyi lakosság generálja az áruforgalmat Drávafokon???

Én arra gondoltam, hogy az erdőgazdaság rakott ott meg hetente x vagont fával. Amit most közúton kell továbbfuvarozniuk Sellyéig, vagy az úticéljukig. Esetleg cukorrépát is rakodtak. Mindkétfajta áru olyan, ami kiválóan alkalmas vasúti szállításra, és nem szerencsés dolog, ha kiszúrunk a fuvarozókkal.

Előzmény: Törölt nick (4700)
ZE Creative Commons License 2004.09.11 0 0 4705
Miért is kellett volna pl. a bodrogközi kisvasutat visszaállítani? mert _igény_ volt rá: Személy és teherforgalom, manapság az idegenforgalom is profitálhatna belőle, esetleg teherforgalomban is hasznos lenne... Ilyen "apró" okok miatt... De te vagy a közlekedés tudora, ez neked jobabn kellene tudnod...

A Fogat _megmaradt_ a vasút _mellett_, nem lett beszántva az út, amin jártak. Itt viszont a forgalom megszünése ezt is jelentené...
Előzmény: Törölt nick (4704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!