Keresés

Részletes keresés

islamorada Creative Commons License 2014.10.31 0 0 2594

Gyonyoruen nez ki! Majd ird meg hogy milyen izu lett! En egyszer probalkoztam ilyennel/ piaci paprika volt/ de egyszeruen megpeneszedett, sot feketes szinu lett! Most hogy irtatok hogy felbe kell vagni, kimagozni, sot kisebbre apritani, most ujra kedvem lett hozza mert tenyleg, ez jobb megoldas...

Előzmény: Mariska néni (2591)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.30 0 0 2593

Milyen a darálód?

 

Előzmény: Mariska néni (2591)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.30 0 0 2592

Tehát sütőbe szárítottad  de csak a szárát távolítottad el vagy a magházat is? És csak ami az éren maradt mag azt hagytad benne??

 

Hány óra alatt fog megszáradni? Közben átforgattad  a darabokat?

Előzmény: Mariska néni (2591)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.30 0 0 2591

Nálam már csörgősre száradt a leírt módszerrel, amint látod a tálcákon. Ma megjött a daráló, daráltam is belőle egy adagot (maggal együtt), jól néz ki! Szép homogén őrlemény lett belőle, ahogy kell, hatalmas sikerélmény:)  Holnap felavatjuk gulyáslevesbe.

 

A gömbölyű cseresznyepaprikából Erős Pista készült nálunk is, abban is benne van a mag, de ott látszik is, mert az nem paprikadarálóval készült, csak sima háztartásival.

Előzmény: TINTUS (2590)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.30 0 0 2590

Mariskám itt egy jó weboldal :

 

http://www.terradei.org.ua/hun/index.php/technologies/44-paprika/134-a-fszerpaprika-szedese-es-feldolgozasa

 

Én sütőbe 45-50 fokon légkeveréssel fogom megszárítani.   most ez következik.

Mi lesz a  magokkal nálad?

 

A gömbölyűs cseresznyepaprikába ( erős) bent hagyom.

Előzmény: Mariska néni (2588)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.30 0 0 2589

A második kép a fényviszonyok miatt ilyen "halvány", valójában egészen szép sötétbordó színe van.

Előzmény: Mariska néni (2588)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.30 0 0 2588

Szia Tintus! Én is most próbálkozom először a fűszerpaprikával. Nálam is elég nehezen akart kiszáradni, és féltem, nehogy bepenészejen. Ezét levagdostam a csumás részt ollóval, és feldaraboltam a paprikákat (és tényleg találtam néhány penészes belsejűt). Így mostanra szép csörgősre száradtak. A futár ma hozza a darálót, úgyhogy ki is fogom próbálni.

 

Lehet, hogy most majd jön a hozzáértő és jól kikacagja a tudatlanságomat, de nem fogok ettől elmenekülni, mert szerintem azért vagyunk itt, hogy tanuljunk egymás hibáiból (is), és nem azért, hogy elüldözzük egymást (lásd kentaur esete). És ha nem jön segítő tanács, akkor elővesszük a józan paraszti eszünket, ami nálam ezt eredményezte. Majd beszámolok, hogy milyen lett.

Előzmény: TINTUS (2587)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.29 0 0 2587

Fontos dologba kellene segítség.

 

A felfűzött fűszerpaprikákról lenne szó. Mit kell még csinálni vele? Félig megfonnyadt állapotban vannak de már nincs napsütés tovább lógva nemigen tudnak már száradni.  Mi a teendő?

 

Valahol olvastam, hogy tegyem a sütőbe szárítsam ki ott. Igen de milyen hőfokon és mennyi ideig? Teljesen zörgő szárazra kell, hogy darálható legyen?

 

Ki hogyan csinálja?

neduddgi(én) Creative Commons License 2014.10.27 0 0 2586

Nálam is van főzött uborka...

Az utolsó tételeknél már nem figyeltem annyira a hőkezelésre, ott besikeredett pár üveg selejt.

