Keresés

Részletes keresés

amamsik Creative Commons License 2005.08.19 0 0 786

704-ben és 712-ben írtam az élményekről, nagyon jól éreztük magunkat.

A kiírt programok közül egyedül az iszapfortyogó maradt el.

Egy busz volt velünk a teljes időtartam alatt, hozott-vitt mindenhova.

Mivel csoportos út, nem mindenhol töltesz annyi időt, amennyit szeretnél, de nem volt szerencsére soha olyan, hogy valaki elkeveredett volna, és órákat várni kellett volna valakire.

Előzmény: aneda (784)
amamsik Creative Commons License 2005.08.19 0 0 785
Károly csak a szervező volt, Judit jött velünk, aki évekig kint élt, beszéli a nyelvet, folyamatosan mesél, nagy tudással rendelkezik, a férje még többet élt kint. Biztos hogy októberben Károly lesz az idegenvezető?
Előzmény: aneda (784)
aneda Creative Commons License 2005.08.18 0 0 784

A Barakánál már nincs hely az októberi indulásra.

A Vistánál ma bent voltam, mivel a honlapukon nem találtam Izlandot. Ott az irodában volt kifüggetsztve az 5 napos izlandi túra. Nekem is elég jónak tűnt, az többi irodához képest! Mind az öt napon reggeltől- estig végig programm van.

Érdeklődnék, hogy a Te májusi utadon is a Károly volt az idegenvezető? Ha igen milyen volt? Esetleg még pár hasznos infót, tapasztalatot a Vistás uttal kapcsolatban nagyon szívesen vennék!!!!!! Előre is köszi!

Előzmény: amamsik (782)
esj1978 Creative Commons License 2005.08.18 0 0 783

Sziasztok!

Talaltam egy erdekes cikket!

Meglovagoljak a globalis felmelegedst...?

Kivancsi vagyok, hogy mire nagymama leszek, es vegre eljutok Izlandra, mit varazsolnak belole. :)

esj

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=95993

Izlandból csinálnának zöld szigetet  
Végeláthatatlan kopár pusztaságok a háttérben jégsapkás hegyekkel 

Zöldbe borítaná a most kopár Izlandot egy helyi kormányzati szervezet a legmodernebb technológia felhasználásával. A szigetország régen vegetációban dús terület volt, de az ember tevékenységével kipusztította a növényzetet. Vannak, akik szerint az izlandiaknak már jobb is így.  

[...] ma Izland szó szerint holdbéli táj, olyannyira, hogy még Neil Armstrong is itt gyakorolta annak idején a Holdon megteendő kis lépését. Izland felszíne ma a "legerózióképesebb" a világon, a kétes dicsőséget egy amerikai szélcsatornában sikerült bebizonyítani, ahol kiderült, az izlandi talaj ugyanolyan laza és porhanyós, mint a Holdat borító.
Az ok természetesen itt is az ember romboló tevékenysége. A vikingek ugyanis nemcsak a fákat irtották ki teljesen, hogy házakat, hajókat készítsenek, de betelepítették a szigetre a birkákat is. A gyapjasok aztán leborotválták a sziget növényzetét. (Egy birka még az 1,5 cm magas füvet is képes szájával lelegelni!)

[...]

Most azonban a legmodernebb technológiát használják fel: a talajt előbb környezetkímélő műtrágyával kezelik, majd erre szórják a fűmagokat, melyeket előzőleg különleges, a vizet tárolni képes anyaggal vonnak be a csírázás elősegítése érdekében. A talajmentő szolgálat ma egy Hella nevű kis faluban működik, a település körül már zöld mezők terülnek el. Andres Arnalds azt reméli, hogy ez még csak a kezdet, és hamarosan új fásítási program is indul majd.
Érdekes ugyanakkor, hogy ennek nem mindenki örül egyértelműen. Halfdanarsson professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan már az izlandi nemzeti tudat szerves részének tekintik a tágas terek iránti vonzódást, és arra figyelmeztetnek, hogy ha a szigetlakók délre (Svédországba, Finnországba) utaznak, sokukat klausztrofóbiaszerű érzések gyötrik az ottani erdőségek miatt.
Nekik azért egy darabig még nem kell aggódniuk: egy izlandi vicc szerint a szigeten olyan lassan nőnek a fák, hogy ha az ember eltéved egy erdőben, és ki akar belőle keveredni, legjobban teszi, ha feláll, és körülnéz. 

amamsik Creative Commons License 2005.08.18 0 0 782

MI Vistával voltunk 5 napra májusban, szerintem elég jó program volt.

