Mint topic gazda meselnem:
A topic egy talalkozohelye a magyar,vagy idegen allampogarsagu magyarul erzok es az amerikai magyarok kozott.
Valamikor Erdelyben a szekely szolgalo leanyok es ferfiak vasarnaponkent a szolgalo hely,varos, foteren talalkoztak egymassal(a leanyok nepi viseletben,a fiuk legenyesen,feher ing ,fekete melleny meg nadrag,csillogo csizma) es enyelegtek de informalodtak is otthoni hirekkel,szolgalo helyekrol,de ugy az egesz vilag sorarol.
Ezt a nyugateuropai varosokban most a vendegmunkasok a vasuti allomasokon teszik (ha meg vallasos muzlimek ,a mecsetben).
Egy ilyen talalkozo hely ez is,olykor a politika,olykor a megelhetesi problemak neha a bevandorlas es a turizmus a tema,mikmor melyik.
Sokszor utkoznek a velemenyek Amerikarol is foleg a politikaban,e ez igy jo.Kaleidoszkop szeru,sok kis ellembol adoik a kep(ha megrazzak..)
Mindenkepen remelem a kesobbi internet kutatoknak,sociologusoknak egy jo bibliografia lesz majd,a mai diaspora mentalitasarol,de kapcsolatarol (foleg az elso generacionak) az oshazaval.
Na most Méltóságos i. (kisbetűs) eharit
Cseszlovákia Demokratikus Királya Uram !
Távol ájjon tülem, hogy lingvisztikailag kioktassam Király Uramat, de tessik megengennyi hogy kitérgyek mégeccer a "rempül szakmámyba" kifejezisre mer a Webster's-embe sincsen benne egyenlőre. Ha le akarnám fordittanyi művelt városi nipek nyelvire, akkor valami ollasmit jelentene filológiaijag hogy "baszgat folyamatosan". Nemtom, hogy sikerüt e megvilágitanyi a dógot ebbe a nagy sötitsigbe, ami ezt a Barbi leánt körüveszi ott keleten. A "reknyed a pirszka" is illesmi vagy még dekadensabb ?
Tisztelettel,
pista, a geek paraszt.
PS.:
Próbáta má összeterenyi a nipet Morton's sörrel is ?
Köszönöm csudaszép szavait, melyet egy emigrációban élő királyhoz intézett épp ebben a válságos időben, amikor népemet még egy liter Becherovka lengetésével sem tudom összeszedni.
Kezdem pedzeni, hogy az "okos magyarok" mit jelent az Ön szóhasználatában. Bár ugye a Barbibaba nemzeti hovatartozása gyanús egy kicsit... Bár sajnos magyartudásom nem terjed ki a "rempül szakmányba" kifejezésre, hacsak nem jelent hasonlót, mint a "reknyed a pirszka".
A Budweiserrel pedig a legjobb helyen kopogtat, intézkedem és szállítmányokat intézünk a szomjas katonáknak, nehogy úgy járjanak, mint a szomjas tálibok.
Addig is maradok,
i. (kisbetűs) eharit Cseszlovákia Demokratikus Királya
Catalina Island nagyon szép, Newport Beach-ről lehet menni hajóval. A Cleveland Forest-ben is vannak szép helyek. A tengerpart szép Newport Beachen pl. az Inspiration Point-nál és Laguna Beach-en is. Érdemes végigsétálni a Crystal Cove-n, gyönyörű (ha éppen nem szállnak ott partra meztelen kinai emigránsok, de az itteni lányoknak azok is tetszettek). Laguna Beach-en sok a galéria meg a bohém, esténként jó a hangulat. Attól délre van Monarch Beach, szép a part ott is. Meg lehet látni ott néha szörfölni virtuális geek magyar parasztot for free (már ha éppen nincs a viz alatt, de legtöbbször ott van)
Dél-California magyar érdekességei ------------------------
Eszak-Kaliforniaban pedig minden szerda delutan 6-kor talakoznak magyarok egy Berkeleyben levo kavezoban:
Brewed Awakening kavezoban
1807 Euclid Avenue, Berk.
----------------------
Valamint lesz most egy magyar piknik is Eszakon:
... kolbasz, langos, kremes....es minden mas finom kaphato!
