Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Üdv urak. Évek óta hever a polcomon MMA test ill. munkakábel. 9,5-10m hosszú darabja. 25-ös csatival. Ránézésre a kábel is 25mm2-es. Van aki használ ilyen hosszút? Mit kóstál a használtpiacon?
Ennek a Hetra egyenirányítósdinak van használati értéke, mármint lehet olyan anyagot hegeszteni velem amit inverterrel nem?
Csak azért kérdezem mert az inverter vásárlást követően maradt egy elfekvő, néha csiklandozós Hetra 100-as trafóm.
A satupad alatt viszont pihen 4 hatalmas dióda hűtőbordástól. ha jól emlékszem CCCP és vagy 2 -3 cm átmérőjű, húvelykujjnyi vastag fonott rézkábel csatlakozóval kb 1/2 literes bögrényi hűtőbordákkal diódánként.
A hűtőborda beszerzése annó azért történt, mert sikerült saját kezűleg tekercselnem (kb 30 egynéhány éve) egy olyan hegesztö trafót, melyel a 30 as betonvas hegesztésénél figyelnem kellett, nehogy levágjam:))))
Sok szó esett mostanában a pajzsokról. Az olcsóbb kategóriában ne a márkát és a színét nézzétek, mert ez csak körítés. A kazetta a lényeg. Az olcsóbb típusoknál bármelyiket is nézitek, ugyanazt a két-három féle kazettát találjátok. Amelyik jobb minőségű azt kell venni. Függetlenül, hogy milyen matrica van rajta. Az olcsóbbak, szinte mind kínaiak, ugyanonan származnak. Nekem volt BLM pajzsom is, ebben már a komolyabb kazetta volt, nagy látómező, 4 szenzor, elem, napelem stb. Nem volt 20 ezer Ft, papíron többet tudott, mint a jelenlegi Optrel. De a valóság teljesen más, nem lehet egy napon említeni a kettőt. Bevont elektródához, fogyóshoz szinte mindegyik jó, ott a villogás miatt rendesen működnek, de awinál gyakran bevillant. Aki awizni is akar, az lehet, hogy jobban jár egy használt profival. Ki lehet fogni.
Én is sokat vacakoltam mielőtt döntöttem. (Erről itt az urak tudnak mesélni. :)) ) Végül is a BLM mellett döntöttem és nem bántam meg, ugyan még nincs meg régóta.
Előtte 1régi trafóssal szenvedtem, hát ég és föld a különbség. Sokkal könnyebb ívet fogni, nem fröcsköl össze-vissza, nem ragad le a pálca. Még én is tudok hegeszteni vele. :)
Ami tetszik még nagyon a gépben, hogy könnyű. Tudom hurcolászni magammal, és ha minden igaz megy aggregátorról is, bár ezt még nem próbáltam ki.
Garancia 1év van rá, ha valami baja van remélem még időn belül kijön rajta. A kábeleket nem tudom milyen lett volna alapból, nem én intéztem hanem öcsém mert céges számlára lett véve. Én kapásból 3méteres kábeleket kértem hozzá.
Ha jól tudom, a TM és a DTM között annyi a különbség, hogy utóbbinak van digit.kijelzője. Az a kis plexi a kezelőszervek előtt nagyon jó dolog nekem kifejezetten tetszik, de tűnik túl masszívnak, kíváncsi leszek meddig bírja.
Hosszú távon még nem használtam eddig sajnos csak etapokban 20-30perc aztán szünet (vagy telefon vagy csengő vagy valami mindig volt), az egész napos nyüstölést nem tudom, hogyan bírja, szerintem kisebb szünetekkel nem lesz gond.
Fejpajzsokban hát igen, vannak árak és van kínálat is. Vigyázz mert ha gagyit veszel....... én is majdnem beleszaladtam, itt segítettek, hogy na olyat még véletlen se vegyek. Ha jól emlékszem maseratiisti mondta, hogy BLM pajzsnál alább ne adjam.
Végül IWELD lett Batri Guszti jóvoltából és mint mondtam tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Bár az általad említett szemfájástól, fejfájástól én is tartok kicsit, de eddig még nem jelentkezett (bár nem is hegesztettem folyamatosan órákat).
