Nagyon nem ismerem a rendszer minden zeget-zugat, mert nem kalauzkent dolgozom.Korabban, amikor meg a peronon dolgoztam napi kapcsolatban alltam veluk, ezert ismerem a munkajuk egy reszet. Az ellenorzes rendszeressegerol: ha egy olyan vonatra szallsz fel ami 5 percenkent megall, ott sok egyeb tennivalojuk van, kevesebbet ellenoriznek. Szerintem annak ellenere, hogy csak magyar utleveled lobogtatod mivel francia allapolgarsagod is van, szerintem eleg hamar kibujik a szog a zsakbol ha utanadneznek a rendorsegi nyilvantartasban, mert gondolom az allampolgarsag igenylesekor bemutattad igy akaratlanul is tudnak rolad eleg sok mindent.
Szemely szerint egy elegge a szabalyok szerint elo ember vagyok igy sok jo bliccelos tanacsot nem tudok adni. Talan gyujts ossze egy " utazasi alapra". Ez legyen az A es B pont kozotti menetdij osszege +35e helyszini birsag, aztan bliccelj korrekten ha pedig lebuksz fizess mindenfele egyeb kibuvok keresese nelkul. Ha nem buksz le tedd felre az "alapot" a kovetkezo utra.
Itt a bunticsekk alapbol 6000e korul mozog (amit nem fizettel be (ezek ilyentajt a mindenfele lejart hataridok miatt kb 400e korul jarnak egyenkent) + a birosagi buntetoeljaras koltsegeit is te allod.)
Tényleg nagyon profi az info, most látom állomáson dolgozol.
És ha a francia hajléktalant adom elő? Mert mondjuk nincs állásom és tényleg hajléktalan is vagyok. Bár bizonyítani nem tudom mert akkor gondolom kéne róla valami pípír a tanácsházáról.
A leradírozás is ügyes, de én nem utazom rendszeresen ugyanazon a vonalon. Azt sem tudom, hogy a leradírozott jegy meddig lenne felhasználható. Mert kb. negyed évente járhatnék ugyanarra, ha úgy jön össze. Calaiba szoktam befutni, és ott nem lehet stoppal kijutnia városból. Egyébként stoppal nincs gond. Profin és egyszerűen meg szoktam oldani.
Inkább a jegy nélkülit próbálnám meg.
Sajnos nekem nincs magyar személyi igazolványom, csak magyar útlevelem. Pár éve lettem francia. :-(
Az a kérdés maradt még függőben, hogyha magyar útlevelet mutatok és mondjuk benyögök egy magyarországi általam ténylegesen lakott lakáscímet akkor magyarba is elküldik a büntit?
Vagy csak ha kiderítik a francia címemet, ami az aktuális mert magyarországon nincs is címem. Megtalálják a francia útlevelet, amibe ugye meg benne van.
Ha meg bekamuzok egy magyar kamu címet akkor nem számít az hatóság félrevezetésének, vagy legalább is okirathamisításnak?
Különösen ha lekap a francia rendőr a vonatról.
Akkor kiderülhet, hogy van francia lakcímem bejelentve nem? Valami laza megoldás kéne, mert tényleg csak néha utazom vonaton és nem állok valami jól.
Egyébként van valami rendszer abban, hogy a kalauz mikor sétikál és mikor ellenőriz?
Talán még legszerencsésebb lenne ha leszállítana.
Egy magyar csövi egyszer azt tanácsolta, hogy mondjam azt hogy Marokkóba utazok hosszú távra, erre őt mindig levágták a vonatról.
Jó poén lehetett a magyarul beszélő kalauz.
Várom a hiánypótló válaszokat és bocsi ha valakit megbotránkoztatok.
