Én hasonlóan jártam . A levont összeg szintén kb 4e-volt több/jegy, mint a légitársaság magyar nyelven ft árban hírdetetet és a lefoglalást visszaigazoló mailjában szereplő összeg. AZtán jött a számlakivonat : a tranzakció leírásában az alacsonyabb FT összeg , mint tájékoztató megjegyzés szerepelt, ugyanakkor a levont összeg magasabb volt és levezette, hogy ez tulképpen €ban ment át a légitársasághoz X árfolyamon váltva, ami nekem Y Ft-ba került. Felhívtam a légitársaságot, írtam levelet :jelezték a bank a csúnya, csak az én bankommal nem tudnak megegyezni, rá kell haragudni, a többi bank az Okés, és hiába próbálkoztak az én csúnya bankommal, azzal nem jutottak még dűlőre. De mi marha rendes légitársaság vagyunk és kifizetjük a meghírdetett és a levont öszeg közötti difit. Szuper!
Eltel egy hónap semmi. telefon, írásban is reklama, banki kivonat mailben elküldve. 1 nap múlva rettenetesen nagy szégyenérzetüket fejezik ki, hogy még nem csináltak semmit, és másnap megjötta pénz a KLM-től.
A bank azt mondta, hogy mivel nincs olyan cég, hogy KLM magyarország, akiknek én FT-val fizetnék, hanam csak külföldön bejegyzett KLM van, így Ők csak € alapon vonnak le, ami ugyen napról napra változik, tehát feléjük nem az jön a KLM-től, hogy X HUF-t vonjanak le, hanem h. Y €-t.
Illetve ez sem egészen igaz, mert ha VISA cardom lenne, akkor még egy plusz USD-ben való tranzakció is játszik.
A problem az, hogy ebben a bonylult rendszerben a vásárló felé az egyszerű HUF árat tüntetik fel, és én teljesen jogosan várom el, hogy az ott leírt összeget vonják már le tőlem.
Mondjuk, ha a légitársaság honlapszerkesztői csak odabiggyesztenék, hogy az ár tájékoztató és árfolyamfüggő, akkor a devizahitel törlesztések változásán edzett magyar vásárló torka még ezt is jobban lenyelné.....
Sokáig gondolkoztam, megosszam-e a gondomat Veletek! Én ugyanis ilyesmit még nem tapasztaltam, és bosszant a dolog!
A következő történt: megvettem a repülőjegyeket az interneten. Aztán megjött a bankszámlakivonat, mely szerint mintegy 15 euróval, ill. majd 4000 Ft-tal többet fizettem értük.
Megindult a levelezés az adott légitársaság és a bank irányába is. Az előbbi elküldte a bizonylatot, hogy azok az árak voltak érvényben, amelyen én foglaltam, és nem euróval kellett fizetnem.
A bank viszont arra hivatkozik, hogy az elszámoló bank nem magyar, tehát marad az euró.
Nos, még ha ez az eset állna is fenn, hogyan lett magasabb az eurós összeg?
Most már nem is ez a 4000 HUF izgat, pusztán arra vagyok kíváncsi, mi is történt.
Jártatok már így? (Én még ennél a társaságnál nem foglaltam jegyet, és a bankom is új.)
Épp ma beszéltünk egy portugál kollégámmal aki lehet, hogy haza kell, hogy menjen (diplomás) és egyáltalán nem biztos, hogy el tud helyezkedni. Kb. 2 hete, még a karácsonyi szünet előtt volt az Euronews csatornán egy film, hogy Portugáliában napról napra növekednek a sorok a Brazil konzulátus előtt és nem csak a korábban Braziliából áttelepültek akarnak visszamenni, hanem a Portugálok is igyekeznek kijutni a dinamikusan fejlődő országba. Teljes falvak néptelenedtek már el, sokan kivándoroltak Br-ba.
De egy fiatal diplomás kertészmérnököt is megszólaltattak, aki egy szintén prosperáló dinamikus országban inditott vállalkozást - Angolában. ugyanis még ott is jobbak a körülmények mint Pt-ban.
Mindettől függetlenül csak annak lehet szerencséje aki megpróbálja! Sok sikert.
2 nap böven eleg a varosra. gyaloggal bejarhato. szerintem erdemes a hipp- hopp busszal menni. 2 nap 15 euro(?) es olyan helyekre is elvisz ahova gyalog sosem mesz. pl le a folyotorkolathoz, oceanpart. gyönyörü! tulparton a modern varosreszbe.
mi olcso helyeken ettünk - egyszerüen megneztük a kitett etlapot es MINDIG jot! szerintem Portugaliaban nem lehet nem jot enni ...
a folyoparton egymas hegyen hatan az ettermek. minden 5. olcso(bb).
hajozasnal figyeljetek! brutal különbsegek vannak.
a hipp-hoppal jar egy ingyen folyotura is. ( lehet, h nem ingyen, csok olcsobb? nem emlekszem, de nagyon megeri)
Elnézést h a fórumot ilyenre használom, viszont fontos lenne kapnom segítséget!