Amiknél figyeltem az időtartamra is, meg a körülbelüli hőfokra is, azok finomak, kemények. Szerencsére ez a többség.

 

A káposztával töltött almapaprika is puhább lett valamivel a kelletténél, de még határeset, és nagyon finom. Jövőre rövidebb ideig fogom hőkezelni.

Előzmény: Törölt nick (2554)
islamorada Creative Commons License 2014.10.27 0 0 2585

Igen, de ugy vagyok vele hogy ne foglalja a helyet amikor mindig helyhianyom van a hutoben...

Előzmény: ZsuR (2584)
ZsuR Creative Commons License 2014.10.26 0 0 2584

Fagyasztas nelkul is lehet sokaig tarolni - en ugy szoktam, csak a huto also fiokjaban.

 

Előzmény: islamorada (2583)
islamorada Creative Commons License 2014.10.26 0 0 2583

En rendszeresen fagyasztom ha veszek,/ nylonzacskoban aruljak/,  mert sosem akkor szoktam belole fozni csak napokkal vagy hetekkel kesobb.  Kiolvadas utan semmifele kulonbseget nem latok az izeben. Szoval csak nyugodtan tedd a fagyasztoba!

Előzmény: TINTUS (2581)
Mariska néni Creative Commons License 2014.10.26 0 0 2582

Még soha nem fagyasztottam le nyers savanyú káposztát, csak megfőzve, vagy legalább lepárolva. De ha az volna a kérdés, hogy kidobjam-e vagy fagyasszam, megkockáztatnám a fagyasztást.

Előzmény: TINTUS (2581)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.26 0 0 2581

A normál hűtőben tartok 1 kilós zacskós vecsési sav. káposztát. Úgy alakult hogy mostanában nem tudom megfőzni ám lejár a szavatossága. Ezt megelőzendő le lehet-e fagyasztani?? Sajnálnám kidobni ha már megvettem.

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.25 0 0 2580

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.25 0 0 2579

A hőkezelés nagyon jó. Én is mindent hőkezelek.

  Kipróbáltam még nyáron a natúr meggy  eltevését, amit itt egy hölgy javasolt.

Nagyon bevált. A módszer lényege, hogy az üvegbe tett, összetömörített meggyet tartósítószer nélkül, cukor nélkül

sima hőkezeléssel tartósítjuk. De nem 100 celsiusfokon, hanem 113 celsiusfokon 1,6666 bár nyomáson végezzük el 20 percen keresztül.

Ehhez egy kuktafazék kell.

Nos a meggyből 6-7 üveggel raktunk el, és hihetetlenül fínom, mi több isteni!!!!

Elmondhatatlanul jó ízzű, és olyan "nyári". A gyerekek követelik, már csk egy üveg van belőle, de azt eldugtam tavaszig,

hogy lássam meddig áll el így (állítólag több mint egy évig, sőt felbontásig nem romlik egyáltalán)

/113 celsiuson az összes gomba + baktérium elpusztul, míg 100 celsiusfokon nem!!!!)

És ez a csoda nem csak meggyel , hanem szilvával, ill. szinte az összes gyümölcsel véghez vihető!!!

Az egyetlen baj az, hogy az én nagy kuktámba is csak három befőttesüveg készül el egyszerre.

Így az eltevés elég hosszadalmas.

De már heggesztek egy 40cm*50cm széles és hosszú vas tartályt, 35 cm magassággal, hogy az 5 literes befőttesüveg is beleférjen.

Fél centiméter vastag acéllemez a falvastagsága, nyomásálló lesz, rajta két 1.6666 báron működő egy kisebb és egy nagy biztonsági szeleppel....

Szóval ez a kis nyomásálló készülékem lesz jövőre a nagy ipari kuktám, amibe egyszerre 25 befőttesüveg is belefér....

Előtte nyomáspróba, stb (tisztában vagyok a túlhevített folyadékok veszélyével, és hogy mennyi energiát tárol egy ekkora szerkezet...)