Kollégámék Barakkával voltak tavaly októberben, szintén jó programmal, csodálatos időben és képekkel, a barakka oldalán van ízelítő. Májushoz képest a színek csodálatosak voltak, igazi ősziek, és az idejük hasnoló jó volt, mint a miénk. (Nekünk a hazautazás napján esett csak az eső, amúgy napsütés, enyhe szél, napközben 10 fok).

atco Creative Commons License 2005.08.18 0 0 781
az októbert én már kihagynám (sokat esik és ködös). jobban jársz a jövő nyárral (júl-aug). utazási iroda helyett pedig repülj ki fapadoson (bud-london v. frankfurt, onnan www.icelandexpress.com reykjavík, ha korán (télen) foglalsz, megvan 45-50 khuf/ főből, írtak róla itt a fórumon), bérelj olcsó terepjárót (suzuki jimmy, lada niva 200-300 khuf/hét), vigyél lonely planetet, sátrat és konzervet és oda mész, ahova akarsz. a kék lagúna 1 erőmű hűtővize által táplált mesterséges betontó. utazási irodák közül 1edül a barakától (.hu) láttam normális programot, igen borsos áron.
Előzmény: aneda (779)
szezso2 Creative Commons License 2005.08.18 0 0 780

kaja: mi rengeteg konzerfélét vittünk,  a felét vissza is hoztuk. Úgy hallottuk a kaja elég drága (az is volt: ettünk hamurgert 3000Ft-nak megfelelő összegért), ezért  jobb érzés volt a saját kaja. Meg hát nem is van mindenhol van étterem (vilgágvége után nem nagyon), megmhát az időt is sajnáltuk volna minden nap étteremben tölteni.

Ha jól tudom van kvóta a behivehtő ételre (asszem itt is irt régebben valaki erről), de nem hiszem, hogy ezen szőröznének. Ha valamit keresnek az max kábszer. Ha látják, hogy nem egy konzerbvől viszel 600 darabot, akkor nyilván nem fogják elvenni, mert nem eladni viszed.

Előzmény: aneda (776)
aneda Creative Commons License 2005.08.18 0 0 779

Már holnap is indulnék! Nézegetem a társasutakat is, mert én nem vagyok ilyen bátor, és elszánt, hogy autóval nekivágjak. Az utazási irodák októberben szerveznek most utakat, csak nem tudom az ídőjárás megfelelő-e egy izlandi utnak?

A Kékbarlang egy természetes laguna, vagy kiépített "medence"?

Előzmény: atco (777)
atco Creative Commons License 2005.08.18 0 0 778
remek fotók, különösen a lundákat irigylem:) tényleg sokhelyt jártunk ugyanott (s láttunk ugyanúgy...) ahogy nézem, nektek is szerencsétek volt az időjárással, örülhetünk. egilsstadir és seydisfjördur között amúgy láttunk titeket megérkezni (ti nem vehettetek észre, nem volt első rendszámunk), fájt is a szívünk, hogy mi meg már megyünk vissza... még1x, kiváló fényképek!
Előzmény: szezso2 (775)
atco Creative Commons License 2005.08.18 0 0 777
Nyers (füstölt) étellel inkább ne próbálkozz. Konzervvel, egyébbel nincs gond szerintem, de a kvótát nem tudom (tőlünk. csak megkérdezték van-e , persze nem volt). Üzletek, mint olyanok, úgy általában nincsenek, de ha mégis 9-1/210-kor nyitnak, 7-8-kor zárnak. Mikor mennél?
Előzmény: aneda (776)
aneda Creative Commons License 2005.08.17 0 0 776

Sziasztok!