Ha nem pecseteled le a jegyet felszallas elott es nem szolsz a kalauznak 10e, ha szolsz o kilyukasztja. Ha nem veszel jegyet indulas elott, de szolsz neki: menetdij a mindenfele kedvezmenyek figyelembevetelevel + 10e, ha nem szolsz, de helyszinen fizeted + 35, ha nem szolsz es nincs penzed + 70e ha x idopont elott fizeted (ha jol remlik 15 nap de nem biztos) utana + 130 azt hiszem. A lebukos esetekben kerheti a vasuti rendorseg, vagy a normal rendorseg illetve a csendorseg kozremukodeset, ha ugy gondolja, hogy az altalad megadott adatok nem valosak. Az altalad megadott vagy kozpontilag lekerdezett adatokat egy adatbazisban gyujtik Rennes-ben (szuletesi adatok, lakcim, a felmutatoit igazolvany szama, stb). Ha egy even belul 10 be nem fizetett buntetocedulad van feljelentest tesznek. Itt a bunticsekk alapbol 6000e korul mozog (amit nem fizettel be (ezek ilyentajt a mindenfele lejart hataridok miatt kb 400e korul jarnak egyenkent) + a birosagi buntetoeljaras koltsegeit is te allod.) A vonatrol itt viszonylag ritkan szallitanak le, de ha igen leggtobbszor nepes fogadobizottsag var rad. Szinten a Rennes-i "kalauz helpdesk" hivja a legkozelebbi rendfenntartot. Az, hogy ellenoriznek vagy sem kalauzfuggo. A kulonbozo utasbiztonsagi feladatok ellatasa elsobbseget elvez, illetve ha valaki segitsegre szorul (csatlakozas stb) a kollegak sokszor inkabb ezzel foglalkoznak, illetve a nehez esetek megoldasa is idoigenyes feladat igy nem jut mindenre ido. Kb mostantol terjed el az, hogy a TGV-ken mar felszallas elott ellenorzik a jegyeket, Ha nincs ervenyes jegyed vagy a helyszinen veszel egyet a kalauztol, vagy pedig egyszeruen nem engednek felszallni. Az utobbi ellenorzesi rendszert a parizsi palyaudvarokon mar bevezettek, a videken szeptembertol lesz altalanos, ha jol tudom.
Igaz, mar reg nem utaztam vonattal, de azt hiszem tudok adni 1-2 jotanacsot!
szoval ha a jegyet lekomposztalod, es nem jott a kajler, masnap vagy barmikor, ugyanugy tudsz menni azon az utvonalon ugyanabba az iranyba, csak egyszeruen ki kell radirozni kozonseges radirral a komposztalt belyegzest! (nem tudom hogy meg mindig ugyanaz a tinta van mint 5 eve, ha igen akkor menni fog) ha esetleg elkapnak a tgv -n jegy nelkul akkor termeszetesen meg akarnak buntetni, ha van magyar szemelyid azt add oda egyszeruen, es mond azt hogy a magyar szemelyin nincs rajta a lakcim, mert keresni es kerdezni fogjak hogy hol a lakcim, ezt altalaban beveszik es te irsz egy barmilyen cimet! aztan kesz utazol ahova akarsz!de elofordulhat hogy a legkozelebbinel levagnak, vagy radhivjak a rendorseget, de ne izgulj a rendorok max bevisznek, es ott mar nem nagyon faggatnak a cimeddel kapcsolatban vagy valami, hanem 1-2 ora mulva elengednek--azt hiszem ez a legrosszabb eset--:) vagy el lehet jatszani a bajbajutott turista szerepet, de tudni kell melyik kajlernel mit lehet eljatszani (nem beszelek franciaul,vagy elhagytam a penzem most megyek anyamhoz....) regen mind megtortent velem, de az mar sok evvel ezelott volt, ma mar nem utazgatok vonattal, csak autoval, de regen bejartam szo szerint az egesz orszagot sikukuval :), fiatalon, nagy buli volt, most parizs mellett elek es latom hogy sok allomason mar csak jeggyel lehet bemenni a peronokhoz, regen nem volt ilyen! az autostoppal valo utazast leginkabb bretagne ban ajanlom, ugyanis kis tavolsagok vannak a varosok kozott es aranylag baratsagosak es segitokeszek a bretagne iak, na meg nyaron sok a turista es rengeteg a kocsi szoval tuti felvesz valaki
ya es ha bemondod az eredeti cimed a kajlernak egy bunti alkalmaval akkor szamithatsz akar vagy 50-100 ezres birsagra is, szoval eszedbe ne jusson barmilyen kemenynek is tunnek a buntetok :)
es + egy aranyos story a multbol: egyszer st nazaire bol logtam nantes fele es a kajler tudott magyarul (tanult pesten 1 evet valami fosulin) es ezert nem buntetett meg :)
remelem valamit tudtam segiteni, vigyazz magadra es nezz meg mindent!!!
