A dudornál általában már a tél folyamán elhal, vagy legkésőbb májusban. Úgyhogy legjobb még zölden levágni a dudor alatt, és alóla fog hozni egy új hajtást, még ez is elég jó lehet. (Persze, ha van bőven hajtás, akkor ki lehet vágni mindenestől.)
Mondjuk, ha a szomszédban lakik kétmillió ilyen jószág, akkor teljesen mindegy.
Olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e most, illetve ha igen, pontosan mivel kicsit megtrágyázni a málnákat, mert tavaly nagyon kis szemű termések voltak és szerintem a talajpótlás vagy tápanyagokkal való felturbózása nem ártana...
Lehet, hogy valami eszi alulról. Nálunk a tulipán járt így és meg is lett a tettes. /Kószapocok - sajnos ő győzött, máshova kellett telepíteni a tulipánokat./
pár málnámon amiket szétültettem voltak rajta ilyen minőségben lévő kártevők.Hasonlo volt a dudor mérete mint a képen,kettőt levágtam a harmadik málnámat azért nem vágtam le mert sajnáltam mert szép erős. Az lenne a kérdésem,hogy ez a gubacsszúnyog átterjedhet valamikor a többi málnára?Vagy ne sajnáljam azt az erős tövet és vágjam le?
Kár volt ennyi málnát ültetni, ettől nem lesz több a termésed. A málna nem olyan, mint a könyv, hogy mennyit tudsz bezsúfolni egy polcra. :)
Így gyenge termővesszőket fog fejleszteni, talán még annyi termés sem lesz, mint mint méteres sortávnál (ez a minimum), és le sem tudod majd szedni, mert nem férsz közé.
Mi megkértük a szomszédot, hogy ne ültessen málnát a kerítés mellé, hogy ha átnő, ne tudjon összekeveredni a mi málnánkkal a túloldalon. Inkább adtunk a mienkből, így biztos a fajta. Úgyis volt már nekik belőle, a mienk már átnőtt.
Csak az a gond, hogy ha összekeverednek a sarjak, akkor nehéz lesz szétválasztani a különböző fajtákat. Habár mindegy, a málna az málna. Mindegyik fajta finom.
Értem, de 2 különböző fajtából nem lesz egy, ugye? Én 30-40 centinként ültettem a töveket. A sortáv szintén csak 40 centi körüli, mert spórolok a hellyel.
A sarjhajtások, biztos, hogyy keresztezik majd egymást. :-)
Amennyiben a termésekből kiszeded a magokat és azokból nevelsz új növényeket, akkor nemesíthetsz magadnak új fajtákat. A méhek, majd segítenek a megporzásnál, csak az nem biztos hogy, ki fog beporozni kit!
Van olyan, amelyik korán vetve az első évben terem, nekem is van. Ez apró gyümölcsű, indátlan, folytontermő. Ilyenkor vetve viszont sztem már csak jövőre teremne.
Mivel az eper az egyik legkorábbi gyümölcsünk,aligha van olyan csodafajta,amit ha most elvetsz májusra termő növény lesz belőle,talán ha ősszel v. télen terem/ne...Az epret inkább indanövényről szaporítják,ha ezeket leülteted idén már lehet rajtuk egy kevés.
4 éves telepítésű a málnám.Tavaly semmi nem volt rajta:(( még 1-2 szem sem,nem értem miért.Soha nem permeteztem,amit most idén elkezdenék,mert erősen sárgult,rozsdásodott tavaly a levele és lyukacsos is volt.Hozzáteszem,rengeteg házas csiga lepte el.Kezdetnek az Olajos réz-kén megteszi?Későbbiekben Champion van itthon...