Keresés

Részletes keresés

ZOLII Creative Commons License 2003.02.25 0 0 1078
Sziasztok!
Márc.8-án lesz összejövetel?Utáljára ebben állapodtunk meg.Változott valami?
Helyszín a szokásos?
Üdv:
Zoli
KFMboy Creative Commons License 2003.02.19 0 0 1077
Köszi a gyors választ. NMRA ajzatos a dög. Este megnézem a CV-ket.
Előzmény: Uplink (1075)
Uplink Creative Commons License 2003.02.19 0 0 1076
szabados koszalo = szabadon koszalo
Előzmény: Uplink (1075)
Uplink Creative Commons License 2003.02.19 0 0 1075
Elso hujje kerdes:
NMRA dugos vagy szabados koszalo kabeles a Taurusod.
Ha kabeles, akkor bekotodted a vilagitast a dekoderre?
Ha igen, akkor ajanlom figyelmedbe a kovetkezo CV-ket:
CV51, 52, 53, 54, 55, 56.

Ennyi lenne elso korben.

Előzmény: KFMboy (1074)
KFMboy Creative Commons License 2003.02.19 0 0 1074
Sziasztok!

Van nekem egy Piko Taurusom, Roco 10745-el. Tudom, a piko vacak, miért nem vettem Roco Taurust, de ez van. Az a problémám, hogy a világítás ég ugyan, de mindíg csak a menetiránynak megfelelően előre, hátul sötét. Melesleg egyik irányban sárgán, a másik irányban pirosan. Tud valaki segíteni, hogyan kössem át, hogy mindkét irányba világítson, előre sárgát, hátra meg pirosat?

köszönettel: Ivanhoe

Uplink Creative Commons License 2003.02.11 0 0 1073
A kibicnek semmi se draga elvet kovetve, mondhatnam, hogy milyen jo meg szuper a loksound, de nem mondom, mert nekem TT-m van, ott meg aztan nuku loksound.
Szoval mindenki dontse el, mennyit feccol bele az asztalba, mire akarja kolteni (valosaghu modellezes vagy high-end digitalis cucc esetleg a koztes megoldas).

A legujabb technika kb ot perc utan mar nem a legujabb...

Előzmény: V43 1177 (1072)
V43 1177 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 1072
Persze nekem is vágyam, hogy megszólaljon a mozdonyom, de még ez az én szempontomból várhat egy kicsit. Uplink azt írta drasztikusan nem csökken az ár, ebben valszeg igaza lesz, de ha akár már "csak" 10 000,-Ft lenne a különbség, gondolkoznák rajta vegyek-e és asszem vennék is. A bajom igazából nem itt van. Most legalább 5 loksound2-t kellene vennem és ezekben hely is lenne a beépítésre. De sajnos egyenlőre még várnom kell ezzel. Most azokat a mozdonyaimat "töltöm" fel dekóderrel, amibe a loksound2 amúgy sem férne bele, erre a 10745 tökéletesen jó, hisz mit érne az egész ha egy dekóderem lenne és egyik mozdonyból a másikba pakolgatnám?! A mozdonyok sem bírnák sokáig, ezért nem értem teljesen a magas árat, hisz aki komolyan foglalkozik vasútmodellezéssel, annak ugysem egy mozdonya van és ugyis mindegyikbe kellene loksound2.

Szóval nem csüggedek...:-)

Előzmény: martisz (1071)
martisz Creative Commons License 2003.02.10 0 0 1071
Ebben teljesen igazad van, semmit nem ér a hi-tech, ha festetlen töltéses roco sineken szaladgál a vonat egy farost lemezen Viessmann hobby jelzők mellett....
Előzmény: V43 1177 (1070)
V43 1177 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 1070
"745-es most akkor happy vagy ??"

Attól függ hogy érted. Bizonyos fokig igen. De a 745 már nem tartozik a legfrissebb ujdonságok közé. Ezért az ára is mérsékelt. Speciel nekem nem ér meg 25000,-Ft különbséget az hogy hangja legyen a mozdonyomnak. A világ pedig szakadatlan fejlődik. Most ennyi a loksound2, holnap pedig más ára lesz, mindez idő kérdése... Azért nem költök rá ennyit, mert egyszerűen nem ér meg ennyi pénzt az, hogy a legujabb technika legyen a gépben. Akinek megér, természetesen egyéni dolga, nem szólok bele. Majd rájön, ha hónapokkal vagy fél évvel késöbb megvehette volna féláron.