Nekem igazából olyan személyekhez lenne kérdésem, akik magyarként kint dolgoznak Portugáliában. Szval néhány hónapja megismerkedtem egy fiúval Mo-on nos és sajnos a l'amour csak áprilisig fog tartani előre láthatóan :( sajnos az ő munkája nem szólítja többé ide. Ebből eredne a kérdésem, h egy diplomás magyarnak kint mennyi lehetősége lenne elhelyezkedni bármilyen munkaterületen? Nagyon fontos lenne néhány észrevétel-hozzászólás! Kérlek Titeket, ha már voltatok szerelmesek :), segítsetek!!!
Márciusban öt napra Portóba utazunk. Sokat segítettetek a lisszaboni útunk előtt is, most is ebben reménykedem :)
Úgy terveztük, hogy nagyjából két nap alatt bejárjuk a várost, majd két napot kirándulással töltenénk: hajózás a Douro völgyben, Guimares, Aveiro. Tömegközlekednénk, nem bérelünk autót.
Tudnátok ajánlani Portoban jó éttermet? Quilla korábban ajánlott egyet, de nem találom :(
Van valami jó tanácsotok a tömegközlekedéssel kapcsolatban?
Május közepén írtam nagyon részletesen az utazásunkról.
Ha Sintraban csak a Palacio Nacionalt és a Pena palotát nézitek meg és persze nyitásra mentek és buszoztok a kettő között és busszal mentek vissza az állomásra, akkor belefér Queluz. A Mórok vára jó, de kihagyható a Sintra városka pedig nem nagy kaland.
Mi nem voltunk Cascaisban, de gondolom félnap elég rá.
A Szt György vár legnagyobb előnye, hogy későig van nyitva. Kilátás jó, de máshonnan jobb
Sajnos csak 5 teljes napunk lesz, de szeretnék elmenni Cascaisba, Sintrába és Quelezbe is. Ezt 2 napba akarom bezsúfolni, s 3 nap maradna csak Lisszabonra. Tudom, mindenhol el lehetne tölteni több időt, de...
A tippeket meg köszönöm! Mi is oda szeretünk járni, ahol a helyiek esznek.
mindenkepp hagyjal magadnak par napot " csak ugy" Lisszabonra! persze, vannak a kötelezö, kihagyhatatlan (?) programok, de az egesz varos olyan elbüvölö, annyira kellemes, olyan jo csak ugy menni akarhova.
en 10 napot voltam, de siman maradtam volna meg. ( jo sokaig ...)
erdemes a turpistamentes övezetekben kis ettermeket keresni es ott enni - fillerekert. jartam par helyen a vilagban, de ennyi finomsagot meg sehol nem ettem. csukott szemmel csak raböksz az etlapra es kostold meg. minden jo!
es azok a sütik ... nekem nem az "igazi" izlett a legjobban, hanem a kokuszos "buci".
Én is arra gondoltam, talán az este még beleférne a castelo, amennyiben tényleg 21 óráig látogatható. Netán a nosztalgia villamossal? Vagy az jobb lenne nappal?
Lehet, hogy külön kellene választanod. Amikor a HoHo buszt használod, akkor csak olyan helyre bemenni, ahova a bérlet nem érvényes vagy nagyon kevés engedményt ad. Ilyen pl. a Gülbenkian és az Oceanium. A Lisbvoa Cardos nap(ok)on pedig ode menni oda menni ahol ingyenes vele a belépés.
De belekalkulálhatod a vasárnap délutáni ingyenes belépőket is
Igen - a LC csak 17 pénz egy napra, és benne bizonyos belépők, a városnéző busz meg 15 pénz, de legalább megismerem a várost. (Bár mire odajutok, már a fejemben lesz minden - kép és szöveg-, annyit foglalkozok Lisszabonnal.)
Mi Lisboa Cardot vettünk, az érvényes volt a közlekedésre is és Belemben a Jeromosokra, a Belem toronyra, a Kocsimúzeumra is. A Felfedezők emlékművénél kedvezményt adtak.
Belemhez nagyon közel van az Ajuda palota, ugyan nem gyalogos távolság, de busszal csak néhány megálló, átszállás nélkül. A Card oda is érvényes .
Én nem vagyok barátja HoHo buszoknak, Lissuabonban egyébként is jó a tömegközlekedés.