Keresés

Részletes keresés

eharit Creative Commons License 2002.07.25 0 0 8446
Gazduram!

úgy esett, hogy mikor Ön kaliforniába távozik lesz, addigra magam is oda érkezem - épp kedden, los angelesben vendégeskedem unokatestvéremnél szeptemberig. ha nem bánná és az út nem fárasztana engem, hát még meg is látogatnám, úgyis annyi rengeteg elrempülni való időm lesz, az egy atlantai világutazást és a lake tahoe-i ill. donner lake-i (vagy hogy írják) horgászhetet leszámítva szívesen barangolnék a kaliforniai vidéken. de, ha a diplomácia nem ínyére való, hát látogasson fel l. a. be és ottan beülünk egy jópofa kocsmába, már ha emlékeim csalnak és van ottan olyan, és megbeszéljük mitők hízik a gazda szeme.

Ha nem jön össze, akkor kívánom a legjobbakat!

Üdvözlettel,
i. eharit

Előzmény: pistagazda (8439)
Mumu Creative Commons License 2002.07.24 0 0 8445
Koszonom.Talan hozzajarul a vitahoz.
Előzmény: Törölt nick (8444)
Mumu Creative Commons License 2002.07.24 0 0 8443
Egy uj megfogalmazasban itt a topicba legalabb is egy realis problemat vetsz fel.
Lehet hogy ez is vitakepes (ha a tarsasag az es nem mmocskol..).
Minden kis (szamu) nepben meg van egy fajta gyanu,hogy elnyomjak,osszeeskovesteoria,hogy osszefognak ellene,mondjuk ki,meg van egy kis irigyseg es tehetetlenseg egy nagyhatalommal szemben.A fuggetlenseg vagya termelhet ilyen kinoveseket is.
A masik oldalrol visszont valobban letezik ez a dominancia,az orszagok kozotti kapcsolat szabalyainak a nagyhatalomtol valo onkenyes es oncelu fogalmazasa,amely sokszor ellentetes a kis orszagok erdekeivel.A nagyhatalmi arogancia es egoizmus nyilvanvalo ,persze ez nem csak az USA -ra sot az USA-ra kevesbbe jellemzo mint a volt Szovjetuniora vagy elotte Nagybritaniara,Franciaorszagra akar meg a Bismarck utani Nemetorszagra is (nem csak a hitlerire amivel mindig kezdjuk a felsorolast)
Ennek a fuggvenye -sokszor a kis dolgokban is- a dolgok olyen kulonbozo meglatasa( a tekno ket oldalan).
Előzmény: schgy (8434)
Tibor Arato Creative Commons License 2002.07.24 0 0 8442
Mart megint itt van az okorcsorda legelni.
Előzmény: 7241gabi (8435)
s4937 Creative Commons License 2002.07.24 0 0 8441
Ne izélj má ilyen rosszul. Ezt a fajta dumát utoljára 1942-ben hallottam a Maglódnyaralói önképzökör szinjtszó csoportjától. A bonviván egy csepeli segédtanító, bikahangu buli volt aki igy adta elö népieskedést. Sem nem Göre Gábor, sem nem Sári bíró nem beszélt így. Nem beszélnek így a Palocok, sem a felvidéki tótok, sem a baranyai svábok, bujkovácok. A magyar paraszt meg pláne nem. S a székely góbé sem. Mü vagy papa, de nagyon. Ezt illene tudnod. Ez nem tájszólás, ez egy rossz (hülye) vicc.
A vattacukrot én is ajánlom, de öreg zokniban.
szappan Creative Commons License 2002.07.24 0 0 8440
Aztan vigyazz, ha hazaerkezel, mert a kolbaszt meg a toportyut kiszagolja a kutya a repteren .Aztan nem eleg hogy elveszik, meg fizethetsz is buntetest:(

tipp: tekerj a kolbaszra vattacukrot ugy haza tudod csempeszni..

pistagazda Creative Commons License 2002.07.23 0 0 8439
Méltóságos i. (kisbetűs) eharit
Cseszlovákia Demokratikus Királya Uram !