A Woodisde Prioryban nagy uszoda is van!
junius 16, apak napjan 10:00 kor
Flood Park, "Oak" teruleten, Menlo Park
http://www.eparks.net/Parks/Flood/
informacio
650 574 7880
En LA-tol kb 8 orara Eszakra lakom (Santa Cruz-ban) igy nem hiszem, hogy velem akarnal talalkozni. Bar ha igen es valahogy fel tudsz jonni, akkor nosza.
AZ LA-i magyarokat nem nagyon ismerem, de van egy eleg nagy honlapjuk, ahol erdemes korulnezni:
http://lahungarians.com/hun.htm Nem tudom, hogy politikailag milyen beallitottsagu vagy de a fenti honlap ugy tunik elegge jobboldali, hiszen MIEP es PannonRadio linkek vannak a cimlapon. Ezt csak azert mondom, nehogy meglepodj ha a "masik oldalrol" vagy
Olvastam break2 tanacsat az Index. Kalifornian, ezert fordulok ide, ugyanis azt irta, hogy ezt az oldalt tobb kinti magyar latogatja.
Harmadik hete vagyok Californiaban, Los Angeles mellett , Fullertonban. Szerettem volna a kirandulas es a tanulas mellett kint elo magyarokkal is talalkozni. Esetleg tanacsot kapni, hogy mit erdemes a kornyeken megnezni, bar panaszra semmi okom, hisz a vendeglatom a tenyeren hordoz, es olyan helyekre is elvitt, ahova egy turista sose jut el. Atvitt Arizonaba, voltam Laughlinban,Sedonaban Red Rocks-nal, lattam persze a Grand Canyont is, holnap indulunk Las Vegasba harom vagy negy napra, utana meg a kovetkezo hetvegen a Yosemite Nemzeti Parkba. de eddig csak egy magyarral talalkoztam itt kint, es szeretnek valamilyen olyam magyar klubba vagy mittudomen, eljutni, ahol itteni magyarokkal is tudok talalkozni. Es a vendeglatom is szeretett volna valamilyen magyar programon reszt venni.
tudtok segiteni?
Elore is koszonom,
szeretettel,
Elizabeth
Na láttya Tekintetes eharit Cseszlovák Demokratikus Király Úr, ez a barbiebaba is egy illen okos fajta. Nem ölig neki, hogy most vesztette a választásokat, má megin másokat rempül szakmányba. Csak még aztat nem értem technikailag, minek vágták le szeginy talibánok haját ha má ugyis agyon lettek lűve utközbe aki nem hatak szomgyan. Meg mér törtik e a csigojájukat mielőtt mégegyszer agyonlűtik üket.
Csak két magyarázat jut eszembe:
1. Ez borzasztóan hangzik, valaki jól kitaláta, hogy mindenki jól e legyen borzadva.
2. Az amerikaiak nagyon mérgesek voltak, mer nem kaptak Budweiser-t ott, oszt ez, meg a toronyrombulás együtt kiakasztotta üket.
2. A felelosoket (ha a leirtak igazak) el fogjak itelni.
3. Illik szetvalasztani az eredeti szoveget es a sajat kommentarodat. Pld az utolso ket sor az mar a te szoveged.
4. Nem illik 270akarhany millio embert egy kalappal elitelni. A gunyoros "amerikaiak mindig is iszonyu humanusak" mondatod negyedigazsag, hiszen van aki elkovetne olyan dolgokzat,amiket a cikk allit (es meg nincsenek megerositve) van aki nem. Valamint vannak, akik a korulmeneyek hatasara valtoztatnanak azon, hogy mit tennenek es mit nem. Es ez igy van minden nemzet fiainal (es lanyainal.)
5. Tovabbi jo "harcolast az igazsagert". Csak vigyazz, hogy a szemellenzoid ebben ne artsanak. :-)
Mint tudjuk az amerikaiak mindig is iszonyu humanusak, Arato Tibi bacsi szerint is "mindig csak a freedomert, humanus jogokert harcolnak". Az mar nem is szenzacio hogy olyan orszag horog "terror elleni harcrol" akik olyan embereket tanitottak katonai akademiajukon+ aktivan segitettek (CIA) akik Kolombiaban artatlan parasztok, falvak ezreit meszaroltak le. Nem. Az humanus volt.
Az sem volt problema hogy Afganisztanban civil emberek 1000-it oltek meg a bombazasok soran.
Hanem most itt az uj hir:
http://index.hu/politika/kulfold/berlin0614/
Mészárlássál vádolják az amerikaiakat
MTI
2002. június 14., péntek 13:04
Több ezer foglyul ejtett tálib harcos lemészárlásában való részvétellel vádolják az amerikai katonákat szemtanúk beszámolói alapján. Az Európai Egyesült Baloldalban (GUE) tömörülő pártok nemzetközi vizsgálatot követelnek.
