Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Még új vagyok ebben a témában.Meguntam a Hetra trafóm cipelését és átolvasva az újabb hozzászólásokat.Két inverteres trafót néztem ki.Mind kettő az általatok ajánlott márkák között van.
BLM 1600 TM és az ALFAWELD Letapadásgátlás (ANTI STICKING) MMA-160.
De melyiket a kettő közül?A BLM tudásban mennyivel tud többet?Ha jól olvastam az ALFAWELD digi kijelzőjén csak terhelésen olvasható az amperszám.Úgy nincs sok értelme.A BLM tulajdonságai között kiemelik az egyenletesebb cseppleválasztás (ARC FORCE),gyújtáskönnyítés (HOT START) és a letapadásgátlás (ANTI STICKING) tulajdonságokat.Ezeket az ALFAWELD is tudja?Hosszú távon hobbi célra melyik készülék lenne jobb?Garancia mind kettőre 2 év?
Mi a franc van, reggel óta ebben a topicban nem látom az új hozzászólásokat, csak ha egyes emberekre rámegyek akkor .... szegény Guszti is negyedszer szúrja be az esab garanciás linket :-)
Nem hiába óvakodik Guszti a HF-től :-) csíp rendesen :-) Elfelejtettem átakasztani a testkábelt a munkadarabra mikor fogyósról átálltam awira, mindjárt megbizsergette a bal kezem még kesztyűn keresztül is. Még gondolkoztam is mi a tökömért nem gyújt ez ... rá is nyomtam gyorsan még egyszer nehogy csak egyszer zsibbasszam le magam :-)
Nem egy sokkoló, de azért nem rossz :-) vallatni lehet lehetne vele :-)
Korrekt pajzs, jó könnyű. MMA-hoz (CO2-re is) teljesen megfelelő.
Azért azt el kell fogadni hogy a 10-50.000 közti kategóriában nincsenek csodák. Teszik a dolgukat és kész. Az esab ezen a kategórián belül annyival jobb a többinél, hogy kicsit gyorsabb, kényelmesebb, és minden egyes alkatrésze cikkszám szerint rendelhető ha tönkremenne. Akár a legkisebb csavarja is. Nem ad 2 vagy 3x tisztább képet mint a nored eye II. Azt mondanám összességében 15%-al jobb. (pont nem MMA-nál fogod észre venni)
Géppel kapcsolatban én azt hittem az iweld HD 200, meg az esab 180 árkategóriájára húztad be a minimumot :-)
Egyébként az esabnak az 1-2 évvel ezelőtti ára rendben volt (a mostani akciós árak) a lista árait nem értem miért szaladt el, hiszen amikor 82 volt a buddy 180 akkor épp 327Ft-os euro volt, most meg 311. No mindegy, ez van. Egyébként inverteres cuccoknál ha gond van, akkor az elég hamar kiderül, így gyakorlatilag mindegy hogy 1 vagy 2 év a gari.
Jók az iweld HD-k, jók a BLM-ek még a RILON 160-ast, vagy 200-ast nézd meg hátha akciós valahol.
Ha rendesen kapcsol az optikája, akkor onnantól nincs sok különbség a profi és az olcsóbb pajzsok között. Akinek megfájdul a szeme, annak szerintem mindegy, hogy milyen pajzson keresztül hegeszt. Tapasztalatom szerint leginkább az awinál mutatkozik meg az optika minősége. Az awi íve sokkal simább, nyugodtabb, mint az MMA, vagy MIG technológiánál. Ezek az optikák, a kontrasztra, fényerősség változásra kapcsolnak be, 1-2 ezred mp. alatt. A fogyós és a bevontnál van villogás rendesen, ott nem fárad el az elektronika. Nekem az olcsóbb pajzsnál (BLM) egy idő után egyre többször bevillant, vagyis hegesztés közben kivilágosodott. Na ez elég szar, mert utána percekig káprázott a szemem. Garanciális volt, kicseréltettem benne az elektronikát, onnantól megint jó volt. De nem vártam meg, amíg ismét kileheli a lelkét, eladtam és vettem egy új Optrel-t. Alkalmi vétel volt, de így is elég drága. No, ez nem nagyon villant még be, kivéve, ha néha kitakartam véletlenül a szenzort. Az olcsóbban is olyan optika volt, amit "professzionális felhasználásra" javasolt a gyártó, awira is alkalmas, de azért csodák nincsenek. Nem is voltak:-)
Az Optrel nagy előnye, hogy világos állapotában is sokkal jobban lehet látni benne, közel valós színeket mutat, nem sötétzöld benne a világ. Érzékenyebb, finomabban szabályozható, belső LED jelzi a merülő elemet, a köszörű funkciót stb. Meg nem akar tönkremenni, három műszakban sem. De egy ilyen optika horror áron van, a hivatalos listaára 100-120 ezer között van valahol. Ennyiért soha sem vennék. Jó cucc az IWELD pajzsa, ha nem akarsz sokat költeni rá, akkor jó vásár.