 

 

http://dulmina.blogspot.hu/2007/10/natrbeftt.html

 

Előzmény: w-123/x (2571)
islamorada Creative Commons License 2014.10.25 0 0 2578

Orulok hogy minden rendben a cekla korul. Probaljatok kisse gyakrabban fogyasztani, az egyik legegeszsegesebb ennivalo. Jovore lehet hogy lesz egy kertdarabom, na akkor en is beszallok a tartositasi beaszamolokba.

Drukkolok a cekladert.

Előzmény: TINTUS (2577)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.25 0 0 2577

Egy hét eltelt. Vettem ki a céklás vödörből még semmi probléma......(lekopogtam alulról felfelé)  :)))

Előzmény: islamorada (2576)
islamorada Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2576

En is! Sosem lattam ilyen bo kamrat mint amilyen az ove volt bar vannak itt masok is akiknek csodas befozeseik vannak ha nem is tettek fel vagy alig kepet.

En remenykedek hogy o jott vissza!

Előzmény: TINTUS (2575)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2575

Csönd van a vonalon.  Pedig én is örömmel olvasgattam Kentaurt  sok hasznos tanácsot adott nekünk. Hajrá...  és visszatapsolom !

Előzmény: islamorada (2574)
islamorada Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2574

Vagyis o az ha hazudik! Hat ne hazudjon, elfogadjuk hogy o az! Isten hozott vissza! Nem hiszem hogy csak en orulok neked!

Előzmény: beetee (2573)
beetee Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2573

Ha erre igennel felel, akkor azonosul egy másik nickkel, és megsérti az MM-et, és ezért mehet a lecsóba.

 

 

Ha nemmel válaszol, akkor meg hazudik....

 

:)))

Előzmény: islamorada (2572)
islamorada Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2572

Te vagy a Kentaur?

Előzmény: w-123/x (2571)
w-123/x Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2571

Üdv újra itt!

 

Már második éve úgy teszem el a kertben termett finomságokat, hogy nem használok tartósítószert. Hagyományos hőkezelést alkalmazom. Készítettem egy melegszendvics krém alapot. 25kg paradicsom, 5 kg, paprika, 5kg padlizsán,2kg sárgarépa, 1kg, gyökér, 3 kg zeller, 1 kg vhagyma, 200g fokhagyma 3 liter olívaolaj. Só , bors, és pár fűszer. Megfőztem majd lepasszíroztam a lé ment nyakas üvegbe a sűrűje a krém alap. (Ennyi volt maradék zöldség kb )Lett 30-30db  7-7 dl -s üveg. Az a jó benne(nekem), hogy tálalás előtt elvihetem más irányba az ízeket...

Melegszendvicsként a kenyérre kenem , majd szalámi, sajt és mehet a sütőbe. Nekem ízlik.

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2570

Hozzátok vissza Kentaurt!

 

Mariska néni Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2569

Nem hiszem, hogy a modik törölték volna, inkább ő saját magát, talán csak hirtelen felindulásból. Azóta bizonyára aludt rá egyet:)

Előzmény: islamorada (2568)
islamorada Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2568

Az egyik kedvencem volt ebbol a topikbol, annyira elvezetes volt olvasni naprol napra a tartositasait, en nagyon remelem hogy visszajon, es ha mas nevvel akkor jelzi!

Kedves Moderatorok! Hozzatok vissza! Nem hiszem hogy csak nekem hianyzik!

Előzmény: TINTUS (2567)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2567

Fiúk mi ez a pengeváltás?!  Kentaurból miért lett Törölt nick?!

h.apci Creative Commons License 2014.10.23 -1 0 2566

Nem, egyáltalán nem érzem tőle jobban magam, mint ahogy számos hozzászólásodtól sem, de ez legyen az én bajom. :(

Előzmény: Törölt nick (2564)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2565

részemről a téma lezárva, és nem csak a téma hanem a veled való bármilyen jellegű kommunikáció is, ne gondold, hogy az utolsó eset miatt volt már előzmény is

Előzmény: Törölt nick (2564)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!