Lassan letelik az idum az Ohazaban, a hitvigin ma pakulom a kuffert megin. Hogy kirdisire valaszujjak, az idut foleg vidiken totottem, utam fo celja ehanyagut fodgyeim rendbetitele vot leginkabb. Mara ma lekaszatam azt a rengeteg dog gazt, a fodet is finomu emunkatam, csak a lucerna vetise maratt hatra, azza ma ebirok. Szeptemberbe visszagyuvok megniznyi hogy ket ki. Kozbe ollan meleg vot itten hogy meg a kaszakovem is izzatt, hogy oszinte legyek.
Bocsasson meg nekunk hazatlan vilagcsavargoknak hogy nemellikunk semmit se tud Cseszlovakiarul. Aki a hazajat ehaggya, ehaggya az a szomsziggyat is azza. Magam is csak a vakviletlennek koszonhetem hogy tudok valamit a dologru. Nekem az vot a szerencsim meg fiatalabb koromba, hogy a csalad ratirt a CSAD cseszlovak kozlekedesi vallalat menetrendjeinek hasznalatara WC papir gyanant a Nipszabadcsag helett. Nagyon finom papirgya vot, meg a Crepto-na is sokka jobb. Felejthetetlen perceket totottem en akkoriba az udvar vigibe a budiban. Kozbe a nap sutott be a deszkak kozott, kinn a madarak danutak en meg memorizatam a menetrendet Ceske Budejovice es Nove Zamky vagy Hradec Kralove es Kosice kozott. Legbodogabb akkor votam, mikor ejuthattam Bratislavaba oszt hazacsempiszhettem egy Tesla orsos magnot. Pontosan tuttam am utkozbe, mellik megallo mikor kovetkezik ! Ezek akik itten ossze-vissza politizanak, szeginyek ezeket nem tudhattyak. Na tobbet majd Californiabu arru, hogy miket lattam itten Magyarhonba.

Tisztulettel

pistagazda

Előzmény: eharit (8397)
juanhu Creative Commons License 2002.07.23 0 0 8438
Ebben igazad van. Ugyanakkor a téma tekintetében egy kalap alá lehet venni: azaz bármelyikük gazdasági összeomlása komoly hatással lenne USA gazdasági életére is.
Előzmény: 7241gabi (8437)
7241gabi Creative Commons License 2002.07.23 0 0 8437
Ezzel már tényleg egy másik topikot lehetne nyitni. Attól, hogy mindkét ország a Távol-Keleten van és az ott lakóknak ferde a szemük, még nem feltétlen azonos is a hatásuk a világgazdaságra. Legyen elég annyi, hogy pl. mi sem szeretjük, ha Albánia gazdasági mutatóit egyenértékűként tüntetik fel a mienkével. Szigorúan gazdasági összehasonlításról beszélek, nem kulturálisról vagy egyébről.
Bocs mindenkitől az off-ért.
Üdv, Gabi
Előzmény: juanhu (8436)
juanhu Creative Commons License 2002.07.23 0 0 8436
Miért? Nem ugyanaz természetesen, de miért?
Előzmény: 7241gabi (8435)
7241gabi Creative Commons License 2002.07.23 0 0 8435
OFF
Sziasztok!
Ha egy mód van rá kérném Japán és Kína gazdasági helyzetét, befolyásolhatóságát illetve befolyását a világgazdaságra nem egy lapon említeni!
Köszönöm
Gabi
ON
Előzmény: Tibor Arato (8429)
schgy Creative Commons License 2002.07.23 0 0 8434
Sima balfékek (vagy jobbfékek). Egyébként az Amerikautálat szerintem a ma Magyarországon jobboldalnak nevező oldalon létezik inkább, mint az Amerikarajongás is. A magát baloldalnak nevező rész ebben a kérdésben semlegesebb, kivéve talán a Thürmerrajongókat.
Egyébként ragikára valóban sokszor érdemtelenül járatják azt a rudat, viszont szerintem ennek nincs igazán köze Amerikához, hanem sima lieblingkérdés (mindkét oldalról vannak olyanok, akiket szinte soha semmiért nem moderálnak ki, és olyanok is, akiket szinte napi rendszerességgel semmiért is).
schgy
Előzmény: Törölt nick (8433)
juanhu Creative Commons License 2002.07.23 0 0 8432
Érdekes és kinos... pedig ennél szerintm már sokkal durvábbakat is beszóltál. Igaz, engem sose zavart :-)
Előzmény: s4937 (8430)
juanhu Creative Commons License 2002.07.23 0 0 8431
Sajnálatos módon USA is rá van szorulva a Kinai és Japán termékekre. A függés ma már kölcsönös, bár nem teljesen szimmetrikus, azaz annyiban van igazad, hogy Kina és Japán jobban függ USA-tól, mint forditva, de ettöl a kölcsönös függés még megvan és nem is kismértékü egyik sem.
Előzmény: Tibor Arato (8429)
s4937 Creative Commons License 2002.07.23 0 0 8430
Ez úton tudatom, hogy adminisztratív okok miatt nem tudok hozzászólni. A politikai moderátor egy "kurvára" jelzö miatt letiltott.
Ragika
Tibor Arato Creative Commons License 2002.07.23 0 0 8429
Ha Kinaban vagy Japanban komoly gazdasagi valsag lenne?
Kina-Japan nagyon ra van szorulva az amerikai piacra, termekei eladasaban.
Ezert csak az amerikai valsag folyasolhatja be Kina es Japan gazdasagi helyzetet. Nem forditva.