Aszt láttad volna amikor a haveromat horgászás közben megcsapta a 25 Kv-os távvezeték a horgászboton keresztül !? Mindkét kezén és lábán 50ft-os lyukak égtek !! A zoknija beleolvadt a talpába !! Túlélte a gyors mentésnek köszönhetően ,az intenzív osztályon ! Aszt mondták neki most született meg újra (::!!!!
A 160-as BLM esetében az azonos típusjelű digitális és a manuális csak annyiban tér el, hogy a digiten néhány paraméter állítható. Ha jól emlékszem, pl. az arc force. De nem állítható be precízebben az sem.
Én tényleg jól bírom, de ha egyszer szívtájékon haladna át rajtam, akkor lehet, hogy nem vihorásznék én sem. Nemrégiben vettem egy kombinált gyalugépet, amiben egy elég bonyolult védelmi rendszer van. Három érzékelő- és egy választókapcsoló összehangolt munkája óvja meg a felelőtlen felhasználót, hogy bizonyos asztalelemek, vagy burkolatok híján be lehessen kapcsolni. Az enyémen ez össze-vissza volt kötve. Egy szombati napom ráment, míg nulláról újra felépítettem a kapcsolást. Közben legalább 5x b@szott meg a kraft. Ezt már én is eluntam a végére. A harmadiktól már nem esett jól. Szerintem a sötétben olyan szép zöldes aurám lehetett, mint az awi ívnek pajzson keresztül:-)
Engem már annyiszor csapott meg a "kettőhúsz" zsenge gyerekkorom óta, hogy a HF az csak szúnyogcsípés kategória nálam. Én rendszeresen elfelejtem a testcsipeszt, amikor forgatom az asztalon a hegesztenivalót. Tényleg áthúz a kesztyűn, de szerintem ettől egy egér farka sem libben meg :-)
Nálam a legjobb az volt, amikor kamaszkoromban egy lemezjátszóból kiszedett villanymotort "teszteltem". Óvatosan fogtam a kezemben, tudtam, hogy hol harap, de mégis sikerült óvatlanul "letestelnem". Olyan izomrándulást produkált, hogy lazán könyökből feldobtam a menyezetre úgy hogy a vasmag kitört egy darabot a betonból. Több, mint 30 éve volt, de a múltkor néztem anyáméknál, még mindig látszik a hajdanvolt szobám plafonján.
December 12-től lesz szabim 22-ig.Előszöris szétcsapom magam a Nightwish koncerten 12-én az arénába.Kiheverem,(15) és azután én is nekiállok az awinak.Egy Siad palackot simán elfogok nyomni gyakorlásként.
Tudod jól hogy az enyémet is cserélni kellett pár napos korában a sírós előtoló miatt.Az ujnak amit küldtel annak meg az egész előtolója hullámzott a görgő excentritása miatt.Sikerült orvosolnom a hibát majdnem 100%-ig.De nehogymár én fejezzem be egy gép gyártását.Tiszta Dacia.
Egyébként szinte mindegy hogy 3 vagy 2 év gari ... látod hogy vagy mindjárt gond van (140-es buddy-ról hallottam ilyet hogy 1 hét alatt elszállt, de rögtön cserélték) vagy soha ... illetve majd 5-6-10 év múlva amikor már úgyis mindegy. :-)
Jó ez a SS-es megnevezés. Akkor ezek szerint bejött a váltás az inverteresre. Könnyebb/mobilabb a dolog, gondolom nem volt hátrány. :-)
Én viszont nagyon elszoktam az awitól, úgyhogy szerzek valami rendes lemezanyagot, és elkezdek hétvégén hernyózgatni, mert bénán áll a kezembe minden. Egy időre felfüggesztem a műhelyberendezést, a polcokat/tárolódobozokat ráérek később is a helyükre tenni.
Volt egy kis melóm a svéd sárgával (SS-nek hívom.Érsd jól)200X ... zártszelvényt nyomtam egy hétig.Csarnokszerkezet.Kb 13kg drótot égettem el.A gép kiválóan működött. A kép az a maradékról készült amit hazamentettem.Jó lesz gyakorolni rajta, meg egykét emberkét megtanítani a hegesztésre alapon.