Erre mondtam, hogy izlesek es pofonok. Raadasul, ha van lehetoseged, hogy "korlatlanul" kulfoldre szaladgaljal minden modulert, akkor nosza, rajta.
Egyebkent nekem meg megvan a Maerklin - talan elso- digitalis katalogusa meg '80-as evek kozepebol, na en akkor hataroztam el, hogy egyszer digitalis asztalom lesz....
Volt egy laza arbecsles valahol lent 16 valto allitasara, ha jol emlekszem 50-60e HUF kore irtad a kulfoldi arat, ez pl a LENZ LS110-ekkel, szinten negy db, 4 x cca 14e =56e HUF, ami arban ugyanott van, csak ennyiert a Modell&Hobby adja (ez itt a reklam helye, ugyis annyi mar az Erkel hirdetes :) ), azaz nem utaztam erte ket napot..
Merlegelni kell, mi eri meg neked, en maradok a LENZnel. Nem akarlak elcsabitani a Maerklintol, de jol gondold meg, mert onnan nincs visszut. A tobbiek meg ugy ahogy kompatibilisek, mert NMRAA mind, a Maerklin a sajat rendszeret hozza.
allj, allj allj..... Maerklin sineid is vannak?? Kozeperintkezos ???
Szerintem nem olyan drága ha a kinti beszerzést részesitem előnyben,jelenleg itthon a csillagos égen vannak az árak.Digitális cucokban nem sok az eltérés.
Nem akarok okoskodni, de
1. a Maerklin a leheto legdragabb - ezt gondolom eddig is tudtad,
2. En nem ismerek senkit, aki Maerklin digit nyuzna - ebbol fakadoan sok otletre itt nem szamithatsz.
En meggondolnam, hogy Maerklinnel kezdjek, mert minden ellene szol, de izlesek es pofonok kulonbozoek.
Javaslatod alapján átrágtam magam a topicon sok dolgot találtam és rá kellet jönnöm a maerklin digitál egész más felépitésü./Nem ad akkora barkácsolási lehetőséget/ ha tévedtem jelezzétek.Igazábol sokkal készebnek kerekebnek látom,de nem enged akkora szabadságot mint a többi.Ha van köztetek maerklines jelezze.
sok dolog leíródott már a digit kontra analóg dialógusok kapcsán a topicon. Szerintem ha van időd, nézegesd vissza, abból nagyjából eldönthető a dolog (méret - üzem típusa - automata/manuál - ...).
HA tisztán Marklinben gondolkodsz, a ROCO DCC dolgokat elfelejtheted (zömében).
Szerintem az asztal befolyásolj.Javitsatok ki ha nem jól gondolom de minnél nagyobb az asztal annál inkább nehezebb felügyelni a szerelvényeket.
Az itthoni árak hororra adnak okot,de 300km-rel arrébb már nem.Pl itthon a váltóállitó ami tartalmaz 4 db modult ami 4 váltot tud kezelni /kb 16 váltó/ 120-130e kint 50-60eft.
Nem tudom a Roco árakat,de igy nem olyan veszélyes.
Szerintem az asztal mérete nem határozza meg, a digitalizálás kérdését. Ez alapvetően rajtad áll: szeretnéd-e vagy sem. Tekintettel a Marklin árakra ez gondolom elég hororisztikus lehet.
> nem talaltam olyan esztergalyost aki kis fogaskerekeket is tudna kesziteni.
Hát ... a fogaskerék nem esztergán készül, hanem marógépen, de ez itt asszem nem is fontos. (a műanyag fogaskerék pedig fröccsöntéssel)
A fogaskerekeknek az ún. modulmérete van szabványosítva. A modulméret az nem más, mint az érintôkör átmérô (kb. a fogak teteje és töve között félmagasságban) elosztva a fogak számával. Csak az azonos modulszámú fogaskerekek kapcsolódnak egymással! A modellvasutaknál rendszerint 0,5mm modulú fogaskerekeket használnak (azaz a 20 fogú kerék érintôkör átmérôje 10mm), ami nagyon szokásos méret, Conrad-nál is kapsz olcsón ilyen műanyag fogaskerekeket. Sokkal jobb méret a 0,4-es modul, sajnos ez ritkább is. Nem tudom, a V46-ban milyen van, de azt gondolom, 0,5 modulos.
annyit pontosítanék, hogy az intellibox multiprotokoll, tehát a vágányrendszer szétválasztása (2 sínes-3sínes)után használhatod a DCC , Selectrix, Motorola triumvirtet, de kérdés : van-e értelme.
Szo volt itt azokrol a buhler motorokrol amiket a FUGgERth M41 es V43 mozdonyokba epitenek. Mindkettot az MGB KKT forgalmazza magyarorszagon. (A FUGgERth is toluk veszi, az elado nagyon jo fej volt, meg az M41-es csorgot is mutogatta referencia gyanant :-)
A ket kerdeses motor parameterei azlabbi linkeken megtekinthetok. Az uj 5 polusu motor tipusszama: 1.16.011.304 (Az elado szerint hegyekben van raktaron, de csak ez az uj 5 polusu!) A regi 3 polusuet nem tudom, de ugyanebbol a szeriabol van 1.16.011.xxx A fizikai meretek ugyanazok, csak a tengelyek hosszaban van elteres. (Na meg a villamos jellemzokben)
En most eppen egy regi PIKO BR130-ba szeretnem ezt a buhler 5 polusu motort beepiteni, persze digitalis vezerlessel. Mechanikailag egyszeru belerakni, csak egy kis kozdarabot kell esztergaltatnom hozza. A hajtast 1:1-ben meghagyom a regit, de sajnos a motor fordulatszama tul nagy, ezt majd a dekoder Vmax-aval probalom kompenzalni. Ha minden OK akkor a hetvegen elkeszul, es beszamolok a fejlemenyekrol.
Mármint az M41 motorja?
Asszem nekem nagy lesz, PIKO Szergejbe kéne.
Az M41-hez nekem nem kell nyúlni, lévén az enyém már már 5p. (upgrade:)
És furcsmód ez a motor analógban messze jobb, mint mondjuk a ROCO ÖBB1014, a PIKO Taurusról nem is beszélve. Indítófeszre, legkisebb tempóra, mindenre.