Lezárni a Prakticás korszakot?Nekem megvan a B felszerelésem,és meg is marad.Csak hüledeznek a rokonok,ismerősök a papírképek láttán,hogy azzal készültek.A monitoron lévő képek nem nagyon mozgatják a fantáziájukat.Igaz,tömegképeket nem gyártok a filmekre.
Távmérős van "fapados" harmónikás/Dollina II/,meg kissé "komolyabb" /C35/...
sajnos a laboros szken inkabb arra jo hogy elmenjen az ember kedve a (filmes)fotozastol. olcso husnak... hazi szken meg draga mivel sok idot elrabol, es baromi unalmas (no meg az eszkoz is penzbe van).
a papir meg egy masik tortenet, a labortol, a hazi nagyitson at, a hazi nyomtatasig. vegtelen tortenet, van ra par topic ahol elegge ki vannak vesezve.
a papirnezegetes meg valoban sokkal jobb mint a netes, de erre akkor van mod ha ossze is tudsz jonni azokkal akiknek meg akarod/tudod mutatni. ma meg mar mindenki ahhoz szokott hogy kap egy linket (vagy emailt) amiben van 100-200-300-1000 kep, nagy reszukon ugyanaz harom egymastol alig eltero nezopontbol, aztan vegigporgeti oket par perc alatt. ennyi a kepnezes. sot kaptam mar ugy is kepeket hogy el sincs forgatva mert nem ert hozza a keszito (vagy egyszeruen lusta, meg o maga se nezte at a kepeket).
szoktam polaroidozni. na az olyan hogy 1 nap 1-2 kep, es ugye az egy eredeti (nincs belole copy), amit nem adok csak ugy oda akarki kezibe, nemhogy netes kuldozgetes. mas filingje van ezeknek a dolgoknak;)
Negahívással mi a gond? Jó laborok még mindíg vannak, és nem is drágán hívnak. De egy otthoni negatív labort is össze lehet hozni tízezerből. Persze ez csak akkor éri meg, ha sokat fotózol.
Nem az a valódi gondod, hogy még nem szántad rá magad a filmes fotózásra? Figyelmeztetlek, a lejtőn nincs megállás! :o)) Úgyhogy vágj bele!
Hajrá!
Géped sincs még? Mire gondoltál? Mert ugyebár a távmérősben is van a "fapados", (én ezt szeretem), meg a full-extrás kategória, (biztosan ezt is szeretném, csak erre nem fussa)nameg mindenféle köztes kategória.
Egyébként miért akarod mindenáron digitalizélni a negatívokat? Mondjuk a laborban (legalábbis itt Kecskeméten) olcsóbb, ha az előhívatott negatívról nem papírképeket kérsz, hanem csak beszkennelteted. (Hívással együtt 1600-1800/tek.) De azután mit is kezdek a vinyón, vagy a felhők között tárolt bitekkel? A monitor-nézegetés magányos dolog, még akkor is, ha kétszáz embernek szétküldöd. A papírképek taperolása meg tipikus közösségi tevékenység, beszélgetéssel, összevigyorgással, közvetlen reakciókkal.
Persze, jó dolog, ha a képeidet ország-világ elé tudod tárni az internyet segítségével, de nekem pl. piszkosul hiányozna, hogy nem tudom levenni a könyvespolcról az albumot. (Már ha végre rászánám magam, és albumba raknám a képeimet, meg bekeretezném a diáimat...)
Részemről szívesen elbíbelődök vele, a keresőnek bólogatónak kell lenni mert a kivágás helyességét a közel ponttól kb.10-12 méterig azért csak így lehet megoldani.
Szerintem ezeket az eszközöket annó, csak a fotózást igazán szeretők használták gyakran. Sokan csak megvették hogy legyen, és pár tekercs után megunták.
Én csípem a lemezes gépeket is, persze magazinnal, amivel majdnem ugyan az a műveletsor mint lemezzel. Egy-két mozdulattal kevesebb csak, egy-egy expó.
12 lamella, és igencsak tartja a kört, f:11-nél kezd kissé sarkosodni. Az állásszögük nagyban hozzájárul ehhez, valamint az átlagnál hosszabbak. A profiljuk a forgópont felé csökkenő rádiuszos.
1. Százezerért veszel egy használható filmszkennert.
2. Bemész a legközelebbi szaklaborba, és beszkennelteted. (Kb. 500/db, vagy 1000/tekercs)
3. Veszel egy M42-es kihuzatos diamásolót (olyat, amibe keretezetlenül, és/vagy tekercsben is be lehet fűzni a filmet, és egy adapterrel rámókolod egy digivázra.
Nézegettem a neten elérhető Mometta II-es képeket, és több olyant találtam, ami Gábor Momettájára hasonlít, vagyis a sorozatszám már beköltözött a gép belsejébe, viszont a vakupapucs kialakítása még az első változatra jellemző. Amelyiknél volt fotó a hátlapzárról ott is a korábbi megoldás volt megfigyelhető. Távol álljon tőlem, hogy ez alapján bármilyen következtetést akarjak levonni, de az feltételezhető, hogy létezik egy ilyen változat is, vagyis aváltoztatások sorát a sorozatszám áthelyezésével kezdhették.
A YT-s videókat egy párszor már megnéztem, és biztos, hogy még jópár alkalommal meg fogom tenni:)
Őszintén szólva nekem nagyon tetszenek. Mindaz az infó amit a Momettákról a birtokomban van, nagyrészt ezekből a videókból származik, és persze innen a topikról. Az angol szöveg nem zavar, sőt!