Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Pár éve volt olyan lime-om (Pursha), ami így szétrepedt, akkor utánakeresgéltem, és azt találtam, hogy valami mikroelemhiány az oka. Persze, ettől még lehet akármi.
Pár napja vettem a piacon grapefruitot, aminek pirosas volt a színe, és a gerezdek hártyája nagyon vékony volt. Nem tudom, milyen fajta, de az íze nagyon közel áll a Sweetie-hez. Semmi kesernyés íz, nagyon enyhén savas, inkább édes.
Vasárnap éjszakai meteorológiai előrejelzés (lehet, hogy nem kell komolyan venni, de ha mégis?) akár -6 C fokot mondanak, havazással. A tél csak szünetet tartott.
Én úgy gondolom, több mint 4 hónapot nem azért telelteti a drága pénzért vett, féltett növényeit az ember, hogy 1-2 hét sietség miatt elfagyjanak, a vegetáció kezdetén.
1. A kumkvatom egész évben szívatott, rengeteg tavalyi hajtása elfeketedett, a termésekből sem lett semmi, de a vastagabb hajtások még nem mutatnak károsodást... Egész télen figyeltem, nem öntöztem túl, mégis valami nyavalyája támadt, holnap átültetem, hátha... (Tatán vettem, tele volt terméssel, vagy 100-120 db volt rajta, szerintem ez a növény "marketing"-citrus, agyon lehetett tápozva és hirtelen rájött, hogy az élet nem így néz ki...)
2. A limekvatom is szépen ledobálta a levelei közel 90%-át, de él.
3. A Lunariom tavalyi hajtásai is kakukk, egyetlen levél sincs rajta, a termések nyamvadtak, szerintem ő is valamilyen felturbózott növény volt, az "Egzotikus..." oldalról vettem a törzses fát... Eddig sajnos csalódtam benne...
3. A teleltetést legjobban a grapefruit/vérnarancs/washington navel/pomeló "kvartett" bírta, szinte semmi levelük nem veszett oda, pontosabban a pomeló ezerrel hajt és egy-egy öreg levelet ledob. A piros grapefruit is hajt, vele sincs szerintem gond...
4. Az ausztrál citromom ledobta az összes levelét és pár napja az egyetlen termését, de úgy néz ki, hogy készülődik kihajtani.
5. A vadcitromok köszönik szépen, jól vannak... ;)
6. A palesztin lime is "ergyán" néz ki, majd meglátjuk...
7. A mandarin is OK.
8. Óriáskumkvat OK.
9. Saját "készítésű" Fino (?) dugványok OK.
Szóval igencsak vegyes a kép, egy kicsit lóg az orrom, de minden kezdet nehéz... (A "-kvatokat" kitettem, a jövő hét vége felé kimegy a többi is...
A nagyobb citrusok átültetése ma megtörtént, a kihordásuk is.
Az apraja még a teleltetőben vár kb egy hetet.
Tulajdonképp csak a kumkvat fajtákat akartam kipakolni, de másképp alakult.
Kumkvatok (Fukushu, Nagami, Marumi) teljesen öntözésmentes teleltetés után, a Limakvat szintén ugyanúgy.
A nagyok egy része:
A Sharbati/Shamouti legnagyobb termése még nem érett be, a virágai kifogástalanul átteleltek. Érdekes a növény: szinte alig kell a teleltetőben locsolni, nem hullat leveleket, nagyon könnyen teleltethető.
A Kínai cédrát is megtartotta a rengeteg virágát. Nem tudom,miért, a télen levelet nem hullatott, pedig volt már olyan tele, amikor szinte minden levelet ledobott.
Lehet, hogy a cédrátok strapabíróbbak lesznek a korral? Most a nagyok jól teleltek, a tavaly beszerzett kicsik változatosan. Egy sem ment tönkre, a kötött terméseket megtartották, de némelyik teljesen ledobta a leveleit.
A bennt teleltettet citromfák levele világos zöld foltos lett, továbba a leveleken nagyon apró sárgás vmi (atka vagy tetű) jelent meg!
Már lepermeteztem őket Actarával illetve Decissel is amikhez egy kis levéltrágyát raktam, de sok változást nem tapasztaltam. Kérdésem az lenne, hogy a levélfoltosság összefügg-e a megjelent kártevőkkel vagy esetleg tápanyaghiányra utal, továbbá milyen kártevő támadhatta meg a citromfáim és hogy tudnák ellenük védekezni?
Korábban anyósom teleltette a zárt erkélyén, ami melegebb volt mint a most alkalmazott fűtetlen de világos szoba a hétvégi fűtetlen házban.
Nagy fagy elől a pincébe vittem le, ott nincs fagy.
Anyósom akkor locsolta, amikor pihentetni kellett volna, és akkor szárította ki, amikor már el kellett volna kezdeni locsolgatni. Ezért a váltás. De legalább jól főz, mármint az anyós....
Nálam fűtetlen helyiségben az utóbbi napok nagy hidegeinek beálltáig 5-8 fok között volt a hőmérséklet, de a nagy zima alatt simán lejjebb ment. (Nem mértem, érzésre mondom.)
Hogy legyen más téma, nálam a korábbi 7-10 fok helyett most 1-3 körül ment a telelés és látványosan kevésbé indult meg virágképződés. Magyarul most sem virágzik. Levélhullás nulla. Tetszik.
Szerintem ezt senki, én sem állítottam, én csak valamivel megalapozottabb véleményt, ajánlást, stb. szerettem volna és szerintem helyezzünk a témára fátylat... ;)