Jamie Duran brit tudósító dokumentumfilmjében az Északi Szövetség katonái, kamionvezetők, taxisofőrök számolnak be a Kunduz ostroma során fogságba esett tálibok sorsáról. A tanúk elmondták, hogy a mintegy 3000 harcost konténerekbe zsúfolva szállították Afganisztán északi részébe; útközben egy részük megfulladt az oxigénhiány következtében.
Amikor a foglyok vízért és levegőért könyörögtek, a kísérő katonák belelőttek a konténerekbe, számos tálib halálát okozva. A serbergáni börtönbe szállított foglyok egy részét, elsősorban a sebesülteket és a kimerültségtől eszméletüket veszített embereket Dosztum üzbég tábornok katonái kivégezték. A sivatagban végrehajtott vérengzésnél a tanúk szerint jelen volt az amerikai tálibellenes haderő mintegy 30-40 katonája. Utóbbiak közül néhányan részt vettek a foglyok hajának levágásában, nyakcsigolyáik eltörésében, majd a tetemek savval való leöntésében. A holttesteket tömegsírokba ásták el.
Azonnali vizsgálatot követelnek
Duran, aki jelen volt filmje berlini levetítésekor, közölte: a sivatagi tömegsír feltárását és megvizsgálását mielőbb meg kellene kezdeni az ENSZ, illetve a Nemzetközi Vöröskereszt megbízottainak. Tartani lehet ugyanis attól, hogy Dosztum emberei a nyomok eltüntetésre készülnek. Hozzátette, a filmjében megszólalt tanúk mindegyike készen áll arra, hogy vallomását amerikai vagy nemzetközi bíróság előtt is megerősítse. Az ügyet napirendre tűzte az Európai Parlament baloldali frakciója, a GUE is.
A testület francia szóvivője, Francis Wurtz szintén nemzetközi vizsgálatot sürgetett a történtek felderítése érdekében. Mint mondta, a frakció az EUP rendkívüli ülésének összehívását kéri júliusban. Egyúttal pedig az amerikai kongresszust is meg fogja keresni. "Kezdeményezésünk nem az Egyesült Államok ellen irányul. Célunk az, hogy tisztázzuk a fölmerült vádak valóságtartalmát" - idézte Wurtz szavait pénteken a Die Welt.
Amerika kepmutatosaga, nagykepusege az egeket verdesi. S mi lesz a valasz? Mint mindig. "We do not have information about that".
"Próbáltam kihámozni a topic értelmét, de a régebbi részekhez nem enged hozzáférnem"
Ollan nagy értelme nincsen. Legtöbbet amerikai parasztok meg paraszt amerikaiak irkának bele mindenfélit. Néha meg magyarországiak kontráznak nekik, mer azok meg mindenikné okossabbak akarnak lennyi olykor.
Hát mondgyul én ezeket itten nem nagyon nizem. Otthon a faluba vót úgy hogy vasárnap dilután a kocsmába niztem meccset (ott az vót a sportbár is meg mindeféle bár is egy helyen). A kocsmárosoknak mindig jó ment, annak vót szines TV-je. Hogy itt ez a hústorony mire izzad, nem nagyon tud érdekünyi. Meg nem értem, minek a sportbár is, itt mindenkinek van otthon is TV-je.
Fu, az jo meccs volt. Fustoskepu engem teljesen lenyugozott, szerintem most ne asszocioalj, biztosan nem megelhetesi bunozo. Tavaly nalatok a parton, egy sportbarban neztem a dontot, az is eleg jo volt.
Olvasom, masok is hajnalban kelnek. Micsoda disznosag, hogy ilyen embertelen idopontban jatszanak, nem? Bar Europaban is lehetnek gondok, emlekszem, egyszer foci VB idejen lakasfelujitottunk, es az osszes festo beteget jelentett, amikor meccs volt.
Break2, te meg gyujtsel kuponokat. Tegnap megbolonditottam a penztargepet a kozertben, volt egy 1 dollaros kuponom propel vizre, ami csak 99 centbe kerult...hehe!
Üdvözlet Gazduraim!