A lényeg pedig nem is ez. Nálam fontosabb, ha az asztal valódi környéket, tájat, vonalat, terepet ábrázol. Ehhez képes a digitális technika jelentőség elenyésző, főleg a legujabbé. A digitális technikát valóban most kóstolgatom, de a modellvasúti "játék" élvezete szempontjából közömbös. Minden a kiindulási pont függvénye. Te vagy közületek sokan kiadnak érte vagyonokat a megjelenés időpontjában. Én inkább várok még egy kicsit és addig is az asztal valósághűségére fordítom a pénzt. De azthiszem ez minden vasútmodellezőnek egyéni szoc. problémája. Csak azért nehogy azt higye bárki, attól lesz jó az asztala, hogy szuperhiper technika vezérli.

Előzmény: Uplink (1069)
Uplink Creative Commons License 2003.02.10 0 0 1069
Mint minden szamitastechnikai eszkoznek, ennek is megy az ara lefele, de azert legyunk jozanok es ne remeljunk tovabbi drasztikus csokkenest.
Azert jo lenne... ;)

745-es most akkor happy vagy ??

Előzmény: V43 1177 (1068)
V43 1177 Creative Commons License 2003.02.08 0 0 1068
"Ez van, olcsobb nem lesz, ha kell akkor ennyiert is megveszik a nepek"

Azért ehhez had füzzek csak annyit, most a 10745 dekóder 6990,-ft Mennyi is volt egy, másfél éve? De akár említhetnék bármilyen számítástechnikai eszközt... Le fog az áruk esni az idő múlásával, természetesen valószínű addigra kiadnak egy ujabb verziót, ami tartja a magasabb árát, de az elöző kiadás lejebb fog menni....

Kicseréltem a 10742-est egy 745-ösre, szemmel és füllel látható/hallható a különbség...

Előzmény: Uplink (1067)
Uplink Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1067
A 10742-es az nem terhelesszabalyzott, a 745-os mar terhelesszabalyzott. Most neztem meg.
Az, hogy az ESU 3x annyi, mint pl a Roco, az az ESUn mulik. Ujdonsag, nem ujdonsag ez van.
A fizetokepes piacokon aki mozdonyhangot akar, az ugyis kifizeti a cca 120 Euros dekoderarat.
Itthon meg annyit lehet tenni, hogy szepen, lassan gyujtogeti az ember a penzt a dekoderre + a programozora....

Ez van, olcsobb nem lesz, ha kell akkor ennyiert is megveszik a nepek...

Előzmény: simico (1064)
V43 1177 Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1066
"Hangdekóder: a 10745 is terhelésszabályozott, maga a "hangos" része meg nem olyan drága, hogy az 2-3-szor többe kerüljön. Az egész "fillérekbe" van és K+F se nagyon kellett hozzá... szvsz olcsóbban adnák, jobban fogyna."

SzVSz az ujdonság erejével hat még mindíg a hangdekóder, mint évekkel ezelött a szimpla dekóder, pár év vagy hónap és biztosan olcsóbb lesz. Ezt kell kiböjtölni. Technikailag nem indokolt ekkora árkülönbség azért, mert az egyik hanggal feltölthető a másik nem. Cirka +27000,-ft-al több nincs abban a hangdekóderben... Várni kell még vele egy picit... Addig is felszerljük azokat a gépeket sima 10745-el, amelyekbe ugysem férne bele a hangdekóder..

V43 1177 Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1065
"Hangdekóder: a 10745 is terhelésszabályozott, maga a "hangos" része meg nem olyan drága, hogy az 2-3-szor többe kerüljön. Az egész "fillérekbe" van és K+F se nagyon kellett hozzá... szvsz olcsóbban adnák, jobban fogyna."

SzVSz az ujdonság erejével hat még mindíg a hangdekóder, mint évekkel ezelött a szimpla dekóder, pár év vagy hónap és biztosan olcsóbb lesz. Ezt kell kiböjtölni. Technikailag nem indokolt ekkora árkülönbség azért, mert az egyik hanggal feltölthető a másik nem. Cirka +27000,-ft-al több nincs abban a hangdekóderben... Várni kell még vele egy picit...

simico Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1064
Igen, eddig semmi gond nem volt. A 215 még mindig fent van a pályán egy 10745-ös dekóderrel (csak nagyon lassan tudom fejleszteni a mozdonyparkot, ezért egyelöre még szükség van rá). A Roco digi rendszer is jól müködik, összesen kétszer fordult elö furcsa dolog: a 215 szószerint elszállt az asztalról (pedig nem kapott indulási parancsot), illetve egyszer 2 mozdony szintén magától elindult. Valószínüleg valami elektromos gond lehetett, mert egyszer véletlenül a csavarhúzóval egy pillanatra összeérintettem a két sínszálat és erre az egyik mozdony bekapcsolta a világítást :)

Hangdekóder: a 10745 is terhelésszabályozott, maga a "hangos" része meg nem olyan drága, hogy az 2-3-szor többe kerüljön. Az egész "fillérekbe" van és K+F se nagyon kellett hozzá... szvsz olcsóbban adnák, jobban fogyna.