Előzmény: juanhu (8426)
juanhu Creative Commons License 2002.07.22 0 0 8428
Hmmm.. pedig én szorgalmasan elköltöttem (ahogy várták) a visszafizetett adót.

Mindenesetre nem túl biztató amit irsz :(

Előzmény: Törölt nick (8427)
juanhu Creative Commons License 2002.07.22 0 0 8426
Kedves Palocz,

A világ legjobb közgazdászai használták ezt az utobbi 15 évben. Közhely.
Ok, ebben teljesen egyetértek. (Mármint mindkét mondattal:)

s lévén az USA mint mondják a " Világ gazdaság motora" bármilyen kontrakcio az amerikai gazdaság fejlödésében komoly nehézségeket okoz ezekben s a többi országokban. Ez is ismert tény nincs itt mit vitázni erröl gondolom.

Azért csak hozzátennék még ehhez: az szentigaz, hogy ha USA-ban problémák vannak a gazdaságban, azt máshol is megérzik. Ugyanakkor ez a hatás jelentösen csökkent az utóbbi évtizedekben, ugyanakkor az forditott irány meg nött, azaz az, hogyha máshol problémák vannak, azt az USA érzi meg. Ha pl. Kinában vagy Japánban komoly gazdasági válság lenne, az bizony USA-ra is erös kihatással lenne. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a függés már nem egyoldalú, hanem kölcsönös.

Ma viszont az USA ugy 48 órája mán egy szakadék szélén áll mint azt a Börzék mutatják.
Remélem azért ez nem lesz súlyos, azaz elcsendesül.

Ha a dolog elcsendesül, nem lesz baj. Ha viszont nem akkor lesz problema böven. Itt is meg másutt is! Erröl viszont érdemes lenne elbeszélgetni...

Azért azt hiszem feltételezhetjük, hogy USA gazdasága erösebb lábakon áll, mintsem hogy komoly válságot idézhessen elö az összeomlásával. Legalábbis bizom ebben. Bár lehet, hogy sokan biztak ebben a 30-as évek elején is :(

Szerinted milyen és mennyi esélye van egy súlyosabb válság kialakulásának?

Előzmény: Törölt nick (8425)
juanhu Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8423
Amit Palocz irt, hogy ekkora hatással lenne, hogy "USA tüsszent és a világ influenzás lesz"
Előzmény: Törölt nick (8422)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8422
Mekkora az az "ekkora"?

