Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Pedig az előzőt egyszerűbb volt megcsinálni. Ennél valóban az volt a cél, hogy egy egyszerű és költséghatékony szerkezet legyen. De ez a hajlított cső és a sok cső-zártszelvény csomópont (néhol szögben) feladta rendesen a leckét. Meg a palacktartó és a futómű is összetettebb lett, mint ahogy képzeltem. Egy szerencsém volt, hogy már lényegesen jobban hegesztek, mint amikor az előzőt csináltam, meg azóta működik már a fémvágó szalagfűrészem is, így nem bénáztam annyit, gyorsabban haladtam. De azért a standard hibámba ismételten belefutottam. Egy nagyon kicsit elhúzódott a csőváz a géptartó polc hegesztésekor. Pedig tudom, hogy rövid varratokkal, kisebb hőbevitellel (pl. impulzus) elkerülhettem volna. De úgy gondoltam, hogy az a kis varrat még belefér, nem állok le, nem hagyom lehűlni. Kellett volna.
Biztos voltam benne hogy megoldod valahogy :-) Pedál és társai után nem gondoltam volna hogy feladod a rejtett rögzítést, és nem is :-)))
Ja, ahogy Pete Weld mondja, az ebben a szép, hogy elsőre nem olyan ütős (na meg megszokjuk időközben tőled a ful extra megoldásokat, amit egyre nehezebb lesz felülmúlni XD) ez viszont olyan egyszerű, (első látásra) hogy csak később esnek le a praktikus megoldások. Ezen a szépen megtervezett hajlítás, a szép illesztések, meg a praktikum azok amiktől brutál. A BLM kocsi meg tényleg nagyon mutatós volt pirosban :-)
Pedig ez sokkal praktikusabb és nekem jobban is tetszik:-)
Én nagyon helyszűkében vagyok, ennek alig több mint a fele a helyszükséglete, fél kézzel forgathatom a tengelye körül, baromi könnyen manőverezhető, a nagy 200-as kerék miatt az egyenetlen garázspadlón is sokkal könnyebben mozgatható. A másikkal szabályos "Y" fordulókkal kellett manőverezni. Szerintem nem véletlen, hogy a profi gyári hegesztőkocsik, mint a Miller, Kemppi, Cebora is mind ezt a stílust, formát gyártják. Egyszerűen sokkal praktikusabb.
Még tervezés alatt van egy kihajtható pisztolytartó és valszeg lesz egy kis szortiment fiók a géptartó polc alatt.
A hevederes rögzítést nagyon nem vette be a gyomrom, addig agyaltam, amíg sikerült kifundálnom egy alulról történő rögzítést:-) A gép alvázára csináltam 3-as lapos acélból egy lemez fület, ez csúsztatható be a fotón látható rögzítőbe. Hátulról becsúsztatom a gépet, majd alulról az első résznél egy 10-es csavarral rögzítem. Az alvázra belülről raktam egy 6-os lemezt, ebbe fúrtam menetet. Egy csavarral oldásával pillanatok alatt le- és felszerelhető. Az imbuszt kicserélem majd egy marokcsavarra így még szerszám sem kell hozzá.
Vannak kellemetlen tapasztalataim a nemzetközi szállítással :-) Fosok én ettől. Azért majd rákérdezek náluk emilben, mert annyit azért megérne, fasza az a pajzs :-)
Légzésvédőmaszkra visszatérve; lefotóztam hogy néz ki a használt (3 hónap alatt kb 20-25 munkanap közti szippantgatás van benne) é az új közti különbség. Balra a használt. Ez még bőven jó, de ha ennél mocskosabb lenne kívül a szűrő rész akkor kukáznám.
Nem tudom itthon mit kóstál majd, Usa webshopban, nem ez a legdrágább pajzs, hanem a 684-es (500 USD listaár) a vegaview meg kb a 680-as árában van ("csak" 380 USD)
Az első fokozat hogy látod rajta hogy kívül mocskos, ha már érzed is hogy nehezebben jön a levegő akkor kuka. Nyilván ha olyan melót csinálsz ami sok porral jár akkor hamarabb kuka, de ha "csak" a por ellen kell akkor arra olcsóbb pormaszk is jó. Szerintem ha napi szinten használja az ember ilyen fémipari melóra (vágás/csiszolás/hegesztés) akkor 3 hétnél nem hiszem hogy többet bír. Ha belülre is kerül kosz (nem jól illeszkedik, beleizzad, vagy tüsszög az ember) nyilván még hamarabb.
Ezek a drágábbak védenek a festék és egyéb gőzök ellen is. Nem csak hegesztésnél használom én sem. Festésnél, flexelésnél de bárhová jó ahol beszívnál valamit amit nem kéne.
Ezt a tipust en is ujonnan vettem tápioszelén egy ismeros segitsegevel joarasitva... es ugy volt a havi fizetesem...
A ket mostani 550 es 680 meg hasznaltan a jofogasrol. Az 550es 25 volt a 680 meg 40. Es az 550-es jobb mint amiket 25ert lehet venni. Raadasul gyari fronius festes...:) Tartaleknak meg az elso optrelbe beleaplikaltam egy kinai szurot...
Az optrel nem saját, céges mikor az első "megállt" kaptam egy másikat.Mikor az elsőt meg kaptam annyi volt az ára mint a havi fizetésem, és az újaknak most is az az árfekvése, ebből következik, hogy nem vagyunk egy sújcsoport :-)
Igen még a kocka forma nem a gömbölyített. Az a balfasz lakatos ezexerint nem egyedi eset, nekem is van olyan munkatársam aki kivette az első takarólemezt és össze fröcskölte az optikát ( optrel pajzs).Sajnos azt is megtette, hogy a belső védő plexit a kétoldali védőfóliával tette be és dühöngött, hogy szar a pajzs.Ilyenkor szívesen meglóbálnék egy lapátot :-)