Előzmény: V43 1177 (1063)
V43 1177 Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1063
Uplink!

Köszi a hozzászólást, valóban tárgyaltátok a témát, meg is találtam és köszi a jótanácsokat, amiket akkor el is mondtatok. Megyek cserélni a 10742-t egy 10745-re.

Simico!
Olvastam te is ebben a cipőben jártál, ráadásul pont te is BR215-el, tavaly ősszel... Azóta rendesen müxik minden? Nekem is ugy megy mint egy dízel...

Előzmény: Uplink (1062)
Uplink Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1062
A 10742 kontra 10745 dekoderminosegrol mregebben igen hosszan ertekeztek mar itt a topkin.
En nem lovok hozza, mert Lenz-em van, de a 10742-est mindenki leszolta...

A Loksound dekoder meg azert kerul tobbe, mert az alapban egy terhelesszabalyzott dekoder + a hangdekoder.
Ja es ne felejtsd el, hogy a programozot is meg kell venni hozza kulon, az meg ugy 20-25e korul mozog. Raadasul a progromozo SW csak nemetul letezik - ahogy en tudom.

Előzmény: V43 1177 (1061)
V43 1177 Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1061
Köszi simico!

Valami hasonlóra gondoltam én is. az egész szerelvényt elteszem a gyerekeknek majd, a maozdonyaimat pedig felváltom jobb dekóderekkel. A 1014-esbe, biztosan 10745 kerül, mivel állítólag (még Martisz kollega ajánlotta) nem fér el benne a hangdekóder. A Taurusokba hangdekódert szerelnék, de ennek iszonyatos ára van. Állítólag 36 000,- körüli érték.. De ha egy normál 10745 cirka 7000,-, akkor mi kerül 36000,-be a loksound2-ben? Adnak hozzá tán szoftwert és interf.-t a számítógéphez, hogy feltölthessem rá a hangot? Mert akkor értem miért kerül ennyibe.

Előzmény: simico (1060)
simico Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1060
Szia!

A kezdökészletben a létezö legócskább dekóder van, nekem valahol a hulladék között csücsül...

Minimális kis zizegést mindenképpen lehet hallani digitális üzemben (de messze nem olyan eröset, mint a kezdökészletes vacakkal!), ezt azonban már alacsony tempónál is elnyomja a "menetzaj". Egy normális dekóderrel (10745 vagy az új, olcsó Viessmann) a menetszabályzás is normális lesz, nem fog felszállni a levegöbe a mozdony 20%-nál...

Ez a kezdökészlet szerintem csak arra jó, hogy olcsón hozzájuss a trafóhoz, erösítöhöz, egérhez - a többi meg mehet az ágy alá vagy a gyereknek. Illetve normális dekóderrel a mozdony ideiglenesen megmaradhat, amíg a mozdonyflotta bövül vagy "digitalizálódik".

Előzmény: V43 1177 (1059)
V43 1177 Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1059
Sziasztok!

Előrebocsájtom, nem kell mindjárt kiröhögni, de tegnap végre átálltam digitális üzemre. Sajnos most csak a kezdőkészletet vettem meg (egyenlőre). Tudom sokatoknak már igen komoly felszerelése van e téren, ezért kérném ki a véleményeteket.... Szóval a BR215 mozdonnyal ellátot kezdőkészletet vettem meg, amely így is olcsóbb volt, mintha külön egy trafó+erősítő+lokmaus2 vettem volna. No a mozdonyra és a két vagonra nem lesz szükségem többé, a kidolgozása tényleg csak gyerekernek való. Szóval kivettem a dobozból a lényeget és ebből a BR215-ből a dekódert..... Átraktam egy 1014-esbe, de szegény elég gázosan megy vele. Gondolom a startkészlet dekódere nem egy nagy durranás. A tünet az, hogy a 1014-es a startkészlet dekóderével eléggé hangos, gerjedő hangot ad a motor induláskor. Állítólag egy 10742-es számú dekóder van benne, ami egy régebbi konstrukció.

Szóval ha szépen megkérnék valakit, röviden elmondaná, hogy igazam van-e vagy ez a gerjedő hangos hang állandóan előfordul digitális üzemben? Ha kicserélem 10745-re megszünik ez a hang?

