Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Én is azt mondom hogy működnie kell,persze az egyetlen legalapabb dolog is rögtön hiányozni fog belőlld a nagyfrekis gyujtás.
Nem nagy dolog lenne hozzá összehozni egy nagyfrekis gyujtást és akkor egy 3 funkciós gépe lenne,persze awi része alap lenne de mint tudjuk a túl kombi gépek ezért nem igazán nyerők mert nem tudja olyan profin az egyes hegsztési fajtákat mint külön külön,
Awi pisztolykám fél éve porosodik,lassan ieje lenne gyakorolatni.
Nekem hála istennek a látásom jó. Ezt még anno gyerekkoromban megoldották a műtétekkel. Gusztitól amit vettem pajzsot ahhoz is van dioptriás lencse, kipróbáltam de olyan homályosan láttam, hogy nem igaz. Szerencsére erre még nincs szükségem........remélem 1hamar nem is lesz rá szükségem.
Gorilla 185-ös kombigép van neki, azt át tudja váltani MMA módba, így elvileg működhet. Kérdés hogy a szelepes kábelt rárakva majd mennyire fog ragadni. Szépen gyújt e, vagy kínszenvedés lesz vele. Senki nem próbálta még tudomásom szerint itt a fórumon a kombi gorillát szelepessel awira.
Érdemes használni ezeket a légzésvédő maszkokat (nem csak hegesztéskor)
Múltkor sokat csiszoltam/vágtam, és hiába nyitottam ki az ajtókat a nagy műhelyben kereszthuzatot csinálva, pár óra meló után gyakorlatilag annyi finom por volt a levegőben, hogy ha levettem a maszkot rendesen elkezdtem fulladni, köhögni.
Egyébként jók az esab maszkok, jól betáraztam belőle (4-5db )még a nyár elején, de gyakorlatilag még az elsőt használom azóta.
Pajzsban (automata vagy sem) fejfájást okozhat az is ha az embernek nem jó a látása (ilyenkor kell a dioptriás lencse), vagy ha csak nem megfelelő sötétítés van beállítva, mert erőlteti a szemet, így az elfárad. Manuálisnál volt nekem ilyen élmény, a 10-es túl világos volt az nem volt jó a szememnek, délutánra mindenhol fehér karikák villogtak előttem. A 11-est meg mikor betettem az túl sötét lett, akkor meg megfájdult a fejem. Az automatát be tudtam tekerni 10-11 közé, azzal nem volt ilyen gond.
Amúgy nekem is lassan megdöglik szerintem a pajzsom, tegnap 2x is bevillant awinál. Mondjuk nem csodálkozok. 6 éves pajzs, (anno 20 körül volt) nem cserélhető elemes, és nem is egy világmárka. Tegnap voltam hegesztő boltban, felpróbáltam ezt az Iweld No Redeye II-t. Teljesen korrekt, annyira hogy majdnem megvettem, csak nem tudtak adatokat mondani róla. Nem csoda, mert a használati útmutatójában sincs túl sok minden. Van hozzá viszont dioptriás előtét lencse is valami 1200 Ft. Régi pajzsom ilyet sem tud. 13-ért van a boltban. Annyit bőven megér, még ha csak egy tartalék pajzsnak veszem is. Szerintem hétfőn/kedden veszek egyet és letesztelem awival is.
A másik: Mellette volt az emlegetett binzel pajzs is (17e) de a kis iweld minden tekintetben jobbnak tűnik. (boltban nézve) Jobb a súlyelosztása, kényelmesebb a fejkosár. Összességében jobban megépített. Az esab varrior meg mindkettőt mindenben lekörözi.
Ja és a fejfájást okozhatja a füstgáz is. Mert azért bekerül a füstgáz, a fémgőz a pajzs alá. A frisslevegős, szűrős-maszkos rendszerek már a megfizethetetlen árkategóriába tartoznak. De lehet venni 1-2 ezer Ft-ért aktív szenes, szelepes speciálisan hegesztésre kifejlesztett védőmaszkokat. Nekem is van ilyen. Aluhoz mindig használtam, de acélhoz is javasolt.
Nem gondolnám, hogy a szem-és fejfájásnak bármi köze is lenne ahhoz, hogy a pajzs automata-e vagy sem. Továbbá a rossz tapasztalatom ellenére azt sem állítanám, hogy awira ne lenne alkalmas egy olcsóbb pajzs, csak a drága Optrel, vagy a Speedglass. Az én előző kínai pajzsom is működött awival, csak közben megpusztult. Biztosan nem az awi plazmaívtől. De az tény, hogy az olcsóbbak gyakrabban bevillannak. De ettől még nyugodtan meg lehet venni, de azért a 10 ezer Ft-os noname pajzstól ne várjuk ugyanazt, mint egy 120-140 ezres profitól. Mégha van igazság abban, hogy "a nevet is meg kell fizetni" azt sem kell figyelmen kívül hagyni, hogy ahhoz, hogy egy terméknek "neve" legyen, az nem csupán marketing. Ott azért le kellett tenni valamit az asztalra és folyamatosan kell bizonyítani ipari körülmények között.