Fantasztikus, és ámulatbaejtőek a fényképek, amiket felraktatok! / atco, és szezso2/

Mindkettőtöknek nagy vállakozás volt autóval nekifutni Izlandnak! De a végeredmény lenyügőző! Én is mindenképpen elszeretnék jutni Izlandra. Az előbbiekben olvastam, hogy a határon szőrőznek. Élelmiszert be lehet vinni? Na nem husfélére gondolok, hanem konzervre, kekszfélékre....stb. Az üzletek este meddig vannak nyitva?

Várom a "hozzáértők" válaszát.

szezso2 Creative Commons License 2005.08.17 0 0 775

hali, furcsa, hogy milyen hasonló fotókat csináltunk! jó, hogy irtál beszámolót, majd ha elfelejtek valamit megnézem a Ti lapotokon!

Én is feltettem néhány képet, bár szöveges részt nem nagyon volt energiám írni hozzá.

http://www.fw.hu/szezso-iceland/

Előzmény: atco (770)
dorkusz Creative Commons License 2005.08.15 0 0 774

Szia!

Megnéztem a beszámolót, nagyon tetszett. Felfedeztem pár helyet, ahol mi is jártunk.

Én nagyon örülök, hogy ennél az útitervnél maradtunk, nagyon tetszett és nem bántam meg, mindenkinek ajánlani tudom, hogy egyszer látogasson el Izlandra (bár nekem Feroer szigetek jobban tetszett, ezt sem szabadna kihagyni, viszont ide csak hajóval lehet menni és mivel tengerbeteg lettem, így újra kizárólag repcsivel mennék, de a jegy viszont drága).

Előzmény: atco (769)
dorkusz Creative Commons License 2005.08.15 0 0 773

Szia!

Izland meglehetőségen drága. Pl.: 900 koronáért vettünk egy-egy nagyobb méretű szendvicset (bár meg kell hagyni, ennyire finomat még sosem ettem, volt benne minden zöldség és bárány). Mi hotelekben laktunk, de csak pár alkalommal ettünk a hotel éttermében, fejenként 15 ezerért és ebben csak egy tál étel és egy üdítő volt. Viszont vannak az Esso kutak mellett gyorsbüfék (hamburger, hot-dog, rántott csirke, stb.), ami olcsóbb, mint egy étterem, de még ez is drágább, mint nálunk. Mi két hétig voltunk távol kis hazánktól, de már nagyon hiányzott egy jó kis húsleves. Bár Izlandon az a jó, hogy nagyon sokféle hal van, amit viszont finoman készítenek.

Előzmény: Herby.Herby (771)
Blende Creative Commons License 2005.08.15 0 0 772

Szia Atco!

Végigolvastam! :))

Hát tényleg szép utatok volt! Elismerésem!

Nagyon tetszett a Feröeri rész. Az nekünk kimaradt mivel repülővel mentünk.

Mi tetszett a leg jobban?

A család is élvezte??

Érdekes amit a gyorshajtásról írtál. Mi összesen 3x láttunk rendőrautót az 1-es úton és sehol nem mértek. Pedig néha kotortunk 110-130 al is. Igaz ilyenkor álltalában volt birkafogónk.. (beálltam egy relatíve nagyobb követési távolságra egy szép nagy terepjáró mögé, hogyha kiugrik egy bari az útra né én találjam meg...)

Ha tudom, hogy itt is mérnek nem tepertem volna így. Bár itt még a buszok is mentek 80-al a murvás részen is...

Szép utatok volt! Szóval Gratula!!

Előzmény: atco (770)
Herby.Herby Creative Commons License 2005.08.14 0 0 771

Sziasztok!

