Szerintem egyszerüen csak felfedezték, hogy maga az állam az aki belekényszeriti az embereket - jelen esetben a gyesen lévőket - a fekete gazdaságba. Még Szolnokon is tudok olyan anyukáról aki feketén dolgoznik a gyes mellett, Pesten meg mindennapos.
Ha már lemondunk a teljes foglalkoztatottságról, akkor legalább a családi adózásról nem kéne.
Abban egyetértek: legyen a dolog választható. És ne a vátesz politikai karriert elérök mondják meg, hogy mi kell nekünk.
Bár a választás ebben az esetben (GYed-röl, GYes-röl visszatérök) egy kicsit ironikus, vagy cinikus. Kisgyermekes anyukák (a vizsgálatok alapján) nagyon erös pesszimizmussal vannak foglalkoztatási jövöjüket tekintve.
Bár igaz, ez a társadalmi tény nem elsösorban a diplomásokra és a közszférára jellemzö és talán a vidéki Magyarországot jobban érinti.
Nos: külön szépsége a dolognak, hogy GYF mindezt anyák napja elött mondja. Gratulálok. Érdemes megnézni a HirTV oldalát.
Ez itt ugye a politika topic. Nos emlékezzünk vissza 2001 és 2002 -re, amikor a gázáremelésekről volt szó, illetve arról, hogy nem ám akármennyivel lehet emelni a gáz árát, hanem csak nagyon minimálisan, vagy egyáltalán nem. (Hogy ez mekkora blődség, arról nem is írnék). Ami abból az egész ügyből kialakult a választásokra, az az érdekes. Ugye a fidesz elkiálltotta, hogy az mszp gázárat emelne, beindult a nyilatkozatháború igéretspirállal egybekötve, mígnem kimondatott: nem lesz gázáremelés. Vonjuk le a következtetést: a politika nem a valósággal foglalkozott, hanem egy a valóságról kitalált képpel, ami oda vezetett, hogy teljesen elszakadt a valóságtól.
Nos ez a munkát mindenkinek tipikusan ugyanez az eset. Itt is elkiálltotta magát az egyik nagyvezír, és erre tromfol a másik és senkinek nincs bátorsága se itt, se ott odaszólni, hogy ez mekkora butaság. Talán célszerű lenne megérteni, hogy az eszközök fejlődése révén egyre kisebb az igény az emberi munkaerőre és a termelő ágazatok nem tudnak elégséges számú munkahelyeket nyújtani. Ha ez így van, márpedig így van, akkor maradnak más szektorok. De pl. a szolgáltatások esetén is piaci verseny van, ahol ugye a minőség és az ár számít, ami nem teszi lehetővé, hogy felszívja a munkaerő felesleget. Akkor két út marad: az egyiket már próbáltuk néhány évtizedig, ez a szocializmus, ahol munkahelyeket hoznak létre és tartanak fennt művi úton, még a termelő egységekben is (aminek azok aztán piszkosul örülnek); na ehhez külön gratulálok. A másik, hogy az állam azokon a területeken, ahol ráhatása van növeli a munkahelyek számát....
Na most a gyedről visszatérő részmunkaidős kismamák esetében, az vetítem előre, hogy : 1) a munkáltatókakarják majd őket alkalmazni, de csak éhbérért >> munkaerő árának letörése; 2) a munkáltatók nem akarják majd őket alkalmazni ( gyakori hiányzás a munkahelyről)
Ezzel együtt fel lehetne kínálni a munkaválalás lehetőségét, de talán ez lehetne szabadon választott, (tehát elmehetne dolgozni a kismama, de akkor csökkentett gyest kapna). Ekkor segítenénk azokon, akik tehetségük ellenére "kénytelenek " gyesre menni.
Mellesleg az ország termelékenységének, termelési volumenjének növeléséhez a modernizáció a szükséges és nem a teljes foglalkoztatottság.
Civil létünkre hogyan tudjuk megakadályozni (hadd ne mondjam "szabotálni") a hatalom elhamarkodott döntéseit?
Például úgy hogy kimondjuk, hogy a jégpálya ne a bevásárló centrumban legyen, hanem valamelyik szabadidő központban. Erről szól a fenti linken megejthető szavazás.
Vagy például,ha már az iskolabezárásról szóló döntést direktben nem tudjuk visszavonatni, olyan követelésekkel álljunk elő, hogy ellehetetlenüljön a végrehajtás: pl. követeljük, hogy építsenek a Zagyva hídra biztonsági korlátot, vagy hogy ne szabadjon kisiskolásnak ennyi és ennyi méternél messzebb járni iskolába, stb.