Előzmény: juanhu (8420)
break2 Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8421
off

- Lakások szegényeknek 07.21 [POLITIKA: SAN FRANCISCO]
- Emberlesõben 07.21 [HUMOR]
- A város autói 07.21 [TECHNIKA]
- Borkóstoló bajnokság 07.20 [KALIFORNIA]
- Texasi szólások 07.20 [HUMOR]
- Az SRL nõi 07.20 [KULTÚRA: SAN FRANCISCO]

/off

juanhu Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8420
Értem, és igazad van, ám gazdaságilag sem igaz, hogy USA gazdasága ekkora hatással van ma már a világra. Sajnos. Azaz már elmúlt az az idöszak, hogy "USA tüsszent egyet és a világ influenzába esik". Közel 10 éve véget ért ez a világ.
Előzmény: Törölt nick (8419)
juanhu Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8418
Igen, belenéztem a linkekbe.
Előzmény: Törölt nick (8414)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8417
Honnan veszed ezt az örültséget? Már te is kezded ezt az újságszagú America bashingot? Az Interneten millió adat áll rendelkezésre, csak a fáradságot kell(ene) venni.
Előzmény: Mumu (8416)
Mumu Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8416
Sajnos azzonban nem eleg efficiens.Mar egy nagon contradictualisan viselt regi vita ez ebben a topicba.
Most meg kell ismetelni haromnegyd ev tavlatabol.Az amerikai es vele egyutt a mi europai hadseregeink egysegei sem ertek el nagy eredmenyeket bin Laden banditaival szemben.Rola nem tudjuk hol van vagy el-e o meg a mollah,a talibanbok iudonkent atcsoportusulnak,megmaradt a veszely a csekely eredmeny a szamunkra (az afgan nok szamara nagy0 anni hogy van egy masik kormany de azt allandoan tamogatni kell annagilag de szemelyes jelenlettel is,az osszecsapasokba a sajat katonasag ugyetlensegei (rossz ember anyag de naiv hadviseles is) tobb sajat halotat produkalt es produkal mint az ellenfel...

Előzmény: juanhu (8411)
Gonzalo Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8415
Olyan sötét vagy hogy ha egy varjú repül el elötted azt hiszed vaku villant.
Előzmény: Törölt nick (8402)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8414
Sorry. Igy nem megy. Össze vissza beszélsz. Elolvastad a linkeket?
Előzmény: juanhu (8411)
juanhu Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8413
Oké, ez igaz. Mindazonáltal nem változtat a tényen, hogy mind USA mind a NATO katonailag gyengült és gyengül (annak ellenére, hogy még mindig a legerösebb). Gazdaságilag is folyamatosan egyre kisebb a különbség a kelet-ázsiai gazdaság és a nyugat között. Ha a trend igy folytatódik 100 éven belül nem nyugat lesz a legerösebb sem gazdaságilag sem katonailag. Már ma is nagy nehézségekbe ütközne, ha gazdasági szankciókkal akarná rávenni valamire keleti országokat (bár talán még menne).
Előzmény: Vata (8412)
Vata Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8412
Persze, mert a 90-es évek elején véget ért a hidegháború, kitört a béke és Clinton alatt tudatosan leépitették a hadsereget. Több olyan karrier katonát ismerek személyesen, akiket szabályosan kikényszeritettek a seregből annak idején, sok laktanyát és bázist bezártak, csökkentették a katonai kiadásokat, stb.

Most Bush igyekszik ezt valahogy helyrehozni. De alapvetően a célok is megváltoztak. A hidegháború alatt az volt a cél, hogy a hadsereg képes legyen egyszerre két háborút megvivni. Most elég, ha képes egyszerre egy "naggyal" meg egy "kicsivel" megbirkózni. Mások a kihivások. Nem egy bazi nagy szovjet hadsereg az ellenség, hanem a világ számos pontján fellobanó kissebb konfliktusok és a terrorizmus. Bár bennem néha felmerül a kérdés, hogy hova teszik Kinát, melyik kategoriába osztják be...

Előzmény: juanhu (8405)
juanhu Creative Commons License 2002.07.21 0 0 8411
Ragika,

Én nem azt mondtam, hogy nem rendelkezik jelen pillanatban a világ legerösebb hadseregével, mert rendelkezik. Én azt mondtam, hogy ez folyamatosan gyengül, azaz a trend olyan, hogy belátható idön belül már nem a legerösebb lesz. Kina pl. 10-40 éven belül várhatóan erösebb lesz katonailag mint USA (függ attól is, hogy mennyire tudja fenntartani Kina a jelenlegi ütemet, bár várhatóan lassulni fog).

Előzmény: Törölt nick (8410)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!