2005-09-02-án Izlandra megyek, Reykjavikba 5 napra. Bármilyen hasznos ötletet, tanácsot szívesen fogadok. Több izlandi leírásban olvastam, hogy Izland meglehetősen drága. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Üdv,

Herby

atco Creative Commons License 2005.08.12 0 0 770
ez a linkbeszúrás magas nekem, kopizd be:
http://www.jaszberenyi.hu/izland/
Előzmény: atco (769)
atco Creative Commons License 2005.08.12 0 0 769
ímhol:
[http://www.jaszberenyi.hu/izland/]
Előzmény: atco (768)
atco Creative Commons License 2005.08.06 0 0 768
készülget...
Előzmény: lollipop (766)
dorkusz Creative Commons License 2005.08.05 0 0 767

Sziasztok!

Vasárnap jöttünk haza Izlandról atcoékkal, mert a Smyril-line társasággal mentünk mindannyian.

Csatlakozom én is atcohoz az árakat illetően, mert irtó drága Izland, úgyhogy elég sok pénzt kell vinni, mert az ember sosem tudja, hogy miért kell nagyobb összeget kiadni. Példa: minket a rendőr kétszer büntetett meg, egyszer 120.000,-Ft-ot fizettünk, majd másodszor 50.000,-Ft-ot. Pedig másodszor nem is mentünk gyorsan. Úgyhogy oda kell figyelni a 90-es tempóra.

Mi személyautóval mentünk, de inkább a terepjárót ajánlom az utak miatt.

Egyébként nagyon tetszett, sok helyen jártunk, sok szépet láttunk, mindenkinek csak ajánlani tudnám.

Egyedül a hajóútat nem bírtam, főleg visszafelé, eléggé beteg lettem.

lollipop Creative Commons License 2005.08.05 0 0 766

atco mikor írsz részletesen az utazásotokról?

Valami fényképes beszámolót igazán illene... : )

atco Creative Commons License 2005.08.05 0 0 765
úgy értem, h az 1500 eur nem túl sok az autóbérlésre + egyebekre, ha 1 hétre mentek... amúgy pénzt minimálisan válts csak, majd mindenhol jó a kártya.
Előzmény: Iceee (764)
Iceee Creative Commons License 2005.08.04 0 0 764
Mért kevés 1 hét? aug 9-16ig megyünk.
atco Creative Commons License 2005.08.03 0 0 763
mennyi időre mentek? sztem ez autóbérlésre + egyebekre kevés (1 hét esetén). busszal és stoppal tkp mindenhova el lehet jutni (a felföldön is!) busz ld: http://www.bsi.is/. vigyetek gázfőzőt és sok konzervet.
Előzmény: Iceee (762)
Iceee Creative Commons License 2005.08.02 0 0 762
Segítséget szeretnék kérni tapasztalt Izlandi utazóktól, mert 4 nap múlva megyünk izlandra asztán van 2 repjegy és semmi más. 2000 eurónk van de jó lenne megtartani 500at legalábbb. Lakókocsibérlésre gondoltunk tud valaki ilyenről Izlandon? Köszi!
Blende Creative Commons License 2005.08.01 0 0 761

Szia!

Szerintem már mindenki itt erre vár..... :)))

Előzmény: atco (760)
atco Creative Commons License 2005.07.31 0 0 760
gyorsjelentés. dorkuszék és mi visszaértünk, remek időnk volt. még kopppenhágában vagyunk, bővebben otthonról.
Előzmény: atco (759)
atco Creative Commons License 2005.07.14 0 0 759
na mi ma du. indulunk, aug 3-án érkezünk. majd megírom.
czy Creative Commons License 2005.07.08 0 0 758

Nagyjából mindent emlegettünk már.

Dízel autó esetén kell matrica a hajón lehet venni, kutak baromi ritkán vannak.

Egy érdekes különbség, ha megtankoltál, el kell állni a kúttol és utána fizetni.

Gázlónál ne menj egyedül.

Felföldi utaknál kicsi átlagsebességgel számolj. Akár 7 km/óra is kijöhet :-))))

Por van bőven, objektív cserénél megfontolandó.

Sör elképesztően drága.

Előzmény: szezso2 (757)
szezso2 Creative Commons License 2005.07.07 0 0 757
mi úgy nez ki juli 23-án indulunk smyrill-line féle megoldással (Iceland on your own car). Ha esetleg van valami plusz fontos infótok megírhatnátok. kszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!