Először csöppentem ide, és rettentően örülök, hogy ilyen lököttek vagytok! :) Próbáltam kihámozni a topic értelmét, de a régebbi részekhez nem enged hozzáférnem, utána pedig kaja, és a háztáji, de nagyon szórakoztató ám azért! Majd még visszanézek, hogy hogyan cseperednek gazduramék disznai, bár elvárok egy e-mailt, ha netán megtanulnának focizni.
Na, eztetet nem hiszem. Ha nem adod nekik oda a moslikot reggel, akkor te ugyan nem pihengetsz, úgy visongatnak. Hovat jutott a világ, paraszt reggel TV-t niz...
Sógor, ha őszinte akarok lennyi, akkor azt kő mondanom, hogy a fene tudgya. Nem vagyok má a miz biznicbe egy ideje. Meg milyen tél ? Lassan má aszt se tudom, milyen az. Fő kő mennem a hegyre ha havat akarok látnyi de az nem az igazi. Ráadásul a narancs mizhö meg egyáltalán nem értek. Nekünk rendes mizeink vótak, akác, hárs, virág meg illesmi. Ezt a kotyvalékot nem ismerem. Annyit legalább mát tudc, mikó kő venned, ha má erre köllesz fanyalodni.
Olyankor biztos alszanak a méhek. Bár én nem vagyok egy mézszakértő.
Jómagam inkább állattenyésztéssel töltöm az időmet, kedvenceim a malacok. Bár mostanában kissé hanyagolom űket, a hajnali focimeccsek után egész nap pihengetnem kő, csak hogy meg bírjam inni este a betevő félliter páleszt.
Feltennek egy mezes kerdest. Miert van az, hogy telen vettem egy csupor (na jo uveg, 48 uncias azaz 3 fontos) narancs mezet 7.80-ert es most vettem ugyanabban a boltban, ugyanolyan mezet, ugyanattol a cegtol es most csak 6.50-be kerult? Telen miert dragabb a mez?
Ha nehezen is, de bekerült a csapat a következő körbe. Persze ezeket a nipeket ez itt nem érdekli. Most is valami füstösképü hústornyot ünnepelnek itten ijjel-nappa mer áterőtette a labdát egy karikán (hasonlit is a pofa azokra, akik evittik a kaptáraimat). Hun van az a focitul... Bolond egy világ van errefele is.
Képek Point Lobos-ból jún. 13. San Francisco-tól Délre, Carmel város határában van a Point Lobos természetvédelmi terület. Ezen a viszonylag kis területen mintegy 250 állat és 350 növény faj él. Íme egy kis ízelítő.»
En sajnos csak a 3. kerdesedre tudok valaszolni. Altalaban igaz, hogy nem szeretik, de gond azert sosincs belole. Legfeljebb morognak egy kicsit, de aki fizet/vasarol annak azert mindig elfogadjak a penzet. Ha egy kis osszeget fizetsz egy nagy cimlettel akkor udvarias megkerdezni hogy "Can you break a fifty (vagy "hundred" ertelemszeruen)?
Szia!
Néhány válasz innen New Jerseyből: :-)
Leginkább az utolsó kérdésedre: - Nem igazi gond, feltéve, hogy nem 25-centes helyett akarod használni. Ha olyasmit veszel, ami eleve 20-30 dollárba kerül, akkor általában nem szőröznek, csak jobban megnézik. Normálisan a 20-dolláros a leggyakoribb "nagy" címlet. Mindenesetre ne te csinálj problémát belőle.
Sportmeccs ügyben nem vagyok igazán kompetens, mindenesetre NBA-meccs nem lesz (most megy a döntő, pont a NJ Nets az egyik résztvevő, de 3:0-ra vezet a Lakers és nem hiszem, hogy mire ideérsz marad még meccs.
Látnivalók ügyben:
www.state.nj.us/travel/explorenj.htm
schgy
Juliusban harom hetig az New Jerseyben leszek, es ezert lenne par kerdesem:
- tudtok valami jo helyet azon a kornyeken, amit mindenkeppen erdemes megnezni, ami kihagyhatatlan latnivalo a szokasos hiressegeken kivul?
- szeretnek kimenni valamilyen sportmeccsre, de nem tudom, hogy nem fejezodtek-e mar be a bajnoksagok, van-e meg valami ami akkor is tartani fog
- azt hallottam, hogy nem igazan szeretik amerikaban a nagy cimleteket, gond szokott lenni a 50-100 dollarosokkal valo vasarlasokkal. igaz ez?
Ha meg valami eszembejut akkor meg kerdezek, addig is koszi elore is valaszokat
kenau