A késöbbiekben bővítem majd a rendszert, de most nem akartam ismeretlenül beleszaladni a digitális vasútvezérlésbe.

Ha valaki elmagyarázná?!?!?..........

Uplink Creative Commons License 2003.02.06 0 0 1058
Ha csak negy allapotot akarsz, akkor 2 LS100/110 kimenettel es nemi elektronikaval megoldhato.
En most gondolkozom a 3 fenyu jelzo
Piros, Sarga, Villogo Sarga es Zold variaciok vezerlesen, ami kis modositasokkal a te 4 allapotod vezerlesere is raeroszakolhato...

Analog vezerleshez otleteket a Baumgartner fele vasutmodellezes konyvbol talalhatsz. Arra nem teszem le a nagyeskut, hogy ez benne van.

Előzmény: simico (1057)
simico Creative Commons License 2003.02.06 0 0 1057
Az alábbi állapotokat szeretném modellezni:
(alul - felül)
vörös - semmi /0/
sárga - sárga /40 - 0/
semmi - sárga /vmax - 0/
semmi - zöld /vmax - vmax/
esetleg még:
sárga - villogó sárga /40 - 40/
semmi - villogó sárga /vmax - 40/

Az elsö 4 kellene, az alsó kettö nem is fontos...

Igazából két ok miatt gondoltam, hogy a jelzöket digitálisan kellene majd vezérelni:
- egyszer majd valamikor a teljesen elkészült asztalt esetleg szeretném pc-re is kötni (a majdani rejtett pu miatt, meg hogy amíg tolatgatok vagy 1 vonattal "játszom", addig menetrend alapján menjenek vonatok), ehhez már most szeretném megteremteni az alapokat (emiatt a kitérök mostani vezérlését is le kell majd egyszer cserélni "digitálisra");
- "hagyományos" módon megoldva a vezérlést nem akarok hatalmas kapcsolópultot egy rakás gombban/kapcsolóval, máshogy meg fogalmam sincs hogyan lehetne...

Előzmény: Uplink (1054)
martisz Creative Commons License 2003.02.06 0 0 1056
A parancsot kiadja az Railroad , aztán a kapcsolást már a dekóder végzi,tehát igen.
Előzmény: V46 021 (1053)
Uplink Creative Commons License 2003.02.06 0 0 1055
Helyreigazitas, az elobbi hozzaszolasom nem teljesen igaz, tehat....

EGY LS100/110 kimenettel lehet 2 allapotot modellezni.

Előzmény: Uplink (1054)
Uplink Creative Commons License 2003.02.06 0 0 1054
simico:
A 4fenyu jelzonek az en doksim alapjan van kb 10 lehetseges fenyallapota. Ebbol te hany allapotot akarsz modellezni ???
EGY LS100/110 kimenettel lehet 3 allapotot modellezni....
Előzmény: simico (1050)
V46 021 Creative Commons License 2003.02.06 0 0 1053
Ezt a puha módot össze lehet házasítani a RR&Co-val?
Előzmény: martisz (1052)
martisz Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1052
Csak a Viessmann gyárt ilyet majd talán idén annak ellenére, hogy már a 2001-es katalógusban benne voltak. Jelenleg 15 db ilyen dekóderre várok. Meg lehet oldani LS100-zal vagy 110-zel is, de véleményem szerint 1 db 4 fényű jelzőhöz 3 kimenet kell !! A Viessmann-éhoz pedig 1 cím van, és a fényváltást ún. soft (puha) módon oldja meg, ami nagyon valósághű.
Uplink Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1051
Arra nem gondoltal, hogy 2 kimenetet hasznalsz fel a 4fenyu jelzohoz....
Teljesen logikusnak tunik szamomra.

simico Creative Commons License 2003.02.05 0 0 1050
Szervusztok!

Van arra lehetöség, hogy magyar 4 fényü fényjelzöt "digitálisan" vezéreljen az ember? Ha jól tudom, létezik "jelzödekóder" is, de a Lenz és a Roco honlapján ilyet nem találtam (elég régen frissíthették, sok újdonság hiányzik), a Viessmann honlapja meg innen elérhetetlen...
Ha tényleg van ilyen jelzödekóder, akkor már csak 2 további kérdésem van: tud-e 4 fényt kezelni 1 jelzön (gondolom villogtatni biztos tud) és mi kell még a vezérléshez, azaz mivel adom neki a parancsokat (és mivel programozom - pc nélkül, Roco alap digi készletben).

bicsi Creative Commons License 2003.01.29 0 0 1049
Hát, akkor amelyikünknél beüt az isteni szikra ne titkolja.
Előzmény: V46 021 (1048)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!