Én nem vagyok franciaországi illetőségű, csak be szoktam olvani ebbe a topikba. Egy darabig szórakoztatott, hogy ebben a topikban mennyi sérült nyomul. Most már viszont inkább nyomasztó, hogy mennyi rossz indulatú személyt hordott ide a szél. Nem kívánok beszállni a vitákba, nem is írok többet csak ha nagyon pofátlan reakciókat kapok.
üdv franciások! Az ilyen budha féle idiótákat meg lökjétek ki magatok közül.
Kérdésem volna. Van aki ismeri a TGV menetjegykezelési rendszerét?
Ugyanis 1-2 alkalommal megtörtént, hogy nem volt annyi pénz a zsebemben, hogy TGV-re váltsak jegyet, a hagyományos vonat pedig jó kis kibaszós tüöbbszöri átszálós lehetőséggel ment párizsba, ráadásul jó nagy várakozásokkal.
Egyszer mentem Párizsból Nice irányában és a kalauz csak valahol alig a célállomás előtt jött ellenőrizni.
Máskor meg amikor megvettem a jegyet és le is komposztáltam, egyszerüen csak elballagott mindenki mellett. Megint máskor meg Calais -ból jőve megint jól kifizettem vagy 50-70 eurót, aztán megint semmi ellenőrzés.
Nagy a kisértés hogy költségtakarékos módon ne vegyek legközelebb jegyet.
Ha magyar útlevelet mutatok a kalauznak, akkor megelékszik a következő megállónál a leszállításommal, vagy lesz elküldött bünti is?? És az mennyi?
Vagy kiderül hogy francia lakhelyem és útlevelem is van?
Ha mégis ellenőriznek akkor mit célszerű mondani ebben az esetben.
No és mi a jelentősége a komposztálásnak, mert azt írták valahol, hogy ha nem tudom komposztálni akkor a legelső alkalommal jelezni kell a klalauznak.
Alapvetően autóstoppal utazom, de vannak olyan városok ahol olyan bonyolult autópálya rendszer van, hogy egyszerűen nincs honnan indulni, és általában pont akkor nincs elég pénz a zsebemben.
Ha lehet nem kioktatást várok, mert én is tudom mi az a jogkövető magatartás, de a szükség törvényt bont.
Nincs semmi előzetes engedélyezés, vagy egyéb protokol, utalásnál a célszemély nevét IBAN számát, és a SWIFT kódot (BIC) kérik. Ezeket is csak az első alkalommal utána már a listából tölti be a rendszer. Természetesen van biztonsági rendszer, de nem bonyolult, vagy körülményes.
A havi 4,10 EUR tartalmazza az utalások árát is (temészetesen Magyarországra is). Bankfiókból 3,70 1db utalás díja amit vonnak a számládról, tehát, ha havonta 2db utalást indítasz és netbankod van akkor már olcsóbb.
Köszi! Utalás előtt náluk is kell először engedélyeztetni a cél számlaszámokat, vagy lehet egyből bárhova utalni? A neten indított utalások díjmentesek? Külföldre is esetleg?
CIC -nél vagyok, nagyon egyszerű, könnyen kezelhető a netbankjuk, (persze franciául van, de talán van angol verzió is) 4,10 a havidíja, de ebben minden benne van korlátlan belépés és utalás MO. -ra is.
Velem a fiókokban mindíg udvariasak, segítőkészek voltak.
