Elkezdtem építeni életem első mikroprocesszoros vezérlését, és a választásom egy Arduino MEGA-ra esett.
A héten jött meg a board, illetve egy olyan kijelző amit még magyar nyelven sehol nem láttam, hogy használtak volna, ez a NEXTION.
A megoldandó feladat egy fűtésrendszer levezérlése, 7-8 hőmérséklet mérési pont, egy vagy két servo motor PID vezérlése, mindezt összefoglalni egy kijelzőn a kazánházban, és egy másikon a házban. Jelenleg ezeket a feladatokat REX-ek végzik jelenleg, de idővel leválthatja őket a mikro.
Folyamatban van a tanulási fázis, szárnyaimat csak most próbálgatom. Ma volt az első sikerélmény mivel két mért értéket sikerült kiíratni a grafikus felületre.
Valaki esetleg próbálta már ezt a kijelzőt? A képen látszik hogy 3-4 C eltérés van két azonosan lehívott K tipusú hőelemmel, holott egymás mellett voltak. Tudom, hogy gyártástechnológiából adódóan van természetesen egy szórás, de ez kicsit sok. Jelentkezett ez a probléma valakinél?
Igen, rendszerint az I2C vezérlőkön van néhány pár szabad csatlakozó. Ezek rövidre zárásával lehet a vezérlő i2c címét tologatni bizonyos rendszer szerint. Kb. ahány eszköz, annyi féle, az enyémen így fest:
Fontos, hogy a műszaki adatlap alapján csinálj bármit, és azt is, hogy az Arduino könyvtár támogatja-e egyrészt az adott címet, másrészt azt, hogy két eszköz fusson két külön címen (ez ügyben vannak fenntartásaim).
Két celláról semmi gond sincs, millió olyan (kapcsolóüzemű) step-down konverter van, ami (az esetünkben fontos) 5-8.4 voltos tartományból 3.3 voltot csinál. Védett cellák esetében automatikusan megoldott a túláram, túlmerítés és a túltöltés elleni védelem is.
Igazán izgalmas egy cellával lenne. Ott persze le és fel is kellene konvertálnia/szabályoznia (a legtöbb gyártó 2.5 voltig történő kisütés esetére adja meg a kapacitást és a várható élettartamot). Az lehet a probléma, hogy a step-up és a step-down konvertereket is el lehet intézni egy induktivitással és egy kapcsolóelemmel. Ha pedig le és fel is kell konvertálni, akkor praktikusan ellenütemű kapcsolók kellenek pici trafóval. De ez sem lenne művészet, csak a szándék hiányzik. Csak azt tudnám, hogy miért...
az a gond, hogy a liion cella 3.6-4.2V között mozog. Alul az a 0.3V még egy nagyon szuper LDO-nak is nagyon kevés. olyan kellene ami két celláról megy, korrekt step-down de rendesen kezeli a cellát hogy ne süsse túl.
Igen a NodeMCU adja magát egy ilyen megoldásra, de igazad van, hogy az eredő hatásfok (~0,85 * 3,3 /5 = 56%) nem szívderítő. Egy picit jobb lehet sw step-up majd sw step-down konverterrel (0,852 = 72%), de így is van elkerülhető veszteség + bután néz ki. Mindegy, talán kijönnek valamikor egy aranyos, körömnyi méretű modullal.
nem nézted be, szerintem is magától értetődő, és én sem találtam. parasztosan fogtam egy ilyen egycellás telefon vésztöltőt, amiben benne van az 5V stepup, és rádugtam a nodemcu boardra, amiben meg van 3.3 szabályzó. pazarol rendesen...