Nagyon profira nincs szükségem és a kalocsai minta sem elvárás!
Napi általános hegesztésre kell,strapabíró és kényelmes legyen.Lángnyelves meg hasonló "divatozó" festések nem érdekelnek,mert nem ez a lényege a pajzsnak.A legfontosabb, hogy mennyire védi a szemem.
Valaki egyszer említette nekem,hogy nap végére fáj a feje az automata pajzstól.Ez mennyire jellemző?A drágább pajzsok előnye ebben mutatkozik meg igazán?
Az Esab-bal kapcsolatban egyet kell hogy értsek veled ami az árazást illeti. Az Esab-ra egyébként hány év garancia van,mert ha egy év az elég vicces ilyen árazás mellett!A név meg sajnos sok gyártó esetében már nem jelent minőséget is!
Tovább kerestem az interneten és traktoros82 által ajánlott gépek is a listámra kerültek.
Ezek közül melyiket éri meg jobban?(árak bruttóban)
Esab Buddy Arc 180 86 ezer 1 év garancia? (munka és testkábel)
Iweld HD 200 LT 77 ezer 1 év garancia (munka és testkábel) + koffer
BLM 1600TM 43 ezer garancia? (munka és testkábel 1,8 m)
BLM 2000TM 54 ezer garancia? (munka és testkábel 1,8 m)
BLM 1600DTM 56 ezer garancia? (munka és testkábel 1,8 m)
BLM 2000DTM 67 ezer garancia? (munka és testkábel 1,8 m)
Az Iweld-nek a GORILLA szériás gépei hobbi kategóriásak vagy érdemes azokat is számításba vennem?
Az első Alfaweld ígéretesnek tűnik,de árban eddig nem akarok elmenni.A két év garancia és a hozzá adott kiegészítők viszont elég meggyőzőek.
A második Alfaweld 130 nekem kevés lenne.
A BLM-t viszont én is néztem,de a BLM-1600DTM (62 ezer) BLM-2000DTM (75 ezer) típusokat.
A tiédhez képest csak a digitális kijelző az eltérés,vagy azért van más műszaki eltérés is?
Milyenek vele a tapasztalatok napi használatban?BLM-1600TM esetében tetszik ez a védőplexis megoldás a kezelőszervek előtt.(Bár, gondolom hamar törik.) Munkakábelt és testkábelt milyen hosszút adnak hozzá?Garancia 2 év?
Ha a DTM szériában csak a digitális kijelzőt kell megvennem felár ellenében a TM-hez képest,akkor a BLM-1600TM vagy a BLM-2000TM esélyes nálam a megvételre.
A fejpajzs áraktól kicsit elszédültem,bár egyszer kell normálisat venni.
Várom mennyi karácsonyi lóvét kapok ,igazán venni szeretnék egy inverteres gépet ,de ha nem lesz lóvé akkor ez a második lép életbe ,hogy a két hegesztőm közül valamelyiket egyen irányítom !
Inverteres hegesztőgép vásárlással kapcsolatban szeretném kikérni a szakmai véleményeteket!
Házkörüli munkákra lenne használva, a barkács és az ipari munkavégzés között félúton.
Megbízható és strapabíró gépet keresek legalább 10 évre. Ár-érték arányban keresek valami elfogadható gépet, mert van mikor egy hétig nem kell semmit sem hegesztenem, ha viszont meló van minden nap van mit hegeszteni.
Bevontelektródás (MMA) hegesztés a jellemző, de ha többet is tud a gép az nem hátrány! J
Ezt a két gépet néztem így első nekifutásra: Iweld HD 200 LT és Esab Buddy Arc 180
Szerintetek melyikre érdemes beruháznom? Esetleg más alternatívák?
Melyik kereskedőnél vagy webáruházban érdemes hegesztés technikai dolgokat vásárolni?
Inverteres hegesztőgép vásárlás esetén, mire érdemes kifejezetten odafigyelnem? A géphez adott test és munkakábelek mennyire jók?(hossz?)
Fejpajzsot esetleg tud valaki ajánlani? Nem „divatozni” kell, tartós és jól használható legyen napi munkavégzés közben.
A szakmai tanácsokat és a segítséget előre is köszönöm!
Kérdezz csak, ha tudok válaszolok.Fejből meg nem mondom, de majd meg nézem holnap.Vagy inkább lefényképezem.Nagyjából egy méretes dió méretű darabja :-)