,,A Népszabadságnak adott interjújában elmondta: a jelenleg három évig járó egységes gyes helyett az elején több juttatás járna, később viszont arányosan kevesebb. Gyurcsány Ferenc szerint az új rendszer jobban ösztönözne a munkavállalásra. "
Nu. Ez döbbenetes kedves barátaim:)
Egyébként még anno 6 éve a szolnoki kisgyermekes anyukák körében nem a gyes kis összege, hanem a részmunkaidös (a családi keretekkel összeegyeztethetö) foglalkoztatás hiányát panaszolták leginkább.
Ez a mondat arra utal, hogy az oktatási-nevelési intézményrendszerre még nehezebb feladat fog hárulni. Szép új világ! De meddig?
Már voltam egyszer, elég volt, köszönöm. Másrészt én most azt mondtam, hogy nem akarok pozíciót elfoglalni, úgy szeretnék vezető szerepet játszani, hogy szimpla tag vagyok. Majd meglátjuk...
Nem tom ki látta a ma esti sztv-n a Botkáné-show-t, sajnos én sem, de állítólag nem ítélték oda a jégpályatelket a vállalkozónak, hanem a döntést elnapolták, szétnéznek az országban. Nagyon HELYES! :)
Mellesleg (nem a Botkáné-show-ból tudom), kivizsgálják, törvényes volt-e egyáltalán a pályázat. Állítólag volt olyan szoci képviselő, aki a zárt ülésen meglepetten konstatálta, hogy ő ezekről az alternatív lehetőségekről eddig nem is hallott, és így egész más a leányzó fekvése.
Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára: Pillanatnyilag nincs olyan terv, hogy a szabad iskolaválasztás jogát megszüntessék. Minden gyereknek használható tudást kell kapnia, és gyorsítópályákkal kell a hátrányos helyzetű diákok fejlődését segíteni. Tamás Pál szociológus: Gondolom, nem, de ma Magyarországon túl korán válnak széjjel az iskolai utak, gyakran már a negyedik általánostól. Magyarországon az általános közepén való szétválás elit iskolákra és a futottak mégre nem „a minőség forradalma ”, hanem a „középosztály ellenforradalma ” volt.
Jövő héten lesz a végső "ámen" a jászberényi jégcsarnok építésén. A sajátos beruházási-üzemeltetési konstrukció folytán az építmény 15 év múlva kerül az önkormányzat birtokába.
Lám, máshol fontos hogy az önkormányzat ne mondjon le a jégpálya tulajdonjogáról (csak a kivitelezés miatt, ideiglenesen), Szolnokon meg pont fordítva.
Amint megtudsz valamit, írd be ide. Lwehetőleg még az esti Botkáné féle tv-show előtt.
Egyébként meg kell, hogy rójalak, miféle érdeklődést mutatsz az ügy iránt, ha tegnap délután óta még nem kérdeztél rá! Látom piszkosul izgat a dolog... És speciel aludni alig bírtam.
Ja a közgyűlés, hát látod, hogy csak most írok, majd felhívom telefonon, de a bizottsági alapján nem sok mindenre számítok. Inkább affelé kellene tendálni, hogy majd később ezekete a kimondott elveket számon lehessen kérni a politikán. Ez az ügy egyébként sem egyértelműen rossz, vagy jó, leginkább a körüljáratlanság jelzőt használnám rá. Mindenestre Zalaegerszeg szerintem elég nagy tromf, ma megtudom, hogy eredményre is vezetett - e?
Az egyik helyi kereskedelmi adó hírmüsorában ma délután (félfülel) hallottam, hogy a Szabadság téren létesített körforgalomra még mindig nem adta meg valamelyik szakhatóság a jóváhagyást.
A zajszint ugyan alatta marad a határértéknek, de a porterhelés nem!
Eszembe jutott, mikor a hétvégi házam építési engedélyét kérelmeztem. A szakhatósági hozzájárulások nélkül be sem adhattam a terveket. Ezek hiányában nem állt velem szóba az építési hatóság!
Hogyan létesülhetett ez a körforgalom szakhatósági jóváhagyás nélkül?
cholera, kár, hogy ma vizsgáznom kellett adatbázisból :))) mindenesetre én is kíváncs lennék Fodor megszólalásaira, igen nagyon készült :))) bár, hogy eredményt ért -e el vele, abban vannak kétségeim :(