Köszi az infókat. A magyarok akik körülöttem vannak szintén a SG-nél vannak, de főleg ez az előre megadós dolog nem tetszik, ezért a többi érdekelne első sorban. Otthon a CIB-nél van a számlám, ott sem kell előre semmit megadni, mindent egyből lehet a neten intézni (utalás, lekötés, rendszeres utazás, csoportos beszedés, mobilfeltöltés, stb). Azon kívül amikor megnyitottam a számlát csak akkor jártam bankfiókban amikor befizettem rá esetleg. Jó lenne ilyen itt is.
Az utalàsoknàl : El kell Nekik kûldeni levélben az összes bankszàmlàt, amire majd utalgatni akarsz, utàna Ök ezt berakjàk a rendszerükbe, és késöbb vigan vàlogathatsz közöttük az oldaladon....
Net-en is lehet intézni, de akkor is el kell kûldeni az elsö alkalommal a szàmlaszàmot vagy fax-on, vagy levélben....
Én a Societe Generale-nál vagyok. Átlátni átláthatónak tartom, de pl. az átutalásokhoz az utolsó infóm szerint személyesen kell bemenned a fiókba és nyilvántartásba venni azt a számlaszámot amire küldeni akarsz. Lehet, hogy már nem így van! Igazából alig használom a francia számlámat. Most Svájcban dolgozom és itt a Postánál vagyok. Gond nélkül lehet utalni pénzt bármilyen számlára a neten. Viszont kicsit bonyolultabb az oldal. :))
Bankot tud valaki ajánlani nekem? A legfontosbb nekem hogy legyen webbank lehetőség, ami átlátható és jól kezelhető, valamint minden fontosabb dolgot (átutalásokat főleg) tudjak intézni neten. Az sem hátrány ha a neten intézett dolgok ingyenesek.
Én mindenféle ismeretség nélkül elég gyönge nyelvtudással 5 hónap alatt találtam munkát teherautó sofőrként. Segítségem annyi volt hogy volt fedél a fejem felett és étel az asztalon. A lényeg hogy nem lehetetlen, de nagyon nehéz. Ja, és mindez Ile-de-France-ban. Úgy tudom másfelé nehezebb (kivéve talán az ápolóknak/ápolónőknek), de ezt majd megmondják akik másfelé élnek.
Viszont ne vàrj csodàkra, a munkaeröpiac itt is eléggé saturàlt, és a honfitàrsaink nem nagyon segitökészek (vagy mert nem tudnak, vagy nem akarnak...)
Vigyàzz a kôzvetitökkel, mert azok biztos, hogy lehuznak !!!!! Mostanàban csak ilyen példàkat hallok !!!!
Nekem most nem kell ember, meg amugy sem fér bele a profilod a tevékenységi körünkbe.... Viszont HA BESZELSZ FRANCIAUL, akkor érdemes francia céggel is felvenni a kapcsolatot, mert a jo munkaeröt megfizetik, és az ô havi 35 oràjuk nem olyan megterhelö szerintem....
Yaouank kerte, hogy szoljon valaki az apoloknak. Szoltam, most eloszor, de mar banom, egyreszt mert nem tortent semmi, masreszt mert csak urugyet adtam a piszkalodasra. Ahogy a szavaidbol kiveszem ugy gondolod, hogy ez a hobbim es minden csip-csup marhasagert rohanok az illetekes moderacios forumra. A dolgok tisztazasa vegett: Nem. Te ezt vagy elhiszed vagy nem. Van jobb dolom is mint errol tarsalogni veled, ugyhogy felesleges reagalnod ra. Ugy latszik bun, hogy az egymas burkolt vagy nyilt sertegeteset nem szeretem olvasni. Ez a topik nem errol szolt, de ahogy a dolgok allnak mar nem is fog masrol szolni. Inkabb atmegyek egyenlore read-only modba, aztan ha lesz ertelme, irok is. Korabban is voltak vitak az eltero nezopontok miatt de mindenki tiszteletben tartotta a masikat, ennek kb egy eve vege szakadt. Kar... Ahogy olvastam nehany a topik hangulatara vonatkozo sajnalkozo hozzaszolast ezzel a velemennyel nem vagyok egyedul (szemely szerint kivancsi lennek hanyan olvassak meg a topikot akik korabban rendszeres hozzaszolok voltak).