Addig értem, hogy a 10-30e kategória jó MMA-ra és MIG-re. A felette lévő (pl. Optrel) már jó AWI-ra is.
Anno 15 évvel ezelőtt (akkor ugyan még nem voltak automata pajzsok, legalábbis nekünk csak sima kézi vagy fejpajzs volt), nekem CO-nál fél napos hegesztés után bizony fájt a fejem és a szemem is.
Számíthatok erre esetleg erre automatánál is? Vagy ezekkel azért ez már kiküszöbölhető? Vagy semmi köze a pajzsnak ehhez?
A BestVision pjzsom 6éves.Most a melóhelyemen van bent mindenki használja.Rendesen működik.Mig otthon volt awira is használtam, ha az érzékenységet teljesen feltekertem az awinál akár 15 ampernél sem volt kivilágododás vagy bevillanás.Nem cserélhetős elemes.
Nálam a nagy látómezős 4 szenzoros BLM pajzs fél év után letérdelt. Pedig a könyvében úgy szerepelt, hogy ez a kazetta professzionális felhasználásra és awi-ra lett kifejlesztve. Állandóan a képembe villant awinál. Gariban kicserélték a kazettát, utána már jó volt. De aztán megtalált az Optrel és eladtam a kínait.
A pajzs témához én is hozzászólnék.Még csak 16 éve használok optrel mira plusz pajzsokat, pontosabban 2 darabot naponta a melóhelyemen.Az első 6 évet bírt, meg adta magát az aksi mert már nem sötétedett be csak ha egy darabig hegesztettem neki egy darab vason.A mostaninak meg kerestem a kis füzetecskéjét, 2005 06 havi a dátum, és még működik.Nem az én választásom, ezt kaptam.Az itthoni "gagyi" nevesincs pajzsot 6 éve vettem 21ezerért akkor ez volt a legolcsóbb (azóta 10ezres kategória), szintén tökéletesen működik, normál körülmények közt.Nálam is az awi hozta elő a problémát, a néha kivilágosodást kitekerve takarásban.Ezen ok miatt vettem 24ezerért 4 érzékelős nagyképernyőset.Az optrelnek még ennyi idő után is jól működik a bólintós része is, a 21ezresnek soha nem volt tökéletes, a legújabb igy frissen veri mindegyiket.
A barátomnál a hetra adott volt, az élkefémhez egyen áram kellett én meg kerestem 5 ezret azzal, hogy adtam az elfekvő anyagokat és egybe építettem.Pár év után, egy Gysmi 160 P lett helyette most azzal dolgozik.Tehát nem jobb csak kis pénzből megoldódott a probléma.
Üdv urak. Évek óta hever a polcomon MMA test ill. munkakábel. 9,5-10m hosszú darabja. 25-ös csatival. Ránézésre a kábel is 25mm2-es. Van aki használ ilyen hosszút? Mit kóstál a használtpiacon?
Ennek a Hetra egyenirányítósdinak van használati értéke, mármint lehet olyan anyagot hegeszteni velem amit inverterrel nem?
Csak azért kérdezem mert az inverter vásárlást követően maradt egy elfekvő, néha csiklandozós Hetra 100-as trafóm.
A satupad alatt viszont pihen 4 hatalmas dióda hűtőbordástól. ha jól emlékszem CCCP és vagy 2 -3 cm átmérőjű, húvelykujjnyi vastag fonott rézkábel csatlakozóval kb 1/2 literes bögrényi hűtőbordákkal diódánként.
A hűtőborda beszerzése annó azért történt, mert sikerült saját kezűleg tekercselnem (kb 30 egynéhány éve) egy olyan hegesztö trafót, melyel a 30 as betonvas hegesztésénél figyelnem kellett, nehogy levágjam:))))
Sok szó esett mostanában a pajzsokról. Az olcsóbb kategóriában ne a márkát és a színét nézzétek, mert ez csak körítés. A kazetta a lényeg. Az olcsóbb típusoknál bármelyiket is nézitek, ugyanazt a két-három féle kazettát találjátok. Amelyik jobb minőségű azt kell venni. Függetlenül, hogy milyen matrica van rajta. Az olcsóbbak, szinte mind kínaiak, ugyanonan származnak. Nekem volt BLM pajzsom is, ebben már a komolyabb kazetta volt, nagy látómező, 4 szenzor, elem, napelem stb. Nem volt 20 ezer Ft, papíron többet tudott, mint a jelenlegi Optrel. De a valóság teljesen más, nem lehet egy napon említeni a kettőt. Bevont elektródához, fogyóshoz szinte mindegyik jó, ott a villogás miatt rendesen működnek, de awinál gyakran bevillant. Aki awizni is akar, az lehet, hogy jobban jár egy használt profival. Ki lehet fogni.